Search

Παίζοντας με το γράμμα Γ: Παραμύθια και αλφάβητο.

Ας παίξουμε με το γράμμα Γ. Ας μάθουμε μια υπέροχη ιστορία που ενώνει διαθεματικά την αλφάβητο, την φαντασία και την αφήγηση παραμυθιού!

Μαθαίνω το γράμμα Γάμμα

Το κουκλοθέατρο όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε θέματα γλωσσικής ανάπτυξης με παιγνιώδη τρόπο, πάντα με την συμμετοχή των παιδιών αλλά και χωρίς τα παιδιά να βαριούνται ακούγοντας μας απλά να διαβάζουμε ή να τους υπαγορεύουμε λέξεις και γράμματα.

Η σημασία της ανάπτυξης των γλωσσικών δεξιοτήτων στην προσχολική αλλά και πρώτη σχολική ηλικία είναι μέγιστης σημασίας για την επικοινωνία, την κοινωνικοποίηση και γενικότερα την συμπεριφορά του παιδιού μέσα και έξω από το σχολείο.

Πρέπει να θυμόμαστε πως σε αυτή την ηλικία, ειδικά στα 4 έως 7 χρόνια, το παιδί λειτουργεί με σύμβολα, αρχίζοντας να σχηματοποιεί λέξεις και φράσεις που θα το βοηθήσουν να εκφραστεί στην μετέπειτα εξελικτική του πορεία (Piaget, Klein, Hoff).

Ονειροβάτες

Συνεχίζοντας τις ιστορίες μας για την αλφαβήτα και ψάχνοντας για διαθεματικές προσεγγίσεις σε κάθε θέμα που δουλεύουμε, αυτό το άρθρο μιλά για τις δραστηριότητες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σχετικά με το γράμμα γάμμα.

Μέσα από την απλή ιστορία που δίνουμε παρακάτω μπορούμε να κάνουμε μια διαδραστική αφήγηση με μουσική, να μαζέψουμε με τα παιδιά τις λέξεις που έχουν μέσα το γράμμα γάμμα και στο τέλος να φτιάξουμε μια απλή κούκλα γάιδαρο για να πούμε το τραγούδι του.

Όσον αφορά την ιστορία, ο εκπαιδευτικός καλό θα είναι να γνωρίζει περίπου την πλοκή της, χωρίς να παπαγαλίσει αλλά και να θυμάται απ’ έξω κάθε λέξη της. Η ιστορία αποτελεί μέσο για εμπλοκή των παιδιών σε γλωσσικές δραστηριότητες που εκτός από γνώση θα δώσουν και την χαρά της δημιουργίας!

Γράμμα Γ

Ιστορία με το γράμμα Γ!

Μια μέρα ταχυδρόμος, έγινε ο γάιδαρος ο Γιώργος!

Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας γάιδαρος που τον έλεγαν Γιώργο. Ένα πρωινό, ο Γιώργος ξύπνησε από έναν θόρυβο στην πόρτα του! Σηκώθηκε που λέτε τρομαγμένος και άνοιξε την πόρτα. Τι λέτε να είδε; (Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των παιδιών)

Βρήκε ένα γράμμα στο χαλί της εξώπορτας του! Το πήρε και το άνοιξε προσεκτικά στο γραφείο του. Ποιος λέτε να έγραψε το γράμμα στον γάιδαρο το Γιώργο; (Περιμένουμε από τα παιδιά, να δούμε ξανά τις αντιδράσεις)

Ήταν από τον Γαλιλαίο, τον γάτο ταχυδρόμο! Που είναι γρήγορος πολύ, όμως από το γράμμα του ο Γιώργος ο γάιδαρος κατάλαβε πως ο γάτος αρρώστησε πολύ! Του έγραφε πως θέλει να μοιράσει τα γράμματα στην γειτονιά ώστε όλα τα ζώα να ήταν γελαστά!

Έφυγε λοιπόν ο γάιδαρος, αργά-αργά, πήγε να πάρει την τσάντα του γάτου που την είχε αφήσει κάτω από μια γαριφαλιά, όπως έγραφε το γράμμα του. Άρχισε να μοιράζει τα γράμματα ο γάιδαρος, πρώτα πήγε στην αγελάδα και έδωσε ένα γράμμα από τον άντρα της!

Είπε πριν φύγει για να πάει στα άλλα σπίτια, πως ο γάτος είναι άρρωστος πολύ. Είπε η αγελάδα, πως γάλα πολύ θα φέρει ο γάτος να δυναμώσει. Συνέχισε ο γάιδαρος ο Γιώργος και πήγε στον Γρηγόρη την χελώνα! Έδωσε ένα γράμμα από την αδερφή του που ζει στο Γιβραλτάρ. Έμαθε και ο Γρηγόρης για τον γάτο και είπε σούπα θα φτιάξει νόστιμη και θα την πάει.

Συνέχισε το δρόμο του ο Γιώργος και τέλειωσε αργά το μεσημέρι, πέρασε από το σπίτι του Γαλιλαίου του γάτου ταχυδρόμου, να του αφήσει την τσάντα άδεια από γράμματα αφού έκανε την δουλειά! Γυρίζει και βρίσκει την αγελάδα και τον Γεράσιμο την χελώνα πάνω στο κρεβάτι του γάτου Γαλιλαίου να πηδούν!

Μα να! Κάπου ήταν και ο γάτος που καθόλου δεν φαινόταν άρρωστος, η σούπα και το γάλα έκαναν την δουλειά της. Μπήκε και ο γάιδαρος στο σπίτι και κάνανε γιορτή! Αφού είπε ευχαριστώ στον γάιδαρο ο γάτος Γαλιλαίος, όλοι μαζί χορέψανε, διασκεδάσανε, πέρασαν αυτοί καλά….και εμείς καλύτερα!

Κατασκευή με το γράμμα Γ

Η κατασκευή που δίνουμε είναι απλή ώστε τα παιδιά να ζωγραφίσουν την κούκλα τους και να παίξουν με αυτή, ίσως το γνωστό τραγούδι του γαϊδάρου σαν θεατρικό παιχνίδι. Μπορείτε να βρείτε το πατρόν της κατασκευής εδώ. Η κατασκευή σας μπορεί να εμπλουτιστεί με μάτια και θα πρέπει να μοιάζει με την παρακάτω φωτογραφία.

Ονειροβάτες
Δανειστήκαμε την κατασκευή από εδώ!

Μέσα από αυτή την δραστηριότητα οι διαθεματική μας προσέγγιση εμπλέκει το παραμύθι, τα ζώα και το αλφάβητο. Ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να γνωρίζει και να κρίνει τι θέλει να βγάλει από αυτή.

Εμείς προτείνουμε αφού η ιστορία διαβαστεί η ιστορία να ειπωθεί στα παιδιά χωρίς χαρτί για να εκμεταλλευτούμε τον αυθορμητισμό των παιδιών. Στην συνέχεια μπορούμε να απομονώσουμε τις λέξεις από γάμμα και τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στην παρεούλα. Αφού γίνουν όλα αυτά, όλη η τάξη κάνει την κατασκευή και στο τέλος τα παιδιά χορεύουν με τον γάιδαρο ή όποιο κομμάτι τους αρέσει.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;