Ζώα στο νηπιαγωγείο

Ζώα στο Νηπιαγωγείο: 1 ολοκληρωμένη διαθεματική δραστηριότητα.

Τα ζώα στο νηπιαγωγείο αποτελούν μια θεματική ενότητα που γονείς και εκπαιδευτικοί, επεξεργάζονται συνεχώς! Τι πιο όμορφο και δημιουργικό από το να τους πούμε ένα παραμύθι και στη συνέχεια να φτιάξουμε μια υπέροχη και απλή κατασκευή;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μια ολοκληρωμένη διαθεματική δραστηριότητα με κουκλοθέατρο, παραμύθι αλλά και κατασκευή!

Ονειροβάτες

Εισαγωγή

Ο εκπαιδευτικός/εμψυχωτής ή ο γονιός μπορεί να χρησιμοποιήσει την διαδραστική αφήγηση που παραθέτω και στην συνέχεια να κλείσει την δραστηριότητα με μια πολύ απλή κατασκευή για τα ζώα στο νηπιαγωγείο.

Για την αφήγηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήχους της θάλασσας για υπόκρουση και γαλάζια πανιά για τα κύματα (γάζες). Στο τέλος και πριν την κατασκευή μπορούμε να δώσουμε ρόλους στα παιδιά και να δραματοποιήσουν τα ψάρια και τα άλλα πλάσματα της θάλασσας.

Μπορείτε για επέκταση να δείτε και τις κάρτες με τα πλάσματα της θάλασσας. Οι κάρτες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά στην ταξινόμηση αλλά και στην αναγνώριση των πλασμάτων της θάλασσας με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

1.Αφήγηση παραμυθιού

Μια φορά κ έναν καιρό, σε ένα βράχο στην άκρη της θάλασσας ζούσε ένα σαλιγκάρι που είχε καημό να ταξιδέψει και να δει τα πλάσματα του βυθού.

Κάθε βράδυ που έφεγγε το φεγγαράκι του έλεγε: “Φεγγαράκι μου λαμπρό, πόσο θα θελα να δώ, τα ψάρια στο βυθό, γλάρους και φώκιες να γνωρίσω λίγο τον βράχο μου να αφήσω” .

Το φεγγάρι άκουσε την ευχή του και την επόμενη νύχτα μια φάλαινα ήρθε στην στεριά και με την ουρά της έπιασε το σαλιγκάρι και το έβαλε στην πλάτη της.

Η φάλαινα είπε με βαριά φωνή: “Κρατήσου φίλε μου γερά, βόλτα θα πάμε στα νερά, ψάρια και γλάρους να γνωρίσεις, τα μάτια σου ποτέ μην κλείσεις” Στο ταξίδι τους συνάντησαν μια φώκια που μπήκε στην παρέα τους, και μετά συνάντησαν ψάρια με κάθε λογής χρώμα, που χόρευαν δεξιά κ αριστερά στα νερά με το τραγούδι του φεγγαριού.

Πιο μακριά, τα δελφίνια τραγουδούσαν κ αυτά: ” Το πρωί με τον ήλιο ξυπνάμε, το κολύμπι ποτέ δεν σταματάμε Το φεγγάρι σαν έρθει γλεντάμε, όλοι μαζί χορεύουμε και τραγουδάμε”.

Το σαλιγκάρι χάρηκε τόσο που τραγουδούσε κ αυτό μαζί με όλα τα πλάσματα της θάλασσας. H χαρά του ήταν πολύ μεγάλη, είδε από κοντά τις φάλαινες, τα δελφίνια και όλα αυτά που ονειρευόταν.

Το φεγγάρι άρχισε να πέφτει και το σαλιγκάρι μας από τον πολύ χορό και το τραγούδι κουράστηκε και έκλεισε τα μάτια του. Η φάλαινα τον άφησε απαλά πάνω στον βράχο και συνέχισε το ταξίδι της.

Όταν άρχισε να βγαίνει ο ήλιος, ένας γλάρος σκούντηξε το σαλιγκάρι να ξυπνήσει και αφού το άφησε να χασμουρηθεί, του είπε: ” Καλημέρα πέρα ως πέρα, μήπως θα θελες παρέα? Το βράχο σου να μοιραστούμε και τον ήλιο να χαρούμε?”

Το σαλιγκάρι δεν πίστευε στα μάτια του. Μέσα σε μια μέρα γνώρισε όλα τα πλάσματα της θάλασσας και έγινε φίλος με έναν γλάρο. Ο γλάρος έγινε ο καλύτερος του φίλος, μοιράστηκαν τον βράχο, κάθε βράδυ στήνανε γλέντι και χορό. Κοίταζαν μακριά στο βάθος της θάλασσας, την φάλαινα που τους χαιρετούσε πετώντας τους νερό κάθε φορά που έβγαινε στην επιφάνεια του νερού.

Μετά από όλα αυτά το σαλιγκάρι ευτυχισμένο πέρασε καλά….κ εμείς καλύτερα.

Ονειροβάτες

2. Κατασκευή

Μια πολύ απλή και όμορφη κατασκευή είναι να φτιάξουμε τον χαρακτήρα της φάλαινας με ένα χάρτινο πιάτο, λίγο γαλάζιο χαρτόνι και ματάκια κατασκευών (googly).Πιο αναλυτικά θα χρειαστούμε:

  • Ένα Χάρτινο πιάτο
  • Ένα Κομμάτι γαλάζιο χαρτόνι
  • Ένα Μαύρο μαρκαδόρο
  • Μια μπλε μπογιά (ακουαρέλα) ή ένα μπλε μαρκαδόρο
  • Λίγη κόλα (Stick)
  • Ένα ψαλίδι

Οδηγίες για την κατασκευή σχετικά με τα ζώα στο νηπιαγωγείο:

Κόβουμε το 1/3 του πιάτου και το βάφουμε με την μπλε μπογιά ή τον μαρκαδόρο. Κόβουμε ένα λεπτό ορθογώνιο από το χαρτόνι και το χρησιμοποιούμε ενώνοντας τα κομμάτια του πιάτου.

Στο μεγάλο χαρτόνι ζωγραφίζουμε ένα μεγάλο χαμόγελο και κολλάμε τα ματάκια ανάλογα. Προαιρετικά με το χαρτόνι μπορούμε να κόψουμε ένα καμπυλωτό σχήμα και να το κολλήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε την εντύπωση του νερού που πετάει η φάλαινα προς τα πάνω.

Το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Δείτε την φωτογραφία που ακολουθεί.

Ονειροβάτες

Ελπίζουμε να περάσετε υπέροχα! Καλή διασκέδαση στην χώρα των παραμυθιών και να παίξετε!

Αν θέλετε περισσότερη έμπνευση σχετικά με τα ζώα στο νηπιαγωγείο, μπορείτε επίσης να δείτε και το ολοκληρωμένο πρότζεκτ μας για τα ζώα της φάρμας. Έτσι θα αλλάξετε θεματική αλλά θα μείνετε στο κύριο θέμα που είναι τα ζώα στο νηπιαγωγείο.

Επίσης μπορείτε να δείτε και μια παράσταση μας εδώ

To σχολείο του λαγού

Διαβάστε Επίσης:

Ονειροβάτες

Κάθε εβδομάδα νέες ιδέες και δωρεάν υλικό στο email σου!

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;