Search

Θέλετε να παίξετε κουκλοθέατρο; Δείτε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το τι ακριβώς θα χρειαστείτε!

Αποφασίσατε να παίξετε κουκλοθέατρο στο σπίτι ή στο σχολείο; Θέλετε να ξεκινήσετε και δεν ξέρετε τι να αγοράσετε; Μην φοβάστε!

Σας ετοίμασα έναν ολοκληρωμένο οδηγό με όλα όσα θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε άμεσα. Κούκλες για κουκλοθέατρο, σκηνή, σενάρια και ό,τι άλλο περνάει από το μυαλό σας! Κρατήστε την όρεξη σας για το παιχνίδι και δείτε την ανάλυση μου για να γνωρίζετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να αγοράσετε!

Κουκλοθέατρο Αγορά

Το παρόν άρθρο περιέχει προϊόντα σχετικά με το κουκλοθέατρο από καταστήματα. Αν θέλετε να κατασκευάσετε μόνοι σας κούκλες, δείτε εδώ. *Οι Ονειροβάτες σε καμία περίπτωση δεν κάνουν διαφήμιση, το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς*

Εισαγωγή στο κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Όλοι μια στιγμή στη ζωή μας έχουμε έρθει σε επαφή με κούκλες, είτε είδαμε μια παράσταση μικροί, είτε παίξαμε κουκλοθέατρο για τα παιδιά που έχουμε ή μας ζητήθηκε να απασχολήσουμε.

Σαν κουκλοπαίχτες, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, αναρωτηθήκαμε τι πράγματα χρειαζόμαστε για να είναι επιτυχημένο ένα δρώμενο ή μια παράσταση που θέλουμε να παίξουμε στο σπίτι ή στο σχολείο!

Αν σας ενδιαφέρει να μπείτε σωστά στον κόσμο του κουκλοθεάτρου, θα σας πρότεινα να δείτε τα σεμινάρια μας που είναι άμεσα διαθέσιμα και τα έχουν εμπιστευτεί πάνω από 300 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

1.Ξεκινώντας την αναζήτηση

Αφού μας πέρασε από το μυαλό να παίξουμε κουκλοθέατρο, μπήκαμε στον πειρασμό να δούμε τιμές από κούκλες, σκηνές και λοιπά αξεσουάρ για την παράσταση μας. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως τι θέλουμε να αγοράσουμε για να μην ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα.
Κάποιες βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι οι εξής:

Θέλω να παίξω μια παράσταση ή θέλω κούκλες μόνο για απασχόληση;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να προσέξουμε το αρνητικό που έχουν κάποια συγκεκριμένα σετ που υπάρχουν στο εμπόριο. Αν αγοράσουμε τα τρια γουρουνάκια ή την κοκκινοσκουφίτσα σαν σετ με τους ήρωες του παραμυθιού, μπορεί να παρατήσουμε τις κούκλες μόλις παίξουμε το παραμύθι.


Για αρχή, θα σας πρότεινα να έχετε έναν πιο ανοιχτό ορίζοντα και να διαλέξετε κούκλες για κουκλοθέατρο που σας αρέσουν οπτικά και όχι κούκλες που έχουν ήδη έναν προκαθορισμένο χαρακτήρα τις οποίες τα παιδιά έχουν συνδέσει με τους ήρωες παραμυθιών.

Τι ηλικία έχει το παιδί που θα απασχολήσω με κουκλοθέατρο;

Η συγκεκριμένη ερώτηση μάλλον θα πρέπει να είναι η πιο βασική ερώτηση που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν αγοράζουμε κούκλες για κουκλοθέατρο.

Συνήθως για μικρότερα παιδιά δαχτυλόκουκλες και κούκλες μάτια, είναι οι ιδανικότερες επιλογές. Για τις ηλικίες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, μπορούμε να κοιτάξουμε και γαντόκουκλες ή ακόμα μεγαλύτερες κατασκευές.

Πόσα χρήματα σκοπεύω να δώσω;

Το καλό με το κουκλοθέατρο είναι πως μπορείτε να βρείτε λύσεις για να παίξετε που ξεκινούν από 1 ευρώ, με κούκλες μάτια ή δαχτυλόκουκλες. Μπορεί επίσης να βρείτε λύσεις που θα σας κοστίσουν μέχρι και εκατοντάδες ευρώ με ολοκληρωμένα σετ κουκλών και ξύλινες σκηνές! Μην φοβάστε όμως, ο οδηγός που σας ετοίμασα έχει λύσεις για όλους!


Γενικά, να έχετε στο νου σας πως μπορείτε να ξεκινήσετε να παίζετε κουκλοθέατρο άμεσα και χωρίς πολλά χρήματα. Καλό θα είναι να πειραματιστείτε, να παίξετε και μαζί με τα παιδιά και στη συνέχεια, αν δείτε πως το κουκλοθέατρο σας ταιριάζει, να προχωρήσετε σε μια πιο ακριβή λύση.
Στο κουκλοθέατρο έχει σημασία ο παίκτης και όχι πάντα ο εξοπλισμός που έχει!

Ονειροβάτες

2.Κούκλες για κουκλοθέατρο

Αφού λύσαμε κάποιες γενικές ερωτήσεις σχετικά με το κουκλοθέατρο ας περάσουμε στο κυρίως θέμα! Τι κούκλες να διαλέξω;


Κούκλες μάτια

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει για τις κούκλες μάτια και πως αυτές κατασκευάζονται. Αν θέλετε όμως να αγοράσετε θα βρείτε πολύ φτηνές λύσεις. Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε ένα σετ με 3 κούκλες μάτια κάτω από 1 ευρώ εδώ. Με τις συγκεκριμένες κούκλες μπορείτε να πείτε μια ιστορία, να γίνει ο βοηθός σας και να βοηθήσει τα παιδιά στην έκφραση και το λόγο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κούκλες μάτια για παιδιά από 3 ετών και άνω.

Ονειροβάτες

Δαχτυλόκουκλες

Οι δαχτυλόκουκλες αποτελούν το έναυσμα για να ξεκινήσουμε το κουκλοθέατρο. Μπορούν να παιχτούν από γονείς με πολύ μικρά παιδιά (τουλάχιστον 9 μηνών) αλλά μπορούν να παιχτούν και από τα ίδια τα παιδιά ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους στον μαγικό κόσμο της κούκλας. Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας δαχτυλόκουκλες μπορείτε να δείτε αυτό το βιβλίο.


Με αυτά που είδα στην Ελληνική αγορά δεν ενθουσιάστηκα, οι κούκλες έρχονται από Κίνα και είναι πολύ ακριβές. Θα σας πρότεινα αυτές και αυτές σαν σετ για να παίξετε και να έχετε την ευχέρεια να πείτε πολλά παραμύθια. Αν δεν έχετε πρόβλημα να περιμένετε μια παραγγελία θα σας πρότεινα να ψάξετε στο ebay ή στο aliexpress.

Ονειροβάτες
Μια γαντόκουκλα λιοντάρι

Γαντόκουκλες

Οι γαντόκουκλες είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη κουκλοθέατρο! Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή όταν πρόκειται να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε κούκλες. Αν δεν έχετε αγοράσει ποτέ γαντόκουκλες, αυτές που θα φιγουράρουν πρώτες στις αναζητήσεις σας είναι οι πλαστικές. Με σώμα από ύφασμα και κεφάλι από πλαστικό οι γαντόκουκλές του εμπορίου δεν σκέφτονται το παιδί αλλά την μαζική παραγωγή. Μπορείτε να βρείτε κάποιες εδώ.


Θα σας πρότεινα όμως, να μην αγοράσετε τέτοιες γαντόκουκλες. Πρώτον διότι δεν είναι όμορφες και δεύτερον γιατί μπορεί κάποια παιδιά να τρομάξουν. Η κούκλα από πλαστικό δεν είναι οικεία στο παιδί!

Αντι για πλαστικές μπορείτε να πάρετε γαντόκουκλες για κουκλοθέατρο φτιαγμένες από ύφασμα, συνήθως fleece ύφασμα που θα δημιουργήσουν μια όμορφη αίσθηση στο παιδί και θα τις δεχθεί με ευχαρίστηση και το βασικότερο χωρίς τρόμο! Μπορείτε να δείτε μερικές εμπορικές επιλογές εδώ και εδώ.


Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο εξειδικευμένο για γαντόκουκλα θα σας πρότεινα να παραγγείλετε τις κούκλες από εδώ. Η κυρία Ξηρομερίτου φτιάχνει κούκλες 30 χρόνια τώρα. Ελληνικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, οι γαντόκουκλες τις θα σας ενθουσιάσουν!


Μάπετ, Μαρότ και άλλα είδη κούκλας για κουκλοθέατρο

Επειδή το άρθρο μας μεγαλώνει αρκετά και θέλει να σας δώσει πρακτικές λύσεις, δεν θα σας πρότεινα να πάτε σε άλλα είδη κούκλας πέρα από αυτές που ανέφερα παραπάνω.

Μπορείτε να δείτε μερικές μάπετ κούκλες εδώ. Αν παρόλα αυτά θέλετε μια εξειδικευμένη κατασκευή, θα σας πρότεινα πάλι, να κάνετε μια ερώτηση στο εργαστήριο της κυρίας Ξηρομερίτου που θα χαρεί να σας βοηθήσει με μάπετ, μαρότ και γιγαντόκουκλες.


Γενικά οι υπόλοιπες κατασκευές πέραν των κλασικών, κοστίζουν ακριβά και τις προτείνω σε επαγγελματίες ή παιδαγωγούς που έχουν ανέβει αρκετά επίπεδα στο κουκλοθέατρο, παίζοντας χρόνια στα παιδιά.

Ονειροβάτες
Υπέροχες στιγμές με κουκλοθέατρο στο σπίτι!

3.Σκηνές για κουκλοθέατρο

Αφού ψάξουμε ή αγοράσουμε κάποιες κούκλες για κουκλοθέατρο είναι φυσικό να κοιτάξουμε που θα παίξουμε. Αυτοσχέδια σκηνή ή να αγοράσουμε κάποια; Θα είναι στημένη συνεχώς σε κάποιο δωμάτιο ή θα πρέπει να την αποσυναρμολογούμε μόλις τελειώσουμε.


Προτείνω για αρχή να πειραματιστείτε με αυτοσχέδιες σκηνές, έχω πει εδώ, πως η σκηνή στο ερασιτεχνικό κουκλοθέατρο χρειάζεται φαντασία!
Αν και πάλι όμως θέλετε να αγοράσετε κάτι, από το εμπόριο βρήκα μόνο 3 λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν. Φυσικά υπάρχουν περισσότερες αλλά λιγότερο πρακτικές με αποτέλεσμα να πιάνουν πολύ χώρο στο σπίτι σας και στο τέλος να σας αποθαρρύνουν από το να παίξετε.


Ολοκληρωμένο πακέτο με κούκλες και σκηνή PVC

Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα! Λίγο κοκκινοσκουφίτσα, λίγο σκηνή για να ξεκινήσετε και σε αρκετά καλή τιμή. Δείτε εδώ.


Πολυχρηστική σκηνή για κουκλοθέατρο

Μια πρόταση που αν βαρεθείτε το κουκλοθέατρο μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και αλλιώς είναι αυτή εδώ. Αρκετά φιλική προς τα παιδιά και οικονομική για αυτά που προσφέρει. Δύσκολο να παίξει ενήλικας βέβαια!


Η σκηνή pop-up

H πιο ακριβή πρόταση που έχω να σας δώσω αλλά θα σας λύσει τα χέρια γιατί μαζεύεται εύκολα και μπορείτε να παίξετε και εσείς είναι αυτή εδώ. Ανοίγει και κλείνει πολύ εύκολα, δεν πιάνει χώρο και έχει αρκετά καλή αυλαία για να βγουν οι κούκλες.


Δεν έχω αναφέρει τα κουκλοθέατρα πόρτας που μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ. Η αλήθεια είναι πως τα βρήκα αρκετά ακριβά για αυτό που προσφέρουν!

Επίσης μια σημείωση για τις σκηνές: ΜΗΝ αγοράσετε ξύλινη σκηνή για κουκλοθέατρο! Όσοι φτιάχνουν σκηνές από ξύλο δεν έχουν σχέση και ιδέα από κουκλοθέατρο. Η ξύλινη σκηνή για κουκλοθέατρο δεν είναι ασφαλής και ούτε πρακτική. Όσο φτηνά και να την βρείτε να την αποφύγετε!

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

4.Σενάρια για κουκλοθέατρο

Κάποιοι θα τα πουν διάλογοι για κουκλοθέατρο, κάποιοι άλλοι μου έχουν πει, που θα βρούμε λόγια για κουκλοθέατρο. Σε γενικές γραμμές όπως η θεατρική πράξη έχει σενάρια έτσι και το κουκλοθέατρο έχει τα σενάρια του. Μικρότερα σε έκταση και διάρκεια, τα λόγια, διάλογοι σενάρια στο κουκλοθέατρο είναι μια πονεμένη ιστορία.


Αρχικά να πούμε πως το κουκλοθέατρο διαφέρει σημαντικά με το θέατρο γιατί οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολύ περισσότερες εκφράσεις και χειρονομίες την ώρα που μιλάμε με αποτέλεσμα όσα και να πουν να μην τα βαρεθούμε. Σκεφτείτε όμως μια κούκλα που βγαίνει στη σκηνή και αραδιάζει 1-2 σελίδες λόγια; Φυσικά δεν θα κάνουμε μονόλογο με τις κούκλες μας, τουλάχιστον στο κουκλοθέατρο που παίζεται για τα παιδιά του σήμερα.
Θα σας έλεγα να δείτε τα δικά μας σενάρια, τα οποία δίνουμε δωρεάν

εδώ και εδώ. Μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα να παίζεται με δυο κούκλες, όποιες κ αν είναι αυτές και να δείτε την αντίδραση των παιδιών σας.
Αν τα σενάρια δεν σας κάνουν θα σας πρότεινα να αλλάξετε κάποια από τα παραμύθια που αγαπάτε και να τα προσαρμόσετε σύμφωνα με τις κούκλες που έχετε. Μην φοβάστε να αλλάξετε το μοτίβο ή τους χαρακτήρες των παραμυθιών και να ζητήσετε βοήθεια από τα παιδιά!


Δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι στο εμπόριο που να εκπροσωπεί τις απόψεις μου οπότε θα κάνετε την δική σας αναζήτηση!

Ονειροβάτες

5.Συντήρηση εξοπλισμού

Για την συντήρηση του εξοπλισμού σας δεν έχω πολλά να σας πω, οι κούκλες για το κουκλοθέατρο, οι σκηνές και τα σκηνικά στο ερασιτεχνικό κουκλοθέατρο είναι σχετικά φθηνά οπότε και να χαλάσουν δεν θα σας είναι δύσκολο να τα αντικαταστήσετε. Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να έχουμε έναν στοιχειώδη σεβασμό στον εξοπλισμό που μας δίνει τέτοια χαρά!

Συντήρηση Κουκλών

Καλό θα ήταν να έχουμε κάποιες σακούλες πλαστικές ή χάρτινες και να τοποθετούμε τις κούκλες μέσα όταν τελειώνουμε. Η σακούλα μπορεί να κρατήσει τις κούκλες μας μακριά από λεκέδες και σκόνες και έτσι να είναι φρέσκες πάντα για παιχνίδι! Μην βάζετε συχνά στο πλυντήριο της κούκλες σας και πρώτα σιγουρευτείτε πως πλένονται. Η σακούλα θα σας βοηθήσει να τις έχετε πάντα καθαρές. Αν δεν τις πλένετε συχνά θα κρατήσουν και περισσότερο!


Συντήρηση σκηνής

Θα σας πρότεινα να έχετε μια σακούλα ή θήκη για αποθήκευση της σκηνής σας. Αν κρατάτε την σκηνή συνεχώς στημένη σε ένα δωμάτιο μην αφήνετε τα παιδιά να την κακομεταχειρίζονται και πρώτα σιγουρευτείτε πως η σκηνή δεν έχει αιχμηρά αντικείμενα. Μια pvc σκηνή με καλή συντήρηση μπορεί να κρατήσει για πάντα!

Αυτά είχα να σας πω, τώρα είστε έτοιμοι! Δείτε τα άρθρα μας για να φτιάξετε κούκλες από κάλτσες ή άλλα είδη κούκλας για κουκλοθέατρο! Μην ξεχάσετε την κυρία Ξηρομερίτου η οποία μπορεί να κάνει μια κατασκευή μόνο για εσάς! Αν και πάλι προτιμήσετε κάτι από το εμπόριο, οι λύσεις που σας έδωσα είναι υπέρ αρκετές για να παίξετε με τα παιδιά!

Καλή διασκέδαση!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;