Search

Μέθοδος Μοντεσσόρι: Πως εφαρμόζουμε τη μέθοδο και τι υλικά θα χρειαστούμε; (3/3)

Σύστημα Μοντεσσόρι

Σε αυτό το τρίτο και τελευταίο άρθρο της σειράς μας για την μέθοδο Μοντεσσόρι, θα αναλύσουμε πως μπορούμε πρακτικά να εφαρμόσουμε το σύστημα Μοντεσσόρι. Επίσης θα δούμε κάποια υλικά που μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε μόνοι μας ώστε να εφαρμόσουμε πρακτικά τη μέθοδο!
Αν δεν είδατε όλα μας τα άρθρα για το σύστημα Μοντεσσόρι δείτε εδώ.

Μέθοδος Μοντεσσόρι: Υλικό και αναλυτικό οδηγός

Για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να δούμε πρώτα την ηλικία του παιδιού στο οποίο απευθυνόμαστε, για αυτό στο πρώτο μέρος του άρθρου θα δούμε έναν γενικό οδηγό με τις περιόδους ανάπτυξης κατά την μέθοδο Μοντεσσόρι.


Μέθοδος Μοντεσσόρι: Ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού και πως μπορούμε να το βοηθήσουμε; (2/3)

1.Ευαίσθητες περίοδοι

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως χωρίζονται οι ευαίσθητες περίοδοι ηλικιακά για να διαλέξουμε μια κατηγορία ανάλογα με το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί. Παρακάτω σας βάζουμε έναν συνοπτικό οδηγός με αυτές τις περιόδους σύμφωνα με την Μοντεσσοριανή μέθοδο.

0 – 7 ετών Ομιλία

0 – 3 ετών Εμπρειρίες των αισθήσεων

0 – 1,5 ετών Μάθηση μέσα από τις κινήσεις

1,5 – 3 ετών Ανάπτυξη της προφορικής ομιλίας

1,5 – 4 ετών Ανάπτυξη του μυικού συντονισμού

2 – 4 ετών Ενδιαφέρον για την τάξη στο περιβάλλον – Ρουτίνες

2 – 6 ετών Μουσική

2,5 – 6 ετών Ανάπτυξη των κοινωνικών χαρισμάτων

3 – 6 ετών Ευαισθησία στην επίδραση των μεγάλων

3,5 – 4,5 ετών Γράψιμο

4 – 4,5 ετών Αίσθηση της αφής

4,5 – 5,5 ετών Διάβασμα

2.Μοντεσσόριανό Υλικό

Σε μια τυπική τάξη Montessori, το μαθησιακό υλικό είναι τοποθετημένο σε χαμηλά, ανοιχτά ράφια. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ό, τι υλικό επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν και μπορούν να εργαστούν για όσο διάστημα το υλικό διατηρεί το ενδιαφέρον τους. Όταν τελειώσουν με κάθε υλικό, το επιστρέφουν στο ράφι από το οποίο προήλθε.

Μοντεσσοριανό Υλικό

Τα ίδια τα υλικά προσκαλούν δραστηριότητα. Υπάρχουν φωτεινές συστοιχίες από συμπαγείς γεωμετρικές μορφές, χάρτες με παζλ, χρωματιστές χάντρες και διάφορες εξειδικευμένες ράβδους και μπλοκ.

Μοντεσσοριανό Υλικό

Κάθε υλικό σε μια τάξη Montessori απομονώνει μία θεματική ενότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η έννοια που πρέπει να ανακαλύψει το παιδί είναι απομονωμένη. Για παράδειγμα, το υλικό που είναι γνωστό ως ροζ πύργος αποτελείται από δέκα ροζ κύβους διαφόρων μεγεθών.

Το παιδί προσχολικής ηλικίας κατασκευάζει έναν πύργο με τον μεγαλύτερο κύβο στο κάτω μέρος και το μικρότερο στην κορυφή. Αυτό το υλικό απομονώνει την θεματική ενότητα του μεγέθους.

Οι κύβοι έχουν όλα το ίδιο χρώμα και υφή. η μόνη διαφορά είναι το μέγεθός τους. Άλλα υλικά απομονώνουν διαφορετικές θεματικές ενότητες: έγχρωμα δισκία για χρώμα, υλικά γεωμετρίας για σχήματα και ούτω καθεξής.

Υλικό Μοντεσσόρι


Επιπλέον, τα υλικά αυτο-διορθώνονται. Όταν ένα κομμάτι δεν ταιριάζει ή έχει απομείνει, το παιδί αντιλαμβάνεται εύκολα το σφάλμα. Δεν υπάρχει ανάγκη για «επάμβαση» ενηλίκων. Το παιδί είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα ανεξάρτητα, χτίζοντας αυτοπεποίθηση, αναλυτική σκέψη και την ικανοποίηση που προέρχεται από την επίτευξη.

Μοντεσσόρι

Καθώς η εξερεύνηση του παιδιού συνεχίζεται, τα υλικά αλληλοσυνδέονται και χτίζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, διάφορες σχέσεις μπορούν να διερευνηθούν μεταξύ του ροζ πύργου και της ευρείας σκάλας, οι οποίες βασίζονται σε αντίστοιχες ακριβείς διαστάσεις.

Αργότερα, στα στοιχειώδη χρόνια, ξετυλίγονται νέες πτυχές ορισμένων από τα υλικά. Όταν μελετά τον όγκο, για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στον ροζ πύργο και να ανακαλύψει ότι οι κύβοι του εξελίσσονται σταδιακά από ένα κυβικό εκατοστό σε ένα κυβικό εκατοστό.

Μοντεσσοριανό Υλικό

3.Πως εφαρμόζουμε τη μέθοδο

Μοντεσσόρι στο σπίτι

Συμβουλές για γονείς

  1. Αγοράστε ρούχα που το παιδί θα μπορεί να βάζει και να βγάζει μόνο του. Π.χ. παντελόνια με λαστιχιένια ζώνη, πουκάμισα με μεγάλα κουμπιά και πουλόβερ με ανοιχτό λαιμό.
  2. Χρησιμοποιείτε στο δωμάτιο του παιδιού σας έπιπλα στο ύψος του. Δώστε του ένα ένα χαμηλό καθρέφτη, συρτάρια που ν’ ανοίγουν εύκολα, έπιπλα γερά που να μην αναποδογυρίζουν εύκολα, μια ελαφριά καρέκλα για να μπορεί το παιδί να τη μεταφέρει εδώ κ εκεί και χαμηλή κρεμάστρα για να κρεμάει μόνο του τα ρούχα του.
  3. Κάντε το δωμάτιο του παιδιού σας φωτεινό, ελκυστικό και γοητευτικό. Χρησιμοποιείστε επιφάνειες που καθαρίζονται εύκολα. Μην του δίνετε πολλά πράγματα, αλλά λίγα και προσεκτικά διαλεγμένα αντικείμενα τη φορά.
  4. Απομακρύνετε από το παιδί σας τα πολύτιμα για σας αντικείμενα που μπορεί να καταστρέψει.
  5. Παραχωρήστε στο παιδί σας ένα δικό του χώρο και στα άλλα δωμάτια του σπιτιού για να βάζει τα υπάρχοντα του, όπως είναι η πετσέτα του, η οδοντόβουρτσά του και η κρεμάστρα για το παλτό του.
  6. Δώστε στο παιδί σας δικά του αντικείμενα καθαρισμού, ένα μικρό σφουγγάρι, ξεσκονόπανο και σκούπα για να μπορεί να καθαρίσει το δωμάτιο του.
Μοντεσσόρι Κρεβάτι

Δραστηριότητες με τους γονείς

  1. Πάρτε το παιδί σας σε ενδιαφέροντα μέρη, όπως είναι η βιβλιοθήκη, το ταχυδρομείο, τα τοπικά εργαστάσια, ο ζωολογικός κήπος, τα μουσεία, το παιδικό θέατρο, η παραλία, το πάρκο και η παιδική χαρά. Κουβεντιάστε μαζί του για τα πράγματα που βλέπετε σε κάθε μέρος.
  2. Αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις δουλειές, τα ψώνια, το μαγείρεμα, το νοικοκυριό, το σκάψιμο στον κήπο κ.α. Δώστε του να κάνει ένα δικό του μέρος της δουλειάς και τα υλικά που χρειάζεται για να το κάνει καλά.
  3. Μοιραστείτε με το παιδί σας τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και χόμπι σας, όπως είναι οι γνώσεις σας γύρω από σπορ, τα πουλιά, τα γράμματα, τα ζώα, τα φυτά, τη ζωγραφική ή ένα μουσικό όργανο.
  4. Δώστε στο παιδί σας περιοδικά για να μπορεί να κόψει εικόνες και κουβεντιάστε μαζί του γι’ αυτές. Διαβάστε και πείτε ιστορίες στο παιδί σας. Δείξτε του πως να χρησιμοποιεί κάποια εργαλεία τεχνολογίας αν χρειαστεί.
  5. Πάρτε το παιδί σας επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Οι επισκέψεις αυτές πρέπει να είναι σχετικά σύντομες και φροντίστε να έχετε κάτι μαζί σας για ν’ απασχοληθεί το παιδί, αν αρχίσει να βαριέται. Ενθαρρύνετε τις σχέσεις του παιδιού με τους παππούδες του.
  6. Δείξτε στο παιδί σας πως να φροντίζει τα φυτά και τα ζώα του σπιτιού. Αφήστε το να πάρει την ευθύνη για την περιποίηση τους αν είναι δυνατόν.
Μοντεσσόριανο Υλικό

Δραστηριότητες για το παιδί σας

  1. Δώστε στο παιδί σας ένα πλαστικό κουβαδάκι, μερικά πλαστικά μπουκάλια, ένα σουρωτήρι, ένα σφουγγάρι, ένα χωνί και μια ποδιά. Αφήστε το να χρησιμοποιήσει τα πράγματα αυτά ελεύθερα και να ανακαλύψει τι κάνει το νερό. Δείξτε του πως να καθαρίζει όταν τελειώσει.
  2. Φροντίστε να βρίσκεται το παιδί σας κατά καιρούς κοντά σε άμμο, είτε στην παιδική χαρά, είτε στην παραλία. Δώστε του ένα ποτιστήρι για να υγραίνει την άμμομ φόρμες και ένα σουρωτήρι, ένα χωνί, κουβαδάκι και φτυάρι. Στο σπίτι φροντίστε να έχει μια βούρτσα κι ένα πανί για να καθαρίζεται.
  3. Λίγο ζυμάρι και φόρμες, κουμπιά, καπάκια από βαζάκια και ένα πλάστης θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας για αρκετό διάστημα. Το ζυμάρι μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι ανακατεύοντας: 1 φλυτζάνι αλεύρι, 1 κουτάλι αλάτι, λίγες σταγόνες χρωστικού για γλυκά και αρκετό νερό για να φτιάξει ένα σκληρό ζυμάρι. Το ζυμάρι αυτό πρέπει να μένει στο ψυγείο όταν δεν χρησιμοποιείται.
  4. Άλλα υλικά που θα ευχαριστήσουν ίσως το παιδί σας και θα του διδάξουν πολλά πράγματα, μπορεί να είναι ζωγραφιές, μεγάλα κομμάτια ξύλο, βιβλία, κοχύλια και ενδιαφέροντα βότσαλα και πετρες. Φροντίστε να υπάρχει θέση για καθένα από τα υλικά αυτά και δείξτε στο παιδί σας πως να τα χρησιμοποιεί και να τα φροντίζει μόνο του.
Μουσικοί Κύλινδροι Μοντεσσορι

Στάσεις και επιδράσεις γονέων

  1. Προετοιμάστε το παιδί σας για νέες εμπειρίες όπως είναι το κόψιμο των μαλλιών, η επίσκεψη στο γιατρό ή η πρώτη φορά στο σχολείο. Εξηγήστε του την επίσκεψη σύντομα και ήρεμα και συνεχίστε να μιλάτε γι’ αυτήν μερικές μέρες πριν πάτε.
  2. Φροντίστε ν΄απαντάτε σ΄όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σας απλά και ειλικρινά, μη λέτε ποτέ ψέμματα στο παιδί σας.
  3. Αν έχετε κάποια δυσκολία με το παιδί σας η οποία σας απασχολεί καιρό, ζητήστε βοήθεια. Ένας γιατρός ή ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει.

Εμείς διαβάσαμε, είδαμε βίντεο και καταλάβαμε πως η Μέδοθος Μοντεσσόρι είναι μια εκπαιδευτική μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί από παιδαγωγούς και γονείς ακόμα και σήμερα. Πάντα επίκαιρη μπορεί να δώσει στα παιδιά ικανότητες όπως αυτοσυγκέντρωση, ανεξαρτησία, αγάπη για την μάθηση και προσωπική εργασία. Δοκιμαστε κάποια από τα υλικά ή τις δραστηριότητες που σας προτείνουμε και θα δείτε αν αυτή η μέθοδος είναι για εσάς και το παιδί σας.

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;