Search
ρουτίνες στο νηπιαγωγείο

7 ιδέες και παιχνίδια για τις ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι. (Εκτυπώσιμο)

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε κάποιες απλές και υλοποιήσιμες ιδέες σχετικά με τις ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι. Σε προηγούμενα άρθρο δώσαμε βάση στις ρουτίνες του σπιτιού και πως αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Σε αυτο το άρθρο θα μιλήσουμε λοιπόν για την αρχή της συναισθηματικής αγωγής. Τις ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι. Σε κάποιους θα φαντάζει περίεργο το πως οι ρουτίνες ταιριάζουν με την συναισθηματική αγωγή.

Μείνετε μέχρι τέλους και θα δείτε! Γιατί θα καταλάβετε πολλά για το πρόγραμμα στο νηπιαγωγείο και το σπίτι αλλά θα λάβετε και κάποιες σελίδες στο email σας για να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα.

ρουτίνες στο νηπιαγωγείο

Εισαγωγή

Γιατί να συνδέσουμε τις ρουτίνες με την συναισθηματική αγωγή;

Συνδέουμε τις ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι με τα συναισθήματα γιατί μια βασική ιδιότητα που έχουν οι ρουτίνες είναι η σιγουριά, η ασφάλεια και το αίσθημα που αποκτά ένα παιδί, το αίσθημα του “ανήκειν”.

Με τις ρουτίνες τα παιδιά νιώθουν σίγουρα, αποκτούν αυτοπεποίθηση και νιώθουν πως ανήκουν σε μια κοινωνία (το σπίτι ή το σχολείο).

Με λίγα λόγια οι ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι αποτελούν την βάση της συναισθηματικής αγωγής γιατί αν θέλετε να το πάρουμε διαφορετικά, αν ένα παιδί δεν νιώθει άνεση, ασφάλεια και οικειότητα, σίγουρα δεν πρόκειται να έχει και θετικά συναισθήματα.

Περισσότερα έχω πει στο προηγούμενο άρθρο! Ας πάμε στην πράξη τώρα!

7 ιδέες και παιχνίδια για τις ρουτίνες στο σχολείο ή το σπίτι

Όλες οι δραστηριότητες προέρχονται από το υλικό μας “Ρουτίνες και Πρόγραμμα”.

1.Δημοκρατική συζήτηση

Η δημοκρατική συζήτηση είναι σημαντική καθώς τα παιδιά θα μπορέσουν με απλό τρόπο να βάλουν μέσα στην τάξη κανόνες και όρια. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας θα κρατήσει κάποιες σημειώσεις ή θα σημειώσει σε μια λίστα όλα αυτά που είπαν τα παιδιά.

Με αυτό τον τρόπο θα δούμε τι είναι βασικό για τα παιδιά και επίσης θα δούμε τι ξέχασαν τα παιδιά. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε ένα μικρό πίνακα με αυτά που είπα και αυτά που ξέχασαν ώστε να τα συζητήσουμε.

Όσο απλή κι αν φαίνεται αυτή η διαδικασία έχει σκοπό να βάλει τα παιδιά σε μία διαδικασία συζήτησης αλλά και να τα κάνει να νιώσουν πως αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου είτε αυτό είναι η τάξη είτε αυτό είναι το σπίτι.

2.Παντομίμα με τις ρουτίνες

Ένας από τους πιο αγαπημένους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν κύριου τις ρουτίνες είναι η παντομίμα.

Μπορούμε να έχουμε κάποιες κάρτες με τις ρουτίνες ή να λέμε σε κάθε παιδί κρυφά ποια ρουτίνα να μιμηθεί στην ντάξει ή στο σπίτι.

Τα παιδιά θα χρειαστεί να μαντέψουν και στη συνέχεια θα τ’ αφήσουμε να προσθέσουν είναι αφαιρέσουν Τις ρουτίνες που δεν αναφέρθηκα δεν αναφέρθηκαν.

Αν θέλετε βοήθεια με την παντομίμα μπορείτε να δείτε τις κάρτες μας.

Ονειροβάτες

3. Θεατρικό παιχνίδι με τις ρουτίνες

Μία πάρα πολύ σημαντική δραστηριότητα ειδικά για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας είναι το θεατρικό παιχνίδι.

Πώς όμως αυτό θα συνδυαστεί με τις ρουτίνες;

Μπορούμε να παίξουμε μία σκηνή όπου θα είμαστε στο σπίτι ή στο σχολείο και θα ξεκινήσουμε να υποκρινόμαστε ότι ξυπνάμε, βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τρώμε το πρωινό μας, βάζουμε την τσάντα μας κ.α.

Αφού ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός παίξει αυτό το παιχνίδι έτσι όπως αυτός το έχει ορίσει, στη συνέχεια τα παιδιά μπορούν να αυτοσχεδιάσουν και να καθοδηγήσουν όλη την τάξη ή τα μέλη της οικογένειας.

Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μία επίγνωση της κατάστασης και θα μάθουμε τις ρουτίνες που μας χρειάζονται με έναν διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο. Μην ξεχνάτε πως αυτό το παιχνίδι δεν είναι μόνο για μία φορά αλλά μπορείτε να το παίζετε καθημερινά οι κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Αν θέλετε βοήθεια με το θεατρικό παιχνίδι δείτε αυτό το άρθρο ή τα θεατροπαιχνιδίσματα.

4. Συνέντευξη

H συνέντευξη ουσιαστικά είναι μια μορφή δημοκρατικής συζήτησης. Η μεγάλη διαφορά της σχετικά με την συζήτηση είναι πως ζητάμε από το κάθε παιδί ξεχωριστά να μας περιγράψει τι κάνει καθημερινά.

Αν κάποιο παιδί δεν μπορεί να εκφραστεί ή το λεξιλόγιο του δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο ή απλά ζητά ένα παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς.

Για παράδειγμα μπορούμε να πούμε πως ξυπνάμε το πρωί, που πάμε, τι κάνουμε το μεσημέρι κ.α.

Η συνέντευξη θα αρχίσει να μας δίνει επίγνωση για να καταλάβουμε καλύτερα τις συνήθειες που έχουμε ώστε να παρεμβάλουμε άλλες ή να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα από την αρχή.

Ονειροβάτες
Πλήρες πακέτο με ρουτίνες, πρόγραμμα και οδηγίες χρήσης.

5. Ζωγραφική

Στο εκτυπώσιμο αρχείο που υπάρχει στο τέλος του άρθρου θα βρείτε κάποιες κενές κάρτες ώστε να ζωγραφίσετε τις ρουτίνες σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να συνδυάσετε οπτικό ερέθισμα αλλά και επίγνωση της ρουτίνας ώστε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα.

Επίσης στο αρχείο που θα λάβετε θα υπάρχει και μια checklist για να φτιάξετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και να ζωγραφίσετε στο πλάι την πράξη πριν το πλαστικοποιήσετε.

6.Επιλογή προγράμματος

Μια ακόμα υπέροχη δραστηριότητα είναι να βάλετε σε έναν πίνακα ή σε έναν τραπέζι κάρτες με τις ημέρες της εβδομάδας. Στη συνέχεια να βάλετε τις ρουτίνες σας σε τάξη και τι πρέπει να γίνει κάποια συγκεκριμένη ημέρα.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε και μικρές checklists με κουτάκια που θα τικάρετε για τις ρουτίνες που ήδη κάνατε για να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν τον ύπνο, το φαγητό, τις ιστορίες κ.α.

7. Ρουτίνες ανά ομάδα

Οι ρουτίνες ανα εβδομάδα ταιριάζουν περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού ή του σχολείου.

Στο σχολείο αυτό είναι εύκολο, να χωρισουμε δηλαδή τα παιδιά και να τους δώσουμε δουλειές που πρέπει να κάνουν για να κρατάνε καθαρή την τάξη, να ποτίζουν μερικά δέντρα να καθαρίζουν τα τραπέζια κ.α.

Στο σπίτι η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με τους γονείς ή με άλλα αδέρφια, όπου μια ομάδα μπορεί να είναι ο μπαμπάς και το παιδί ή η μαμά με το παιδί. Ο κάθε ένας δηλαδή ανάλογα

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως οι ρουτίνες είναι αρκετά συμβολικές και έχουν σκοπό να βάλουν τα παιδιά σε μια διαδικασία επίγνωσης και της μεγάλης σημασίας που πρέπει να έχουν οι ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι.

Επίλογος

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως οι ρουτίνες στο νηπιαγωγείο ή το σπίτι είναι μια αρχή.

Είναι η αρχή της συναισθηματικής αγωγής και της πειθαρχίας. Είναι η αρχή των τρόπων καλής συμπεριφοράς που θα διδάξουν το παιδί με εύκολο τρόπο πως πρέπει να συμπεριφέρεται, τι να περιμένει και να έχει μια ασφάλεια στο καθημερινό του πρόγραμμα.

Πηγή θεωρίας

Κατεβάστε το υλικό από εδώ

Αν το email δεν έρχεται, δες εδώ

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;