Search
παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

10 εύκολα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και απασχόληση!

Τα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολλά και διαφέρουν ανάλογα στο τι θέλουμε να πετύχουμε! Πολλοί τα χρησιμοποιούν και για την απασχόληση αλλά και την ψυχαγωγία των παιδιών και άλλοι προσπαθούν να δώσουν στα παιδιά νότες χαράς από μακρυά.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω 10 παιχνίδια που έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία σε ψηφιακές τάξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό με τους Ονειροβάτες και μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά!

Αν δεν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο με τις ιδέες, μπορείτε απλά να δείτε το παρακάτω βίντεο. Είναι ένα Live στο facebook όπου μιλάμε γενικά και μοιραζόμαστε τις ιδέες μας με το κοινό!

Εισαγωγή στα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Αρχικά να τονίσουμε πως τα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτουργούν σαν παιχνίδια εισαγωγής, κινητικά παιχνίδια ή παιχνίδια μυστηρίου και έκπληξης που σκοπεύουν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

Γενικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης και η προσπάθεια μας μέσω της οθόνης θα πρέπει να συνδυάζει ένα μεγάλο αριθμό ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων για να μπορέσει να είναι διασκεδαστική για τα παιδιά.

Ας δούμε όμως τα παιχνίδια!

Παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

1.Ο Πασχάλης λέει!

Το κλασικό παιχνίδι Simon Says, που εμείς το παραλλάξαμε με τον αγαπημένο μας ήρωα τον Πασχάλη! Σε αυτό το παιχνίδι ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν όσα λέει ο Πασχάλης. Π.χ. “ο Πασχάλης είπε τα χέρια ψηλά ή χαμηλά ή είπε να βγάλουμε έξω τη γλώσσα μας.”

Μπορεί να παιχτεί για 5 με 7 λεπτά και να δώσει ζωντάνια στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

2. Θεατροπαιχνιδίσματα

Το αγαπημένο μας υλικό που αγάπησαν γονείς και εκπαιδευτικοί, μπορεί να σας χρησιμέψει ώστε να δημιουργήσετε απίθανες στιγμές. Με τα θεατροπαιχνιδίσματα μπορείτε άμεσα να δημιουργήσετε καταστάσεις και να μιμηθείτε ζώα και ανθρώπους.

Μπορείτε να παίξετε με παιδιά ανάμεικτων ηλικιών αλλά και με παιδιά από 3 έως 8 ετών! Δείτε ένα δωρεάν δείγμα εδώ.

3. Οι επιλογές!

Ένα έξυπνο παιχνίδια που ζητά από τα παιδιά να επιλέξουν ανάμεσα από 2 πράγματα, ζώα ή οποιεσδήποτε επιλογές είναι το παρακάτω!

Μπορούμε να έχουμε κάρτες ή γραμμένες σε ένα χαρτί κάποιες επιλογές με την εξής μορφή: “Θα ήθελες ένα καρπούζι ή μια φράουλα;”, “Θα ήθελες να κάλπαζες με ένα άλογο ή με έναν δεινόσαυρο;”

Όλες οι επιλογές, είναι στη φαντασίας σας και στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Το συγκεκριμένο, είναι ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να μιλήσουν και να εκφραστούν.

4. Παγώνω

Ένα ακόμα εύκολο παιχνίδι χωρίς εξοπλισμό είναι να ζητήσουμε από όλα τα παιδιά να παγώσουν ή να ξεπαγώσουν με ένα συνθηματικό τύπου “ΣΤΟΠ” ή “ΩΠ”. Ανήκει στα θεατρικά παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο!

5. Παίζω παντομίμα με την αλφαβητα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι με βοήθησε στις πρώτες ψηφιακές μου απόπειρες για δημιουργικότητα και αγωγή της φαντασίας και μπορεί να παιχτεί με παιδιά ανάμεικτων ηλικιών! Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έχω δημιουργήσει και μπορείτε να το κατεβάσετε άμεσα από το κατάστημα μας εδώ.

Πρόκειται για ένα από τα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που έκανε θραυση καθώς συνδυάζει κίνηση, σκέψη αλλά και μάθηση. Παίζω και μιμούμαι πράγματα από όλοι το αλφάβητο!

παντομίμα με την άλφαβητα

6. Ψάχνω στο σπίτι!

Ένα απλο παιχνίδι το οποίο παίζουν αρκετοί εκπαιδευτικοί είναι το παρακάτω:

Ζητάμε από τα παιδιά να μας φέρουν κάτι από το σπίτι τους που να είναι μυτερό, στρόγγυλο ή ότι άλλο νομίζουμε εμείς. Μπορείτε να το αλλάξετε με χρώματα, γεύσης ή αριθμούς ώστε να έχετε το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και την προσοχή τους.

Επίσης μπορείτε να παίξετε με όλα τα παιδιά και να θέσετε ένα χρονικό όριο π.χ. σε 2 λεπτά θέλω 2 κόκκινα πράγματα από το σαλόνι σας.

7. Παιχνίδι μνήμης

Ένα εύκολο παιχνίδι που χρειάζεται ελάχιστη προετοιμασία είναι το παιχνίδι μνήμης. Μπορείτε να προετοιμάσετε ένα μικρό δίσκο με πράγματα όπως αυτόν της φωτογραφίας και να ζητήσετε από τα παιδιά:

  • Να θυμηθούν τι είδαν
  • Σε τι σειρά ήταν τα πράγματα
  • Να βρουν το ψεύτικο στοιχείο που θα τους έχετε δώσει π.χ. ένα φακό που δεν υπάρχει
Ονειροβάτες

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με δεκάδες παραλλαγές πολλές από αυτές αναφέρω στο βίντεο που υπάρχει στην αρχή του άρθρου.

8. O Μυστήριος ήχος

Κλείστε τα μικρόφωνα από όλα τα παιδιά και ανοίξτε χωρίς να το καταλάβουν το μικρόφωνο από ένα παιδί. Στη συνέχεια ρωτήστε τα παιδιά ποιος μίλησε ή τι ακούστηκε από το μικρόφωνο που ήταν ανοιχτό.

Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να το πετύχετε με ιδιωτική συνομιλία όπου θα λέτε κρυφά σε ένα παιδί να ανοίξει το μικρόφωνο του και στη συνέχεια να ανοίξετε των υπόλοιπων παιδιών για να βρείτε ποιος μίλησε.

9. Σε 5 δευτερόλεπτα!

Ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πολύ δημοφιλές στα παιδιά. Πόσα πράγματα από Μ μπορείς να βρεις σε 5 δευτερόλεπτα, πόσες ονόματα μηνών μπορείς να πεις σε 5 δευτερόλεπτα!

Οι γρίφοι είναι αμέτρητη και η φαντασία των παιδιών δεν τελειώνει ποτέ! Οπότε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αυξάνοντας τα δευτερόλεπτα σε 10 ή 15 ή να τον μειώσετε προσπαθώντας να ζητήσετε λιγότερες ή μια γρήγορη απάντηση!

10. Τι είναι;

Τέλος, κράτησα το πιο εύκολο από τα παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση! Μπορείτε να έχετε μια σειρά από κάρτες όπου να τις ανεβάζετε σιγά σιγά στην κάμερα σας και να ζητάτε από τα παιδιά χωρίς να εμφανίζετε όλη την κάρτα ή το αντικείμενο τι είναι ή τι νομίζουν πως είναι!

Παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Επίλογος

Το βίντεο που σας άφησα στην αρχή έχει πολλά παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Περισσότερα από όσα γράφω εδώ! Αυτά που αφήνω εδώ τα έχω δοκιμάσει με παιδιά από 3 έως 8 ετών και έχουν δουλέψει! Είτε ψάχνετε για απασχόληση ή παιχνίδια για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε ιδέες!

Αν έχετε κάποιο άλλο δικό σας που δεν το έγραψα, με χαρά θα ήθελα να το δω σε σχόλιο!

*Δανειστήκαμε μερικά από εδώ μερικά παιχνίδια

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;