Search
πασχαλινές δραστηριότητες

6 Ιδέες για πασχαλινές δραστηριότητες με 8 κάρτες για το Πάσχα!

Οι πασχαλινές δραστηριότητες συνδυάζουν ερεθίσματα της άνοιξης και της γιορτής του Πάσχα, μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχες στιγμές στο σχολείο ή το σπίτι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως με 8 κάρτες μπορούμε να φτιάξουμε 8 αυτοσχέδια παιχνίδια-δραστηριότητες για το Πάσχα.

Πασχαλινές δραστηριότητες: Αρχικά ερεθίσματα

Το Πάσχα ανήκει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στη θρησκευτική αγωγή, η οποία θέλει αρκετές γνώσεις και σωστή προσέγγιση. Σαν Ονειροβάτες αλλά και προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με αυτό το μεγάλο φάσμα αγωγής αλλά έχω βρει μερικά βιβλία που πιστεύω πως θα αρέσουν στα παιδιά, έχουν προσεγμένη εικονογράφηση αλλά προσεγγίζουν με σεβασμό τη γιορτή του Πάσχα.

Όσον αφορά την διασκεδαστική πλευρά του πάσχα, αυτή του Πασχαλινού λαγού και των κόκκινων αυγών, υπάρχουν και εκεί επιλογές! Τα αγαπημένα μου βιβλία είναι τα παρακάτω.

Έχω διαβάσει όλα τα παραπάνω βιβλία και τα θεωρώ πολύ διασκεδαστικά αλλά και διδακτικά. Πέρα από την ανάγνωση και την επαφή των παιδιών με το Πάσχα, τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν αφορμή για δεκάδες πασχαλινές δραστηριότητες, συζήτηση αλλά και παιχνίδι.

6 Πασχαλινές δραστηριότητες

Είτε διαβάσετε είτε όχι τα παραπάνω βιβλία, μαζί με τα παιδιά και τις κάρτες του Πάσχα που έχω ετοιμάσει, μπορείτε να ξεκινήσετε τις πασχαλινές δραστηριότητες και την ανακάλυψη. Το αρχείο περιέχει 8 κάρτες με οπτικό ερέθισμα. Πως μπορούμε όμως να κάνουμε 8 διαφορετικές πασχαλινές δραστηριότητες με αυτές τις κάρτες;

Κατεβάστε τις κάρτες πατώντας εδώ

Πασχαλινές δραστηριότητες

Συζήτηση

Μην υποτιμάς την συζήτηση! Ξεκίνησε δείχνοντας τις κάρτες στα παιδιά. Στη συνέχεια ρώτησε τα:

 • Ποιά αντικείμενα αναγνωρίζει;
 • Ποιά αντικείμενα υπάρχουν στο σπίτι του;
 • Ποιά είναι η χρήση των αντικειμένων;
 • Αν σου έδιναν ένα από όλα αυτά, ποιό θα επέλεγες;

Αν θέλεις μπορείς να κάνεις την αρχή να πιάσεις για παράδειγμα το καλάθι και να πεις:

“Βλέπω ένα καλάθι! Είχα κάποτε και εγώ ένα όταν ήμουν μικρός. Έβαζα μέσα ένα σωρό ψωμιά και λιχουδιές και μαζί με τους γονείς μου πηγαίναμε βόλτα στο πάρκο. Μου άρεσε πολύ τότε, αυτό το καλαθάκι δεν θα το ξεχάσω ποτέ.”

Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε ένα παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να εκφραστεί άφοβα αλλά αναπτύσσουμε το λεξιλόγιο του και την γενική αντίληψη του. Δεν έχει σημασία να δείχνουμε απλά τις κάρτες, σημασία έχει η σύνδεση που δημιουργούμε με το παιδί.

Αναγνώριση στο σπίτι

Στη συνέχεια, με τις κάρτες μπορούμε να κάνουμε μια μικρή αναγνώριση στο σπίτι μας. Μπορούμε να βάλουμε τις κάρτες σε μέρη του σπιτιού όπου μπορεί να πέρασε ο λαγός του Πάσχα ή μπορεί να αφήσουμε τις κάρτες στα φυσικά αντικείμενα όπως η λαμπάδα μας ή ένα καλάθι.

Πάλι, ο ρόλος της συζήτησης είναι βασικός καθώς οι λέξεις συνδυάζονται με την επικοινωνία, το αντικείμενο και την κίνηση βοηθώντας τα παιδιά από 2 έως 7 ετών.

Κρυμμένος θησαυρός

Μπορείς να δημιουργήσεις και παίξεις ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με τις κάρτες ή να συνεχίσεις αυτό που δημιουργήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Κρύψε πράγματα στο σπίτι ή στην τάξη σου, βρες παροιμίες ή αινίγματα, πες ζεστό ή κρύο και καθοδήγησε τα παιδιά στα στοιχεία. Είναι διασκεδαστικό και χαρίζει εγγυημένα διασκέδαση στα παιδια όλων των ηλικιών.

Επέκταση

Μια επέκταση που μπορείς να κάνεις με τις κάρτες του Πάσχα είναι να φύγεις άμεσα προς μια άλλη θεματική αλλά να κρατήσεις την Πασχαλινή διάθεση. Αυτό μπορεί να γίνει με γνώμονα τις ανοιξιάτικες δραστηριότητες όπως οι νάνοι της Άνοιξης

Φωνήματα

Ας παίξουμε λίγο και με την Αλφαβήτα! Μπορούμε να σπάσουμε τις λέξεις σε χαρτί και να:

 • Αναλύσουμε κάθε λέξη γράμμα-γράμμα
 • Αναλύσουμε κάθε λέξη συλλαβή – συλλαβή
 • Δημιουργήσουμε σύνθετες λέξεις αν υπάρχουν
 • Να βρούμε παράγωγα των λέξεων ή τι μας θυμίζουν
 • Να βρούμε λέξεις που ταιριάζουν και να εξασκήσουμε την ομοιοκαταληξία

Είναι στο χέρι σου ανάλογα την ηλικία των παιδιών που έχεις να απασχολήσεις δημιουργικά τι από αυτά μπορούν να κάνουν αλλά και τι τα ενδιαφέρει. Πάντως σίγουρα θα ενθουσιαστούν!

Πασχαλινές δραστηριότητες

Θεατρικά δρώμενα

-Κράτα ένα καλάθι και προχώρησε στο δάσος, συνέχισε και άρχισε να μαζεύεις βατόμουρα!
-Κράτα τη λαμπάδα σου σταθερά, πρόσεχε μην σου σβήσει, πες Χριστός Ανέστη!
-Χοροπήδησε σαν τον πασχαλινό λαγό και βάψε τα αυγά σου!

Αυτές είναι μερικές από τις αυτοσχεδιαστικές σκηνές που μπορείς να φτιάξεις με ή χωρίς τα παιδιά και να δημιουργήσεις ένα ομαδικό περιβάλλον στην τάξη ή το σπίτι. Τα παιδιά λατρεύουν να είναι ήρωες στην πράξη και οι πασχαλινές δραστηριότητες που επηρεάζονται από τη φαντασία δεν σταματούν! Αν θέλεις βοήθεια μην ξεχνάς τα θεατροπαιχνιδίσματα της Άνοιξης ή τα απλά θεατροπαιχνιδίσματα για όλη τη χρονιά!

Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο με μεγάλη δύναμη, αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς ή αν διστάζεις έλα μαζί μας και παρακολούθησε το σεμινάριο που είναι αφιερωμένο στις φάσεις και τις δραστηριότητες του!

Εναλλακτικές δράσεις

Οι εναλλακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις είναι πολλές και περισσότερο έχουν να κάνουν με το γούστο και τις προτιμήσεις σου. Οι πασχαλινές δραστηριότητες είναι αμέτρητες αλλά για να μην δημιουργούμε χάος, θα σου προτείνω μερικές που μπορούν να συνδυάσουν παιχνίδι και μάθηση.

 • Μπορείς να μάθεις τα φρούτα και τα λαχανικά με τον Πασχαλινό λαγό
 • Μπορείς να δεις τα αξεσουάρ του κήπου και στη συνέχεια να βγεις έξω με τα παιδιά για πολυαισθητηριακές ανακαλύψεις
 • Μπορείς να ανακαλύψεις τους χώρους του σπιτιού σου μαθαίνοντας τα πάντα για το σπίτι σου!

Πασχαλινές δραστηριότητες: Επίλογος

Όλες οι δράσεις είναι δοκιμασμένες με ανάμεικτες ηλικίες. Ο σκοπός είναι κάθε γονέας ή εκπαιδευτικός να προσαρμόσει τις πασχαλινές δραστηριότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις αλλά και τις κλίσεις των παιδιών που έχει. Ελπίζω όλες οι προτάσεις μου να ήταν απλές και κατανοητές! Το παιχνίδι ας ξεκινήσει! Καλή διασκέδαση…

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;