Search
γλωσσικές δραστηριότητες

5 δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μια διαδεδομένη ενότητα που οι κούκλες αποτελούν σημαντικό βοήθημα στις δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης. Εκ φύσεως το κουκλοθέατρο ενθαρρύνει την επικοινωνία μέσω του λόγου και της κίνησης βοηθώντας τα παιδιά να εκφραστούν και να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους.

Δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης στο νηπιαγωγείο

Παρακάτω θα δούμε πέντε απλούς τρόπους που το κουκλοθέατρο βοηθά την γλωσσική ανάπτυξη στο νηπιαγωγείο αλλά και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Αν θέλετε παραπάνω βοήθεια μπορείτε να δείτε ένα βίντεο όπου αναλύουμε αρκετές δραστηριότητες σε συνδυασμό με κουκλοθέατρο.

Οι συγκεκριμένοι τρόποι δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, ούτε περίπλοκες κούκλες. Όλες οι δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης που υπάρχουν στο παρόν άρθρο απαιτούν μια κούκλα που θα λειτουργεί σαν μασκότ ή φίλος των παιδιών στην τάξη.

Ονειροβάτες

1.Καθημερινές ρουτίνες “Καλημέρα”, “Πως είστε σήμερα;”

Ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν έκπληξη ή σαν εισαγωγή σε μια θεματική ενότητα. Μια κούκλα που ο εκπαιδευτικός την βγάζει από μια τσάντα ή την εισάγει στην τάξη λέγοντας “Έχω φέρει έναν καινούριο φίλο μαζί μου σήμερα”, μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να δώσει ερέθισμα για ένα γράμμα της αλφαβήτα (π.χ. ο Bρασίδας το βατράχι, ο Γιώργος ο γεωργός).

Μια πιο απλή προσέγγιση, μπορεί η κούκλα να ρωτά πως είναι τα παιδιά ή πως πέρασαν την προηγούμενη μέρα.

Οι κούκλες είναι πολύ σημαντικές στην καθημερινότητα των παιδιων. Αν εστιάσετε στην καθημερινή τους χρήση στην τάξη θα καταφέρετε να μεταδώσετε γνώσεις στα παιδιά αλλά σιγά-σιγά θα βάλετε και τα παιδιά να γίνουν κουκλοπαίκτες, εξασκώντας κοινωνικές δεξιότητες αλλά και την φαντασία τους.

2. Χρησιμοποιώ την κούκλα δίνοντας χιούμορ στην διδασκαλία

Μια κούκλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα αστείο στιγμιότυπο εμπλέκοντας τους μαθητές πιο ενεργά στην διδασκαλία. Ένα αστείο στιγμιότυπο μπορεί να αλλάξει από τους μαθητές δίνοντας μια άλλη τροπή στην αστεία ιστορία της κούκλας.

Π.χ. ο μικρός Κωστάκης (κούκλα) μπήκε στην τράπεζα με την μητέρα του και έψαχνε να βρει μπανάνες. Που μπορεί να βρει μπανάνες ο μικρός μας φίλος; Η συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί από εσάς ή από τα παιδιά, σε άλλα μέρη της πόλης ή ανάλογα το θέμα που δουλεύετε εκείνη την περίοδο.

3. Η κούκλα αλληλεπιδρά με τον εκπαιδευτικό

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες μαζί με μια κούκλα βοηθό ώστε τα παιδιά να εκφραστούν ή να εκφράσουν μια άποψη σε κάτι που είδαν.

Η κούκλα μπορεί να έχει ένα μικρό διάλογο με τον εκπαιδευτικό για τις εποχές ή για το περιβάλλον, ρωτώντας τον εκπαιδευτικό διάφορα πράγματα για το είναι καλό ή όχι. Έτσι αναζωπυρώνουμε το ενδιαφέρον της τάξης και βάζουμε τα παιδιά να σκεφτούν αλλά και να δώσουν απαντήσεις στην κούκλα βοηθό.

Για παράδειγμα, μια κούκλα μπορεί να λέει πως χτύπησε μια άλλη γιατί ήθελε ένα παιχνίδι ή είπε ψέματα στους γονείς του ότι έσπασε ένα βάζο. Στη συνέχεια, μετά από το κουκλοθέατρο μπορείτε να πιάσετε υλικό συναισθηματικής αγωγής με τα παιδιά.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

4. Η κούκλα σαν οδηγός στις δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης

Ένα απλό παιχνίδι που μπορεί να βοηθήσει στην γλωσσική ανάπτυξη με παιγνιώδη τρόπο είναι το “Που είναι η κούκλα”. Όταν ενδιαφερόμαστε για συγκεκριμένες κατηγορίες λεξιλογίου π.χ. τα έπιπλα.

Μπορούμε να κρύψουμε την κούκλα στην τάξη ρωτώντας τα παιδιά που μπορεί να βρίσκεται. Στην συνέχεια και αφού τα παιδιά έχουν βρει την κούκλα μπορεί να γίνεται μια καταγραφή των επίπλων στην αίθουσα και έτσι να έχουμε και οπτικό αλλά και ακουστικό ερέθισμα στο λεξιλόγιο που έχουμε διαλέξει να μάθουμε στα παιδιά.

Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και για άλλα μέρη που δεν υπάρχουν στο σχολείο για παράδειγμα έναν ζωολογικό κήπο. Έτσι βάζουμε την κούκλα στην πράξη να μιλά ενώ εμείς αναπτύσσουμε το λεξιλόγιο μας με τα ζώα της ζούγκλας.

5. Η κούκλα παράδειγμα μοντέλων συμπεριφοράς

Η κούκλα μπορεί να γίνει το παράδειγμα μιας παραβατικής ή μιας σωστής συμπεριφοράς. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μην απομονώσουμε κάποιον μαθητή ή να μιλήσουμε δεικτικά προς κάποια ομάδα μαθητών, επιτυγχάνοντας έναν δημιουργικό διάλογο με όλους τους μαθητές βρίσκοντας λύσεις ώστε η ομάδα να βιώνει αρμονικά τις εμπειρίες του σχολείου.

Αντί συνεχώς να ψάχνουμε κάποιον φασαριόζο στην τάξη μπορούμε να παρουσιάσουμε μια κούκλα που κάνει φασαρία και μαζί με την παρεούλα να βρούμε ένα παράδειγμα για να ανατρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά με μοντέλο συμπεριφοράς την κούκλα.

Αν θέλετε να κατασκευάσετε μια κούκλα δείτε εδώ.

Αν θέλετε σενάρια δείτε εδώ.

Ονειροβάτες

Οι δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης στην προσχολική αλλά και πρώτη σχολική ηλικία αποτελούν την βάση για την μετέπειτα πορεία του παιδιού στην μάθηση και την κοινωνική προσαρμογή.

Τα ερεθίσματα που μπορούμε να δώσουμε με μόνο μια κούκλα είναι αμέτρητα, φτάνει μόνο να εκμεταλλευτούμε τον αυθορμητισμό των παιδιών και τον αυτοσχεδιασμό μας. Πειραματιστείτε με μια κούκλα βοηθό, παίξτε μαζί με τα παιδιά μα πάνω από όλα…..ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;