Search
Κουκλοθέατρο στο Νηπιαγωγείο

4 απλές συμβουλές για να φτιάξεις την τέλεια γωνία κουκλοθεάτρου.

Μια ενότητα που πρέπει να συνδέει τα παραμύθια στο νηπιαγωγείο είναι η γωνία κουκλοθεάτρου. Σε κάθε νηπιαγωγείο υπάρχει ένα κουκλοθέατρο και σίγουρα ένας ικανοποιητικός αριθμός από κούκλες.

Αν δεν έχετε κούκλες δείτε πως μπορείτε να κατασκευάσετε εύκολα μερικές.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω μια άλλη οπτική για αυτή την γωνιά καθώς και 4 λύσεις για την καθημερινή χρήση της. Το κουκλοθέατρο θα πρέπει να αποτελεί (ειδικά στην προσχολική αγωγή) μέσο έκφρασης και δημιουργίας.

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Γωνία Κουκλοθεάτρου

Εισαγωγή

Σας προτείνω να ξεχάσετε την παραδοσιακή γωνία κουκλοθεάτρου που έχετε στο μυαλό σας ή αν δεν θέλετε να την ξεχάσετε, διαβάστε με κριτική ματιά τις παρακάτω συμβουλές και λύσεις που προτείνω.

Γιατί γωνία κουκλοθεάτρου;

Μια άποψη που ακούω συνεχώς είναι πως το κουκλοθέατρο είναι ένα παλιό εκπαιδευτικό εργαλείο, έχει περάσει η μπογιά του ή απλά πως δεν έχει θέση στο σύγχρονο νηπιαγωγείο.

Απερίφραστα δηλώνω πως αυτές οι απόψεις θέλουν να καλύψουν κενά που έχουν εκπαιδευτικοί ή οι γονείς που δεν έχουν ασχοληθεί με το κουκλοθέατρο ή δε γνωρίζουν την δύναμη του!

Το κουκλοθέατρο αποτελούσε και θα αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης για παιδιά 3 έως 7 ετών. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Υπάρχουν πολλές μελέτες που το αποδεικνύουν ή απλά μπορούμε να φρεσκάρουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε από τον Piaget για τον ανιμισμό.

Τα οφέλη που έχει η γωνία κουκλοθεάτρου στα παιδιά και την εκπαιδευτική πράξη.

Ας συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές τα οφέλη που έχει μια γωνία κουκλοθέατρου για να έχουμε μια σωστά τοποθετημένη άποψη αλλά και στόχους στα project μας.

Γλωσσικές δεξιότητες: Τα παιδιά μιλούν στις κούκλες, κάνουν ένα διάλογο μαζί τους ή πιάνουν τις κούκλες και μιλάνε σαν να είναι τα ίδια οι ήρωες.

Κοινωνικοσυναισθηματικές δεξιότητες: Τα παιδιά εκφράζονται μέσα από το κουκλοθέατρο ελεύθερα, παίζουν με άλλα παιδιά πίσω από τη σκηνή και μαθαίνουν να συνεργάζονται.

Αδρή Κινητικότητα: Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλούς μύες για να κουνήσουν τις κούκλες, χέρια και πόδια έρχονται σε συντονισμό και με την επανάληψη των κινήσεων μπορούν να κατακτήσουν περισσότερες δεξιότητες.

Διαχείριση Συμπεριφοράς: Στη γωνία κουκλοθεάτρου, όλα επιτρέπονται! Οι κούκλες μας δίνουν παραδείγματα προς αποφυγή ή προς μίμηση και έτσι τα παιδιά αποκτούν επίγνωση συμπεριφορών από ήρωες που μιλούν απευθείας στην καρδιά τους.

Γαντόκουκλες

1.Κατασκευάζοντας τη γωνία κουκλοθεάτρου.

Ταξιδεύοντας σε νηπιαγωγεία όλης της χώρας, έχω πλήρη εικόνα των σκηνών και σκηνικών που δίνονται για χρήση στο νηπιαγωγείο. Οι κατασκευές είναι χοντροκομμένα ξύλα που συνδέονται με μεντεσέδες.

Αυτή η κατασκευή είναι ιδανική αρκεί να έχουμε στερεώσει καλά τα μπροστινά ξύλα και να έχουμε τον έλεγχο των παιδιών που κάθονται από μπροστά.

Γωνία Κουκλοθεάτρου

Αν πάλι δεν έχετε τέτοια σκηνή, μπορείτε να φτιάξετε μια από χαρτόκουτο και να παίξετε και θέατρο σκιών.

Αν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο μπορείτε απλά να γυρίσετε ένα τραπέζι και να βάλετε τα παιδιά να κάτσουν στα γόνατα. Μια λύση που προτείνω είναι η ομπρέλα θαλάσσης. Η ομπρέλα είτε μόνη της πεσμένη κάτω, είτε καλυμμένη με πανί (όρθια), μπορεί να αποτελέσει μια εύχρηστη λύση για κουκλοθέατρο καθημερινά.

Η μαγική ομπρέλα μπορεί να μας ταξιδέψει κάθε μέρα στον κόσμο των παραμυθιών και μετά να κλείσει και να αποθηκευτεί χωρίς να πιάνει πολύτιμο χώρο στο σχολείο.

Έχουμε πει αρκετά για τις σκηνές και εύκολες λύσεις για να στήσετε μια σκηνή κουκλοθέατρου στο σπίτι ή το σχολείο σας εδώ.

Σε γενικές γραμμές η γωνιά κουκλοθεάτρου δεν πρέπει να περιορίζεται από την σκηνή, καθώς μπορούμε και χωρίς σκηνή να παίζουμε κουκλοθέατρο. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να παίξετε με σκηνή έστω και αυτοσχέδια (τραπέζι, ομπρέλα, καρέκλες με σκούπα ή χαρτόκουτό, σιδερώστρα).

Ο χώρος της γωνίας κουκλοθέατρου θα πρέπει να είναι ευέλικτος και εύκολα προσβάσιμος.

2. Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την εισαγωγή των παιδιών στο κουκλοθέατρο. Όπως έχω πει και σε προηγούμενο άρθρο, την αρχή την κάνει ο εκπαιδευτικός που χρησιμοποιεί την κούκλα στην παρεούλα ή στις υπόλοιπες γωνιές του σχολείου.

Στην συνέχεια και αφού έχει αφήσει τα παιδιά να επεξεργαστούν τις κούκλες, ο εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά την σκηνή, ρωτά τι νομίζουν πως είναι, που μένουν οι κούκλες, αν μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί κουκλοθέατρο και πως παίζουμε με τις κούκλες.

Ο διάλογος αποτελεί την εισαγωγή σε νέα ερεθίσματα, μιλήστε για τις πολλές κούκλες που υπάρχουν ακόμα και για τον Καραγκιόζη.

Ένα διασκεδαστικό δρώμενο είναι να βάζουμε τα παιδιά να αλλάζουν τις φωνές τους.

Στο σχολείο μπορούμε να θεσπίσουμε μέρα κουκλοθεάτρου και ένα-ένα παιδί να παίρνει ρόλους και να αλλάζει την φωνή του μπροστά από τα παιδιά κρατώντας την κούκλα. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε αυτή την φάση είναι να δίνει στα παιδιά απλές προτάσεις που θα επαναλαμβάνουν με διάφορες φωνές.

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο

3.Παιχνίδια με Κουκλοθέατρο μετά την εισαγωγή.

Α) Τα παιδιά (κάθε ένα ξεχωριστά ή κάθε μέρα) επαναλαμβάνουν φράσεις που τους δίνει ο εκπαιδευτικός με τέσσερα διαφορετικά μοτίβα. Πολύ αργά, πολύ γρήγορα, με χοντρή φωνή και με λεπτή φωνή.

Β) Παιχνίδια με φωνές/γράμματα.
Ο εκπαιδευτικός επιλέγει κάθε μέρα κάτι ξεχωριστό για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, συζητά με τα παιδιά και κρατά σημειώσεις. Μετά στην γωνία κουκλοθέατρου βάζει μια μικρή ομάδα παιδιών να παίξει έξω ή μέσα από την σκηνή το αυτοσχέδιο σενάριο μέσα από τις σημειώσεις.

Παράδειγμα σημειώσεων: Δάσος, δέντρα, πουλιά, έντομα, αρκούδα, μέλι, μέλισσες κλπ. Παράδειγμα σεναρίου δίνοντας στα παιδιά ρόλους: (Βάζουμε τα παιδιά μέσα ή έξω από την σκηνή)

Ο εκπαιδευτικός αρχίζει την αφήγηση.

Μια φορά κ έναν καιρό που λέτε παιδιά μου, στο δάσος με τα πολλά του δέντρα ακούστηκε ένα πουλί (κοράκι) (εδώ ο μαθητής με το κοράκι μιμείται το κοράκι και λέει πως περνά μέσα στο δάσος, με ερωτήσεις που του απευθύνουν τα παιδιά ή ο εκπαιδευτικός).
Στην συνέχεια όμως καλά μου παιδιά, φάνηκε μια καφετιά, μεγάλη αρκούδα (εδώ ο μαθητής με την αρκούδα απαντά σε ερωτήσεις και μιμείται την φωνή της αρκούδας).

Παράδειγμα διαδραστικής αφήγησης.

Σε γενικές γραμμές, η γωνία κουκλοθεάτρου δεν είναι μια ξέχωρη οντότητα στην τάξη. Είναι ένα ενεργό μέρος στο σχολείο μας όπου πολλές ενότητες παντρεύονται μέσα από την τέχνη και δίνουν ερεθίσματα στα παιδιά.

Ονειροβάτες
Πατήστε στην εικόνα για να μάθετε περισσότερα και να κλείσετε θέση!

4)Παίζω με τις κατασκευές μου.

Οι κατασκευές που φτιάχνουμε στο νηπιαγωγείο δεν είναι μόνο για να κοσμούν τους τοίχους μας.

Οι κατασκευές μας κ ας είναι χάρτινες μπορούν άνετα να παίξουν ρόλο στο κουκλοθέατρο μας. Από την ιστορία ή την συζήτηση που είχατε και εμπνευστήκατε για την κατασκευή, αφήστε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν και δημιουργήστε μαζί τους σενάρια και ρουτίνες για κάθε μέρα!

Μην ξεχνάτε πως εδώ συνδυάζουμε την δημιουργία με την έκφραση. Οπότε αν ένα παιδί δεν τα καταφέρνει με τις κατασκευές μπορεί να τα καταφέρει με την έκφραση. Επίσης ο εκπαιδευτικός ή ο γονέας μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν συστολές των παιδιών και να συζητήσουν με τα παιδιά για όλα όσα τα απασχολούν.

Η γωνία κουκλοθέατρου, θα πρέπει να είναι μια πόρτα φαντασίας στο σχολείο. Εκεί θα ζωντανεύουν όλα εκείνα που συζητάμε και μαθαίνουμε. Εκεί η έκφραση και ο ρυθμός κάθε παιδιού θα αποτελούν μοναδικά στοιχεία σύνθεσης και εμψύχωσης.

Εκεί κάθε παιδί θα γνωρίζει νέα πράγματα για τον εαυτό του και θα παίζει μαζί με τους άλλους σεβόμενο την ομάδα. Ευχόμαστε η γωνία κουκλοθέατρου σας μετά από αυτό το άρθρο να γεμίσει πανιά, καπέλα, κούκλες και σκηνικά και να γίνει το τρελοβάπορο που θα σας ταξιδέψει στην χώρα της φαντασίας.

Τέλος, μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για να πάρετε έμπνευση!

4 συμβουλές για την γωνία κουκλοθεατρου στο σχολείο

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;