Search

Παιδιά και Οργάνωση στο σπίτι: Μυστικά και 6 συμβουλές για μια επιτυχημένη σχολική χρονιά.

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για το χαοτικό περιβάλλον, την ακαταστασία και την έλλειψη οργάνωσης σε ένα σπίτι. Τονίσαμε πως το χαοτικό περιβάλλον μπορεί να δώσει λάθος παραδείγματα σε ένα παιδί και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γενικότερη συμπεριφορά του.

Οι τρόποι οργάνωσης που αναφέρονται στους ενήλικες ακολουθούν στρατηγικές αυτοβελτίωσης που συνήθως δεν υπολογίζουν πως ο ενήλικας μπορεί να έχει μια διαφορετική καθημερινότητα ή το πιο σημαντικό να ζει μαζί με παιδιά.

Τα παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν στο 100% προγράμματα οργάνωσης, ειδικά αν δεν γνωρίζουν τι είναι ή αν οι γονείς τους δεν έχουν θεσπίσει τέτοιες ρουτίνες και παραδείγματα με τα χρόνια. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε λίγο την κατάσταση όσον αφορά την οργάνωση στο σπίτι, τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά και πως όλη η οικογένεια μπορεί να συνεισφέρει ώστε να ζούμε ευτυχισμένοι σε ένα σπίτι.

Ονειροβάτες

Για αρχή να τονίσουμε πως ο όρος <<Οργανωμένο σπίτι>> σε κάποιους μπορεί να φανεί υπερβολικός άρα θα πρέπει να τονίσουμε την ερμηνεία του όρου.

Η οργάνωση, οι ρουτίνες, η καθαριότητα σε ένα σπίτι αποτελούν σημαντικά εφόδια για την διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και παίζουν σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά του έξω από αυτό. Όταν μιλάμε για οργάνωση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις απλές καθημερινές πράξεις που κάνουμε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι όπως: να φτάνει το παιδί στην ώρα του στο σχολείο, να έχει ένα υγιεινό γεύμα να φάει, οι δραστηριότητες του να κατανέμονται μέσα στην εβδομάδα χωρίς να φορτώνεται κ.α.

Αν συνυπολογίσουμε τον προσωπικό χρόνο που θέλει κάποιος γονέας να έχει για τον εαυτό του και το βαρύ πρόγραμμα από δουλεία και υποχρεώσεις δυστυχώς κάποιες φορές είναι αδύνατο να μην έχουμε οργάνωση στο σπίτι μας.

Ξεκινώντας από τα βασικά.

Για να δώσουμε έναν αέρα οργάνωσης στα παιδιά θα πρέπει πρώτα εμείς, σαν ενήλικες, να αναλογιστούμε το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην τα παρατήσουμε γρήγορα. Η απόφαση που παίρνει κάποιος για να ξεκινήσει την οργάνωση σπίτι του είναι σαν να παίρνει απόφαση να κόψει το τσιγάρο, λένε κάποιοι επιστήμονες. Τίποτα δεν θα έρθει από την μια στιγμή στην άλλη, πρέπει ψύχραιμα να δούμε ποιες είναι οι αλλαγές που επείγουν, να τις καταγράψουμε και να πράξουμε στην συνέχεια. ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ.

Η βιασύνη θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως θα είναι άσχημη αν εμπλέξετε και ένα παιδί στη διαδικασία. Οι στόχοι που θα θέσουμε θα πρέπει να είναι ρεαλιστικοί για τις μέρες της εβδομάδας ή κάποιες ώρες μέσα στη μέρα που θα πρέπει να γίνεται κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την οργάνωση του σπιτιού. Επίσης, θα πρέπει οι στιγμές οργάνωσης να υπάρχουν καθημερινά έστω και λίγα λεπτά μέσα στη μέρα ώστε να τονίζεται ο χαρακτήρας της προσπάθειας που έχουμε για να αλλάξουμε ζωή.

Στη συνέχεια ακολουθούν κάποιες συμβουλές ώστε να βάλουμε και τα παιδιά σε μια τέτοια διαδικασία. Να τονίσουμε πως τίποτα δεν έχει το χαρακτήρα του υποχρεωτικού, τα πάντα είναι στο χέρι των ενηλίκων να φτιάξουν το πρόγραμμα που θέλουν σύμφωνα με αυτά που κρίνουν σωστά. Από την άλλη, είναι σωστό να δείξουμε κατανόηση στο πως ένα παιδί μπορεί να εκλάβει αυτή την διαδικασία και να σεβαστούμε τους ρυθμούς του. Δείτε τι μπορεί να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους πατώντας εδώ.

Οργάνωση στο σπίτι

Τρόποι για οργάνωση στο σπίτι μαζί με τα παιδιά

1. Κρατήστε ένα οικογενειακό ημερολόγιο:

Το ημερολόγιο θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε πράγματα που κάναμε και πως κατανέμουμε γενικά τον χρόνο μας. Με απλές αναφορές στις δραστηριότητες που έχουμε ή που κάναμε μπορούμε να συζητήσουμε και να πάρουμε με τα παιδιά αποφάσεις για το πως θα οικοδομηθεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα της οικογένειας

2. Εισαγωγή λίστας δράσης:

Η περίφημη to-do λίστα μπορεί να κάνει τα παιδιά και τους ενήλικες πιο υπεύθυνους. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια απλή μορφή όπως π.χ. “τρία πράγματα που πρέπει να κάνω πριν κοιμηθώ”, ή “πράγματα που χρειάζομαι πριν την εκδρομή”.

3.Μαγειρέψτε μαζί:

Το μαγείρεμα δεν είναι μια απλή διαδικασία. Μέσα από το μαγείρεμα το παιδί θα μάθει να μετρά ποσότητες, να ακολουθεί οδηγίες και να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο. Όλες αυτά συντελούν στην καλύτερη οργάνωση.

4.Οργανώστε μαζί τις εργασίες του σχολείου:

Θα ήταν σωστό να κρατάτε φακέλους που θα υπάρχουν μέσα όλα τα τεστ, οι ζωγραφιές, οι ασκήσεις του παιδιού και να το ρωτήσετε τι πρέπει να κάνει για την επόμενη ημέρα.

5.Χρησιμοποιείστε κουτιά και ετικέτες:

Αν υπάρχει μέρος για όλα το σίγουρο είναι πως δεν θα χαθείτε εσείς είτε το παιδί σας. Εισάγεται την ώρα που μαζεύουμε και καθαρίστε μαζί τον χώρο που παίζει ή κοιμάται το παιδί.

6.Προετοιμαστείτε από το βράδυ:

Αυτή είναι η συνήθεια που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να αποφύγετε το άγχος. Αρχίστε με αυτή! Το να οργανώσετε το σπίτι σας σίγουρα είναι μια δύσκολη δουλειά. Με απλά και μικρά βήματα όμως μπορείτε να το καταφέρετε. Με συζήτηση και συνεννόηση όλα μπορούν να γίνουν ώστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και το κυριότερο να ζείτε σε ένα περιβάλλον χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Το σπίτι σας. ΥΓ: Δείτε ένα παιδικό πλάνο στα αγγλικά πατώντας εδώ.

Για περισσότερες συμβουλές και ιδέες μην ξεχνάτε πως μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook αλλά και στο instagram

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;