Search

Μαθαίνω το γράμμα β με κουκλοθέατρο, παραμύθι και κατασκευή!

Μπορούμε να μάθουμε το γράμμα β με κουκλοθέατρο και ένα μικρό παραμύθι; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να κατασκευάσουμε την δική μας κούκλα μασκότ, να παίξουμε μαζί της και να μάθουμε το γράμμα βήτα!

Ένας υπέροχος τρόπος να βάλετε το κουκλοθέατρο στην τάξη ή το σπίτι άμεσα και οικονομικά είναι να κατασκευάσετε την δική σας κούκλα μασκότ. Ιδανικά η κούκλα μασκότ είναι μια κούκλα που σχεδιάζεται από όλη την τάξη.

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο το γράμμα β

Μαθαίνω το γράμμα Β: Η διαδικασία

Γίνεται ψηφοφορία, τα παιδιά λένε με καταιγισμό ιδεών τι θέλουν και τι όχι και ο εκπαιδευτικός διαλέγει τις καλύτερες ιδέες και φτιάχνει τον τελικό χαρακτήρα που θα παίξουμε κουκλοθέατρο.

Για κάποιους αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα ή κουραστική οπότε εδώ θα δώσουμε μια έτοιμη λύση για την κούκλα μασκότ καθώς και πως θα την κατασκευάσουμε για εμάς ή και για όλα τα παιδιά.

Επίσης θα δούμε απλές αφηγήσεις με το γράμμα της μασκότ μας ώστε να βάλουμε το κουκλοθέατρο στην γλωσσική ανάπτυξη και διαθεματικά με τα ζώα και το αλφάβητο.

Η κούκλα μας μασκότ στο παρόν άρθρο θα είναι: Ο Βρασίδας το βατράχι και θα μας βοηθήσει να μάθουμε το γράμμα β.

1.Κατασκευή απλής κούκλας

Η κατασκευή που επιλέξαμε είναι πολύ απλή και μπορείτε να την βρείτε αναλυτικά εδώ. Φωτογραφίες κατασκευής:

το γράμμα β
μαθαίνω το γράμμα β
γράμμα β
το γράμμα βήτα

Αν θέλετε περισσότερα άρθρα για το κουκλοθέατρο μπορείτε να πατήσετε εδώ και εδώ!

Βλέπουμε πως μόνο με δύο χάρτινα πιάτα για πάρτυ και λίγη μπογιά μπορείτε να φτιάξετε μια απλή μάπετ κούκλα για εσάς ή και τα παιδιά. Δείτε την κατασκευή από τις φωτογραφίες παραπάνω και για περισσότερη επεξήγηση μπορείτε να μπείτε στο άρθρο απ’ όπου την δανειστήκαμε.

Αν βρείτε δυσκολία στο στόμα να θυμάστε πως θέλουμε ένα πιάτο βαμμένο κόκκινο από μέσα και πράσινο απ’ έξω. Το άλλο πιάτο το κόβουμε στην μέση και το κολλάμε περιμετρικά αφήνοντας κενό για να φτιάξουμε την χούφτα που θα ανοιγοκλείνει το στόμα της κούκλας με τα χέρια μας.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

2. Αφήγηση με τον Βρασίδα

Ξεκινάμε δείχνοντας στα παιδιά τον Βρασίδα, μιλώντας μαζί του με αργή φωνή και ρυθμό ώστε να μας είναι πιο εύκολο και στην συνέχεια λέμε πως ο Βρασίδας έχει μια περιπέτεια θέλετε να την μάθουμε.

Σε αυτό σημείο θα σας βοηθήσουν πολύ οι ασκήσεις για τις φωνές που έχουμε δώσει εδώ.

Η περιπέτεια του Βρασίδα

Αυτή είναι μια αυτοσχέδια ιστορία που σκαρφίστηκα και κατά βάση αυτή θα παρουσίαζα στα παιδιά αν ήθελα να επεξεργαστούμε το γράμμα β.

Ο Βρασίδας το βατράχι
βγήκε έξω ένα βραδάκι
Έτρεξε στο ποταμάκι
Για να πάει να πιει νεράκι!

Εκεί, ξέρετε ποιον βρήκε παιδιά; (Σε αυτό το σημείο βλέπουμε την αντίδραση των παιδιών και περιμένουμε)

Βρήκε τον Βασίλη το βατράχι
Που και αυτός πήγε στο ποταμάκι
Με μια βαλίτσα στο χεράκι
Βόλτα στο βάλτο να κάνει το βραδάκι

Μα τι να έκανε εκεί ο Βασίλης με την βαλίτσα μέσα στο βράδυ; (Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τα παιδιά και συνεχίζουμε πιο ελεύθερα την αφήγηση)

Ο Βασίλης που λέτε είχε ένα βιολί στην βαλίτσα του και δεν είχε με ποιον να παίξει. Ήταν στενοχωρημένος γιατί δεν είχε βοηθό κάποιον να παίξει μαζί του. Ο Βρασίδας το βατράχι του είπε πως έχει σπίτι του ένα βιολοντσέλο που θα μπορούσαν να παίξουν μόλις περάσει η βροχή.

Έτσι πήγανε στο βατραχόσπιτο, πήραν το βιολοντσέλο του Βρασίδα, μπήκαν σε μια μεγάλη βάρκα και κατέβηκαν το ποτάμι. Όλα τα ζώα χειροκροτούσαν και τα δυο βατράχια ήταν χαρούμενα που έπαιζαν μαζί και το γλεντούσαν.

γράμμα β

Με μια απλή κατασκευή και μια μικρή αφήγηση βλέπουμε πως μπορεί εύκολα να μπει το γράμμα βήτα στην τάξη. Τα παιδιά με την παρουσία της κούκλας δέχονται καλύτερα το μήνυμα που θέλουμε να τους δώσουμε και δεν βαριούνται.

Ειδικά αν έχουν και αυτά από έναν βάτραχο στο χέρι θα μπορούσατε να κάνετε στην τάξη, μια χορωδία με βατράχια!

Περισσότερες δράσεις για το γράμμα β

Αφού φτιάξαμε την κούκλα μας και κάναμε την αφήγηση μας μπορούμε απλά να ζωγραφίσουμε τι μας άρεσε από την ιστορία ή να εξακτινώσουμε την θεματική ενότητα με τα ζώα του δάσους και φύλλα ζωγραφικής για αυτά.

Στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να μιλήσουν για το γράμμα βήτα μεταξύ τους ή στην παρεούλα ώστε να βρείτε και άλλες ακόμα λέξεις.

Δημιουργήστε με τα παιδιά, παίξτε με κούκλες και αφήστε τα να εκφραστούν! Βάλτε μουσική και φανταστείτε πιο τραγούδι θα έπαιζαν ο Βρασίδας και ο Βασίλης μα πάνω απ’ όλα….ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;