Search

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: 3 πράγματα που πρέπει να προσέξουμε!

Μετά από αρκετά άρθρα καιρός είναι να μπούμε σε κάποιες πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο.

Αφήνοντας τα αυτοσχέδια δρώμενα, τις παραστάσεις επαγγελματιών, την αποσπασματική χρήση του κουκλοθέατρου μέσα στη χρονιά, πρέπει να δούμε από την αρχή πως η κούκλα μπορεί να γίνει βοηθός μας.

Ονειροβάτες

Αυτός ο βοηθός θα είναι μαζί μας στη παρεούλα είτε για να εισάγει κάποιο θέμα, είτε για να μας βοηθά στην επεξήγηση κάποιου ζητήματος.

Μην ξεχνάτε πως μια κούκλα είναι πολύ καλύτερος πομπός και δέκτης μηνυμάτων από εμάς διότι το παιδί της προσχολικής ηλικίας ταυτίζεται με αυτή λόγω γνωστικής εξέλιξης (Piaget) αλλά και λόγω παιγνιώδους φύσης (Winnicott).

Η κούκλα βοηθός μας λοιπόν μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια κούκλα τάξης αλλά μια μασκότ που είτε έχουμε κατασκευάσει εμείς, είτε παίρνοντας μια γαντόκουκλα από τις διαθέσιμες κούκλες που έχει το σχολείο μας.

Πρακτικές συμβουλές για κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο

Παραθέτω το παρακάτω βίντεο το οποίο αποτελεί μέρος του σεμιναρίου μου σε εκπαιδευτικούς. Μια εκπαιδευτικός δείχνει με απλά βήματα πως μια κούκλα μπορεί να γίνει βοηθός μας.

Τα 3 κύρια σημεία που εστιάζει είναι:

1) Η προσωπικότητα της κούκλας,

2) Ο συγχρονισμός κίνησης κούκλας και ομιλίας,

3) Η καθημερινή εξάσκηση που γίνεται στην τάξη.

Αφού δείτε το βίντεο θα αναλύσουμε εκτενέστερα τα 3 αυτά σημεία με πιο πρακτικές συμβουλές για καθημερινή χρήση.

1) Η προσωπικότητα της κούκλας

Είναι λογικό η κούκλα μας να έχει έναν χαρακτήρα. Αυτός ο χαρακτήρας επιλέγεται από εμάς ανάλογα το επίπεδο που βρισκόμαστε κουκλοθεατρικά (πιο βαριά φωνή και αργό ρυθμό αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι, πιο ψηλή φωνή και γρήγορο ρυθμό αν είμαστε εξοικειωμένοι).

Μπορεί επίσης ο χαρακτήρας του βοηθού μας να βγει από μια ομαδική δραστηριότητα. Μπορούμε να επιλέξουμε τον ήρωα μας από ένα παραμύθι ή να γράψουμε τα στοιχεία του ήρωα μας μαζί με τα παιδιά επιλέγοντας το που μένει, τι του αρέσει να τρώει και που πηγαίνει σχολείο.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασκηθούμε έχοντας έναν χαρακτήρα να δουλέψουμε και να παίξουμε κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο.

2) Ο συγχρονισμός κίνησης κούκλας και ομιλίας

Η βασική εξάσκηση που χρειάζεται ένας κουκλοπαίχτης είναι να μπορεί να συγχρονίσει την ομιλία του με την κίνηση της κούκλας. Ο συγχρονισμός επιτυγχάνεται σταδιακά και απαιτεί αρκετό χρόνο.

Στην αρχή μπορούμε να εξασκηθούμε με απλές προτάσεις ή να έχουμε την κούκλα βοηθό που θα συμπληρώνει δικές μας προτάσεις λέγοντας μόνο μια λέξη. Αυτός ο συγχρονισμός έχει σκοπό να εμψυχώσουμε με τον πλέον αληθοφανή τρόπο την κούκλα και όχι απλά να μιλάμε κρατώντας ακίνητο ένα πανί με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

3) Η καθημερινή εξάσκηση που γίνεται στην τάξη

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συνδεθούν με την καθημερινή ή την γενική εξάσκηση που μπορούμε να κάνουμε ανάλογα τον χρόνο και την όρεξη που έχουμε. Τα παιδιά είναι λογικό να θέλουν να δουν κούκλες αφού όπως είπαμε διψούν για κουκλοθέατρο και ο ανιμισμός είναι μεγάλο κομμάτι της γνωστικής τους ανάπτυξης.

Σύμφωνα λοιπόν με την διάθεση και το πρόγραμμα μας, μπορούμε να πειραματιστούμε με κούκλες, χαρακτήρες, φωνές και αυτοσχέδια δρώμενα. Η παρεούλα είναι ένας χώρος όχι που μαζευόμαστε για να μάθουμε αλλά και να τσαλακώσουμε τον εαυτό μας, να γίνουμε ένα με τα παιδιά και να συζητήσουμε. Να μοιραστούμε σκέψεις και στιγμές κατανοώντας ο ένας τον άλλο καθώς στο σχολείο είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα.

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο

Το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα εργαλείο εκπαίδευσης το οποίο απαιτεί ελάχιστα υλικά, πολύ όρεξη και αγάπη για τα παιδιά. Η κούκλα τάξης ή μασκότ ή βοηθός μπορεί να ξεκλειδώσει τις υποκριτικές ικανότητες του ενήλικα αλλά και να βοηθήσει τα παιδιά να μοιραστούν τις σκέψεις τους.

Μην ξεχνάτε πως η φαντασία και η πραγματικότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι κάτι δυσδιάκριτο για αυτό το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητο και σαν ψυχαγωγία αλλά και σαν εκπαιδευτικό μέσο για προσέγγιση της γνώσης.

Αυτά λοιπόν για σήμερα! Πάρτε τις κούκλες του σχολείου, διαλέξτε με τα παιδιά τον ήρωα σας, το παραμύθι σας ή την θεματική σας ενότητα. Ρωτήστε την κούκλα και μάθετε από αυτή! Όπως και να ‘χει όμως….ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;