Ας μιλήσουμε για τις κάρτες αφήγησης! Μιλάμε συνεχώς για ιστορίες, μιλάμε συνεχώς για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Τι πιο όμορφο από το να συνδυάσουμε αυτά τα δυο και να περάσουμε όμορφο χρόνο εξασκώντας το λεξιλόγιο και την φαντασίας μας δημιουργώντας παραμύθια!
Οι κάρτες αφήγησης αποτελούν το βασικό εργαλείο για την αγωγή της φαντασίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν παιχνίδι εισαγωγής, σαν ρουτίνα εξάσκησης λόγου και πραγματικά η χρήση των καρτών τελειώνει εκεί που τελειώνει η φαντασία μας.
Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω πως με 12 απλές κάρτες θα μπορέσετε να δημιουργήστε νέες ιστορίες μαζί με τα παιδιά, θα παίξετε, θα διασκεδάσετε μα πάνω απ’ όλα θα περάσετε ποιοτικό χρόνο! Αν έχετε δουλέψει ή θέλετε έτοιμες λύσεις με έξυπνες κάρτες αφήγησης δείτε εδώ.
Εισαγωγή στις κάρτες αφήγησης
Οι κάρτες αφήγησης του συγκεκριμένου άρθρου είναι ουσιαστικά τα μέλη του θιάσου μας! Ο παππούς Λεωνίδας που έχετε γνωρίσει από τα σενάρια για κουκλοθέατρο, ο Πασχάλης που γνωρίσατε στο Χριστουγεννιάτικο θεατρικό, ο πειρατής Σαρδέλας, το μωβ ντροπαλό τέρας του δάσους κ.α.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να φτιάξετε φανταστικές ιστορίες και που ξέρετε μπορεί να μας βοηθήσετε σε καινούριες ιστορίες!
Πως χρησιμοποιούμε τις κάρτες αφήγησης;
Κατεβάζουμε και εκτυπώνουμε τις κάρτες αφήγησης και στη συνέχεια τις δείχνουμε στα παιδιά. Από εκεί και μετά, η μαγεία ξεκινά! Στην αρχή, ρωτάμε τα παιδιά για τις κάρτες:
- Σαν τι σας μοιάζουν αυτοί οι χαρακτήρες;
- Γνωρίζετε κάποιον;
- Ποιος σας αρέσει περισσότερο;
- Πως μπορεί να είναι ο χαρακτήρας αυτός; Δειλός; Θαρραλέος;
Με αυτό τον τρόπο βάζουμε στα παιδιά στο κλίμα της συζήτησης αλλά τα φέρνουμε και κοντά στα ερεθίσματα για να ξεκινήσει η αφήγηση. Μην ξεχνάτε πως για να πετύχουμε σωστή αγωγή φαντασίας, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ταυτιστεί με τους ήρωες, να έχουν λόγο σε αυτούς και να τους νιώθουν κομμάτι τους. Πολλά από αυτά τα τονίζω στο σεμινάριο μας σχετικά με την αφήγηση παραμυθιού!
Εφόσον λοιπόν τα παιδιά γνωρίζουν τους ήρωες, έχουν καταλάβει τι ρόλο μπορεί να παίζουν σε κάποια ιστορία, στη συνέχεια ξεκινάμε με απλούς τρόπους να δημιουργούμε αυτοσχέδιες ιστορίες. Μην ξεχνάτε πως παίζουμε! Δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε στο τέλειο παραμύθι, χρησιμοποιούμε τις κάρτες αφήγησης σαν εργαλείο γλωσσικών αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων!
Τρόποι παιχνιδιού με τις κάρτες αφήγησης
Πρώτος Τρόπος: Αρχή – Μέση – Τέλος
Ξεκινήστε με τον Πασχάλη σαν βασικό σας ήρωα και ρωτήστε τα παιδιά τι έκανε ο Πασχάλης.
- Ποιον βρήκε στο δρόμο του;
- Ποιον συνάντησε πηγαίνοντας στο παλάτι;
- Τι έκανε μετά; Ποιο ήταν το πρόβλημα του;
- Ποιος του έδωσε λύση;
- Ποιος να ήταν ο καλύτερος του φίλος;
Με αυτές τις ερωτήσεις μπορείτε να ξεκινήσετε και να δημιουργήσετε μια ιστορία από την αρχή με τις καρτέλες που σας δώσαμε. Στην συνέχεια μπορείτε να αλλάξετε την ιστορία σας μέχρι να φτάσετε σε μια ιστορία που να αρέσει σε εσάς και τα παιδιά!
Αφού την αφηγηθείτε μπορείτε να την εικονογραφήσετε μόνοι σας με ζωγραφίζοντας τις σκηνές της δράσης ή το τέλος!
Δεύτερος Τρόπος: Αγαπημένα παραμύθια
Μπορείτε να διαβάσετε τα αγαπημένα σας παραμύθια και στη συνέχεια να αλλάξετε τους ήρωες του παραμυθιού κρατώντας την πλοκή ή μέρη της πλοκής.
Για παράδειγμα πως θα ήταν η κοκκινοσκουφίτσα αν είχε βρει στο δρόμο της τον Λάρι το λιοντάρι; Τι θα γινόταν αν έβρισκε στον δρόμο της το Μωβ ντροπαλό τέρας; Μήπως ο παππούς Λεωνίδας βοήθησε τον Τζάκ να ανέβει στη φασολιά;
Ο συγκεκριμένος τρόπος, εκμεταλλεύεται τις κάρτες αφήγησης για αλλαγή μοτίβων, στερεοτύπων ή πλοκής της ιστορίας. Μπορείτε να αλλάξετε μια αγαπημένη σας ιστορία με συζήτηση, με κουκλοθέατρο ή θεατρικό παιχνίδι και στη συνέχεια να το ζωγραφίσετε.
Αυτό θα βοηθήσει πολύ την κριτική ικανότητα των παιδιών αλλά και την φαντασία τους.
Τρίτος Τρόπος: Σκηνοθέτης – Ηθοποιοί
Σαν τρίτο τρόπο προτείνουμε το εξής παιχνίδι αυτοσχεδιασμού. Ένας γίνεται σκηνοθέτης που θα γίνει οδηγίες και οι υπόλοιποι ή ο ένας που περισσεύει, γίνεται ηθοποιός και παίζει με παντομίμα το παραμύθι κρατώντας τις κάρτες!
Ο σκηνοθέτης μπορεί να πει ΣΤΟΠ! και ο ηθοποιός αφού σταματήσει, ο σκηνοθέτης του λέει τι πρέπει να κάνει. Του λέει να παίξει με το συναίσθημα του θυμού, του λέει να παίξει φοβισμένα, του αλλάζει την πλοκή και βάζει από τις κάρτες κάποιον που δεν ήταν στην ιστορία. Σκοπός μας είναι να αυτοσχεδιάσουμε και να γελάσουμε!
Χρήσιμα λινκ για επέκταση
Περισσότερη βοήθεια με τον αυτοσχεδιασμό θα βρείτε εδώ!
Αν θέλετε ένα βίντεο που αναλύουμε τον αυτοσχεδιασμό με κούκλες, πατήστε εδώ!
Κάρτες Αφήγησης: Επίλογος
Οι κάρτες αφήγησης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στο σχολείο ή το σπίτι, έχω αναφέρει πολλές φορές πως οι ρουτίνες έκφρασης, φαντασίας και γλωσσικής ανάπτυξης αποτελούν πυλώνα της διαπαιδαγώγησης. Πέρα από όλες τις δεξιότητες που μπορεί να κατακτήσει ένα παιδί η σύνδεση με τον γονέα ή τον εκπαιδευτικό είναι αυτό που θα το βοηθήσει ψυχικά αλλά και νοητικά.
Διασκεδάστε με τις κάρτες αφήγησης που θα βρείτε στην παρακάτω φόρμα!
Θα βρείτε το αρχείο στην δωρεάν βιβλιοθήκη υλικού
Διαβάστε Επίσης:
- Αναγνώριση συναισθημάτων στο νηπιαγωγείο: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με 10 σελίδες για συζήτηση.
- Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: 7 ιδέες και εκτυπώσιμο ταμπλό για απίστευτη διασκέδαση! (Δωρεάν)
- 4 Δραστηριότητες πριν τους κανόνες της τάξης στο νηπιαγωγείο με 7 καρτέλες.
- 20 Δραστηριότητες και οδηγίες για ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
- Δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά με 12 δωρεάν εκτυπώσιμες κάρτες!