Search

Κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό: 3 βασικές συμβουλές επιτυχίας!

Αν ψάχνεις ιδέες για να παίξεις κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό, σε αυτό το άρθρο θα βρεις 3 εύκολες ιδέες με οικονομικές κούκλες που μπορείς να κατασκευάσεις μόνη σου και να βάλεις την μαγεία στην τάξη σου!

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό

Το κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό αποτελεί σημαντικό βοήθημα στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στην ανάπτυξη των νοητικών δεξιοτήτων του.

Σαν μέσο ψυχαγωγίας είναι αρκετά δημοφιλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά όσον αφορά το κομμάτι ψυχαγωγία, γονείς και εκπαιδευτικοί επιλέγουν με προσωπικά κριτήρια τα θεάματα των παιδιών.


Σαν δημιουργική απασχόληση, ενταγμένο στα πλαίσια της εκπαίδευσης, το κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο αλλά και τον παιδικό σταθμό, μπορεί να αποτελέσει μια πολύπλευρη δράση από την αρχή έως το τέλος της χρονιάς.

Μια κούκλα ανεξάρτητα με την μορφή της ή το μέγεθος της, μπορεί να παίξει ρόλους που θα διαλέξει ο εκπαιδευτικός για να πετύχει τον σκοπό του, το “οικείο”.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Εισαγωγή

Το κουκλοθέατρο είναι τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο. Στην αρχή πιάνουμε μια κούκλα, λέμε 2-3 φράσεις και μετά την ξεχνάμε. Σκοπός μου είναι να μην μείνουμε εκεί! Στόχος μου είναι να ξεκλειδώσω όσους περισσότερους εκπαιδευτικούς μπορώ για να βάλουν το κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό.

Με τις παρακάτω συμβουλές θα εκμεταλλευτούμε τις κούκλες που ήδη υπάρχουν στον παιδικό σταθμό για να παίξουμε άμεσα με τα παιδιά. Αν δεν έχετε κούκλες μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε μερικές εδώ.

Βασικές συμβουλές για κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό

Κουκλα τάξης ή Κούκλα μασκότ

Αναλυτικές πληροφορίες για την κούκλα τάξης εδώ

Η κούκλα τάξης στο σχολείο, μπορεί να πάρει τον ρόλο του καινούριου μαθητή ο οποίος έχει τις ίδιες ανησυχίες με τα παιδιά και μοιράζεται τα προβλήματα του μαζί τους, ακούγοντας απόψεις τον παιδιών ή απόψεις του εκπαιδευτικού όσον αφορά τους κανόνες που θα θεσπίσει για την ομαλή συμβίωση της ομάδας.

Η κούκλα θα μας πει την ιστορία της, που μένει, πως λένε τους γονείς και τα αδέρφια της και τέλος πως αισθάνεται στο νέο της σχολείο. Ο εκπαιδευτικός σε αυτό το στάδιο, δεν χρειάζεται καμία θεωρητική γνώση.

Οι μόνες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσει ένας εκπαιδευτικός είναι: να μιμηθεί μια φωνή με τον δικό του τρόπο, μια φωνή που θα μπορεί να κρατήσει άνετα για 30 με 40 δευτερόλεπτα και κρατώντας την κούκλα στα γόνατα του να κουνάει τα χέρια της τονίζοντας με κινήσεις τα λόγια της κούκλας.

Γαντόκουκλες

Γαντόκουκλα


Οι κλασσικές γαντόκουκλες, μπορούν να πάρουν τον ρόλο βοηθού της τάξης, υπενθυμίζοντας μας τους κανόνες με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Με μια ή δύο γαντόκουκλες μπορούμε να λέμε ποιήματα ή να αυτοσχεδιάζουμε λέγοντας αστεία για τους κανόνες της τάξης.

Οι βοηθοί επίσης θα μπορούσαν να δώσουν εντολές στην τάξη, για τις δραστηριότητες που ακολουθούν, το καλωσόρισμα ή τον αποχαιρετισμό των παιδιών. Μερικά παραδείγματα με την χρήση δύο χαρακτήρων: Ποιηματάκια για τους κανόνες:

Χαρακτήρας Νο1 : Το χεράκι μου σηκώνω, κάτι θέλω να σου πώ. Χαρακτήρας Νο2 : Πριν μιλήσω πάντα ακούω, και τον φίλο μου κοιτώ.

Απλό παράδειγμα εντολών: Ο εκπαιδευτικός έχει στην τσάντα τις κούκλες βοηθούς και πριν από κάθε δραστηριότητα λέει:

“Κάποιον ακούω να φωνάζει, τον ακούτε και εσείς παιδιά?”.Ψάχνοντας ανοίγουν την τσάντα, βγάζουν τις κούκλες που θέλουν να τους πουν, πως ήρθε η ώρα να κάτσουμε στην παρεούλα.

*Μην ξεχνάτε πως το κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό δεν είναι ανάγκη να έχει την μορφή παράστασης. Είναι προτιμότερο να έχει την μορφή ενός νέου ερεθίσματος.

Δαχτυλόκουκλα

Οι δαχτυλόκουκλες χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρότερα παιδιά και είναι μια ιδανική λύση για κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό.

Λόγω μεγέθους έχουν περιορισμένη κίνηση που μπορεί να βοηθήσει και τους πιο αρχάριους. Στην Αμερική συνήθως την χρησιμοποιούν σαν κύριο αφηγητή σε παραμύθια ή σαν παράλληλο ερέθισμα σε άλλες μικρές παραστάσεις.

Δείτε ένα μικρό βίντεο για τις δαχτυλόκουκλες εδώ👇

Επίλογος

Μην διστάσετε να πιάσετε κούκλες, παίξτε κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό, τα παιδιά το έχουν ανάγκη! Χρειαζόμαστε ελάχιστη φαντασία και πολύ όρεξη για να κάνουμε τα παιδιά να γελάσουν, να πάρουν νέα ερεθίσματα και να γνωρίσουν αυτή την μαγική τέχνη.

Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να παίξετε μερικά από τα σενάρια μας. Δείτε ένα εδώ το οποίο έχει και μια παράσταση από εκπαιδευτικούς σε παιδικό σταθμό.

Μπορείτε να ξεκινήσετε το κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό με τις γαντόκουκλες ή μια μεγάλη κούκλα τάξης και σιγά σιγά να μπείτε στον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου. Για αρχή σας φτάνουν! Αν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με τίποτα από τα δυο, μερικές γαντόκουκλες είναι υπέροχοι βοηθοί.

Στην συνέχεια και αφού το επίπεδο σας ανέβει μπορείτε να ξεκινήσετε με σενάρια, παραμύθια και μόλις όλα αυτά αποτελέσουν καθημερινότητα ή μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται συχνά, μπορείτε να βάλετε και τα παιδιά να παίξουν.

Το κουκλοθέατρο στον παιδικό σταθμό είναι μαγικό σε αυτές τις ηλικίες γι’αυτό αξίζει να το δοκιμάσετε…

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;