Search
Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού: Πρακτικός οδηγός με 5 συμβουλες επιτυχίας.

Πολλές φορές το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού έρχεται στο μυαλό σας όταν μιλάτε για δημιουργική απασχόληση. Η αλήθεια είναι πως ένας κρυμμένος θησαυρός συνδυάζει μάθηση, παιχνίδι και ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων για αυτό δεν είναι άδικα μια λύση που ψάχνουν γονείς και εκπαιδευτικοί.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω έναν πρακτικό οδηγό για να φτιάξετε δικά σας παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού. Θα σας δείξω τον τρόπο που δημιουργώ τέτοιου είδους παιχνίδια σε κατασκηνώσεις, νηπιαγωγεία και σπίτια.

παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού

Αν δεν έχετε χρόνο ή όρεξη να διαβάσετε ένα τόσο μεγάλο άρθρο (το έχω πάρει σοβαρά!), μπορείτε να φτιάξετε απλά έναν μίνι θησαυρό με αινίγματα.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα παιχνίδι με στρατηγική, να απασχολήσει τα παιδιά χωρίς να βαρεθούν και να γελάσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε!

Πριν ξεκινήσουμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού

Όλα τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες έχουν κάποια προαπαιτούμενα. Ένα παράδειγμα είναι οι ετικέτες στα παιχνίδια που αναγράφουν την ηλικία. Άλλο ένα είναι πως δεν θα βάλετε μια μπάλα ποδοσφαίρου στο σπίτι!

Τα προαπαιτούμενα για ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού είναι τα εξής:

Χρόνος

Πόση ώρα θέλετε να παίξετε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού; Ένα μικρό παιχνίδι μπορεί να είναι αρκετό, ένα μεγάλο σε διάρκεια βαρετό! Εδώ πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή.

Ο χρόνος καθορίζεται σύμφωνα με τις άλλες δραστηριότητες που έχει το παιδί ή τον χρόνο που ο γονιός θέλει να διαθέσει.

Ηλικία

Η ηλικία στο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού αποτελεί τον βασικό άξονα για να δημιουργήσουμε δραστηριότητες και μυστήρια. Όλα αυτά που θα αναφέρω παρακάτω σχετικά με τα αινίγματα, τα στοιχεία και τον θησαυρό, πρέπει να είναι σύμφωνα με μια ηλικία και τις αναπτυξιακές δεξιότητες κάθε παιδιού.

Αριθμός παιδιών

O αριθμός των παιδιών στο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού αποτελεί τον πυρήνα του παιχνιδιού. Αν έχετε πολλά παιδιά ίσως να παίξετε ομαδικά παιχνίδια ή να βάλετε ομαδικές δοκιμασίες.

Δεν αποτελεί κανόνα όμως. Ανάλογα το επίπεδο των παιδιών, την ηλικία και τον χρόνο μπορείτε να φτιάξετε κάτι ενδιάμεσο με ατομικά αλλά και ομαδικά στοιχεία.

Χώρος

Τέλος, στα βασικά προαπαιτούμενα για ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού είναι ο χώρος. Θα παίξετε έξω, μέσα ή και τα δυο;

Μπορείτε να βάλετε δοκιμασίες και στους δυο χώρους αλλά ο περιορισμός στον χώρο ή όταν ένας χώρος είναι μεγάλος μπορεί να σας βάλει εμπόδια. Σκεφτείτε διάφορα παιχνίδια και πως αυτά ταιριάζουν στον χώρο του παιχνιδιού.

παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού
Anna Samoylova

Ροή και Συμβουλές για το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού

Συμβουλές

  • Σκοπός στο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είναι η χαρά, το μυστήριο και η γνώση μέσα από τη μάθηση. Το έπαθλο ή ο θησαυρός αποτελεί επιβράβευση προσπάθειας και όχι αυτοσκοπός.
  • Σημασία έχει το ταξίδι μέχρι να φτάσουμε στο έπαθλο. Ζήστε μαζί με τα παιδιά την αγωνία, την λαχτάρα, το γέλιο, τον προβληματισμό και την αναζήτηση των πληροφοριών.
  • Πολύ βασικό είναι να μην είμαστε τόσο αυστηροί στους κανόνες ειδικά στα παιδιά κάτω των 6 ετών. Το κλειδί είναι να έχουμε δομήσει τις εναλλακτικές μας ώστε να είμαστε προσαρμοστικοί!
  • Δώστε μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των παιδιών και προσέξτε αιχμηρά αντικείμενα, πέτρες, βράχια, έπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό!

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια!

Πριν στήσετε ένα παιχνίδι σιγουρευτείτε πρώτα για την ασφάλεια των παιδιών
  • Μπορεί το πρώτο σας παιχνίδι να μην βγει έτσι όπως το φανταζόσασταν! Δεν πειράζει, συνεχίστε την καλή προσπάθεια και δείτε αν τα παιδιά το απόλαυσαν. Το επόμενο θα είναι καλύτερο! Δεν γεννήθηκε κανένας με ταλέντο στην απασχόληση, τα πάντα γίνονται με αγάπη και σεβασμό στα παιδιά.
παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού
Rachel

Ροή στο παιχνίδι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παίξετε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού. Σε αυτό το άρθρο θα σας γράψω 3 τρόπους που έχω δοκιμάσει ή έχω παρατηρήσει από άλλους παιδαγωγούς ή εμψυχωτές και δούλεψαν με παιδιά από 4 έως 12 ετών.

Στατικός τρόπος

Ο στατικός τρόπος βάζει τα παιδιά μπροστά από έναν ενήλικα ο οποίος δίνει εντολές ή αινίγματα στα παιδιά. Τα παιδιά πηγαίνουν σε ένα σημείο τη φορά για να ανακαλύψουν το επόμενο στοιχείο.

Ο συγκεκριμένος τρόπος παιξίματος και στησίματος μας βοηθά όταν έχουμε μικρά παιδιά ή ανομοιογένεια στην ηλικία. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά από γρίφους, αινίγματα ή κινητικές δοκιμασίες και τα παιδιά να πηγαίνουν από μέρος σε μέρος αλλά να έχουν σημείο αναφοράς εσάς.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως εσείς θα ξεκλειδώνετε τα επόμενα μέρη και θα έχετε τον έλεγχο του παιχνιδιού ώστε να δώσετε άμεση βοήθεια.

Κινητικός τρόπος

Ο κινητικός τρόπος περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ένα καλό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρου μόνο που εδώ τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο.

Εσείς στήνετε κάποιου είδους επιτροπή ή γραφείο όπου θα απλά θα δίνετε περισσότερες πληροφορίες ή επιπλέον στοιχεία για βοήθεια. Τα παιδιά θα γυρνούν στο χώρο ψάχνοντας τα στοιχεία και θα πηγαίνουν μόνα τους από τον ένα στο άλλο. Ο συγκεκριμένος τρόπος πιάνει παιδιά από 7 ετών και άνω ή ομάδες με μεγαλύτερα παιδιά που έχουν μέσα μικρότερα.

Μόνο γνώση

Ο τρίτος τρόπος συνδυάζει και τα δυο παραπάνω. Δηλαδή τα παιδιά κινούνται, ρωτούν και έρχονται σε εσάς ανάλογα πως έχετε δομήσει το παιχνίδι.

Εδώ όμως το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού έχει μια διαφορά. Είναι θεματικό! Όλα τα μυστήρια, οι γρίφοι και τα αινίγματα γυρίζουν γύρω από ένα θέμα είτε σχολικής ύλης, είτε ένα θέμα που θέλετε να προσεγγίσετε με διαφορετικό τρόπο π.χ. ανακύκλωση, Χριστούγεννα κ.α. Το χρησιμοποιούν κυρίως εκπαιδευτικής πρωτοβάθμιας ή μεγάλοι οργανισμοί για ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε ένα θέμα.

Τι περιέχει ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού;

Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα καθώς θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε όλα τα προαπαιτούμενα και τους στόχους που έχουμε. Π.χ. “έχουμε παιδιά 8 ετών σε ένα σπίτι και θέλουμε να παίξουμε για πλάκα” έχει τεράστια διαφορά από το “έχουμε παιδιά 6 ετών και θέλουμε να παίξουμε κρυμμένο θησαυρό για την αλφαβήτα στο σχολείο”.

Ο κρυμμένος θησαυρός είναι κυριότερα προσωπικές επιλογές και τι αρέσει στα παιδιά. Παρόλα αυτά θα σας δώσω μια μικρή λίστα για το τι μπορεί να περιέχει ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Ελπίζω αυτός ο οδηγός να σας έδωσε αυτό που ψάχνατε. Έμπνευση, ενέργεια και εργασία για το σπίτι! Κάντε το σχεδιασμό σας, μαζέψτε το υλικό σας και δώστε στα παιδιά το καλύτερο! Σας υπόσχομαι πως θα το διασκεδάσετε με την καρδιά σας.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;