Search

Σκηνή Κουκλοθεάτρου: 7 ιδέες για αγορά ή κατασκευή!

Η σκηνή κουκλοθεάτρου συχνά προβληματίζει γονείς και εκπαιδευτικούς. Πολλές φορές δεν ξέρουν τι να επιλέξουν και οι ήδη υπάρχουσες κατασκευές με τον καιρό είναι δύσχρηστες.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξω 7 ιδέες που μπορείς να αγοράσεις ή να κατασκευάσεις εύκολα και οικονομικά μια σκηνή για κουκλοθέατρο.

Πως κατασκευάζουμε σκηνή για κουκλοθέατρο στο σπίτι ή το σχολείο!

Εισαγωγή

Σε πολλά νηπιαγωγεία που επισκέπτομαι, το κουκλοθέατρο δυστυχώς είναι παρατημένο ή αντικαθιστά κάποια άλλη γωνιά της τάξης ή σε χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί ένα εμπόδιο ώστε τα παιδιά να μην βρουν πολύτιμα πράγματα του σχολείου ή να αποφύγουν μια επικίνδυνη σκάλα.

Από την άλλη μεριά οι γονείς, ψάχνουν συνεχώς να αγοράσουν τυποποιημένες σκηνές του εμπορίου, οι οποίες δεν έχουν καμία αντοχή, είναι αρκετά άβολες για να παίξουμε κουκλοθέατρο και στο τέλος καταλήγουν να αφήνουν τις κούκλες σε κουτιά.

Για αρχή έχω τονίσει πως δεν χρειαζόμαστε σκηνή για να παίξουμε κουκλοθέατρο. Πριν παίξουμε θα πρέπει να γνωρίζουμε τι κούκλες θα χρειαστούμε και στη συνέχεια πρέπει να μάθουμε μερικά σημαντικά πράγματα για αυτή την τέχνη.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το κουκλοθέατρο άμεσα, γρήγορα και οικονομικά δες τις ενότητες που περιλαμβάνουν τα σεμινάρια μας!

Ονειροβάτες

Η σκηνή κουκλοθέατρου

Αν δεν θέλεις να παίξεις κουκλοθέατρο και να φαίνεσαι, θα πρότεινα για αρχή να σκεφτείς να φτιάξεις μια γωνιά κουκλοθέατρου στο σπίτι ή το σχολείο.

Επιμένω για αρχή να παίζουμε και να φαινόμαστε γιατί είναι σαν να σου ζητάνε να παίξεις θέατρο χωρίς να έχεις ασχοληθεί ποτέ μαζί του. Θα αισθανθείς άβολα, θα πελαγώσεις και στο τέλος θα το παρατήσεις.

Γι’ αυτό και έχω αρκετά άρθρα βοηθούς για να ξεκινήσεις πρώτα με την κίνηση, την φωνή και τον χαρακτήρα της κούκλας.

Όσον αφορά την σκηνή του κουκλοθέατρου πριν αγοράσουμε ή φτιάξουμε μια, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:

  • Ο χώρος που έχω διαθέσιμος
  • Ο χρόνος που έχω για να φτιάξω μια σκηνή
  • Η ευκολία να στήσω ή να ξεστήσω την σκηνή
  • Η αποθήκευση της
  • Η ασφάλεια των παιδιών (αυτό είναι το βασικότερο!)

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές προτάσεις που ταιριάζουν σε πολλά κριτήρια από αυτά για να καταλήξουμε στην καλύτερη σκηνή κουκλοθέατρου για σένα.

Λύσεις και ιδέες για σκηνή κουκλοθέατρου

1.Δυο καρέκλες και μια σκούπα!

Η πρώτη και πιο άμεση λύση είναι να φτιάξεις μια σκηνή κουκλοθεάτρου είναι να πάρεις 2 καρέκλες, να βαλεις από πάνω μια σκούπα που θα στερεώσεις με χαρτοταινία και να ρίξεις από πάνω ένα σεντόνι!

σκηνή κουκλοθεάτρου
Με 2 καρέκλες είναι πανεύκολο να φτιάξεις μια σκηνή

Είναι η πιο απλή λύση, δεν απαιτεί εξοπλισμό και που ξέρεις η σκηνή σου μπορεί να γίνει και κάστρο για τους μικρούς φίλους!

2.Το μονόζυγο ή κουκλοθέατρο πόρτας:

Με ένα μονόζυγο και ένα σεντόνι ή ένα μεγάλο ύφασμα που μας περισσεύει έχουμε έτοιμη μια αυτοσχέδια σκηνή στην πόρτα μας.

σκηνή κουκλοθέατρου

Το μονόζυγο μπορεί να το τοποθετήσει ο εκπαιδευτικός που θα έχει ενσωματώσει το ύφασμα ώστε να βγαίνει και να μπαίνει εύκολα στην πόρτα. Κατεβάζοντας το ύψος τα παιδιά μπορούν να παίξουν και όλη η τάξη να απολαύσει τους μικρούς εμψυχωτές.

Για έτοιμες λύσεις του εμπορίου δες τον οδηγό αγοράς!

3. Σκηνή κουκλοθέατρου από ένα κουτί παπούτσια

Μπορείτε να φτιάξετε μια εύκολη σκηνή κουκλοθέατρου με ένα κουτί παπούτσια. Δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

4.Ράγα ρούχων για σκηνή κουκλοθεάτρου:

Η ιδέα που δίνω στους εκπαιδευτικούς σε σεμινάρια και αρκετές φορές την χρησιμοποιώ στις παραστάσεις μου είναι η ράγας ρούχων.

Μπορεί να την βρει κάποιος σε πολυκαταστήματα και έχει κάτι λιγότερο από 10 ευρώ. Συνδυάζει την εργονομία, την οικονομία και μπορεί να προσαρμοστεί σε ύψος και για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Ονειροβάτες
Ράγα ρούχων από το γνωστό κατάστημα

Μπορούμε να παίξουμε κανονικά με τις κούκλες να βγαίνουν πάνω από την ράγα αλλά και στο πλάι συνδυάζοντας πολλούς τρόπους παιξίματος.

Σε ένα σχολείο που είχα προτείνει την ράγα ρούχων για σκηνή κουκλοθεάτρου, οι νηπιαγωγοί έπαιζαν τους μύθους του Αισώπου στην αυλή του σχολείου όταν ο καιρός το επιτρέπει. Ήταν ένα καταπληκτικό θέαμα.

5.Σκηνή κουκλοθέατρου από χαρτόκουτο

Μια εύκολη κατασκευή που μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα είναι η σκηνή κουκλοθέατρου από ένα μεγάλο κουτί που περίσσεψε. Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει με τα βήματα της κατασκευής!

Για σενάρια δείτε εδώ

6.Σκηνή κουκλοθέατρου σαν κατασκευή με το παιδί

Αν θέλετε να φτιάξετε μια κατασκευή και να παίξετε με τα παιδιά σας προτείνω να εκμεταλλευτείτε το παρακάτω βίντεο.

Βάλτε και τα παιδιά στην κατασκευή, μιλήστε για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να ετοιμαστεί μια σκηνή κουκλοθεάτρου και στη συνέχεια παίξτε μαζί τους!

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί κομμάτι ολιστικής προσέγγισης όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλα τα αντικείμενα και τις τεχνοτροπίες ώστε να κατασκευάσουν την σκηνή κουκλοθεάτρου.

7.Σκηνή κουκλοθέατρου από κουτί δημητριακών

Τέλος, μια εύκολη σκηνή κουκλοθεάτρου που προτείνω περισσότερα για μικρότερα παιδιά. Εδώ μπορούμε να πάρουμε ένα κουτί με δημητριακά να κόψουμε το μπροστινό μέρος και να το χρησιμοποιήσουμε για την οθόνη μας. Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει.

Επίλογος

Αφήνοντας κατά μέρος λοιπόν το παραδοσιακό, ξύλινο και κακοφτιαγμένο κουκλοθέατρο του σχολείου, είδαμε τρόπους για να μεταφέρουμε παντού αυτοσχέδιες παραστάσεις και να παίζουμε με τα παιδιά.

Σίγουρα μπορείτε και εσείς να εκμεταλλευτείς μια από τις κατασκευές για σκηνή κουκλοθεάτρου και να βάλετε τη μαγεία της κούκλας στο σπίτι ή το σχολείο! Μπείτε στον κόσμο τον παραμυθιών και ταξιδέψτε με τους μικρούς μας φίλους στον κόσμο των άπειρων δυνατοτήτων.

Μα πάνω από όλα … ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

Για περισσότερα tips και ζωντανές συμβουλές μπορείτε να γίνεται μέλος στο κανάλι μας στο Youtube. Για παιδιά ή για ενήλικες!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;