Search
δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών : Πλήρης οδηγός

δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών! Είναι τόσες πολλές! Σε αυτόν τον πλήρη οδηγό θα προσπαθήσω να σου δείξω τους άπειρους τρόπους που μπορεί να μάθει ένα παιδί, αρκετές γενικές δραστηριότητες και κάποιες δεξιότητες που αναπτύσσει ένα παιδί 4 ετών για να δημιουργήσεις τις δικές σου.

Να σε προειδοποιήσω πως το άρθρο είναι μεγάλο, μπορείς να το κρατήσεις σαν σελιδοδείκτη και να επιστρέψεις όποτε έχεις όρεξη. Επίσης αν θες εδώ και τώρα δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών σου αφήνω 5 άρθρα με έτοιμες δραστηριότητες για να ξεκινήσεις άμεσα!

Αν έχεις μικρότερο παιδί ή αν θέλεις να δεις τα προηγούμενα άρθρα μπορείς να ρίξεις μια ματιά και στους προηγούμενους οδηγούς για βρέφη έως 12 μηνών, για παιδιά 2 ετών και για παιδιά 3 ετών.

Τα παραπάνω ήταν μια μικρή εισαγωγή. Τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε!

δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Η φιλοσοφία μου

Αν δεν καταλάβεις ένα παιδί όσες δραστηριότητες και να του δώσεις θα είναι ευκαιριακές. Με αυτό εννοώ πως με αναζητήσεις σε γκρούπ και διάφορες συζητήσεις, οι προτάσεις για δραστηριότητες αφορούν ένα συγκεκριμένο παιδί, όχι το δικό σου ή αυτό που έχεις απέναντι σου σαν παιδαγωγός.

Επίσης, γνωρίζοντας μερικά πράγματα για την ψυχολογία του παιδιού όχι μόνο θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ένα παιδί αλλά θα γνωρίζουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε, πότε η δραστηριότητα θα πρέπει να είναι εκπαιδευτική ή ψυχαγωγική και τέλος να εκμεταλλευτούμε την φαντασία του για να δημιουργήσουμε καινούργια πράγματα!

Η ηλικία των 4 είναι προσωπικά η αγαπημένη μου ηλικία. Όταν ξεκίνησα το ταξίδι μου στην παιδική απασχόληση και ψυχαγωγία οι ηλικίες 4 – 5 ήταν οι πρώτες που συνάντησα και πραγματικά η ψυχολογία και οι ικανότητες αυτών των παιδιών είναι συναρπαστικές! Πάμε λοιπόν να μάθουμε περισσότερα.

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί 4 ετών;

Οι δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών περιέχουν κίνηση, χορό και μουσική κατά κύριο λόγο καθώς σε αυτή την ηλικία το σώμα αρχίζει να αποκτά ισορροπία, τα πηδήματα έχουν ακρίβεια και τα παιχνίδια γίνονται πιο ομαδικά.

Στα 4 έτη ένα παιδί μπορεί να πιάσει ένα μολύβι με αρκετή άνεση, να ζωγραφίσει και να αρχίσει τις ασκήσεις προγραφής. Οι δραστηριότητες επίσης παίρνουν και έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περιέργεια του παιδιού και το παιχνίδια για να του καλλιεργήσουμε την αγάπη για τη μάθηση.

Πιο αναλυτικά ένα παιδί 4 ετών μπορει:

 • Μπορεί να τραγουδάει ένα τραγούδι
 • Η ομιλία του είναι σχεδόν κατανοητή
 • Φτιάχνει προτάσεις με 5 – 6 λέξεις
 • Μπορεί να περιγράψει καταστάσεις
 • Τρώει άνετα με ένα κουτάλι
 • Χρησιμοποιεί ψαλίδι
 • Κάνει κούνια αρκετά εύκολα
 • Ανεβοκατεβαίνει σκαλιά χωρίς βοήθεια

Περισσότερη θεωρία μπορείς να δεις εδώ για τα αναπτυξιακά στάδια ενός παιδιού.

Όλα τα παραπάνω μας βοηθούν να καταλάβουμε τις κινήσεις και τις σκέψεις ενός παιδιού ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών με άνεση.

Πάμε τώρα να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι ή μια δραστηριότητα.

Ονειροβάτες

Πριν ξεκινήσω τις δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Όπως και στις προηγούμενες ηλικίες, αφιερώνω μερικές γραμμές στα προαπαιτούμενα των δραστηριοτήτων.

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και η ανάγκη για πειραματισμό είναι έκδηλη θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποια πράγματα. Επίσης κάποιες φορές έχουμε την τάση να υπερφτώνουμε ένα παιδί με διδακτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να βγάζει γκρίνιες ή νεύρα.

Για να πετύχουμε δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών που θα λατρέψουν τα παιδιά θα πρέπει:

 • Να έχουμε δημιουργήσει ασφάλεια (για τυχόν ατυχήματα)
 • Να γνωρίζουμε τις κλίσεις ή τα ενδιαφέροντα του παιδιού
 • Να έχουμε στο νου μας τις ρουτίνες του
 • Να παίζουμε μαζί του
 • Να το αφήνουμε να παίζει και ελεύθερο
 • Να έχουμε οριοθετήσει τον χώρο και τον χρόνο της δραστηριότητας

Πολλά από τα παραπάνω, τα αναφέρω με πολλές λεπτομέρειες στο webinar μας θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχέδιο θέατρο που μπορείς να παρακολουθήσεις όποτε θέλεις!

Θεατρικό παιχνίδι σεμινάριο

Δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Η λίστα με τις περιγραφές που θα δείτε παρακάτω περιέχει γενικές δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών που επιδέχονται παραλλαγές και λειτουργούν σαν οδηγός στο ταξίδι σας στον κόσμο της φαντασίας, της γνώσης και του παιχνιδιού!

1.Κλωτσάω, πιάνω και πετάω την μπάλα

Μια πολύ απλή δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει στον συντονισμό κινήσεων και στην λεπτή κινητικότητα και το μόνο που χρειάζεται είναι μια μπάλα!

2.Ντύνομαι, ξεντύνομαι χωρίς βοήθεια

Μην σας φαίνεται αστείο! Αν αλλάξετε την δραστηριότητα και βάλετε διάφορα μεγάλα ή μικρά ρούχα μπορείτε να απασχολήσετε το παιδί για ώρες!

3.Κατεβαίνω σκάλες αργά, ανεβαίνω γρήγορα.

Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στις εναλλαγές του ρυθμού, στην εκτόνωση και στην ισορροπία. Με προσοχή!

4.Παντομίμα

Μπορείτε να παίξετε παντομίμα! Όλα τα παιδιά την λατρεύουν, αν θέλετε έτοιμες λύσεις, μπορείτε να δείτε την δική μας! Δοκιμασμένη από γονείς αλλά και εμάς!

5.Περπατάω με ένα βιβλίο στο κεφάλι

Μια υπέροχη δραστηριότητα που βοηθά στην ισορροπία και θα σας βοηθήσει και στην στάση του σώματος!

6.Επαφή με ζώα

Μια δραστηριότητα που ταιριάζει και στη Μοντεσσοριανή παιδαγωγική, το να γνωρίσετε ζώα από κοντά, να τα ταΐσετε και να γνωρίσετε τις συνήθειες τους είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί 4 ετών.

Ονειροβάτες

7. Πλένω πιάτα

Μια από τις δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών, αποτελεί το πλύσιμο των πιάτων! Το παιδί μπορεί να μας βοηθήσει και να περάσουμε υπέροχες στιγμές μαζί. Επίσης θα μας βοηθήσει και στην αδρή κινητικότητα!

8. Διπλώνω ρούχα

Όπως κατάλαβες, οι δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών που προτείνω είναι αρκετά απλές αλλά έχω κάποιο σκοπό. Τα παιδιά θα μάθουν για το σπίτι τους, τις ρουτίνες τους και ταυτόχρονα θα εξασκήσουν όλες τις δεξιότητες τους.

9.Μαθαίνω τα χρώματα και όχι μόνο!

Με μια απλή κατηγοριοποίηση μπορούμε να μάθουμε τα χρώματα και να παίξουμε ταυτόχρονα! Δείτε πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε για το μωβ για παράδειγμα.

10. Αγώνες με εμπόδια

Με χούλα χουπ, με πράγματα ή έπιπλα του σπιτιού, μπορούμε πολύ απλά να παίξουμε αγώνες σαν σκυταλοδρομίες και ταυτόχρονα να εξασκήσουμε την αδρή κινητικότητα μας!

Ονειροβάτες

11. Θεατρικό παιχνίδι

Πολλά άρθρα μας όπως αυτά που έδωσα στην αρχή μπορούν να σας βοηθήσουμε με το θεατρικό παιχνίδι! Αν θέλετε πολλές έτοιμες ιδέες δείτε τα θεατροπαιχνιδίσματα.

Το θεατρικό παιχνίδι βοηθά στην έκφραση, στην κίνηση, την επικοινωνία και πιστεύω πως δεν πρέπει να λείπει από κανένα σχολείο ή σπίτι.

12. Εργασίες στο χώμα ή στον κήπο

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να έρχονται σε επαφή με τη φύση! Ο κήπος είναι ένα μέρος που οι δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών δεν τελειώνουν. Μπορείτε να σκάψετε, να βρείτε αντικείμενα που θα έχετε κρύψει και αν δεν έχετε κήπο; Σας έχουμε καλύψει!

Ένα Μοντεσσοριανό πακέτο με κάρτες για τον κήπο στα Αγγλικά και Ελληνικά είναι ότι χρειάζεσαι!

13. Διαθεματικές δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών

Τώρα που μεγαλώνουμε οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες παντρεύονται και με την ψυχαγωγία αλλά και το παιχνίδι. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας όταν κάνουμε δραστηριότητες και την μάθηση.

Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες με τα μέσα μεταφοράς και στη συνέχεια θεματικές κατασκευές με απλά υλικά!

14. Εκπαιδευτικά βίντεο

Μπορείτε επίσης να πάρετε διάφορες αφορμές όπως για παράδειγμα τα εκπαιδευτικά βίντεο και στη συνέχεια να συνεχίσετε με βόλτες στη φύση, μια επίσκεψη σε μια φάρμα ή ένα μουσείο. Δείτε για παράδειγμα ένα βίντεο μας για το φθινόπωρο!

Μικρό εκπαιδευτικό βίντεο για το φθινόπωρο.

15.Αφήγηση παραμυθιού και εξάσκηση φαντασίας

Σίγουρα θα διαβάζεις πολλά παραμύθια σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας! Πως όμως θα κάνεις το παραμύθι πιο διαδραστικό και μια δραστηριότητα που θα ξεφεύγει από το βιβλίο; Δοκίμασε να χτίσεις ένα παραμύθι όπου ο ήρωας θα χρειαστεί να κάνει κάτι άλλο από αυτό που ξέρεις.

Δοκίμασε να βάλεις ήρωες από άλλα παραμύθια και να φτιάξετε το δικό σας!

Αν χρειαστείς βοήθεια, φυσικά υπάρχουν και οι κάρτες μας!

Επίλογος

Οι δραστηριότητες για παιδιά 4 ετών είναι αμέτρητες. Σίγουρα θα γνωρίζεις αρκετές και θα κάνεις ακόμα περισσότερες με τα παιδιά που απασχολείς.

Εγώ με τον συγκεκριμένο οδηγό ήθελα να σου δώσω τα βασικά εφόδια για να σκεφτείς περισσότερο και να κάνεις την καθημερινότητα των παιδιών ακόμα καλύτερα με δραστηριότητες που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Μην ξεχνάς πως εκτός από χαρά, παιχνίδι και διασκέδαση, οι δραστηριότητες έχουν σκοπό να μας δέσουν με τα παιδιά και να δημιουργήσουμε δημιουργικές ρουτίνες στο σχολείο ή το σπίτι!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;