Search
Κουκλοθέατρο στο σχολείο

Κουκλοθέατρο στο σχολείο: 7 Χρήσιμες συμβουλές για να παίξουμε σωστά.

Το κουκλοθέατρο στο σχολείο και γενικά στην εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο.

Αν είστε από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να εντάξουν το κουκλοθέατρο και τις προεκτάσεις του στην τάξη σας και δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, παρακάτω θα βρείτε απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Παίζω κουκλοθέατρο στο σχολείο στην τάξη

1.Ξεκινάμε απλά!

Αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με το κουκλοθέατρο στο σχολείο δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Αν το σχολείο σας ή εσείς έχετε στην διάθεση σας κάποιες κούκλες, μπορείτε να τις δείξετε στους μαθητές σας χωρίς να μιλούν. Σε αυτό το σημείο οι κούκλες μπορούν να βγαίνουν χωρίς κίνηση και ομιλία, ενώ εσείς ρωτάτε τα παιδιά να σας πουν τις εντυπώσεις τους, τι τους αρέσει πάνω στην κούκλα, τι βρίσκουν περίεργο κλπ.

Αν δεν έχετε κούκλες μπορείτε να δείτε μερικές εύκολες κατασκευές εδώ!

Αυτό θα βοηθήσει να διαλέξετε μια κούκλα μασκότ με την οποία θα ξεκινήσει και η εξάσκηση σας. Ακόμα, οι κούκλες μπορούν να βγαίνουν όταν επικρατεί φασαρία στην τάξη, σαν μικρά πλάσματα που φοβούνται την φασαρία. Με αυτόν τον τρόπο οι κούκλες θα βοηθήσουν στην διατήρηση των κανόνων της τάξης.

Η κούκλα μασκότ θα είναι ο ήρωας που θα βασίσετε τις δραστηριότητες σας, τα μικρά δρώμενα και θα εξασκήσετε τη φωνή σας.

Μην έχετε στο μυαλό σας πως το κουκλοθέατρο είναι μόνο η παράσταση, στο εκπαιδευτικό

Ονειροβάτες

2.Πρακτική εξάσκηση

Για να αποκτήσετε εξοικείωση με την κούκλα της τάξης σας, θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας. Με 10 λεπτά εξάσκησης μπροστά από έναν καθρέφτη, θα μπορέσετε να αποκτήσετε ακρίβεια κινήσεων της κούκλας καθώς και ευχέρεια στον λόγο σας.

Μπορείτε να επαναλαμβάνετε ένα σενάριο που έχετε γράψει ή κάποιες στάνταρ καθημερινές ερωτήσεις με απλές κινήσεις των χεριών της κούκλας. Μην ξεχνάτε πως η κούκλα θα πρέπει να κινείται όταν μιλά.

Αν δεν έχετε σενάρια μπορείτε να δείτε μερικά δωρεάν εδώ, εδώ και εδώ.

2 απλές συμβουλές για να ξεκινήσεις άμεσα να παίζεις

3.Μικρά αυτοσχέδια σενάρια

Για να κάνετε την κούκλα πιο προσιτή στα παιδιά θα πρέπει να δημιουργήσετε μερικά μικρά σενάρια (ρουτίνες). Μερικά παραδείγματα:

Α)H κούκλα κρατάει κάτι και το ρίχνει κάτω, η δασκάλα το σηκώνει και μετά η κούκλα το ξαναρίχνει. Επαναλαμβάνουμε 2 με 3 φορές και μετά ζητάμε από τα παιδιά να το σηκώσουν και να το δώσουν πάλι στην κούκλα.

Β) Η κούκλα πειράζει την δασκάλα, της τσιμπάει το χέρι, της τραβάει ελαφρά την μπλούζα. Μια κούκλα πειραχτήρι πάντα είναι ευχάριστη στα παιδιά.

Γ)Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα από τα σενάρια μας! Δείτε το πρώτο και το δεύτερο και κατεβάστε τα εντελώς δωρεάν!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κουκλοθέατρο στο σχολείο με καθημερινά παραδείγματα δείτε τα online σεμινάρια μας!

4.Δώστε βάρος στην κίνηση

Η εξάσκηση που αναφέραμε παραπάνω έχει ένα βασικό σκοπό. Να μπορούμε να μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε την κίνηση που κάνει το χέρι μας.

Πολλές φορές τα χέρια νεκρώνουν οδηγώντας στην πλήξη των μαθητών. Με απλές και αργές κινήσεις η κούκλα μας πάντα είναι “ζωντανή” στα μάτια των παιδιών.

Μην ξεχνάτε πως το κουκλοθέατρο στο σχολείο δεν σημαίνει απαραίτητα παράσταση! Ξεκινάμε με απλά μικρά δρώμενα και περνάμε στην παράσταση μετά!

5. Η ερώτηση “Είναι αληθινή?”

Μια ευκαιρία για συζήτηση και μια ευκαιρία να βάλουμε τα παιδιά να σκεφτούν σχετικά με τη θέση που έχει το κουκλοθέατρο στο σχολείο!

Αυτή την ερώτηση συνήθως την κάνουν παιδιά νηπιαγωγείου, όπου φαντασία και πραγματικότητα είναι εντελώς ξεχωριστές έννοιες. Σε μια τέτοια ερώτηση καλό είναι να απαντήσουμε “Είναι μια κούκλα! Με την φαντασία μας την κάνουμε αληθινή!”.

Σκοπός μας είναι να μην απαντήσουμε κοφτά και μονολεκτικά με “Ναι” ή” Όχι” γιατί η μαγεία της κούκλας θα ξεφτίσει. Ρωτήστε τα παιδιά τι πιστεύουν πως είναι μια κούκλα, αληθινή ή ψεύτική;

Κάντε ένα διάλογο για το πως μιλούν οι κούκλες και κρατήστε τη μαγεία ζωντανή!

Κουκλοθέατρο στο νηπιαγωγείο

6.Ο φόβος της κούκλας

Δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμος των παιδιών που φοβούνται τις κούκλες. Παρόλα αυτά, όταν έρθουμε σε επαφή με ένα τέτοιο παιδί, καλό είναι να το προσεγγίσουμε μόνο του και να του πούμε πως η κούκλα ζωντανεύει με την φαντασία.

Στην συνέχεια και με προσοχή το φέρνουμε σε επαφή με την κούκλα. Μετά από καιρό σίγουρα το παιδί που αρχικά φοβόταν την κούκλα θα την αγαπήσει.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με κούκλες μάτια, στη συνέχεια να παρουσιάσετε κάλτσες που θα γίνουν κούκλες και μετά να παίξετε και με δαχτυλόκουκλες!

7. Σωστή τελική επιλογή κούκλας

Αφού προχωρήσετε αρκετά και μπορείτε πλέον να παίξετε με ευχέρεια θα πρέπει να κάνετε μια προσεκτική επιλογή σε κούκλες για την τάξη σας. Κούκλες τάξης, γαντόκουκλες, κούκλες μαρότ, μάπετ κούκλες ακόμα και δαχτυλόκουκλες, μπορούν να αποτελέσουν σωστές επιλογές για τις δραστηριότητες σας.

Μετά από καιρό σίγουρα θα βρείτε την κούκλα που σας ταιριάζει. Μπορείτε να διαλέξετε μια οικονομική κούκλα φτιαγμένη μόνο για εσάς εδώ.

Επίλογος

Το κουκλοθέατρο στο σχολείο αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην μοντέρνα εκπαίδευση. Πλέον το κουκλοθέατρο δεν αποτελεί ένα θέαμα που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή μια φορά το χρόνο, αλλά αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την ομαλή κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, ειδικά της προσχολική ηλικίας.

Με τις απλές συμβουλές που σας δώσαμε μπορείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα στον μαγικό κόσμο της κούκλας. Ελπίζουμε να αγαπήσετε το κουκλοθέατρο, αυτή την πραγματικά πανάρχαια αλλά πάντα επίκαιρη τέχνη.

7 συμβουλές για να χρησιμοποιήσουμε τις κούκλες στο σχολείο
Κάντε Pin και σώστε το άρθρο στο Pinterest!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;