Search

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Γιατί να παίξω κουκλοθέατρο στην τάξη;

Το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς με πολλούς και διάφορους τρόπους.


Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να συνοψίσω τα σημαντικά οφέλη του κουκλοθέατρου στην προσχολική αγωγή με κύρια αναφορά την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κούκλες μιλούν απευθείας στην καρδιά των παιδιών αφού ο εγκέφαλος τους βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του ανιμισμού (Βλ. Piaget).

Ονειροβάτες

Γιατί να παίξω κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο; Τι προσφέρει στα παιδιά; Γιατί να το εντάξω στο πρόγραμμα μου;

Αρχικά ερωτήματα πριν ξεκινήσουμε να πιάνουμε κούκλες

Για να ξεκινήσουμε λοιπόν να παίζουμε, πέρα από τις τεχνικές συμβουλές αλλά και την υποκριτική μας ικανότητα, θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τομείς που το κουκλοθέατρο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο.

Σκοπός μας είναι να μην προσεγγίσουμε επιδερμικά το κουκλοθέατρο με απλά σκετσάκια αλλά να δημιουργήσουμε τους δικούς μας ήρωες οι οποίοι θα είναι μοναδικοί και θα ταιριάζουν με τα παιδιά που έχουμε στην τάξη.

Τα ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή μπορούν να απαντηθούν αν αναλύσουμε το κουκλοθέατρο σύμφωνα με την διάσημη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.

Ονειροβάτες

Πολλαπλή νοημοσύνη και Κουκλοθέατρο

Ένας κύριος ορισμός της πολλαπλής νοημοσύνης είναι πως “οι άνθρωποι γεννιούνται με εννέα τομείς οι οποίοι έχουν έδρα σημαντικά κέντρα του εγκεφάλου μας. Όλοι οι τομείς είναι σημαντικοί αλλά όχι το ίδιο ανεπτυγμένοι σε όλους τους ανθρώπους.”

Αυτή η θεωρία προσεγγίζει την μοναδικότητα του ατόμου μέσα στο σύνολο της κοινωνίας και δίνει στην εκπαίδευση το έναυσμα για βιωματικούς τρόπους μάθησης και μεθόδους προσέγγισης της γνώσης.

Να επισημάνουμε πως η θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης έρχεται σε αντιπαράθεση με την παραδοσιακή αξιολόγηση της νόησης η οποία αξιολογεί μονοδιάστατα την ανθρώπινη νοημοσύνη (Τεστ IQ).

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Τα οφέλη

Το κουκλοθέατρο στο σύνολο του μπορεί να αγγίξει σχεδόν όλους τους τομείς της πολλαπλής νοημοσύνης οι οποίοι είναι οι εξής:

1.Μουσική – ρυθμική νοημοσύνη

Στήνοντας ένα έργο με κούκλες η επιλογή της μουσικής αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε όλη την διαδικασία. Έτσι σύμφωνα με την ιστορία μας δίνουμε στα παιδιά μουσικά ερεθίσματα π.χ. για τις εποχές, τα συναισθήματα κ.α. συνδέοντας έτσι την μουσική με τους ήρωες του έργου.

2.Χωροταξική νοημοσύνη

Το κουκλοθέατρο αγγίζει πολύπλευρα τον συγκεκριμένο τύπο νοημοσύνης καθώς συνδέει την δημιουργία κούκλας με διάφορα υλικά με τον σχηματισμό προσώπων, χαρακτήρων οξύνοντας έτσι την φαντασία και την έμφυτη καλλιτεχνική τάση των παιδιών.

3.Γλωσσική νοημοσύνη

Η ανάπτυξη του λεξιλογίου, το ύφος και ο ρυθμός του λόγου είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν μια παράσταση και το κύριο εργαλείο μας για γλωσσικές δραστηριότητες. Έτσι, η γλώσσα μας εξασκείτε με τον πλέον δημιουργικό τρόπο κάτι που τα παιδιά βρίσκουν μαγικό στον κόσμο του κουκλοθέατρου.

4.Κιναισθητική νοημοσύνη

Μέσα από το κουκλοθέατρο μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις κινήσεις μας, και εκτός από τα χέρια που είναι το βασικό εργαλείο, ολόκληρο το σώμα μπαίνει σε έναν ρυθμό, συμμετέχει στην δράση και χορεύει μαζί με την κούκλα που αποτελεί εκείνη την στιγμή προέκταση του εαυτού μας.

Παίζω Κουκλοθέατρο

5.Διαπροσωπική νοημοσύνη

Μέσα από το κουκλοθέατρο βλέπουμε την αντίδραση ενός χαρακτήρα σε μια κατάσταση. Μας βοηθά στην ενσυναίσθηση που είναι τόσο σημαντική για να συνυπάρξουμε.

Ειδικότερα, για τις μικρές ηλικίες το κουκλοθέατρο βοηθά την διαπροσωπική νοημοσύνη διότι ένα παιδί μπορεί να παίξει ταυτόχρονα αρκετούς ρόλους και να νιώσει τα συναισθήματα που νιώθουν οι ήρωες καθώς και τα κίνητρα τους.

Με λίγα λόγια το κουκλοθέατρο μας βοηθά και στην αναγνώριση των συναισθημάτων.

6.Ενδοπροσωπική νοημοσύνη

Μέσα από την κατανόηση των άλλων, το κουκλοθέατρο μας δίνει τα εφόδια μέσα από τους ανεξάντλητους ρόλους που μπορούμε να υποδυθούμε να κατανοήσουμε και τον εαυτό μας.

Ειδικότερα το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο για την αναγνώριση και την διαχείριση των συναισθημάτων μας.

7.Υπαρξιακή νοημοσύνη

Για τους εκπαιδευτικούς οι κούκλες είναι ένα ηθικοπλαστικό εργαλείο. Σε συνδυασμό με παραμύθια ή διαθεματικές προσεγγίσεις το κουκλοθέατρο μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι κακό και καλό για εμάς ώστε να αναπτυχθεί η υπαρξιακή νοημοσύνη.

Σε γενικές γραμμές…

Από τα παραπάνω, έστω και συνοπτικά, βλέπουμε την πολυδιάστατη υπόσταση του κουκλοθέατρου. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις ξεφεύγουν από το κουκλοθέατρο όπου τα παιδιά του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου παρακολουθούν μια φορά τον χρόνο και τα παιδιά του δημοτικού δεν έρχονται σε επαφή.

Ονειροβάτες

Οι μοντέρνες παιδαγωγικές μέθοδοι, υποστηρίζουν πως οι κούκλες πρέπει να είναι μέσα στην τάξη, να αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και μέρος της καθημερινότητας στο σχολείο.

Στόχος δεν είναι να γίνουμε καλοί κουκλοπαίχτες, ούτε να μάθουμε πολλές ιστορίες. Στόχος μας είναι μια ολιστική προσέγγιση της γνώσης από μια γκάμα πολλών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Το κουκλοθέατρο είναι ένα από τα πιο απλά, οικονομικά και ευέλικτα εργαλεία. Αξίζει. Δοκιμάστε το!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κουκλοθέατρο, λάβετε μέρος σε ένα σεμινάριο μας!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;