Οι ιδέες για θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ζήτημα φαντασίας. Από το απλό θεατρικό παιχνίδι της παντομίμας μέχρι τα σύνθετα θεατρικά παιχνίδια συναισθημάτων, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θεατρική δραστηριότητα για πολλούς λόγους!
Πως όμως ξεκινάμε το θεατρικό παιχνίδι; Πως παίζουμε; Και πως παίρνοντας μερικές ιδέες για θεατρικό παιχνίδι μπορούμε να βγάλουμε περισσότερες δραστηριότητες;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά από τα κοινωνικά οφέλη του θεατρικό παιχνίδιου καθώς και πως μια 1 ιδέα θα γεννήσει άλλες 10 ιδέες για θεατρικό παιχνίδι!
Οι κάρτες έρχονται στο email σου συμπληρώνοντας τη φόρμα στο τέλος του άρθρου.
Πολλά από τα παρακάτω είναι αποσπάσματα από το σεμινάριο μας, θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχέδιο θέατρο, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να το παρακολουθήσεις με τον ρυθμό σου μαγνητοσκοπημένα και να σου απαντήσω σε κάθε απορία!
Table of Contents
Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι
Το θεατρικό παιχνίδι μπορεί να συνοψιστεί σε 2 λέξεις. Έκφραση και επικοινωνία. Προφανώς δεν θα αναλύσω ολόκληρη την φιλοσοφία του σε ένα άρθρο που θέλει να δώσει συμβουλές αλλά θέλω να κρατήσεις κάτι. Δεν παίζουμε θεατρικό παιχνίδι μόνο για να περάσουμε καλά και να γελάσουμε!
Παίζω θεατρικό παιχνίδι σημαίνει πως μαθαίνω εμένα και τους άλλους. Χτίζω σχέσεις και αποκτώ κοινωνικές δεξιότητες που θα τις έχω μαζί μου σε όλη τη ζωή!
Κοινωνικές δεξιότητες και θεατρικό παιχνίδι
Πολλές έρευνες τονίζουν πως το θεατρικό παιχνίδι είναι σημαντικό για την κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Η ηλικία δεν προσδιορίζεται καθώς δεν υπάρχει κάποιο όριο και οι ιδέες για θεατρικό παιχνίδι προσαρμόζονται ανα ηλικία.
Ας δούμε μια λίστα με τις κοινωνικές δεξιότητες που αποκτά ένα παιδί παίζοντας θεατρικά παιχνίδια στο σπίτι ή στο σχολείο.
- Αυτοέκφραση
- Αυτοπεποίθηση
- Σχέσεις συνεργασίας
- Κριτική Ικανότητα
- Σεβασμό στους κανόνες της ομάδας
Δεν θέλω να εστιάσω στο κάθε ένα ξεχωριστά, εξάλλου στο σεμινάριο μας τα λέω όλα αναλυτικά και με βιβλιογραφία. Στο συγκεκριμένο άρθρο θέλω να εστιάσω σε μια λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει για το θεατρικό παιχνίδι σε κύκλους εκπαιδευτικών και γονέων.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι δεν εκπαιδεύουμε τα παιδιά να γίνουν καλοί ηθοποιοί, ούτε να βγούν σε μια σκηνή και να παίξουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, ούτε να πουν κάποιο ποίημα γιορτής.
Όταν μιλάμε για θεατρικό παιχνίδι, μιλάμε για την δραστηριότητα που θα μας φέρει κοντά με άλλους, θα μας μάθει να συμπεριφερόμαστε και θα μας δημιουργήσει καταστάσεις ασφάλειας για να παίξουμε και να κινηθούμε με ελευθερία. (Charru Sharma)
Η ιδέα που θα γεννήσει άλλες 10 ιδέες θεατρικού παιχνιδιού
Η ιδέα που θα σας δώσω είναι πολύ απλή και αποτελεί κομμάτι του υλικού που έχω δημιουργήσει, τα Θεατροπαιχνιδίσματα.
Το άρθρο το δημιούργησα για να σας δείξω την δύναμη που έχει μια σειρά από κάρτες στο να δημιουργήσει άπειρες ιδέες θεατρικού παιχνιδιού που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα και με διαφορετικές ηλικίες παιδιών.
Παιχνίδι εκκίνησης
Το παιχνίδι εκκίνησης που θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία είναι ένα απλό παιχνίδι για να σπάσετε τον πάγο και να δημιουργήσετε τις πρώτες σας ρουτίνες. Μετά την φωτογραφία θα σας παραθέσω 10 διαφορετικούς τρόπους για να παίξετε με αυτό.
Παίζω καθιστός
Μπορούμε να παίξουμε καθιστοί, χωρίς να κουνάμε τα πόδια μας. Ο εμψυχωτής φωνάζει τις κάρτες ή τις δείχνει μια-μια στα παιδιά και στη συνέχεια τα παιδιά πρέπει να κάνουν ό,τι ακούν! Για σκεφτείτε πως περπατάμε με τα χέρια ή χοροπηδάμε!
Παίζω όρθιος
Η κλασική εκδοχή του παιχνιδιού είναι να παίξουμε όρθιοι. Εδω ο εμψυχωτής έχει τα παιδιά μπροστά του. Μπορεί να διαλέξει αν θέλει το θεατρικό παιχνίδι να γίνει στατικά ή με διαρκή κίνηση. Σε αυτό το σημείο αλλάζω τις κάρτες ανα τακτά χρονικά διαστήματα και όλη η ομάδα κάνει τις κινήσεις που λέω.
Παίζουμε ζευγάρι
Η πρώτη ομάδα είναι το ζευγάρι. Για ένα ζευγάρι οι ιδέες για θεατρικό παιχνίδι δεν τελειώνουν έτσι γίνεται και στο συγκεκριμένο παιχνίδι! Όλη η ομάδα κάθεται και αφήνουμε ένα ζευγάρι να κάνει αυτά που γράφουν οι κάρτες. Είναι στην επιλογή του εμψυχωτή αν θέλει να πετύχει συγχρονισμό του ζευγαριού ή απλά να ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν.
Παίζω ομαδικά
Τώρα ο εμψυχωτής πρέπει να εστιάσει στον συγχρονισμό. Παίζουμε σαν την προηγούμενη ρουτίνα που ήμασταν όρθιοι αλλά τώρα πρέπει όλη η ομάδα να συγχρονιστεί πριν προχωρήσουμε τις κάρτες. Μια υπέροχη ιδέα για εστίαση και προσοχή.
Αλλάζω Χαρακτήρα
Χαιρετάμε, περπατάμε και χοροπηδάμε διαφορετικά! Χρησιμοποιήστε τις κάρτες για να κάνετε άλλους χαρακτήρες π.χ. ένα λιοντάρι, έναν λύκο κλπ.
Φτιάχνω κώδικα
Κρατήστε τις αγαπημένες σας κάρτες και φτιάξτε έναν κώδικα με 3 από τις κάρτες που σας δίνω. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με όλο το πακέτο καρτών γιατί έχετε να επιλέξετε από 42 κάρτες και να διαλέξετε μια κίνηση ή έναν χαρακτήρα προσαρμοσμένο στις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών.
Φτιάχνω σκηνή
Δοκιμάστε να φτιάξετε μια σκηνή σύμφωνα με τις φάσεις του θεατρικού παιχνιδιού. Πάρτε για παράδειγμα έναν ταχυδρόμο ο οποίος χαιρετά, χοροπηδά και στη συνέχεια σταματά μήπως κάποιος τον παρακολουθεί. Η συγκεκριμένη ιδέα θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε επίπεδο στο θεατρικό παιχνίδι αλλά και να χρησιμοποιήσετε την φαντασία σας για ιδέες θεατρικού παιχνιδιού.
Θεατροπαιχνιδίσματα (Κάρτες για θεατρικό παιχνίδι)
Αλλάζω τις χειρονομίες
Αφού τα κάνατε όλα αυτά…αλλάξτε τα! Δοκιμάστε να χαιρετήσετε με τον αγκώνα, να κάνετε μια υπόκλιση ή να δοκιμάσετε τις κάρτες ανέπαφων χαιρετισμών που έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο.
Αυτοσχεδιάζω
Τώρα είναι στο χέρι σου να δημιουργήσεις νέες ιδέες για θεατρικό παιχνίδι! Μπορείς να ρωτήσεις τα παιδιά τι κάνουν μετά από μια κίνηση που γράφει η κάρτα και να συνεχίσεις δημιουργώντας νέες κινήσεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης! Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο, είσαι σε καλό δρόμο!
Ρουτίνα
Τέλος, ας μιλήσουμε για την ρουτίνα. Εδώ θα πρέπει να έχεις παίξει αρκετές φορές με τα παιδιά, θα πρέπει δηλαδή να νιώθουν οικεία με το παιχνίδι και θα πρέπει να έχεις αποσπάσεις όλες τις ιδέες για θεατρικό παιχνίδι που είχαν! Από εδώ και πέρα αυτό το παιχνίδι εκκίνησης θα είναι το ice breaker που λένε οι Άγγλοι και θα το έχεις καθημερινά στην τάξη σου για να ξεμπλοκάρεις την ομάδα!
Επίλογος
Οι ιδέες για θεατρικό παιχνίδι είναι άπειρες! Μόνο εμπόδιο είναι η φαντασία μας. Στο συγκεκριμένο άρθρο είδες, πως 6 κάρτες μπορούν να γεννήσουν 10 ιδέες. Και αυτές οι κάρτες είναι μόνο η αρχή.
Οι 6 κάρτες όπως σου είπα αποτελούν ένα μικρό δείγμα από τις κάρτες που δημιούργησα σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι στο σχολείο ή το σπίτι. Αν δεν μπορείς να συνεχίσεις οι κάρτες αυτές, μπορούν να σου δώσουν ερεθίσματα αλλά και γνώση καθώς υπάρχει οδηγός χρήσης και παραλλαγών!
Όπως και να ‘χει όμως, παίξε με τα παιδιά! Μην χάνεις το ενδιαφέρον σου γιατί το θεατρικό παιχνίδι είναι μια πόρτα κοινωνικοποίησης, συναισθημάτων αλλά και αγάπης. Τα παιδιά νιώθουν όμορφα πλάθοντας ρόλους. Νιώθουν προστατευμένα όταν υποδύονται άλλους χαρακτήρες.
Διαβάστε Επίσης:
- Αναγνώριση συναισθημάτων στο νηπιαγωγείο: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με 10 σελίδες για συζήτηση.
- Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: 7 ιδέες και εκτυπώσιμο ταμπλό για απίστευτη διασκέδαση! (Δωρεάν)
- 4 Δραστηριότητες πριν τους κανόνες της τάξης στο νηπιαγωγείο με 7 καρτέλες.
- 20 Δραστηριότητες και οδηγίες για ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
- Δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά με 12 δωρεάν εκτυπώσιμες κάρτες!