Search

4 Δραστηριότητες πριν τους κανόνες της τάξης στο νηπιαγωγείο με 7 καρτέλες.

Οι κανόνες της τάξης είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τον παιδικό σταθμό έως το δημοτικό, η συμμόρφωση στους κανόνες της τάξης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων!

Σε αυτό το άρθρο θα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και θα δούμε πως με 7 κάρτες μπορούμε να παίξουμε αρκετά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά ώστε να βάλουμε τους κανόνες στην τάξη με όμορφο και έξυπνο τρόπο, χωρίς να λέμε συνεχώς τους κανόνες ζητώντας απλά συμμόρφωση και υπακοή.

Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τις 8 καρτές που είναι για κάθε μέρα της εβδομάδας και περιλαμβάνουν 8 ζώα που είναι γνωστα και αγαπητά στα παιδιά. Μην ξεχνάτε τους κανόνες αγάπης!

Κανόνες της τάξης, μια παρεξήγηση

Με τις νέες έρευνες στην ψυχολογία είδαμε πως ένα παιδί πριν μάθει κανόνες, θα πρέπει να έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να μάθει. Μερικές είναι:

  • Ακούω
  • Ακολουθώ οδηγίες
  • Νιώθω καλά στο χώρο μου
  • Γνωρίζω τους γύρω μου
  • Συγκεντρώνομαι
  • Κάνω ησυχία – φασαρία

Τα παραπάνω είναι προαπαιτούμενα ώστε οι κανόνες της τάξης να έρθουν φυσικά εφόσον τα παιδιά προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Απαιτώντας τους κανόνες ζητάμε ουσιαστικά τα παιδιά να παπαγαλίσουν, να συμμορφωθούν ενώ δεν είναι έτοιμα.

Εδώ φέρνουμε μια διαφορετική λύση με αρκετό παιχνίδι, έκφραση και γέλιο.

Κανόνες της τάξης μια διαφορετική προσέγγιση

Το παιχνίδι και οι κάρτες για τους κανόνες της τάξης που δίνουμε στο συγκεκριμένο άρθρο, σε καμία περίπτωση δεν έρχονται να αλλάξουν τους κανόνες που κάθε παιδαγωγός θεσπίζει στο τμήμα του. Δεν είναι δυνατόν χωρίς να γνωρίζουμε τα παιδιά και τις αντιδράσεις τους να δίνουμε δικούς μας κανόνες.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι θέλει να δώσει μια γεύση πριν τους κανόνες ώστε τα παιδιά να πάρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται ΠΡΙΝ μπουν σε εφαρμογή όλοι οι κανόνες της τάξης.

Τι ξεχωριστό έχουν οι κάρτες;

Κανόνες της τάξης
  • Αρχικά έχουμε χωρίσει τις κάρτες σε 7 κάρτες όσες και οι μέρες της εβδομάδας ώστε να έχετε μια θεματική ανά ημέρα. Τις ημέρες που τα παιδιά δεν είναι σχολείο, μπορείτε να τις παντρέψετε με άλλες μέρες ή να μιλάτε στους γονείς για αυτά που κάνετε στο σπίτι ώστε να υπάρχει συμμετοχή. Οι μέρες ουσιαστικά μας δίνουν αφορμή για τις ρουτίνες στην αρχή της ημέρας.
  • Τα ζώα δίνουν το ερέθισμα στα παιδιά για θεατρικό παιχνίδι και ελεύθερη έκφραση. Είναι οικεία και γνωρίζουν αρκετά για αυτά και είναι ένα ωραίο θέμα για συζήτηση. Σίγουρα αν πείτε σε ένα παιδί “πως κάνει το λιοντάρι;” μπορεί να σας το κάνει με άνεση.
  • Τέλος έχουμε τους κρυφούς κανόνες και τις θετικές σκέψεις. Εκεί βλέπουμε κάποιες οδηγίες σαν παραδείγματα για το κάθε ζώο όπου μπορούμε να βασίσουμε τους κανόνες της τάξης μας. Για παράδειγμα ο λαγός πηδά δεξιά και αριστερά αλλά στέκεται και κοιτά ήρεμα και προσεκτικά!

Μετά από τις λεπτομέρειες πάμε να δούμε με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορούμε να παίξουμε με τις κάρτες.

Κανόνες της ταξης, εναλλακτικά παιχνίδια!

1.Κάθε μέρα μια εντολή

Στη συγκεκριμένη εκδοχή, που μπορείτε να κρατήσετε από την αρχή της χρονιάς, κάθε μέρα στην αρχή ή στο τέλος της μπορείτε να επαναλαμβάνετε τι κάνει ένα ζώο ένα-ένα παιδί ή όλοι μαζί. Μπορείτε να το έχετε σαν χαιρετισμό ή αποχαιρετισμό.

2. Η δική μου εντολή

Εφόσον κάνετε πολλές φορές είναι φυσικό τα παιδιά να βαρεθούν ή να θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία. Πριν βάλετε τους κανόνες της τάξης σε εφαρμογή, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να δημιουργήσουν δικές τους κινήσεις και φράσεις με τα αγαπημένα τους ζώα

3. Όλοι μαζί

Οι κάρτες είναι γραμμένες με μια μικρή δόση ομοιοκαταληξίας, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε στην αρχή της χρονιάς ένα ομαδικό παιχνίδι μίμησης. Τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά αφού βλέποντας το ένα το άλλο θα διώξουν οποιονδήποτε φόβο ή ανασφάλεια.

4. Συζητάω τους κανόνες της τάξης

Αφού λοιπόν, παίξετε, χορέψετε και μάθετε τι κάνουν τα ζώα, σειρά έχει να συζητήσετε τους κανόνες της τάξης και πως αυτοί μπορούν να μπουν σε εφαρμογή. Οι κάρτες είναι η τέλεια ιδέα για αφόρμηση που θα σας οδηγήσει σιγά-σιγά σε αυτό που χρειάζεστε, ομαλή συμβίωση.

Να θυμάστε πως πριν οι κανόνες εφαρμοστούν σε μια τάξη, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν αναπτύξει μερικές από τις δεξιότητες που αναφέραμε παραπάνω.

Μπορείτε να δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό κουίζ πριν ξεκινήσετε τους κανόνες της τάξης σας εδώ.

Οι κανόνες της τάξης: επίλογος

Οι κανόνες της τάξης, είναι ένα βασικό κομμάτι στη ζωή του σχολείου. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Δεν μπορεί να γίνει παιδαγωγική δουλειά και το άγχος των εκπαιδευτικών θα είναι διάχυτο σε άλλα θέματα εκτός θεματικών ενοτήτων.

Η λύση όμως δεν είναι να βάλουμε με το ζόρι τους κανόνες σε παιδιά που δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Ελπίζω με τις καρτέλες να έχετε μια καλή αφορμή για να συζητήσετε όλα τα θέματα για τους κανόνες της τάξης που χρειάζονται!

Κανόνες της τάξης

Αν θέλεις περισσότερα δες ένα αγγλικό άρθρο για τους κανόνες της τάξης.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;