Πασχαλινή δραστηριότητα: Φτιάξε μόνος σου ή κατέβασε δωρεάν το πιο τέλειο πασχαλινό ντόμινο!

Αν ψάχνεις πασχαλινή δραστηριότητα που θα σου κρατήσει παρέα ένα όμορφο απόγευμα και δεν χρειάζεται καθόλου προετοιμασία έχω την λύση που χρειάζεσαι. Ένα απλό παιχνίδι που μας έρχεται από τα παλιά σε συνδυασμό με ένα εκτυπώσιμο αρχείο αλλά και ένα ακόμα παιχνίδι που μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Φυσικά μιλάω για ένα Πασχαλινό ντόμινο!

Το ντόμινο είναι ένα κλασικό παιχνίδι που πρέπει να παίξουν όλα τα παιδιά! Αν σας ενήλικας δεν παίξατε ποτέ, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε εσείς και το παιδί σας αυτό το υπέροχο παιχνίδι που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.

Πασχαλινή δραστηριότητα: Εισαγωγή στο Ντόμινο

Σαν πασχαλινή δραστηριότητα το ντόμινο μας βοηθά στην λογικομαθηματική σκέψη, στην κατηγοριοποίηση αλλά και στην παιγνιώδη μάθηση. Μπορείτε να δείτε τους κανόνες του παιχνιδιού εδώ αν και τα ντόμινο που θα σας προτείνω δεν μοιάζουν πολύ με τους κανόνες του αυθεντικού ντόμινο. Ίσως σε μεγαλύτερα παιδιά 7+ μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο και να ακολουθήσετε τους σωστούς κανόνες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρομαι σε μικρότερα παιδιά 3 έως 6 ετών όπου με κατασκευή ή απλή εκτύπωση του ντόμινο μπορούμε να παίξουμε αλλά και να διασκεδάσουμε με αυτή την υπέροχη πασχαλινή δραστηριότητα.

Φτιάχνοντας το Ντόμινο

Με απλά πράγματα που έχουμε σπίτι μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχες στιγμές. Δες για παράδειγμα 50 δραστηριότητες πριν πιάσεις ψαλίδι! Αν πιάσεις όμως θα χρειαστείς τα παρακάτω, οπότε ας ξεκινήσουμε!

Υλικά για το ντόμινο:

  • Ψαλίδι
  • Χαρτί ή χαρτόνι
  • Κόλλα
  • Διακοσμητικές πέρλες ή μαρκαδόρο
  • Κορδέλα ή σπάγγο (για διαχωριστικό)
πασχαλινή δραστηριότητα

Αυτή η πασχαλινή δραστηριότητα είναι πολύ απλή! Κόβουμε το χαρτόνι σε σχήμα αυγού και στη συνέχεια κολλάμε κορδέλα ή σπάγγο στη μέση για να διαχωρίσουμε τους αριθμούς του ντόμινο. Στη συνέχεια κολλάμε τις χάντρες ή βάφουμε με μαρκαδόρο τους αριθμούς και το ντόμινο μας είναι έτοιμο!

Στην ουσία, για πολύ απλή προσέγγιση, προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τους αριθμούς και να ενώσουμε το ένα κομμάτι του ντόμινο με το άλλο ώστε να σχηματίζει η αρχή του ενός ντόμινο τον αριθμό που τελειώνει το άλλο ώστε να κάνουμε μια μεγάλη σειρά (σαν κάμπια).

Πιο απλοί κανόνες

Αφήστε μια κάρτα κάτω και μαζί με το παιδί κρατήστε τις υπόλοιπες στα χέρια σας. Αφήστε το παιδί να πει ποια κάρτα ταιριάζει στη συνέχεια. Αν δείτε πως καθυστερεί αρκετά, βοηθήστε το και συνεχίστε το παιχνίδι μέχρι να τελειώσετε τις κάρτες που έχετε στα χέρια σας.

Ονειροβάτες

Πασχαλινή δραστηριότητα: Εκτυπώσιμο Ντόμινο

Αν παρόλα αυτά δεν θέλεις να μπεις στην διαδικασία να κόψεις, να κολλήσεις και να φτιάξεις το δικό σου ντόμινο, σου έχω ένα έτοιμο! Για μικρότερα παιδιά αλλά και παιδιά νηπιαγωγείου και πάνω απ’ όλα Πασχαλινό!

Κατεβάστε το ντόμινο εδώ

Κατεβάζοντας το παιχνίδια θα δείτε πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσετε τα αντικείμενα, τα ζώα και τα χρώματα του Πάσχα και ταυτόχρονα να δουλέψετε με την κατηγοριοποίηση αλλά και την οπτική αντίληψη! Αφού παίξουμε με το ντόμινο ας προχωρήσουμε σε μια δραστηριότητα που μπορούμε να το συνοδεύσουμε και να μάθουμε…ομοικαταληξίες!

Συμπληρωματική πασχαλινή δραστηριότητα

Μου αρέσει να παντρεύω υλικά που έχουμε φτιάξει, ιδέες που έχω δει σε άλλα μπλογκ καθώς τα παιδιά πολλές φορές γίνονται απαιτητικά όχι λόγω διάθεσης ή χαρακτήρα, αλλά λόγω έμφυτης αγάπης για τη μάθηση. Μια δραστηριότητα που θα ταίριαζε με το ντόμινο και μπορεί να απασχολήσει όμορφα και δημιουργικά παιδιά 4 έως 8 ετών είναι τα μήλα που μιλούν!

Mε τα μήλα που μιλούν ολοκληρώνουμε τις γλωσσικές δραστηριότητες, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το λεξιλόγιο αλλά και την αντίληψη των παιδιών στη γλώσσα και στην επικοινωνία. Όλα αυτά με πολύ απλό και παιγνιώδη τρόπο.

τα μήλα που μιλούν

Με υπέροχη εικονογράφηση αλλά και έξυπνο τρόπο κατηγοριοποίησης μπορείτε να δουλέψετε τις ομοιοκαταληξίες το Πάσχα αλλά και οποιαδήποτε εποχή καθώς τα μήλα που μιλούν αποτελούν μια ωραία δραστηριότητα και το φθινόπωρο αλλά και ολοχρονικά. Οι ομοιοκαταληξίες αποτελούν κορμό της γλωσσικής ανάπτυξης και αυτό το οικονομικό αλλά και έξυπνα σχεδιασμένο εκτυπώσιμο υλικό μπορεί να σας βοηθήσει!

Επίλογος

Η πασχαλινή δραστηριότητα με το ντόμινο είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε όμορφα ένα απόγευμα αλλά και γιατί όχι, αν τα παιδιά θέλουν και τους αρέσει το παιχνίδι να συνεχίσετε για πολλά απογεύματα. Τα μήλα που μιλούν είναι το δικό μου επιστέγασμα που προτείνω να ακολουθήσετε καθώς θα ολοκληρώσετε όλες τις γλωσσικές δράσεις με ξεχωριστό αλλά και δημιουργικό τρόπο! Όπως και να ‘χει, διασκέδασε το!

Διαβάστε Επίσης:

Ονειροβάτες

Κάθε εβδομάδα νέες ιδέες και δωρεάν υλικό στο email σου!

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;