Search
δημιουργική απασχόληση

Δημιουργική απασχόληση: 10 ιδέες και ρουτίνες για να δεθείτε με τα παιδιά!

Στις μέρες μας, όλοι τρέχουν με περίεργους ρυθμούς και πολλές φορές η δημιουργική απασχόληση των παιδιών περνάει και από τρίτα άτομα. Είναι σημαντικό σαν οικογένεια ή τάξη να έχουμε κάποιες δημιουργικές ρουτίνες που θα βοηθήσουν να χτίσουμε σχέσεις.

Στο συγκεκριμένο άρθρο και μετά από ένα Live που είχαμε πραγματοποιήσει στο facebook, συνοψίζω 10 ιδέες και ρουτίνες για δημιουργική απασχόληση στο σχολείο ή το σπίτι που δεν αποτελούν μόνο λύση στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού, αλλά βοηθούν να δεθούμε περισσότερο με τα παιδιά και να μας εμπιστευτούν!

δημιουργική απασχόληση παιδιών

Εισαγωγή

Το να δημιουργήσουμε ρουτίνες σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι τόσο σημαντικό όσο το να δημιουργούμε ρουτίνες φαγητού, ύπνου κτλπ.

Τονίζω τη σημασία αυτής της παραγράφου γιατί η δημιουργική απασχόληση δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Με λίγα λόγια δηλαδή δεν απασχολούμε τα παιδιά με διαφορετικό τρόπο ξεφεύγοντας από οθόνες, παιδότοπους και άλλες ασχολίες, ΧΤΙΖΟΥΜΕ σχέσεις και δίνουμε ερεθίσματα στα παιδιά για να αγαπήσουν την μάθηση.

Βέβαια το άρθρο μιλά για ρουτίνες που μπορούν γονείς και εκπαιδευτικοί να έχουν στο πρόγραμμα τους. Αυτό βοηθάει τους ίδιους καθώς δεν θα χρειάζονται να σκέφτονται συνεχώς τι να κάνουν και πως να εφαρμόσουν διάφορες σκέψεις για δραστηριότητες που έχουν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις ρουτίνες για δημιουργική απασχόληση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού! Εσείς κρατήστε όσες και όποιες θέλετε και αν κάνετε κάτι από αυτά, αφήστε κάτω ένα σχόλιο!

Γιατί να έχω ρουτίνες σχετικές με τη δημιουργική απασχόληση

Οι ρουτίνες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχολογικά προσφέρουν στα παιδιά:

  • Ασφάλεια: Χτίζοντας σχέσεις με τα παιδιά δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και τονίζουμε πως η οικογένεια ή η τάξη είναι σημαντική για την ασφάλεια μας.
  • Μοναδικότητα: Το να αφιερώνουμε έναν συγκεκριμένο χρόνο με τα παιδιά δίνοντας όλη την προσοχή μας τα κάνουμε να νιώθουν σημαντικά.
  • Αυτοπεποίθηση: Οι ρουτίνες δημιουργικής απασχόλησης, μπορούν να δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση σε ένα παιδί και θα τα κάνει να αισθάνονται μοναδικά!
  • Ευτυχία: Οι ισχυροί δεσμοί δημιουργούν ευτυχισμένα παιδιά!
Ονειροβάτες

Ρουτίνες και ιδέες για δημιουργική απασχόληση

1.Ρουτίνα Φαγητού (Πρωτότυπη)

Σε αυτή τη ρουτίνα δεν τρώμε, αλλά μπαίνουμε σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία. Βλέπουμε δηλαδή πως φτιάχνουμε ένα φαγητό και αν είμαστε παιδιά δημοτικού συμμετέχουμε στην λίστα και παραλαβή των υλικών.

Μπορείτε να διαλέξετε ένα καινούργιο φαγητό με τα παιδιά ή μια περίεργη συνταγή, να φτιάξετε την λίστα του σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια να αγοράσετε τα υλικά και να φτιάξετε το φαγητό μαζί.

Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και περιλαμβάνει πολλά γνωστικά πεδία όπως: λογικομαθηματικές έννοιες, λεπτή κινητικότητα, συναισθηματική αγωγή και κοινωνικές καταστάσεις. Μπορείτε να κάνετε όλη τη δραστηριότητα οικογενειακώς και να θεσπίσετε μια μέρα φαγητού!

2.Ρουτίνα ευγνωμοσύνης

Σε προηγούμενο άρθρο δώσαμε ένα παιχνίδι ευγνωμοσύνης στο οποίο με απλά καλαμάκια προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά την έννοια της ευγνωμοσύνης η οποία είναι κορμός της συναισθηματικής αγωγής.

Μπορούμε κάθε εβδομάδα ή μήνα, να έχουμε μια τέτοια οικογενειακή ρουτίνα ή ακόμα και στο σχολείο μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλές, με κατανόηση και εμπιστοσύνη.

δημιουργική απασχόληση

3.Δημιουργική απασχόληση με Κουκλοθέατρο

Κάθε οικογένεια ή σχολείο θα πρέπει να έχει κούκλες! Γαντόκουκλες ή δαχτυλόκουκλες ή κατασκευασμένες από εμάς, οι κούκλες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευχάριστο περιβάλλον και να μιλήσουν στη καρδιά των παιδιών, όπως λέμε και στο σεμινάριο μας!

Μπορείτε και εσείς να ξεκινήσετε να παίζετε κουκλοθέατρο με τα σενάρια που έχουμε δώσει εδώ, εδώ ή εδώ. Με αυτή τη ρουτίνα θα μπορέσετε να βάλετε και τα παιδιά να παίξουν κουκλοθέατρο με αποτέλεσμα να ενισχύσετε την σκέψη και την εκφραστικότητα τους!

4. Η ημέρα που κάνω δουλειές στο σπίτι

Η δημιουργική απασχόληση ξεκινά από τα απλά και τα καθημερινά! Μην πάει το μυαλό σας στις περίπλοκες δραστηριότητες και στις κατασκευές.

Το να μαζεύουμε το σπίτι μας είναι δημιουργικό, είναι μια καλή συνήθεια και τα παιδιά το απολαμβάνουν!

Γι’ αυτό, μπορείτε να θεσπίσετε μια μέρα στην οποία θα κάνετε κάποιες τυπικές δουλειές μαζί με τα παιδιά όπως σκούπισμα ή ξεσκόνισμα! Τα παιδιά θα αισθάνονται μέρος του σπιτιού, θα σέβονται και θα εξασκήσουν πολλές δεξιότητες μέσα από το καθάρισμα του σπιτιού!

5. Ημέρα Ανακάλυψης (Ντοκιμαντέρ)

Υπάρχουν πολλά δωρεάν ντοκιμαντερ με τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε τον κόσμο. Σε προηγούμενο άρθρο, είδαμε τις σημαίες των χωρών και επίσης βίντεο από κάθε χώρα.

Τα ντοκιμαντέρ μπορούν να γίνουν η αφορμή για να μάθετε κάτι ή να δημιουργήσετε κάτι, διευρύνοντας τους ορίζοντες του παιδιού. Γι’ αυτό βρείτε θεματικές που αρέσουν στο παιδί σας και ανακαλύψτε τον κόσμο μαζί του!

Θεατρικό παιχνίδι σεμινάριο

6.Ημέρα έκφρασης (θεατρικού παιχνιδιού)

Στο σχολείο ή το σπίτι το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί δημιουργική απασχόληση για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποια παιχνίδια εμπιστοσύνης, στη συνέχεια να παίξετε με θεατρικά παιχνίδια έκφρασης και τέλος με μια κλασσική παντομίμα με την αλφαβήτα!

Τα παιχνίδια έκφρασης θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματικές και οι σχέσεις θα πατάνε σε γερές βάσεις αφού τα παιδιά θα σας εμπιστεύονται! Γιατί πολύ απλά θα μιλάτε τη γλώσσα τους!

7.Ημέρα παραμυθιού (Δημιουργίας)

Σίγουρα θα διαβάζετε παραμύθια. Αλλά τι θα λέγατε να δημιουργήσετε κ όλας;

Η δημιουργία όσο δύσκολη και αν φαντάζει, μπορεί να αποτελέσει μια δραστηριότητα που θα αγαπήσουν τα παιδιά!

Μπορείτε να ξεκινήσετε απλά με τις κάρτες μας, να φτιάξετε το δικό σας απλό παραμύθι (αρχή-μέση-τέλος) και στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μόνοι σας την εικονογράφηση.

Επίσης η δημιουργία παραμυθιών βοηθά τα παιδιά και ενισχύει την κριτική σκέψη, την ανάπτυξη της φαντασίας και την προσαρμοστικότητα!

Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσετε πολύπλοκες ιστορίες και για αρχή δεν είναι ανάγκη να τελειώνει κάπως το παραμύθι σας, με την εξάσκηση και την ρουτίνα θα φτιάξετε το δικό σας τέλειο παραμύθι!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το παραμύθι, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σχετικό σεμινάριο μας!

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

8.Ημέρα κατασκευής

Η ημέρα κατασκευής μπορεί να γίνει μια υπέροχη ρουτίνα που θα βοηθήσει στη δημιουργική απασχόληση αλλά και στο χτίσιμο σχέσεων!

Διαλέγοντας από το internet ή από εδώ μια κατασκευή, μπορείτε να έχετε εβδομαδιαίες ρουτίνες με απλές ή πιο δύσκολες κατασκευές. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει πλήθος αισθητηριακών δεξιοτήτων και κάτι πιο σημαντικό. Θα του δώσετε την χαρά της δημιουργίας και πιο συγκεκριμένα της συνδημιουργίας αφού θα κατασκευάσετε κάτι μαζί του!

9. Ένα μέρος που δεν έχω πάει

Η τελευταία δραστηριότητα, έχει τις βάσεις της στην Μοντεσσοριανή Αγωγή. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα ορίσουμε μια ρουτίνα όπου θα επισκεπτόμαστε έναν χώρο ή ένα μέρος στο οποίο δεν έχουμε ξαναπάει.

Εκεί μπορούμε να παρατηρούμε μαζί με το παιδί, να μιλάμε για αυτό το μέρος και να κάνουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Αυτός ο διάλογος όσο απλός και αν φαίνεται εξασκεί στο παιδί την παρατηρητικότητα, την κοινωνικότητα και επίσης κάθε φόβος για το άγνωστο περνά!

10.Οικογενειακό ημερολόγιο ή ημερολόγιο τάξης

Δεν είναι ανάγκη να κρατάμε ημερολόγιο κάθε μέρα. Μπορούμε κάποιες μέρες να κάνουμε την ανασκόπηση μιας ημέρας και πως περάσαμε στις δραστηριότητες που κάναμε ή τα μέρη που πήγαμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μορφή συζήτησης, κλασικού ημερολογίου ή αποθηκεύοντας κάποιες φωτογραφίες σε έναν συγκεκριμένο φάκελο.

Είναι σημαντικό για την μνήμη και την ευγνωμοσύνη και τα παιδιά θα το απολαύσουν!

Επίλογος

Ό,τι ρουτίνες και να έχετε, η δημιουργική απασχόληση μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα για μάθηση, εξερεύνηση και παιχνίδι. Όσο απλές και αν είναι αυτές οι ρουτίνες είναι σωστό να ξαναβλέπουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο με καθαρή ματιά γιατί όπως είπε και ο μικρός πρίγκιπας…Τα παιδιά μόνο ξέρουν αυτό που ψάχνουν!

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;