Search
12 μηνών δραστηριότητες

Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό έως 12 μηνών; Πλήρης Οδηγός με δραστηριότητες.

Το άρθρο αυτό, αποτελεί έναν πλήρη οδηγό και προσπαθεί να απαντήσει στην ερώτηση: Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό έως 12 μηνών;

Αν θέλετε έτοιμες λύσεις για παιχνίδι χωρίς να διαβάσετε όλο το άρθρο, σας προτείνω να κοιτάξετε και να επιλέξετε τις 50 δραστηριότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας που έχω μαζέψει με φωτογραφίες.

Αν όμως θέλετε να μάθετε πολλά περισσότερα για ένα μωρό εως 12 μηνών, να δείτε τις συμπεριφορές του και τα στάδια ανάπτυξης καθώς και πως μπορείτε να το απασχολήσετε με έτοιμες ή και με δικές σας δραστηριότητες, χαλαρώστε, καθίστε και ξεκινάμε!

Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως το άρθρο είναι αρκετά μεγάλο. μπορείτε να το κρατήσετε σαν σελιδοδείκτη για να ανατρέξετε όποτε θέλετε ξανά στο μέλλον.

πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό 12 μηνών

Φιλοσοφία

Η φιλοσοφία μου είναι πολύ απλή και σκοπεύει να βοηθήσει εσένα. Πριν απασχολήσουμε ένα παιδί με παιχνίδια ή δραστηριότητες, κοιτάμε ή ρωτάμε αν κάνει για το μωρό. Φτάνει όμως μόνο αυτό;

Φτάνει και περισσεύει πολλές φορές, όμως αν θέλουμε πραγματικά να μάθουμε τι αρέσει στο μωρό, αν θέλουμε να δημιουργούμε εμείς δραστηριότητες και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα χωρίς να ρωτάμε άλλους που έχουν μωρά έως 12 μηνών, τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε 2-3 πράγματα για το τι μπορεί να κάνει το μωρό μας και πως μπορούμε να το απασχολήσουμε.

Γι΄αυτό μάζεψα σε λίγες γραμμές τα στάδια ανάπτυξης και τα περιγράφω συνοπτικά μαζί με δραστηριότητες παρακάτω.

Τι μπορεί να κάνει ένα μωρό έως 12 μηνών;

Ένα μωρό έως 12 μηνών είναι σίγουρο πως δεν μπορεί μακριά από τους γονείς του και ιδιαίτερα την μητέρα του. Αυτό είναι η αρχή για το πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό έως 12 μηνών. Και γιατί είναι η αρχή;

Είναι η αρχή, γιατί οι δραστηριότητες μας περιορίζονται αρκετά και δεν πρέπει να ανεβάζουμε τον πήχη από τόσο νωρίς. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα σαν ενήλικας να χαρείς τις στιγμές με το μωρό σου και στη συνέχεια να σκεφτείς “πως να απασχολήσω ένα μωρό”.

Σε λίγες γραμμές τα παιδιά έως 12 μηνών μπορούν να κάνουν τα εξής:

 • Μπορεί να σηκωθεί όρθιο πιάνοντας τα έπιπλα
 • Σηκώνει το κεφάλι για να αναγνωρίσει τους ήχους
 • Προσέχει τους γονείς του όταν μιλούν με άλλους
 • Του αρέσει να μιμείται ήχους
 • Καταλαβαίνει απλές οδηγίες και το “Ναι” και “Όχι”
 • Μπορεί να κάνει απλές χειρονομίες όπως “Γεία σου”
 • Μπορεί να βγάλει και να βάλει αντικείμενα σε ένα κουτί
 • Δίνει αντικείμενα αν του τα ζητήσουμε

Περισσότερα για τα εξελικτικά στάδια και τι μπορεί να κάνει ένα παιδί έως 12 μηνών και αρκετή θεωρία μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Η θεωρία θα μας βοηθήσει στην πράξη. Να τονίσουμε εδώ πως δεν χρειάζεται να ξέρουμε απ’ έξω όλα τα εξελικτικά στάδια ενός μωρού 12 μηνών και τις ακριβείς συμπεριφορές του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και όλες αυτές οι θεωρητικές προσεγγίσεις έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν στο αρχικό μας ερώτημα: Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρο!

12 μηνών
Photo by Colin Maynard

Οδηγός δραστηριοτήτων για μωρό έως 12 μηνών

Αφού μάθουμε μερικά πράγματα για την ψυχολογία του μωρού, στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογήσουμε τι αντικείμενα έχουμε διαθέσιμα αλλά και την διάθεση μας. Αυτά θα βάλουν όρια στις δραστηριότητες μας. Επίσης όρια θα βάλουν και τα εξής:

 • Ο χώρος του σπιτιού
 • Η διάθεση του μωρού
 • Οι διατροφικές ρουτίνες

Μην ξεχνάτε πως σε αυτή την ηλικία των 12 μηνών καμία δραστηριότητα δεν έχει χαρακτήρα υποχρεωτικό. Όλα γίνονται για τα ερεθίσματα αλλά και την χαρά που δίνουμε στο παιδί. Επίσης χαρά παίρνεις και εσύ καθώς βρίσκεις απαντήσεις στο ερώτημα μας! “Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό!”

Ακουστικές δραστηριότητες

Η μουσική, απ’ όπου και αν προέρχεται, μπορεί να μαγέψει ένα μωρό έως 12 μηνών. Από τα απλά νανουρίσματα που μπορείς να του τραγουδάς μέχρι το ελεφαντάκι!

Δοκίμασε διαφορετικά τραγούδια στα Ελληνικά (την μητρική του γλώσσα) και στη συνέχεια μπορείς να βάλεις και τραγούδια χωρίς λόγια.

Αρχικά τα τραγούδια που τραγουδάς μόνη σου ή και οικογενειακώς (αδέρφια, πατέρας, κλπ.) θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στο παιδί αλλά θα του δώσουν ερεθίσματα για να αναπτύξει την ακοή του βοηθώντας το να καταλάβει από που βγαίνουν αυτοί οι ήχοι και ποιος τους κάνει.

Στη συνέχεια τα τραγούδια στη μητρική γλώσσα θα βοηθήσουν ένα μωρό να εστιάσει την προσοχή του σε ένα ερέθισμα. Αν συνδυάσεις αυτά τα τραγούδια και με απλά όργανα όπως ντέφι, κουδουνίστρες ή μαράκες θα πετύχεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα!

Τέλος η μουσική μπορεί να ακούγεται και από κάποιο ηχοσύστημα (τηλεόραση, κινητό, ραδιόφωνο). Εκεί μπορείς να χτυπάς παλαμάκια και να ζητάς από το μωρό να σε συνοδεύσει όπως μπορεί και θέλει.

Μην υποτιμάς την μουσική! Αν νομίζεις πως έχεις πει αρκετά τραγούδια, άνοιξε το ρεπερτόριο σου και σε κλασσική μουσική αλλά σε τραγούδια που σου αρέσουν, χωρίς απαραίτητα να είναι παιδικά!

Σε γενικές γραμμές σε ένα μωρό εως 12 μηνών, είναι καλό να του μιλάς με τραγουδιστή ή περίεργη φωνή και να τραγουδάς νανουρίσματα ή απλά παιδικά τραγούδια.

Δραστηριότητες όσφρησης

Η όσφρηση και η ακοή είναι από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται σε ένα μωρό έως 12 μηνών. Πως θα εκμεταλλευτώ όμως την όσφρηση και πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό με τέτοιες δραστηριότητες;

Ένα πολύ ωραίο παιχνίδι είναι η φρουτοσαλάτα. Μάζεψε κάποια φρούτα που θέλεις να φάς και πριν τα φας, πήγαινε τα κοντά στην μύτη του μωρού για να δεις τις αντιδράσεις του!

Όσο απλό ή αστείο και αν σου φαίνεται, το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει χρησιμοποιηθεί και σε έρευνα ανάπτυξης της όσφρησης και δείχνει πως τα μωρά αντιλαμβάνονται με επιτυχία αρκετές από τις οσμές των φρούτων. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τα βοηθήσουμε και στην νοητική τους ανάπτυξη.

Μια άλλη ωραία δραστηριότητα που μοιάζει αρκετά με την φρουτοσαλάτα είναι να βάλεις το μωρό να μυρίσει λουλούδια. Στη συνέχεια αν θέλεις να το πας πιο Μοντεσσοριανά, μπορείς να παίξεις μαζί του με τα λουλούδια ώστε να παίξεις και με την αφή!

Ονειροβάτες

Γενικές Δραστηριότητες για ένα μωρό έως 12 μηνών

Οι γενικές δραστηριότητες έχουν σκοπό να δώσουν καθοδήγηση στο πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό. Επειδή τα αναπτυξιακά άλματα είναι τεράστια από μήνα σε μήνα, στο σημείο αυτό, θα δώσω κάποιες δραστηριότητες που έχω δει πως δουλεύουν σε παιδιά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γονέων.

1.Βόλτα

Μερικές φορές ακόμα και μια απλή βόλτα μπορεί να είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για ένα μωρό έως 12 μηνών. Στη βόλτα αφήστε το παιδί να παρατηρήσει και παρατηρήστε μαζί του.

Μιλήστε του και δείξτε τον ενθουσιασμό σας για πράγματα που βλέπετε και σας δείχνει με το χέρι. Το χέρι και η βλεμματική επαφή (eye contact) έιναι οι δυο βασικοί τρόποι επικοινωνίας ενός μωρού.

2.Κρουαζιέρα

Όχι, δεν θα σου ζητήσω να πας κάπου με καράβι και να έχεις το μωρό σου μαζί! Η κρουαζιέρα στα μωρά περιέχει το περπάτημα και μπουσούλημα από το ένα μέρος στο άλλο ή από ένα αντικείμενο στο άλλο.

Ξεκινήστε από τον καναπέ για την κουζίνα, από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο και σκεφτείτε ωραίες διαδρομές!

Για να το δυσκολέψεις, μπορείς να βάλεις ενδιάμεσα καρέκλες, μαξιλάρια ή άλλα αντικείμενα για εμπόδια!

3.Τηλεφωνο

Θα έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές μερικά παιδιά που μιμούνται τους γονείς τους πιάνοντας ένα τηλέφωνο! Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό όμως με αυτό τον τρόπο;

Μπορείς να πιάσεις ένα τηλέφωνο και να κάνεις υποθετικούς διαλόγους χωρίς να μιλάς σε κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο. Μπορείς να μιλάς με διαφορετική χροια (π.χ. ενός σκύλου, μιας γάτας, ενός γίγαντα) και στη συνέχεια να αφήσεις το μωρό σου να κάνει το ίδιο!

4.Λεκάνη με νερό!

Μια κλασική δραστηριότητα είναι να βάλεις σε μια λεκάνη παιχνίδια ή αντικείμενα και να αφήσεις το μωρό μέσα ή και έξω με σκοπό να παίξει με το νερό και να πιάσει τα παιχνίδια.

Δοκίμασε το σαν αισθητηριακή δραστηριότητα που στη συνέχεια μεγαλώνοντας θα την δοκιμάσει με διαφορετικούς τρόπους π.χ. άμμο, ρύζι κλπ. Ξεκίνα απλά με νερό και στη συνέχεια θα αυξήσεις την δυσκολία!

Πάντα υπό την επίβλεψη μας όταν κάνουμε δραστηριότητες με νερό!

Μαμά Βίκη

5.Παιδικά Ντραμς!

Δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις ντραμς ή ξύλινα κρουστά! Βγάλε τηγάνια, κατσαρόλες ή απλά κουτιά και ξεκίνα τώρα!

Παίξε στην αρχή εσύ με ή χωρίς ρυθμό και στη συνέχεια άσε το μωρό να παίξει μόνο του!

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βοηθήσει πολύ στην αφή και την ακοή και το σίγουρο είναι πως θα γελάσετε πολύ!

12 μηνών δραστηριότητες
Photo by Shirota Yuri

6.Διαβάζω βιβλία

Μα πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό 12 μηνών με βιβλία; Διαβάζω βιβλία και έχω πολλά…

Το ξέρω απλά ένα βιβλίο έχει πολλούς τρόπους για να το διαβάσουμε! Έχω ένα αναλυτικό άρθρο εδώ καθώς και ένα σεμινάριο που μπορείς να δεις μαγνητοσκοπημένο εδώ και να γίνεις ένας σούπερ αφηγητής για το παιδί σου και τους φίλους του!

Σε αυτή την ηλικία μας ενδιαφέρουν οι εικόνες και η μη λεκτική επικοινωνία. Δηλαδή διαβάζουμε στο μωρό αλλά εστιάζουμε στις εικόνες και στις κινήσεις των ηρώων ή μιας σκηνής (π.χ. φωτιά ή ένας ήρωας φωνάζει).

7.Δαχτυλοζωγραφική

Μια ακόμα αισθητηριακή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με ένα μωρό 12 μηνών είναι να πάρετε χρώματα και να βάψετε σε ένα κομμάτι χαρτί!

Δοκιμάστε επίσης με τις παλάμες και με τις πατούσες και κρατήστε αυτές τις ζωγραφιές για το μέλλον! Χτίζουμε και αναμνήσεις παράλληλα με όλα αυτά που λέμε, μην το ξεχνάς αυτό!

Αν θέλεις να παίξεις πιο διασκεδαστικά βάλε αντί για μπογιές γιαούρτι!

Μαμά Βίκη

8. Sensory Bag (Αλλιώς)

Μπορείς να πάρεις ένα πλαστικό κουτί, μια χάρτινη σακούλα ή μια τσάντα και να βάλεις διάφορα παιχνίδια του παιδιού μέσα.

Στη συνέχεια κάτσε μαζί με το παιδί και άστο να ανακαλύψει μόνο του τα αντικείμενα που έχεις κρύψει! Για ένα παιδί η ανακάλυψη δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά…

9. Μικρό πάρτυ

Το προτείνω σαν οικογενειακή ρουτίνα. Μπορείς να βάλεις κάποια τραγούδια δυνατά σε ένταση και να χορέψεις μαζί με το μωρό. Επίσης μπορείς να το κάνεις και με όλη την οικογένεια.

Βοηθά στην αποσυμπίεση, στην κίνηση και στον ρυθμό. Μην ξεχνάς πως πρέπει να τσαλακωθούμε στα παιδιά για να μας εμπιστευτούν και να μας νιώσουν δίπλα τους!

10. Πιάνω την μπάλα

Τα παιδιά έως 12 μηνών είναι δύσκολο να πιάσουν μπάλες στον αέρα. Μπορούν όμως να πιάσουν μπάλες στο πάτωμα!

Πάρε μικρές μπάλες και άρχισε να τις κυλάς στο πάτωμα ώστε να τις πιάνει το μωρό. Κρατήσου σε απόσταση και κύλησε τις μπάλες αργά προς το μέρος του!

12 Δραστηριότητες προσαρμογής

Αν νιώθεις πως το μωρό σου αρχίζει να μεγαλώνει, αν θέλεις περισσότερα να παίξεις με λεπτή και αδρή κινητικότητα, μπορείς να δείς ένα ακόμα άρθρο για παιχνίδι στο σπίτι με παιδιά 2 ετών εδώ.

Όλα τα παραπάνω μπορούν επίσης να προσαρμοστούν αν έχεις και μεγαλύτερα παιδιά στην οικογένεια, τα οποία μπορεί να γίνουν οι βοηθοί σου ή να συμμετέχουν ενεργά και να βοηθούν.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Επίλογος

Η ερώτηση ήταν η εξής: Πως μπορώ να απασχολήσω ένα μωρό εως 12 μηνών;

Ελπίζω να κάλυψα ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και να σε βοήθησα αρκετά. Αν έχεις κάποια άλλη δραστηριότητα που παίζεις και δεν την έχω αναφέρει θα χαρώ να κάνεις ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο. Επίσης αν νομίζεις πως το άρθρο μου μπορεί να βοήθησε κάνε ένα share!

Ένα μωρό που δεν έχει γίνει ακόμα 12 μηνών, χρειάζεται αισθητηριακές δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να μας φαίνονται απλές αλλά μέσα από αυτές το μωρό σου θα σε γνωρίσει καλύτερα, θα μάθει περισσότερα για τον κόσμο που το περιβάλλει και θα νιώσει ένα αίσθημα ασφάλειας που τόσο έχει ανάγκη!

Το άρθρο θα ανανεώνεται με νέες ιδέες και ίσως και τις δικές σου, γι’ αυτό κράτησε το!

Μέχρι τότε, να περνάτε όμορφα 🙂

Αν θέλεις περισσότερες ιδέες από μητέρες του εξωτερικού, που από αυτές επηρεάστηκα σε μεγάλο μέρος για να φτιάξω αυτό το άρθρο, δες το ακόλουθο βίντεο.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;