Search
Αλφαβήτα για παιδιά

Η αλφαβήτα της θετικής συμπεριφοράς για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. [Εκτυπώσιμη]

Η αλφαβήτα μπορεί να διδαχθεί με πολλούς τρόπους. Κάποια παιδιά μαθαίνουν το αλφάβητο με κάρτες. Άλλα, μαθαίνουν την αλφαβήτα στο δημοτικό γράφοντας τα γράμματα.

Είναι σημαντικό όμως, σε αυτό το άρθρο, να σας δώσουμε μια αλφαβήτα διαφορετική, την αλφαβήτα της θετικής συμπεριφοράς. Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να κατεβάσετε τις δωρεάν καρτέλες από το email σας.

Αλφαβήτα για παιδιά

Σχετικό Άρθρο:Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό: Σούπερ Ήρωες Θετικής Συμπεριφοράς.

Αλφαβήτα θετικής συμπεριφοράς.

Το παρακάτω αλφάβητο έπεσε στην αντίληψη μας και κυκλοφορούσε σε σχολεία και νηπιαγωγεία που είχαμε επισκεφθεί. Δεν γνωρίζουμε τον δημιουργό του, οπότε αν τον γνωρίζετε εσείς μπορείτε να μας στείλετε και να μας πείτε ποιος είναι!
Μετά το αλφάβητο δίνουμε κάποιες απλές δράσεις για τις κάρτες αυτές και πως θα τις χρησιμοποιήσετε! Οι κάρτες είναι εκτυπώσιμες και βρίσκονται στο τέλος του άρθρου. Μπορείτε να μην εκτυπώσετε τις κάρτες και να τις δείτε μαζί με τα παιδιά, να συζητήσετε και να κάνετε τις δράσεις που προτείνουμε παρακάτω!

1.Άλφα

Αγαπώ τον εαυτό μου!

Ονειροβάτες

2.Βήτα

Βρίσκω Δύναμη

Τα παιδιά πάντα πρέπει να βρίσκουν δύναμη και να προχωρούν. Είτε την βρίσκουν από τους γονείς τους, είτε μόνα τους. Θα πρέπει πάντα να τους θυμίζουμε πως όποια αποτυχία τους βρει, θα πρέπει να είναι πάντα δυνατά!

3.Γάμμα

Γελάω Δυνατά

Ονειροβάτες

Σχετικό άρθρο:Παίζοντας με παραμύθια:Το γράμμα Γ!

4.Δέλτα

Δίνω χαρά

Ονειροβάτες

Σχετικό άρθρο: Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό: Καρτέλες/Ιστορία για το Γράμμα Δέλτα. [Νηπιαγωγείο και Α’ Δημοτικού]

5.Έψιλον

Επιλέγω κάθε στιγμή Θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να επιλέγουν τις στιγμές τους. Να τους μάθουμε να έχουν επίγνωση για την κάθε στιγμή…

6.Ζήτα

Ζητώ βοήθειαΤα παιδιά θα πρέπει να ζητούν βοήθεια χωρίς να ντρέπονται. Θα πρέπει να τα κάνουμε να νιώσουν ασφάλεια ώστε να μπορούν να εκφραστούν άφοβα. Αυτό γίνεται σε ένα ασφαλές περιβάλλον με κατανόηση.

7.Ήτα

Ηρεμώ όταν το χρειάζομαιΤα παιδιά θα πρέπει να έχουν χώρους και ώρες που θα μπορούν να ηρεμήσουν. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά, χρειάζονται την ηρεμία και τον προσωπικό τους χώρο κάποιες στιγμές.

8.Θήτα

Θέλω όσα έχωΔεν πρέπει να γεμίζουμε τα παιδιά με περιττές ανάγκες. Ανάγκες που δεν χρειάζονται. Όταν μπορέσουμε να δώσουμε στα παιδιά αυτάρκεια, θα είναι έτοιμα να θέλουν όσα έχουν και να αισθάνονται περήφανα.

9.Γιώτα

Ικανοποιούμαι από όσα πετυχαίνω

Ονειροβάτες

10.Κάππα

Κρατώ τον λόγο μου Ενήλικες και παιδιά θα πρέπει να αποκτήσουν αυτή τη θετική συμπεριφορά. Θα πρέπει πολλές φορές να μετρούν τα λόγια τους και να κρατούν τον λόγο τους!

11.Λάμδα

Λέω την αλήθεια

Ονειροβάτες

12.Μυ

Μοιράζομαι

Ονειροβάτες

13.Νυ

Νοιάζομαι για όλους

Νοιάζομαι για όλους, μικρούς και μεγάλους. Φίλους και συμμαθητές! Αν από μικρή ηλικία μάθουμε πως το μυστικό είναι στο γράμμα Νυ, όλοι θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι!

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

14.Ξι

Ξεπερνώ τους φόβους μου

Μικροί και μεγάλοι πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο μας και να ζούμε με ασφάλεια. Πάντα το γράμμα Ξι θα είναι εδώ για να μας το θυμίζει!

15.Όμικρον

Ονειρεύομαι!

Εμείς, σαν Ονειροβάτες, πάντα ονειρευόμαστε! Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, μέσα από τα όνειρα θα δείτε τον κόσμο πραγματικά!

16.Πι

Προσπαθώ

Προσπαθώ κ ας μην πετύχω, προσπαθώ για να μάθω εμένα, προσπαθώ για να δείξω πως μπορώ!

17.Ρώ

Ρωτάω για να μάθω

Ονειροβάτες

18.Σίγμα

Στοχεύω ψηλά

Ονειροβάτες

19.Τάφ

Τολμώ

Όταν ήμουν μικρός, ο παππούς μου έλεγε “Να πηδάς στη φωτιά, μην την φοβάσαι”. Κάτι ήξερε! Παιδιά και μεγάλοι πρέπει να τολμούν!

20.Ύψιλον

Υιοθετώ μια καλή συνήθεια

Ονειροβάτες

21.Φί

Φροντίζω τον εαυτό μου

Ονειροβάτες

22.Χί

Χαμογελό

Πάντα να χαμογελάς. Θα ζήσεις περισσότερο και θα ζήσεις ευτυχισμένος! Ας μάθουμε στα παιδιά να χαμογελούν πάντα. Στα εύκολα και τα δύσκολα της ζωής.

23.Ψί

Ψάχνω το καλό γύρω μου

24.Ωμέγα

Ωραία που είναι η ζωήΗ ζωή είναι ωραία! Πάντα θα πρέπει να το έχουμε στο νου μας. Όσα δύσκολα κ ας έρθουν τα πράγματα, πάντα θα έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που θα μας σκέφτονται και θα μας αγαπούν!

Δραστηριότητες για την αλφαβήτα θετικής συμπεριφοράς.

1.Μιλάμε για τα γράμματα

Στην αρχή μιλήστε γενικά για τα γράμματα. Για τις φωνούλες όπως λένε στο νηπιαγωγείο. Πείτε από πιο γράμμα ξεκινά το όνομα σας. Πείτε από πιο γράμμα ξεκινάνε κάποια αντικείμενα στο σπίτι σας. Σιγά σιγά τα παιδιά θα καταλάβουν πως ο κόσμος είναι γεμάτος γράμματα!

2.Βλέπουμε ένα ένα τα γράμματα και συζητάμε

Αφού μιλήσετε για τα γράμματα, πείτε στα παιδιά τι γράφει η κάθε καρτέλα ή αφήστε τα να διαβάσουν αν μπορούν. Στη συνέχεια συζητήστε για κάθε μια πρόταση ή λέξη που υπάρχει και αφήστε τα παιδιά να σας πουν τη νομίζουν για το κάθε γράμμα.

3.Δείτε το τραγούδι του Ελληνικού Αλφάβητου

Δείτε και ακόμα ένα πιο όμορφο βίντεο με ζώα και αντικείμενα για κάθε γράμμα!

Ελπίζουμε να σας άρεσε αυτή μας η δραστηριότητα και τι εκτυπώσιμο υλικό! Αν θέλετε κοινοποιήστε το άρθρο μας ώστε και άλλοι φίλοι ή συνάδελφοι να το εκμεταλλευτούν! Αφήστε μας σχόλιο απο κάτω την άποψη σας για άλλες δραστηριότητες!

*Για περισσότερες φρέσκιες ιδέες και υλικό, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram!*


Θα βρείτε το αρχείο στην δωρεάν βιβλιοθήκη υλικούΔιαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;