Search
δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

Δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών: Πλήρης οδηγός (12-24 μηνών)

Ένα εκτενές άρθρο με δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών (12 έως 24 μηνών). Αν δεν έχεις χρόνο και θέλεις κάτι γρήγορο, μπες σε ένα πιο σύντομο άρθρο με 12 δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών και αρχίσε κατευθείαν το παιχνίδι!

Αν θέλεις όμως να τα πάρεις όλα από την αρχή, να μάθεις μερικά πράγματα για την ψυχολογία των παιδιών και να δημιουργήσεις μόνη/ος σου δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών, τότε χαλάρωσε, πάρε μια βαθιά ανάσα και σου υπόσχομαι πως θα πάρεις κάτι διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Οι οδηγοί δραστηριοτήτων που γράφω, προέρχονται από ερωτήσεις γονέων, οι οποίοι θέλουν να απασχολήσουν το παιδί ή τα παιδιά τους. Δυστυχώς δεν μπορούν να έρθουν όλα γρήγορα και η αναζήτηση σε γκρουπ μπορεί να σε κουράσει. Γι’ αυτό εδώ, έχω μαζέψει όλα τα highlights που θα σε βοηθήσουν έμπρακτα στη ζωή σου και στις δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών!

Αν κουραστείς κράτα αυτό το άρθρο σελιδοδείκτη ώστε να έρχεσαι ξανά εδώ όποτε χρειαστείς βοήθεια!

Να τονίσω πως οι δραστηριότητες είναι πολύ γενικές και προσπαθούν να δώσουμε μια βάση για να χτίσουμε το πρόγραμμα και τις ρουτίνες για το δικό μας παιδί και το δικό μας σπίτι!

Δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

Η φιλοσοφία μου

Σαν ψυχολόγος και μετά σαν εμψυχωτής, με ενδιαφέρει να παντρεύω τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού μαζί με τα ενδιαφέροντα του. Γι’ αυτό όπως και στον προηγούμενο οδηγό που έγραψα για βρέφη έως 12 μηνών, ξεκινάω με μια παράγραφο και μια μικρή λίστα με κάποια αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας.

Όλα αυτά μαζί με τα άρθρα που δίνω σαν πηγές θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τι δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών πρέπει να κάνουμε χωρίς να ρωτάμε “κάνει αυτό;” , “θα του αρέσει το τάδε;”.

Αυτές οι ερωτήσεις μας προκαλούν άγχος και μερικές φορές υπερφορτώνουμε το παιδί με δραστηριότητες που εμείς θέλουμε χωρίς να βλέπουμε τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του.

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί έως 2 ετών

Ένα βρέφος από 12 έως 24 μηνών αρχίζει να κάνει περισσότερα και είναι αρκετά πιο ανεξάρτητο από την προηγούμενη φάση της ζωής του.

Αρχίζει να κάνει χειρονομίες και να επικοινωνεί ενεργά με τους γύρω του. Μπορεί να αντιγράψει γκριμάτσες και χειρονομίες των άλλων και να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις.

Μεγαλώνοντας, αρχίζει να λέει τις πρώτες του λέξεις και να κατανοεί τα καθημερινά αντικείμενα π.χ. τηλέφωνο, βούρτσα, κουτάλι.

Τέλος, στους 24 μήνες, αρχίζει να περπατά, να κλωτσάει μπάλες και να χρησιμοποιεί και άλλους τρόπους επικοινωνίας όπως το να δείχνει με το δάχτυλο. Συνοπτικά ένα παιδί από 12 έως 24 μηνών μπορεί να:

 • Δείχνει κάτι ενδιαφέρον με το δάχτυλο
 • Σκαρφαλώνει σε έπιπλα
 • Τρώει μόνο του με κουτάλι ή με τα χέρια
 • Γυρίζει σελίδες από ένα βιβλίο
 • Χορεύει
 • Μπορεί και ισορροπεί
 • Σκαρφαλώνει σκαλιά
 • Ονομάζει οικεία αντικείμενα
 • Δημιουργεί προτάσεις με 2 λέξεις

Περισσότερη θεωρία για το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί έως 2 ετών μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών
Photo by Patrick Fore

Οδηγός με δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

Στο σημείο αυτό και αφού είδαμε λίγη από τη θεωρία, ας δούμε πρακτικά τι αρέσει σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας και τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε μόνοι μας δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε και πως θα βάζουμε όριο σε αυτές τις δραστηριότητες ώστε το παιδί να μπορεί να τις απολαύσει!

Όπως είπαμε και στον προηγούμε οδηγό τα βασικά πράγματα που πρέπει να οριοθετήσουμε στις δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών είναι τα εξής:

 • Την διάρκεια της δραστηριότητας
 • Τον χώρο της δραστηριότητας
 • Την διάθεση του παιδιού
 • Τις ρουτίνες του (διατροφικές ή ύπνου)

Όλα αυτά είναι καλό να τα σκεφτόμαστε πριν από κάθε δραστηριότητα ειδικά αν προκατασκευάζουμε δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών.

Μα γιατί να το κάνουμε αυτό;
Γιατί να τα σκέφτομαι όλα αυτά;

Σε αυτή την ηλικία το παιδί έχει ανάγκη από επανάληψη και ρουτίνες. Λατρεύει δηλαδή τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και έχει ανάγκη από την ασφάλεια που τους δίνει μια συγκεκριμένη ρουτίνα.

Επίσης σε αυτή την ηλικία δυσκολεύονται να μοιραστούν πράγματα και να αντιληφθούν συναισθηματικά καταστάσεις και πρόσωπα. Για να γλιτώσουμε τα ξεσπάσματα (tantrums) αλλά και μια υποβόσκουσα ζήλια ανάμεσα σε αδέρφια ή άλλα παιδιά, καλό θα είναι να γνωρίζουμε στη θεωρία και την πράξη όλα τα παραπάνω.

Τέλος όμως! Πάμε στην πράξη! Ώρα για παιχνίδι και χαρά! Αν διάβασες τα παραπάνω με κέφι και έψαξες και μόνη/ος σου τα συγχαρητήρια μου 🙂

δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

Δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

Έχω χωρίσει τις δραστηριότητες διαφορετικά από ότι έχεις συνηθίσει και αυτό μπορεί να σου φανεί περίεργο. Μην κάνεις πίσω όμως! Έχω λόγο και επιχειρήματα σε ό,τι δραστηριότητα θα δεις εδώ.

Έχω χωρίσει τις δραστηριότητες λοιπόν σε χαμηλής και υψηλής ενέργειας. Γιατί;

Γιατί πολλοί γονείς θέλουν να χρησιμοποιούν τις δραστηριότητες είτε για μάθηση είτε για εκτόνωση. Οπότε οι στατικές και κινητικές ή χαμηλής και υψηλής ενέργειας δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών, θα σου δώσουν αυτό που ζητάς. Προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα. Μάθηση, αίσθηση, έκφραση και επικοινωνία. Αυτά χρειάζεται ένα παιδί σε αυτή την ηλικία.

Δραστηριότητες υψηλής ενέργειας.

1.Πηδάμε στο κρεβάτι

Μπορεί να μην σας αρέσει η ανακατωσούρα αλλά στο μικρό σας σίγουρα αυτό το παιχνίδι θα είναι φανταστικό. Πηδάμε στο κρεβάτι ή στον καναπέ, με προσοχή και ανάλογα την ηλικία. Δοκιμάστε και τον μαξιλαροπόλεμο!

Να θυμάστε πως πρέπει να θέσουμε όρια στο παιχνίδι και η ώρα που πηδάμε στο κρεβάτι είναι η ώρα του παιχνιδιού.

2. Το αλεξίπτωτο

Το συγκεκριμένο παιχνίδι παίζετε με ένα σεντόνι ή μια μεγάλη πετσέτα. Στην αρχή το παιδί κρατάει το σεντόνι μαζί μας και το ανεβοκατεβάζουμε. Εδω βοηθάμε την λαβή του χεριού και δεν κοιτάμε κάτι εξιδικευμένο.

Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε μπαλάκια και να κάνουμε την δραστηριότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

3. Πιάνω το Laser

Μπορεί να παίξατε αυτό το παιχνίδι με μια γάτα, τώρα όμως μπορείτε να έχετε μαζί σας το παιδί και σε κοντινή απόσταση να προσπαθείτε να πιάσετε το laser.

Η δραστηριότητα αυτή, θα μας βοηθήσει να βοηθήσουμε το παιδί να αναπτύξει την αντιληπτική του ικανότητα αλλά και την ισορροπία του.

4.Σκυταλοδρομίες

Σε αυτή την ηλικία είτε μπουσουλώντας, είτε περπατώντας μπορούμε να παίξουμε μικρές σκυταλοδρομίες από καρέκλα σε καρέκλα ή από το ένα μέρος του σπιτιού στο άλλο!

Δοκιμάστε το σύμφωνα με τις αντοχές και το επίπεδο σας!

5. Παίξτε με σαΐτες

Μπορείτε να φτιάξετε χάρτινες σαίτες και να τις πετάξετε στο σπίτι ή και έξω. Αντί να σπάμε και να πετάμε πράγματα μπορείτε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα και θα δείτε πως το μικρό σας θα διασκεδάσει! Το έχω δοκιμάσει! Ένα βίντεο σε εύκολες χάρτινες σαίτες θα βρείτε εδώ.

6. Κλασικά μουσικοκινητικά τραγούδια!

Η επιτυχία του χόκι-πόκι και του κεφάλι-ώμοι, γόνατα και πόδια, όσο και αν δεν θέλω να το παραδεχθώ, είναι τρομερή στα μικρά παιδιά!

Μπορείτε να βάλετε αυτά τα τραγούδια στο κινητό ή στο λαπτοπ σας και να χορέψετε. Δείτε τα εδώ και εδώ.

7. Παίζουμε παντομίμα με ζώα ή θεατρικά παιχνίδια

Σε αυτή την ηλικία μπορούμε να κάνουμε απλές μιμήσεις ζώων ή να παίξουμε μικρά θεατρικά παιχνίδια με φωνές. Μπορείτε να βρείς πολλά ψάχνοντας στο blog μας.

Αν θέλεις έτοιμες λύσεις που θα σου κρατήσουν για 3 χρόνια ακόμα μπορείς να σκεφτείς την παντομίμα με την αλφαβήτα ή τα θεατροπαιχνιδίσματα! Τα παιχνίδια αυτά είναι σχεδιασμένα για όλες τις ηλικίες μέχρι 8 ετών και θα σε βοηθήσουμε με τις δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών!

8. Πιάστε σκούπα!

Μια υπέροχη και ταυτόχρονα διδακτική δραστηριότητα είναι να προσπαθήσετε να σκουπίσετε! Πάρτε μια σκούπα και σιγά σιγά καθαρίστε κάποια μέρη του σπιτιού ή πάρτε μια πιο μικρή σκούπα για να μπορέσει το παιδί να σας βοηθήσει και να καθαρίσετε μαζί!

9. Παγώνω – Ξεπαγώνω

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολύ απλό και αποτελεί μια από τις δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών για να βοηθήσουμε στην προσοχή και την κινήση.

Χορεύουμε ένα τραγούδι και σταματάμε απότομα. Κλείνουμε τη μουσική ή αν το τραγουδάμε εμείς σταματάμε. Ο ενήλικας σταματά τις πρώτες φορές μέχρι να καταλάβει το παιδί.

10. Χούλα χουπ!

Θα μπορούσα να γράψω ένα άρθρο με άπειρα παιχνίδια για χούλα χούπ! Το βλέπουμε μικρό, εύκολο και βρίσκεται παντού αλλά μην ξεχνάτε πως από αυτά τα παιχνίδια γεννιούνται όλες οι δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών!

Στην αρχή αφήστε το κάτω και πειτε στο παιδί να πηδήξει μέσα. Στη συνέχεια κρατήστε το όρθιο και αφήστε το να περάσει από μέσα! Θα το διασκεδάσετε!

Να θυμάστε: Διαβάζω-Προσαρμόζω

Ανάλογα την ηλικία και το τι αρέσει στο παιδί μου
δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών
Photo by Luke Brugger

Δραστηριότητες ήπιας ενέργειας.

1.Παραμύθια

Οι πρώτες μου λέξεις και οι πρώτες μου εμπειρίες με τα βιβλία είναι σημαντικές! Έχω πει σε προηγούμενο άρθρο πως διαβάζω παραμύθια και έχω ένα ολόκληρο 2ωρο σεμινάριο για να δώσεις στο παιδί σου όλα όσα χρειάζεται μέσα από αυτά!

Το μυστικό είναι ένα! Πολλά και περισσότερα παραμύθια με εικόνες και συζήτηση…

2. Μπορείς να το βρεις;

Μια από τις δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών που συναρπάζει και έχει παιχτεί εκατονταδες φορές!

Κρύβουμε σε ρύζι ή άμμο γράμματα ή πράγματα και αφήνουμε το παιδί να ανακαλύψει, να πιάσει και να χαρεί!

3.Messy Play

Επίσης κλασικό και πολυαισθητηριακό, το messy play έχει τρομερή απήχηση στην Ελλάδα και χαίρομαι γι’ αυτό. Σε ένα εργαστήριο που είχα επισκεφθεί στη Θεσσαλονίκη, παιδιά από 15 μηνών έπαιζαν με τους γονείς τους και περνούσαν όμορφες στιγμές.

Μπορείς να παίξεις στο σπίτι σου με απλά υλικά και προετοιμασία. Γιατί όπως λέει και το όνομα του, θα γίνεις messy!

δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών
Photo by Bernard Hermant

4.Πλαστελίνη

Δίνοντας τις βασικές δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών, δεν θα παραλείψω, την πλαστελίνη που παίζαμε και εμείς μικροί.

Η πλαστελίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με χίλιους τρόπους αλλά εγω θα σου πρότεινα τους εξής βασικούς. Αρχικά φτιάξτε μπαλίτσες ή προσπαθήστε να μιμηθείτε φρούτα όπως για παράδειγμα μήλα . Στη συνέχεια μπορείς να βάλεις γράμματα ή αριθμούς και να πατήσετε με πλαστελίνη από πάνω τις φωτοτυπίες.

Για πολλά εκτυπώσιμα και γενικές θεματικές όλα όσα χρειάζεσαι θα τα βρεις δωρεάν, εδώ!

5.Ζωγραφική

Αρχίζω και πιάνω το μολύβι, αρχίζω και πιάνω μπογιές! Μπορούμε να ζωγραφίσουμε με τα δαχτυλα, με τα πόδια και φυσικά με μαρκαδόρους ή μολύβια!

Προσοχή στο μολύβι δεν πιέζουμε! Όποτε μας δοθεί η ευκαιρία

Μητέρα Αλέξανδρου 16 μηνών

6. Χτίζω!

Οι δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών, δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια και καθοδήγηση! Μπορείς να ξεκινήσεις με κουτάκια από κοκα-κόλα ή ταπεράκια. Θα αρχίσεις να τα στήνεις σιγά-σιγά το ένα πάνω από το άλλο και μετά θα ζητήσεις από το παιδί να χτίσει και αυτό μαζί σου.

Μπορείς να δεις την δραστηριότητα εδώ. Επίσης να σου τονίσω πως αυτή η δραστηριότητα φέρνει πολύ σε μια Μοντεσσοριανή, οπότε αν θέλεις να δεις περισσότερα δες εδώ.

7. Κάρτες κατηγοριοποίησης

Οι κάρτες κατηγοριοποίησης μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί από 18 μηνών και άνω και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών.

Έχω δημιουργήσει κάποιες κάρτες Μοντεσσόρι οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους και μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.

Για περισσότερες οδηγίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω βίντεο και να μάθετε πως να τις χρησιμοποιείτε καθημερινά!

8. Βόλτα στη φύση!

Ας μην ξεχνάμε τα βασικά! Μια βόλτα στην φύση, σε ένα πάρκο ή μια μικρή εκδρομή είναι από μόνη της μια συναρπαστική εμπειρία!

Δοκίμασε να πάρεις το παιδί σου σε διάφορα μέρη και να εξερευνήσετε περπατώντας τη φύση, τα ζώα και τα αντικείμενα που υπάρχουν. Μια βόλτα σε ένα αγρόκτημα για παράδειγμα μπορεί να είναι μια εισαγωγή για να μάθεις τα ζώα ή να δεις μια παράσταση όπως αυτή εδώ με τον λαγό!

Μια μικρή παράσταση εισαγωγή για τα ζώα του αγρού.


Επίλογος

Η ηλικία μεταξύ 12 και 24 μηνών λένε είναι η ηλικία του “Aχα! Μπορώ να ανακαλύψω και να μάθω!” όπως λένε οι ψυχολόγοι. Οι δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών είναι περισσότερο σημαντικές για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και τα παιδιά με τον κόσμο.

Ακόμα μας χρειάζεται η μαμά και ο μπαμπάς, αλλά μεγαλώνοντας θέλουμε να μεγαλώσουμε τώρα και να παίξουμε και λιγο ανεξάρτητοι!

Πιστεύω πως τώρα πρέπει να μπει και ο μπαμπάς στο παιχνίδι και να παίζετε όλοι μαζί μερικά από αυτά που έγραψα παραπάνω.

Ελπίζω να σου άρεσε το άρθρο και αν έχεις κάποια άλλη δραστηριότητα για παιδιά 2 ετών να προτείνεις με χαρά θα την προσθέσω καθώς το άρθρο θα ανανεώνεται!

Πως απασχολώ ένα παιδί με δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών;

Τώρα ξέρεις!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;