Search
Μαθαίνω το σπίτι μου

Μαθαίνω το σπίτι μου: 5 δραστηριότητες γλωσσικής ανάπτυξης και φαντασίας. (Δωρεάν Εκτυπώσιμο)

Μαθαίνω το σπίτι μου

Η ενότητα μαθαίνω τα πάντα για μένα, περιλαμβάνει αρκετές δραστηριότητες και προσεγγίσεις όπως “μαθαίνω το σπίτι μου”. Mε αυτή τη θεματική ενότητα προσεγγίζω και την οικογένεια και άλλες θεματικές όπως το όνομα μου ή τις συνήθειές μου ακόμα και τα συναισθήματα μου.

Δεν έχω βρει υλικό σε Ελληνικό site για τους χώρους του σπιτιού για αυτό είπα να συγκεντρώσω κάποιες δραστηριότητες ώστε να παίξουμε και να μάθουμε στο σπίτι ή στο σχολείο!

Το πόσο σημαντικό είναι το σπίτι για ένα παιδί δεν θα το αναφέρουμε εδώ, προτείνω να σας πω γιατί και πως μάζεψα αυτές τις δραστηριότητες.

Αρχικά βρήκα μια λογοθεραπεύτρια που είχε ανάγκη ένα τέτοιο υλικό και μου εξήγησε γιατί ένα παιδί πρέπει να μάθει να κατηγοριοποιεί τους χώρους, τα έπιπλα και τα αξεσουάρ σε ένα σπίτι.

Μέσα από την ενότητα μαθαίνω το σπίτι μου ένα παιδί μαθαίνει να έχει χωρική αντίληψη καθώς και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του!

Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι αυτές οι 5 δραστηριότητες που προτείνω καθώς και ένα υλικό που ετοίμασα μαζί με την λογοθεραπεύτρια Βάσω Αρμυριώτη!

μαθαίνω το σπίτι μου
Photo by Paolo Chiabrando

Η αφορμή

Οι αφορμή για να γράψω ένα εκτενές άρθρο για την θεματική “μαθαίνω το σπίτι μου” ήταν δυο από τα αγαπημένα μου παραμύθια και η αξιοποίηση τους.

Ποια ήταν αυτά τα 2; Μα φυσικά τα 3 γουρουνάκια και τα 3 μικρά λυκάκια.

Αυτά τα 2 παραμύθια είναι κλασικά και δεν πρέπει να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για πολλές δραστηριότητες σχετικές με τα οικοδομικά υλικά, τα ζώα του δάσους και του αγροκτήματος και άλλα πολλά!

Στη συγκεκριμένη θεματική, “μαθαίνω το σπίτι μου” μπορούμε να ξεκινήσουμε διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες και στη συνέχεια να κάνουμε τα παρακάτω!

Πάμε λοιπόν με κέφι να ξεκινήσουμε την ενότητά μας!

Μαθαίνω το σπίτι μου
Photo by Allen Taylor

Κρυμμένος θησαυρός

Για να μάθουμε το σπίτι μας πρώτα πρέπει να το εξερευνήσουμε. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ένας κρυμμένος θησαυρός ο οποίος μπορεί να είναι πολύ απλός και να παιχτεί με τον τρόπο: ζεστό-κρύο.

Κρύβουμε ένα αντικείμενο (εγώ είχα κρύψει ένα αυγό κίντερ) σε ένα δωμάτιο και ψάχνουμε να το βρούμε. Ξεκινάμε με μια ερώτηση π.χ. Μήπως είναι κρυμμένο κάτω από το μαξιλάρι;

Τα παιδιά ψάχνουν στο χώρο και εμείς βοηθάμε τα παιδιά με ζεστό ή κρύο ανάλογα που βρίσκεται ο θησαυρός. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν χωρική αντίληψη και ίσως να ονοματίσουν κάποια από τα αντικείμενα που θα βρούν στο χώρο.

Σε αυτή τη δραστηριότητα δεν μας ενδιαφέρει τόσο το λεξιλόγιο. Μας νοιάζει να αποκτήσουν τα παιδιά την εμπειρία του χώρου και να εξερευνήσουν το σπίτι τους με ένα διαφορετικό τρόπο.

Ξεκινήστε λοιπόν απλά, λέγοντας πως υπάρχουν κρυμμένα σοκολατένια αυγά στο χώρο ή ό,τι άλλο νομίζετε πως θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ψάχνω – Βρίσκω

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να παιχτεί με δυο τρόπους. Μπορείτε να ρωτήσετε τα παιδιά τις ερωτήσεις που θα σας δώσω παρακάτω, ενώ κάθεστε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού ή αφού ρωτήσετε τις ερωτήσεις και τα παιδιά βρουν την απάντηση μπορούν να σας φέρουν το αντικείμενο της απάντησης ή να πάνε στο μέρος του σπιτιού που βρήκαν.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι χρήσιμη και πολύ βολική για όλους καθώς μπορείτε να παίξετε και στατικά αλλά και όρθιοι στο σπίτι. Μπορείτε αν έχετε πολλά άτομα στο σπίτι να χωριστείτε και σε ομάδες!

Μαθαίνω το σπίτι μου

Δημιουργήσαμε ένα υλικό που έχει ως στόχο όχι μόνο να μάθουμε το σπίτι μας αλλά και να αναπτύξουμε το λεξιλόγιο μας.

Σε συνεργασία με την λογοθεραπεύτρια Βάσω Αρμυριώτη, δουλέψαμε πάνω στους κύριους χώρους του σπιτιού και τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους.

Το αποτέλεσμα; 55 σελίδες υλικό που θα σας βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών.

Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν 5 σελίδες δωρεάν για να κατεβάσετε και να παίξετε με τα παιδιά.

Τα διαφορετικά σπίτια

Αφού παίξαμε, κάναμε δραστηριότητες και είδαμε το σπίτι μας, ήρθε η ώρα να δούμε και άλλα σπίτια! Μαθαίνω το σπίτι μου και τα σπίτια των άλλων σημαίνει πως καταλαβαίνω και εμένα και τους άλλους!

Που ζουν οι άλλοι άνθρωποι; Που ζουν τα ζώα;

Δείτε 2 εκπαιδευτικά βίντεο παρακάτω και προσαρμόστε τα στα Ελληνικά με υπότιτλους ή εξηγώντας τα στα παιδιά!

Α.Διαφορετικά σπίτια

Μαθαίνω διαφορετικά σπίτια

Β.Που ζουν τα ζώα

Εκπαιδευτικό βίντεο για το που ζουν τα ζώα.

Απλές κατασκευές

Τέλος σας προτείνουμε δυο απλές κατασκευές με γλωσσοπίεστρα, αυγοθήκες και ρολό χαρτιού.

Οι κατασκευές μπορούν να συνδυαστούν και με απλή ζωγραφική όπου τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν το σπίτι τους με την οικογένεια τους.

Μαθαίνω το σπίτι μου με διαφορετικούς τρόπους λοιπόν, με αρχικό ερέθισμα ένα παραμύθι και συνεχίζω την διαθεματικότητα με διάφορες δραστηριότητες.

Η πρώτη κατασκευή είναι με γλωσσοπίεστρα. Είναι αρκετά σύνθετη αλλά θέλουμε να σας δώσουμε μια ιδέα μέχρι που μπορεί να φτάσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε απλά με σπίτια χωρίς πόρτα, να βάψετε τα γλωσσοπίεστρα και να δημιουργήσετε το δικό σας σπίτι!

Τα αεροπλανάκια που βλέπετε είναι με μανταλάκια και γλωσσοπίεστρα και αποτελούν διακοσμητικά της κατασκευής. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε το χτίσιμο του σπιτιού σας και μόλις τελειώσετε να φύγετε από το μαθαίνω το σπίτι μου και να πάτε στα μέσα μεταφοράς!

Ονειροβάτες
Σύνθετη κατασκευή με γλωσσοπίεστρα

Στη συνέχεια, η πιο απλή κατασκευή που βρήκαμε με ρολά χαρτιού και αυγοθήκες είναι η παρακάτω.

Βάφουμε ένα ρολό, βάφουμε ένα κομμάτι αυγοθήκης, προσθέτουμε τζάμια, κόβουμε την πόρτα και έτοιμο το σπίτι μου!

Ονειροβάτες
Εύκολη κατασκευή με ρολό χαρτιού και αυγοθήκη

Με αρκετά ρολά και αυγοθήκες μπορείτε να φτιάξετε μια πόλη και όπως είπαμε να φύγετε από την θεματική μαθαίνω το σπίτι μου και να πάτε στα μέσα μεταφοράς της πόλης.

Συνηθίζω να κλείνω τις θεματικές ενότητες με μια κατασκευή και να κάνω σύνδεση με τις επόμενες καθώς δείχνουμε στα παιδιά την σχετικότητα που υπάρχει με πολλές θεματικές.

Επίσης αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο χωρίς να αφιερώσετε τόσο χρόνο σε μια θεματική.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;