Search
Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά

10 παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Τα παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά είναι χρήσιμα για πολλούς λόγους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή της χρονιάς για μια ομάδα παιδιών που έρχεται σε επαφή πρώτη φορά ή ακόμα και για παιδιά που δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά μεταξύ τους και χρειάζονται να αναπτυχθούν περαιτέρω οι κοινωνικές τους δεξιότητες.

Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά

Εισαγωγή στα παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά

Τα παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά είναι αρκετά υποτιμημένα. Πολλές φορές θεωρούμε πως τα παιδιά θα γνωριστούν με φυσικό τρόπο ή το άγχος μας σχετικά με μια ομάδα που θα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά μας κάνει να συγκεντρώνουμε έναν τεράστιο όγκο δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαρεθούν ή να κουραστούν.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως τα παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά θα αποτελέσουν βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς που σκοπό έχει να κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά ομαδικά ή μεμονωμένα. Μέσα από τα παιχνίδια γνωριμίας, η ομάδα έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά προσπαθώντας να δομήσει σχέσεις και εμπειρίες που τα παιδιά θα χτίσουν τις μετέπειτα σχέσεις τους.

Δεν έχω σκοπό να σας κουράσω άλλο με θεωρία, εξάλλου υπάρχει ένα ολόκληρο σεμινάριο που μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι και το αυτοσχέδιο θέατρο για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας!

Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά
Photo by Caroline Hernandez

10 Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά

1.Πως σε λένε…

Ένα από τα κλασικά παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά που χρησιμοποιώ όταν συναντώ ομάδες παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου. Ξεκινάμε σε κύκλο και ο εμψυχωτής λέει ρυθμικά τη φράση: “Πως σε λένε, Πως σε λένε…”. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν δυο φορές την φράση και αφού σταματήσουν ο εμψυχωτής διαλέγει ένα παιδί για να πει το όνομα του. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει ο κύκλος των παιδιών.

Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν αρκετές παραλλαγές π.χ. λέγοντας την φράση αργά, γρήγορα, με βαριά φωνή ψιθυριστά κλπ.

2.Με θυμάσαι;

Σε αυτό το παιχνίδι τα παιδιά γυρίζουν ελεύθερα στον χώρο. Περπατάνε ή πηγαίνουν αργά και σταματούν μόλις ο εμψυχωτής πει “STOP!”.

Όταν τα παιδιά ακούσουν το στοπ πιάνουν το πιο κοντινό παιδί και το ρωτάνε: “Με θυμάσαι;”. Το παιδί που δέχεται την ερώτηση πρέπει να θυμηθεί το όνομα. Αν δεν το θυμάται το άλλο παιδί του λέει: “Με λένε “ταδε”, να με θυμάσαι!”. Το παιχνίδι συνεχίζεται ανάλογα την όρεξη των παιδιών και το χρόνο του εμψυχωτή!

3. Η μουσική μπάλα!

Μια παραλλαγή από το κλασικό παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες μπορεί να παιχτεί άνετα με ομάδες παιδιών που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά ή δεν γνωρίζονται καλά.

Μια μπάλα γυρίζει από χέρι σε χέρι με τα παιδιά να είναι σε κύκλο και με το “Stop” του εμψυχωτή η μπάλα σταματά και αυτός που την κρατά πρέπει να πει το όνομα του.

Σε μια παραλλαγή και αν η μπάλα έχει κάνει αρκετούς κύκλους, μπορούμε να πούμε στα παιδιά να κάνουν διάφορες αστείες γκριμάτσες λέγοντας το όνομα του ή να μιμηθούν την φωνή κάποιου ζώου.

4. Συλλαβές με παλαμάκια

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορούμε να είμαστε όρθιοι ή σε κύκλο. Ένα-ένα τα παιδιά λένε το όνομα τους και αφού το πουν όλη η ομάδα λέει δυνατά το όνομα χτυπώντας παλαμάκια.

Για παράδειγμα: “Κατερίνα!”

Όλη η ομάδα: ΚΑ – ΤΕ – ΡΙ – ΝΑ. Ταυτόχρονα με τις συλλαβές η ομάδα χτυπά και 4 παλαμάκια.

Θεατρικό παιχνίδι σεμινάριο

5. Μίμηση και αρχικό γράμμα

Η ομάδα βρίσκεται στην παρεούλα, σε κύκλο ή όρθια. Ζητάμε από κάθε ένα παιδί να πει το όνομα του και στη συνέχεια από το αρχικό γράμμα ζητάμε μια αναπαράσταση.

Για παράδειγμα: “Δημήτρης!”. Ο Δημήτρης θα πάρει το αρχικό γράμμα ή φωνούλα Δ και θα κάνει έναν δεινόσαυρό. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

6.Χαιρετάω παράξενα

Ζητάμε από κάθε παιδί να σηκωθεί μπροστά σε όλους και να κάνει έναν παράξενο χαιρετισμό. Π.χ. να πει καληνύχτα αντί για καλημέρα, να χαιρετήσει τα παιδιά με το πόδι, να φωνάξει σαν γορίλας κλπ.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκινήσει πρώτος ο εμψυχωτής καθώς είναι λογικό πολλά παιδιά να είναι ντροπαλά. Έχουμε λύση και για αυτό, με περισσότερα παιχνίδια αυτοπεποίθησης!

Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά
Photo by Austin Pacheco

Παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά σε ζευγάρια

7. Κάνε ότι κάνω

Χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και παίζουμε μια παραλλαγή από το γνωστό παιχνίδι “γίνε ο καθρέφτης μου”.

Κάθε ζευγάρι έχει έναν οδηγό που κάνει κάποιες κινήσεις π.χ. χαιρετάει, σκύβει, μιλάει, σηκώνει τα χέρια. Το δεύτερο παιδί του ζευγαριού προσπαθεί να μιμηθεί τον οδηγό όσο πιο πιστά γίνεται.

8. Που βρίσκομαι;

Ένα από τα πολλά παιχνίδια γνωριμίας για παιδιά, που μπορεί να παιχτεί από όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά κλείνουν τα μάτια τους και ο εμψυχωτής διαλέγει ένα παιδί τοποθετώντας το σε ένα σημείο του χώρου. Το παιδί φωνάζει το όνομα του και τα άλλα παιδιά με κλειστά τα μάτια προσπαθούν να το βρουν και να το ακουμπήσουν!

9.Κάνε με να γελάσω

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολύ απλό! Χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και κάνουμε ένα μικρό τουρνουά γέλιου. Κάθε παίχτης προσπαθεί να κάνει τον άλλο να γελάσει και όποιος γελάσει χάνει και διαγωνίζεται με τον νικητή του επόμενου ζευγαριού!

Να θυμάστε πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχουμε 2 νικητές, τον πιο σοβαρό και τον πιο χαμογελαστό!

10. Παντομίμα!

Η παντομίμα μπορεί να κρατήσει την προσοχή των παιδιών για ώρες! Μπορείτε να χωρίσετε τα παιδιά σε ζευγάρια και να τους δώσετε κάρτες παντομίμας ή πολύ απλά να μαζέψετε όλα τα παιδιά σε ένα σημείο του χώρου και στη συνέχεια ένας-ένας να σηκώνεται να τραβάει μια κάρτα από τη μαγική σακούλα (οποιαδήποτε σακούλα) ή από το χέρι σας και να κάνει το ζώο-αντικείμενο-ρήμα που βλέπει από την κάρτα!

Παντομίμα

Δοκιμάστε την υπέροχη παντομίμα με την αλφαβήτα που έχουμε φτιάξει και κρατήστε το παιχνίδι για όλη τη χρονιά!

Δυο ακόμα παιχνίδια στα Αγγλικά!

Αν θέλετε μπορείτε να βρείτε περισσότερα παιχνίδια στα αγγλικά εδώ και εδώ!

*Για περισσότερες φρέσκιες ιδέες και υλικό, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram!*

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;