Search
Παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά

30 Παραδοσιακά παιχνίδια για νήπια και παιδιά δημοτικού.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, αποτελούν μια πολύπλευρη δραστηριότητα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την φυσική αγωγή, για την παράδοση ή απλά για να παίξουν τα παιδιά.

Τα παραδοσιακά παιχνίδια αποτελούν ένα πυλώνα παράδοσης που μας συνδέει με το τότε και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Επίσης η απλότητα με την οποία προσεγγίζουν το παιδί τους δίνει μοναδική θέση στην καρδιά των μικρών αλλά και μεγάλων φίλων.

Παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά

Στο συγκεκριμένο άρθρο μαζέψαμε κάποια από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά παιχνίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά 4 ετών και άνω. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με παραδοσιακά παιχνίδια εδώ!

Παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά

1.Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης

Ηλικίες: 5+Το παιχνίδι σκοπεύει στην ανάπτυξη της αντιληπτικής ικανότητας και του ρυθμού.Πως παίζεται: Μια ομάδα παιδιών σχηματίζει έναν κύκλο με πιασμένα χέρια. Ένα από τα παιδιά έρχεται στη μέση του κύκλου με δεμένα μάτια για να υποδηθεί τον Μανώλη.
Τα παιδιά γυρίζουν σε κύκλο με την γνωστή στιχομυθία : “Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης, χέρια πόδια στη γραμμή, όλοι κάθονται στη Γη και ο Μανώλης στο σκαμνί”. Μόλις το τραγούδι τελειώσει, ο Μανώλης πρέπει να βρει ένα παιδί και να το αναγνωρίσει μοναχά με την αφή.

2.Τα κοκόρια

Ηλικίες: 5+Το παιχνίδι σκοπεύει στην ανάπτυξη της κινητικής ετοιμότητας.Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο καθισμένα στο έδαφος. Μέσα στον κύκλο μπαίνουν δύο παιδιά όρθια με σταυρωμένα τα χέρια τους στο στήθος.
Τα παιδιά κάθονται με ενωμένους του ώμους τους.Ένα παιδί από τον κύκλο δίνει σύνθημα κι αρχίζουν το σπρώξιμο μόνο με τους ώμους. Όποιο παιδί κατορθώσει να βγάλει τον αντίπαλο του έξω από τον κύκλο, κερδίζει. (Το συγκεκριμένο παιχνίδι θέλει προσοχή στην ασφάλεια των παιδιών)

3.Σ’αγαπώ, σ’αγαπώ

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη λεξιλογίου και εύρεση ομοιοκαταληξίας.Δυο παιδιά στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο ή απέναντι. Το ένα λέει στο άλλο τη συγκεκριμένη στιχομυθία:1.Σ’αγαπώ, σ΄αγαπώ.2.Που με βάζεις;3.Πάνω στο μπαλκόνι.4.Κ΄αν πέσω από το μπαλκόνι;5. Να φας ένα πεπόνι!”Το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή με τα παιδιά να προσπαθούν να βρουν ομοιοκαταληξίες π.χ. σκαμνί-αρνί, καλάθι-αγκάθι κτλπ.”

Ονειροβάτες

4.Το ρολόι

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και σκέψης.Τα παιδιά διαλέγουν έναν αρχηγό – ρολόι που θα απαντά όταν τον ρωτούν, τι ώρα είναι. Τα υπόλοιπα παιδιά στήνονται σε σειρά κατα μήκος έχοντας απέναντι τον αρχηγό. Κάθε παιδί με τη σειρά ρωτά: “Αρχηγέ – Αρχηγέ, τι ώρα είναι;”.Ο αρχηγός τους απαντά με βήματα: “Η ώρα είναι 4 βήματα πίσω, 3 βήματα μπροστά κ.ο.κ.”. Νικητής είναι αυτός που έχει μετρήσει σωστά τα βήματα και έχει φτάσει τον αρχηγό!

5.Οι φωλιές

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και προσοχής.Μια παραλλαγή από τις μουσικές καρέκλες. Αντί για μουσική όμως τα παιδιά γίνονται φωλιές ανά τριάδες. Μέσα τους αυτές τις φωλιές έχουν μέσα τους ένα παιδί. Ένα παιδί είναι μόνο του χωρίς φωλιά.

Με το σύνθημα κάποιου που διευθύνει το παιχνίδι, τα παιδιά που έχουν σχηματίσει τις φωλιές σηκώνουν τα χέρια τους για να βγει το παιδί που είναι μέσα σε κάθε φωλιά και περιμένουν κάποιο άλλο να μπει. Μόλις μπει το παιδί η φωλιά κλείνει με τα χέρια των παιδιών. Κάποιο παιδί δεν θα βρει φωλιά, οπότε θα γίνει αυτό μέρος μιας φωλιάς αποδεσμεύοντας ένα άλλο για να γίνει πουλί που ψάχνει φωλιά.


Σχετικό Άρθρο: 10 Παιχνίδια Εσωτερικού χώρου για παιδιά με ελάχιστο εξοπλισμό.

6.Δεν περνάς κυρά Μαρία

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και ρυθμού.Τα κορίτσια σχηματίζουν έναν κύκλο με τα χέρια πιασμένα. Έξω από τον κύκλο, μένει ένα κορίτσι για να παραστήσει την κυρά Μαρία. Με εναλλασσόμενα ρυθμικά βήματα τα παιδιά του κύκλου και η κυρά Μαρία ανταλλάσσουν τα λόγια του τραγουδιού.
Κύκλος: Δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς.Μαρία: Θα υπάγω εις τους κήπους δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Τι θα κάνεις εις τους κήπους δεν περνάς, δεν περνάς.Μαρία: Για να κόψω δυό βιολέττες δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Τι θα κάνεις τις βιολέττες δεν περνώ, δεν περνώ.Μαρία: Να τις δώσω στην καλή μου δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Και ποια είναι η καλή σου δεν περνάς, δεν περνάς.
Η κυρά Μαρία συνεχίζει να χορεύει γύρω-γύρω στον κύκλο και κάποια στιγμή διαλέγει ένα κορίτσι και το παίρνει κοντά της έξω από τον κύκλο σαν να είναι η καλή της. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν τα κορίτσια στον κύκλο.

7.Κότα – Κοτόπουλα – Αλεπού

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας.Τα παιδιά μπαίνουν όλα σε σειρά. Το πρώτο παιδί είναι η κότα και τα υπόλοιπα από πίσω είναι τα κοτόπουλα. Επιλέγουμε ένα παιδί που θα κάνει την αλεπού το οποίο θα στέκεται απέναντι από την κότα.
Η Αλεπού προσπαθεί να πιάσει κάποιο παιδί όμως η κότα δεν την αφήνει και θα πρέπει όλα τα παιδιά πίσω που κάνουν τα κοτόπουλα να ακολουθούν τις κινήσεις της κότας ώστε να μην τα ακουμπήσει η αλεπού. Μόλις η αλεπού ακουμπήσει ένα παιδί, το παιδί αλλάζει θέση με την αλεπού.

Ονειροβάτες

8.Μπίλιες

Ηλικίες: 8+Ανάπτυξη αντιληπτικής ικανότητας.Τα παιδιά που θα παίξουν, πρέπει να έχουν έναν ορισμένο αριθμό από μπίλιες – βώλους. Χαράσσουν μια γραμμή για αφετηρία και σε απόσταση περίπου μισό μέτρο καθορίζουν έναν κύκλο και μέσα σ’ αυτό, το κάθε παιδί, τοποθετεί κι από μια μπίλια, ενώ μια άλλη κρατάει στο χέρι του.

Με ψηφοφορία εκλέγεται ο πρώτος, δευτερος κτλπ. παίκτης που θα σημαδέψει τις μπίλιες με σκοπό να βγάλει μια έξω από τον κύκλο, για να τις κερδίσει όλες μετά. Έτσι κάθε φορά που κάποιος κερδίζει, στήνονται άλλες.


Σχετικό Άρθρο: 10 Ψυχοκινητικά Παιχνίδια εσωτερικού χώρου για παιδιά. [Χωρίς Εξοπλισμό]

9.Μπίζ

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη αντιληπτικής ικανότητας.Σε αυτό το παιχνίδι με κλήρο κάποιος γίνεται φύλακας και οι υπόλοιποι μπαίνουν πίσω από την πλάτη του φύλακα.
Ένα παιδί τυχαία ακουμπά τον φύλακα και αμέσως όλα τα παιδιά γυρνούν αδιάφορα κοιτάζοντας αλλού. Ο φύλακας γυρίζει και μαντεύει ποιος τον ακούμπησε. Αν το καταλάβει, το παιδί που τον ακούμπησε γίνεται φύλακας αλλιώς ο φύλακας παραμένει ο ίδιος.

10.Τσιγκολέτα – Τσιγκολελέτα

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη ρυθμού και συντονισμού κίνησης.Τα κορίτσια σχηματίζουν ζευγάρια με μέτωπο μπροστά και δεμένα χέρια σταυρωτά. Αρχίζουν με πηδηχτές εναλλαγές στη φορά, πάνω στο ρυθμό του τραγουδιού.”
Ένα φράγκο η βιολέττα, τσιγκολέτα – τσιγκολελέτα”Στη φράση τσιγκολέτα – τσιγκολελέτα, αλλάζουν μέτωπο δυο φορές πηδώντας στο ίδιο μέρος.Επαναλαμβάνουμε μέχρι να κουραστούν τα ζευγάρια και να μείνει μόνο ένα!

11.Το σπάσιμο του κύκλου

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη δύναμης, ταχήτητας, ετοιμότητας και αυτοπειθαρχίας.Τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο έχοντας δεμένα τα χέρια τους. Μέσα στον κύκλο παραμένει ένα παιδί που κάνει τη μάνα. Τα παιδιά κρατούν γερά τα χέρια τους δεμένα και πατούν γερά τα πόδια τους στο έδαφος.
Η μάνα, διαλέγει ένα ζευγάρι παιδιών και προσπαθεί με δύναμη να τους λύσει τα χέρια. Μόλις το καταφέρει τα παιδιά που λύθηκαν τα χέρια τους τρέχουν αντίθετα το ένα από το άλλο κάνουν τον κύκλο προσπαθώντας να πιάσουν τις αρχικές τους θέσεις. Το παιδί που πάει στην αρχική του θέση τελευταίο κάνει τη μάνα.

12.Τυφλόμυγα

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη ακοής και αίσθησης χώρου.Τα παιδιά αποφασίζουν, πότε μόνα τους, πότε με κλήρο, ποιος θα σκεπάσει τα μάτια του για να κάνει την τυφλόμυγα. Έτσι το παιδί αυτό σκεπάζοντας τα μάτια του με ένα πανί προσπαθεί να πίασει τα άλλα παιδιά ακολουθώντας τις φωνές των άλλων παιδιών. Όποιο παιδί πιαστεί, μπαίνει στη θέση της τυφλόμυγας.

Ονειροβάτες

13.Τ’ αγάλματα

Ηλικίες: 5+Ανάπτυξη φαντασίας και κινητικής ετοιμότητας.Ένα παιδί αναλαμβάνει αρχηγός για τον συντονισμό του παιχνιδιού. Με ένα σύνθημα ή μια εντολή π.χ. “Στοπ” – “Πάμε” τα παιδιά τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Με την δεύτερη εντολή τα παιδιά σταματούν απότομα και κάνουν τα αγάλματα. Όποιο παιδί δεν καταφέρει να μείνει ακίνητο, αλλάζει θέση με τον αρχηγό.

14.Μήλα μηλαράκια

Ηλικίες: 8+Ανάπτυξη παρατηρητικότητας και κινητικής ετοιμότητας.Το κλασικό παιχνίδι που όλοι το λέμε “μήλα”. Μια μπάλα, ένας κύκλος και 2 παιδιά εκτός κύκλου.
Τα δυο παιδιά εκτός κύκλου προσπαθούν να πετύχουν τα παιδιά που είναι μέσα στον κύκλο μέχρι να τα βγάλουν όλα έξω. Μπορεί να παιχτεί σε πολλές παραλλαγές. Είναι ένα φανταστικό παιχνίδι που ακόμα και σήμερα είναι αγαπημένο πολλών παιδιών δημοτικού.

15. Η Ουρά

Ηλικίες: 5+Ανάπτυξη επιδεξιότητας και προσοχής.Όλα τα παιδιά έχουν ένα μαντήλι για ουρά, κρεμασμένο από το παντελόνι τους. Κάποιο παιδί ορίζεται για να κατευθύνει το παιχνίδι. Σκορπίζονται στο χώρο και με το ένα χέρι προστατεύουν την ουρά, ενώ το άλλο το έχουν απλωμένο μπροστά. Με το σύνθημα του αρχηγού, αρχίζουν να αλληλοκυνηγιούνται με σκοπό ν’ αρπάξουν όσες περισσότερες ουρές μπορούν από τα άλλα παιδιά. Νικητής είναι το παιδί, που όταν τελειώσει το παιχνίδι, θα έχει τις πιο πολλές ουρές στην κατοχή του.

16.Σαρανταποδαρούσα

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη συντονισμού κινήσεων και ομαδικότητας.Δυο ομάδες ισάριθμες σχηματίζουν μια ίσια πυκνή γραμμή. Πίσω από το πρώτο παιδί, που κάθεται στο βαθύ κάθισμα με τα ανοιχτά, κάθονται και τ΄άλλα παιδιά που πιάνουν όμως τους αστραγάλους των μπροστινών τους.
Έτσι, όπως κάθονται, παριστάνουν την σαρανταποδαρούσα που θα συναγωνιστεί στην…αρχή ταχύτητα την άλλη ομάδα! Ξεκινούν από ένα σημείο εκκίνησης με σκοπό να φτάσουν σε ένα σημείο τερματισμού που έχουμε ορίσει στην αρχή του παιχνιδιού.

grayscale photo of 2 women riding on bicycle

17.Ο λύκος και τ’ αρνί

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη συντονισμού κινήσεων και ομαδικότητας.Αποφασίζουμε ποια από τα παιδιά θα κάνουν τον λύκο και το αρνί. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουμε έναν κύκλο με τα χέρια πιασμένα δυνατά.
Το αρνί είναι μέσα στον κύκλο, ο λύκος είναι έξω. Ο λύκος προσπαθεί να μπεί στον κύκλο μόνο κάτω από τα χέρια των παιδιών που ανεβοκατεβαίνουν. Αν ο λύκος μπει στον κύκλο τα παιδιά σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά για να βγει το αρνί. Αν ο λύκος πιάσει το αρνί, επιλέγουμε 2 παιδιά για να ξεκινήσουμε πάλι. Δεν επιτρέπεται να σπάσουμε τον κύκλο!

18.Καλημέρα Βασιλιά

Ηλικίες: 5+Ανάπτυξη πρωτοβουλίας και φαντασίας.Ένα παιδί εκλέγεται βασιλιάς και κάθεται σε μια μεριά μακρυά από τα άλλα. Τα υπόλοιπα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια και σκαρφίζονται εργασίες που θα πρέπει να κάνουν για τον βασιλιά.
Ένα-ένα ζευγάρι πάει στον βασιλιά και λέει: “Βασιλιά, βασιλιά, με τα δώδεκα σπαθιά, τι δουλειά;”, ο Βασιλιάς απαντά: “Τεμπελιά”, στη συνέχεια τα παιδιά απαντάνε: “Μα ήρθαμε να σου κάνουμε δουλειά!” και τέλος ο βασιλιάς απαντά: “Ωραία λοιπόν, τι δουλειά;”. Τα παιδιά κάνουν με παντομίμα την δουλειά και ο βασιλιάς προσπαθεί να μαντέψει τη δουλειά θα του κάνει το ζευγάρι.

19.Πάνω χέρι – Κάτω χέρι

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη αντιληπτικής ικανότητας.Τα παιδιά κάθονται γύρω – γύρω οκλαδόν και ορίζεται ένα παιδί που θα σκύβει το κεφάλι του κάτω για να μην βλέπει τα παιδιά.
Κάθεται στο κέντρο του κύκλου για να μπορούν οι παίκτες να χτυπούν ρυθμικά την πλάτη του.
Όταν όλα είναι έτοιμα και ο σκυμμένος παίκτης φωνάζει “μπρός” και τότε τα παιδιά αρχίζουν τα χτυπήματα τραγουδώντας: “Πάνω χέρι, κάτω χέρι τίνος είν’ το παραπάνω το δεξί ή τ’ αριστερό;”. Στην τελευταία λέξη κάποιο απ’ όλα τα παιδιά, σηκώνει ψηλότερα το χέρι του και ο σκυμμένος παίκτης οφείλει να το βρει. Αν το βρει αλλάζει θέση με κάποιο άλλο παιδί που έχει σειρά, αν δεν το βρει ξανακάθεται ο ίδιος.


Σχετικό Άρθρο: Θεατρικό Παιχνίδι: 8 εύκολα παιχνίδια έκφρασης για παιδιά.

20.Διελκυστίνδα

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη δύναμης και ομαδικότητας.Το γνωστό παιχνίδι με το σχοινί όπου δυο ομάδες μπαίνουν η μια απέναντι από την άλλη και με δύναμη τραβούν το σχοινί. Κερδίζει η ομάδα που το σχοινί θα περάσει από ένα προκαθορισμένο σημείο που ορίσαμε στην αρχή με ένα αντικείμενο ή μια κιμωλία στο πάτωμα.(Προσοχή στην ασφάλεια των παιδιών)

21.Νάτο – νάτο το δακτυλίδι

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη παρατηριτικότητας και προσοχής.Τα παιδιά ορίζουν έναν αρχηγό που θα κρατά ένα δαχτυλίδι. Τα υπόλοιπα παιδιά κάθονται στο έδαφος το ένα πίσω από το άλλο με κλειστά μάτια και απλωμένα χέρια. Ο αρχηγός περνάει ανάμεσα ή γύρω-γύρω από τα παιδιά λέγοντας το τραγούδι: “Νάτο- νάτο το δαχτυλίδι, νάτο – νάτο, ποιος θα το βρεί, το δαχτυλίδι που φορεί.”
Στη συνέχεια αφήνει τυχαία το δαχτυλίδι στο χέρι ενός παιδιού. Τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και σηκώνονται με τα χέρια μπροστά και κλειστές παλάμες.
Ο αρχηγός ρωτά τα παιδιά ποιος έχει το δαχτυλίδι και στην συνέχεια μόλις αποκαλυφθεί αυτός που κρατά το δαχτυλίδι πηγαίνει μαζί με τον αρχηγό σε άλλο μέρος, κρύβουν το δαχτυλίδι στο σώμα του παιδιού. Στη συνέχεια κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, προσπαθεί να βρει σε ποιο μέρος είναι κρυμμένο το δαχτυλίδι χωρίς να ακουμπήσει το παιδί. Το παιδί που θα το βρει γίνεται αρχηγός και το παιχνίδι ξεκινά.

22.Η μπουκάλα

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας.Τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο καθισμένα οκλαδόν. Στη μέση του κύκλου βάζουμε ένα μπουκάλι που κάθε παιδί θα την γυρνά περιστροφικά στο κέντρο. Όταν το στόμιο του μπουκαλιού σταματήσει σε ένα παιδί, το συγκεκριμένο παιδί πρέπει να μιμιθεί κάποιο ζώο ή ένα αντικείμενο με κίνηση και φωνή π.χ κόκορας, ανεμιστήρας κλπ.

gray scale photography of girl walking towards destination

23.Πετάει – πετάει το πουλί

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη ετοιμότητας και προσοχής.Ορίζουμε έναν αρχηγό που θα δίνει οδηγίες. Τα υπόλοιπα παιδιά κάθονται οκλαδόν ή όρθια μπροστά από τον αρχηγό. Τα παιδιά ενώνουν τους δείκτες τους όλα μαζί σε ένα σημείο. Ο αρχηγός λέει δυνατά: “Πετάει-πετάει το πουλί” και τα παιδιά αρχίζουν να ανεβοκατεβάζουν τους ενωμένους δείκτες τους χωρίς κανένας να σπάει το σημείο.
Στη συνέχεια ο αρχηγός λέει άλλα ζώα και αντικείμενα που πετάνε π.χ. πετάει το πεπόνι, ο γάιδαρος, η κότα κλπ. Όποια παιδιά ή παιδί δεν κρατήσουν τον δείκτη τους ενωμένο με τα άλλα παιδιά, θα πρέπει να κάνουν με κίνηση και ήχο το ζώο ή αντικείμενο που είπε πως πετάει ο αρχηγός.

24.Κολοκυθιά

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη ετοιμότητας και προσοχής.Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν σε ημικύκλιο και ορίζουν έναν αρχηγό. Ο αρχηγός δίνει αριθμούς στα παιδιά τυχαία ανάλογα πόσα παιδιά είναι στην ομάδα. Τα παιδιά πρέπει να θυμούνται τους αριθμούς που τους δόθηκαν με προσοχή! Το παιχνίδι αφού δόθηκαν οι αριθμοί ξεκινά με τον αρχηγό να λέει:”Έχω μια κολοκυθιά που κάνει 2 κολοκύθια.”Το παιδί που έχει το δύο πρέπει να απαντήσει αμέσως λέγοντας:”Γιατί να κάνει δυο;”
Ο αρχηγός απαντά:”Μα πόσα να κάνει;”Το παιδί με το νούμερο 2 λέει:”Να κάνει 7″Το παιδί με τον αριθμό που έχει τον αριθμό 7 πρέπει να απαντήσει αμέσως με τον ίδιο τρόπο στον αρχηγό κ έτσι το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν κάποιος δεν απαντήσει ή αφαιρεθεί, θα χρειατσεί να κάνει ένα ζώο ή αντικείμενο με παντομίμα!

25.Κυνηγητό

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη ετοιμότητας και ταχύτητας.Τα παιδιά ορίζουν κάποιον που θα φυλάει μια βάση. Ο φύλακας της βάσης μετράει δυνατά μέχρι το 10 και τα παιδιά τρέχουν σε μια συγκεκριμένη ακτίνα. Ο φύλακας μετά το 10 αρχίζει να κυνηγάει τα παιδιά. Όποιο πιάσει γίνεται ο φύλακας.

26.Κρυφτό

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη ετοιμότητας και κρίσης.Το κλασσικό και παραδοσιακό παιχνίδι που όλοι αγαπήσαμε! Κάποιος γίνεται φύλακας και με κλειστά μάτια μετράει ανά 5 μέχρι να φτάσει στο 100. Τα υπόλοιπα παιδιά κρύβονται σε μια συγκεκριμένη ακτίνα. Ο φύλακας αφού τελειώσει το μέτρημα φωνάζει “Φτού και βγαίνω”.
Όταν δει που είναι κρυμμένο κάποιο παιδί πρέπει να πάει στη βάση και να πει “Φτού ο τάδε” ανάλογα το όνομα του παιδιού. Αν κάποιο παιδί φτάσει πιο γρήγορα στη βάση από τον φύλακα είναι ασφαλές και δεν κινδυνεύει να φυλάξει αυτό την επόμενη φορά. Αν ο φύλακας δεν προλάβει τον τελευταίο και πει “Φτου ξελεφτερία για όλους”, φυλάει ξανά.

27.Τσουβαλοδρομίες

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη κινητικότητας.Το κλασσικό παιχνίδι με τα τσουβάλια. Ορίζουμε μια γραμμή για αφετηρία και στη συνέχεια τα παιδιά στήνονται κατα μήκος αυτής της γραμμής. Με την εκκίνηση τα παιδιά πρέπει να φτάσουν σε μια γραμμή τερματισμού που ορίσαμε χωρίς να πέσουν ή να χάσουν το τσουβάλι τους! (Προσοχή στην ασφάλεια των παιδιών)

28.Αυγοδρομίες

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη κινητικότητας.Με ένα πλαστικό κουτάλι, μπάλες του πινγκ πόνγκ ή αυγά το παιχνίδι είναι πολύ διασκεδαστικό! Ορίζουμε μια αφετηρία και έναν τερματισμό και στη συνέχεια λέμε στα παιδιά να στηθούν κατά μήκος της αφετηρίας. Τα παιδιά θα πρέπει να φτάσουν στον τερματισμό χωρίς να τους πέσει το αυγό από το κουτάλι!

29.Ένα – δύο – τρία στοπ

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη αντανακλαστικών.Ορίζουμε ένα παιδί για αρχηγό και το βάζουμε να κάτσει απέναντι από τα παιδιά πίσω από μια γραμμή. Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονται σε απόσταση 10-20 μέτρων από τον αρχηγό. Ο αρχηγός γυρίζει πλάτη στα παιδιά και λέει: “Ένα-δυο-τρια-ΣΤΟΠ”. Στην διάρκεια που έχει γυρισμένη την πλάτη και καθώς λέει αυτή την έκφραση τα παιδιά πρέπει να πάνε γρήγορα προς το μέρος τους.
Μόλις ο αρχηγός γυρίσει τα παιδιά πρέπει να μείνουν ακίνητα. Όποιο παιδί κουνηθεί βγαίνει από το παιχνίδι. Μόλις κάποιος ακουμπήσει τον αρχηγό, αυτός κυνηγάει όσα παιδιά έχουν μείνει πριν φτάσουν στην αφετηρία.

30.Το κορόιδο

Ηλικίες: 10+Ανάπτυξη αντιληπτικής ικανότητας και προσοχής.Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο ομάδες και σκορπίζονται μέσα στο χώρο που θα ορίσουμε. Μια μπάλα θα έχει στην κατοχή της μια από τις ομάδες. Η άλλη ομάδα θα κάνει το κορόιδο.
Η μπάλα θα μεταβιβάζεται πάνω από τα κεφάλια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να την πιάσουν. Οι αντίπαλοι προσπαθούν να ρίχνουν την μπάλα χέρι με χέρι κάνοντας προσποιήσεις, αναπηδήσεις κλπ. Μόλις πιάσει την μπάλα κάποιος από την αντίπαλη ομάδα, οι ομάδες αλλάζουν ρόλους.

30 παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά.

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;