Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: 3 Βασικές συμβουλές επιτυχίας!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό

Το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο και όλες οι προεκτάσεις του , για την προσχολική και την πρωτοσχολική αγωγή, αποτελούν σημαντικό βοήθημα στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στην ανάπτυξη των νοητικών δεξιοτήτων του. Σαν μέσο ψυχαγωγίας είναι αρκετά δημοφιλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά όσον αφορά το κομμάτι ψυχαγωγία, γονείς και εκπαιδευτικοί επιλέγουν με προσωπικά κριτήρια τα θεάματα των παιδιών.


Σαν δημιουργική απασχόληση, ενταγμένο στα πλαίσια της εκπαίδευσης, το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο μπορεί να αποτελέσει μια πολύπλευρη δράση από την αρχή έως το τέλος της χρονιάς. Μια κούκλα ανεξάρτητα με την μορφή της ή το μέγεθος της, μπορεί να παίξει ρόλους που θα διαλέξει ο εκπαιδευτικός για να πετύχει τον σκοπό του, το “οικείο”.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο: Συμβουλές για τις διαθέσιμες κούκλες!

Κουκλα τάξης ή Κούκλα μασκότ

Αναλυτικές πληροφορίες για την κούκλα τάξης εδώ

Η κούκλα τάξης στο σχολείο, μπορεί να πάρει τον ρόλο του καινούριου μαθητή ο οποίος έχει τις ίδιες ανησυχίες με τα παιδιά και μοιράζεται τα προβλήματα του μαζί τους, ακούγοντας απόψεις τον παιδιών ή απόψεις του εκπαιδευτικού όσον αφορά τους κανόνες που θα θεσπίσει για την ομαλή συμβίωση της ομάδας.

Η κούκλα θα μας πει την ιστορία της, που μένει, πως λένε τους γονείς και τα αδέρφια της και τέλος πως αισθάνεται στο νέο της σχολείο. Ο εκπαιδευτικός σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται καμία θεωρητική γνώση . Οι μόνες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός είναι: να μιμηθεί μια φωνή με τον δικό του τρόπο, μια φωνή που θα μπορεί να κρατήσει άνετα για 30 με 40 δευτερόλεπτα και κρατώντας την κούκλα στα γόνατα του να κουνάει τα χέρια της τονίζοντας με κινήσεις τα λόγια της κούκλας.

Γαντόκουκλες

Γαντόκουκλα


Οι κλασσικές γαντόκουκλες, μπορούν να πάρουν τον ρόλο βοηθού της τάξης, υπενθυμίζοντας μας τους κανόνες με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Με μια ή δύο γαντόκουκλες μπορούμε να λέμε ποιήματα ή να αυτοσχεδιάζουμε λέγοντας αστεία για τους κανόνες της τάξης.

Οι βοηθοί επίσης θα μπορούσαν να δώσουν εντολές στην τάξη, για τις δραστηριότητες που ακολουθούν, το καλωσόρισμα ή τον αποχαιρετισμό των παιδιών. Μερικά παραδείγματα με την χρήση δύο χαρακτήρων: Ποιηματάκια για τους κανόνες: Χαρακτήρας Νο1 : Το χεράκι μου σηκώνω, κάτι θέλω να σου πώ. Χαρακτήρας Νο2 : Πριν μιλήσω πάντα ακούω, και τον φίλο μου κοιτώ.

Απλό παράδειγμα εντολών: Ο εκπαιδευτικός έχει στην τσάντα τις κούκλες βοηθούς και πριν από κάθε δραστηριότητα λέει: “Κάποιον ακούω να φωνάζει, τον ακούτε και εσείς παιδιά?”.Ψάχνοντας ανοίγουν την τσάντα, βγάζουν τις κούκλες που θέλουν να τους πουν, πως ήρθε η ώρα να κάτσουμε στην παρεούλα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις γαντόκουκλες ή μια μεγάλη κούκλα τάξης και σιγά σιγά να μπείτε στον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου. Για αρχή σας φτάνουν! Στην συνέχεια και αφού το επίπεδο σας ανέβει μπορείτε να ξεκινήσετε με σενάρια, παραμύθια και μόλις όλα αυτά αποτελέσουν καθημερινότητα ή μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται συχνά, μπορείτε να βάλετε και τα παιδιά να παίξουν. Το κουκλοθέατρο είναι μαγικό σ’αυτές τις ηλικίες γι’αυτό αξίζει να το δοκιμάσετε…

Διαβάστε Επίσης:

Κάντε ένα share! Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε!

Share on facebook
Share on pinterest
Δωρεάν Υλικό κάθε μήνα!
Ιωάννης Γλωσσόπουλος
Ιωάννης Γλωσσόπουλος

Χαίρομαι που είστε εδώ!
Στο blog μας θα βρείτε πρακτικές δραστηριότητες και ιδέες για παιδιά από 2 έως 9 ετών.

Περισσότερα
Ακολουθήστε μας!
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Χριστουγεννιατικεσ δραστηριοτητεσ!