Search

Σπίτι χωρίς οργάνωση και οι επιπτώσεις στη συμπεριφορά του παιδιού.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε την μπλούζα που θέλετε να φορέσετε σε μια μεγάλη στοίβα από ρούχα που κάθονται στον καναπέ ή αν έχετε χάσει κάποιο τζιν που κρύβεται αρκετές εβδομάδες και ίσως βρίσκεται στα άπλυτα τότε σκεφτείτε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η αποδιοργάνωση στο παιδί σας.

Το ένστικτο σας ίσως να σας λέει πως αυτή η κατάσταση μπορεί να στέλνει τα λάθος μηνύματα στο παιδί σας. Οι περισσότερες οικογένειες πάσχουν από μια μικρή έλλειψη καθαριότητας ή οργάνωσης, το χάος όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις στην συμπεριφορά του παιδιού.

Οργάνωση στο σπίτι και παιδί

Πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν χειρότερα στην οργάνωση.

Παρακολουθώντας στενά 100 οικογένειες στην καθημερινότητα τους, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Sussex έδειξαν πως οργάνωση και τάξη στο σπίτι συνδέονται με την καλή συμπεριφορά του παιδιού. Η συγκεκριμένη έρευνα πέρα από τις συνεντεύξεις με τους γονείς πήγε ένα βήμα παραπέρα. Χρησιμοποιώντας κούκλες κατάφεραν να πάρουν συνεντεύξεις και από παιδιά έως 4 ετών και να αναλύσουν παραπάνω τα δεδομένα συγκρίνοντας τα με αυτά των γονέων.

Η έρευνα κατέληξε πως η καθαριότητα και η τάξη στο σπίτι μπορούν να ανατρέψουν μερικές παρασπονδίες στην συμπεριφορά των γονέων όπως και αντίστροφα ένα ανοργάνωτο σπίτι μπορεί να πυροδοτήσει άσχημες συμπεριφορές από τα παιδιά. Φυσικά, το χάος και η τάξη καθορίζεται διαφορετικά από οικογένεια σε οικογένεια. Δεν υπάρχει κάποιο όριο στα άπλυτα πιάτα ή στα πόσα εκατοστά σκόνη θα πρέπει να έχει κάποιο σπίτι για να χαρακτηριστεί ανοργάνωτο.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως το κάθε σπίτι έχει τα δικά του όρια και ρουτίνες ανάλογα την καθημερινότητα του. Από τις έρευνες που έγιναν μπορούμε να δούμε μόνο πόσο το χαοτικό σπίτι μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού και πως ένα παιδί αντιλαμβάνεται το άμεσο περιβάλλον του.

Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος που το παιδί αποκαλεί σπίτι παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση του. Οι γονείς αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουν πως το σπίτι και η ψυχική υγεία του παιδιού είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν τις συμπεριφορές του.

Έχετε ακούσει το ρητό που λέει “Το παιδί λαχταρά την οργάνωση”;

Πολλοί πιστεύουν πως τα παιδιά θέλουν να πηδάνε από κρεβάτι σε κρεβάτι, να περνούν ένα κομμάτι πίτσα και να γυρίζουν τραγουδώντας μέσα στο σπίτι. Που είναι άραγε η τάξη σε όλα αυτά τα καθημερινά φαινόμενα; Κ όμως, τα παιδιά μπορεί να θέλουν διαφορετικές στιγμές ξεγνοιασιάς σε σχέση με τους ενήλικες, χωρίς να υπολογίζουν τα σχήματα και τις σωστές συμπεριφορές χρειάζονται όμως και τάξη στη ζωή τους.

Τα σαφή όρια που θα θέσουμε στα παιδιά δεν είναι μόνο θετικά για την ψυχολογία και την τάξη στο σπίτι αλλά μέσα από αυτά, θα ξέρουν τι να περιμένουν σε παρόμοιες καταστάσεις οπότε θα έχουμε καλύτερες συμπεριφορές με το χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και με την οργάνωση στο σπίτι. Όταν τα παιδιά βοηθούν σε κάποιες δουλειές του σπιτιού ή πολύ απλά βάζουν μόνα τους τάξη στο δωμάτιο τους σε καθημερινή ή τακτική βάση έχουμε πετύχει. Θα έχουμε όχι μόνο ένα οργανωμένο και καθαρό σπίτι αλλά και καλύτερες συμπεριφορές στα άτομα που ζουν μαζί.

man in gray long sleeve shirt holding baby in red and white long sleeve shirt

Διαβάστε Επίσης:

Οπτική Αντίληψη και οργάνωση

Όταν μπαίνετε στο σπίτι σας συνήθως παρατηρείτε το παραμικρό. Αν το σπίτι σας έχει τρομερή ακαταστασία ίσως να σας πιάνουν αρνητικά συναισθήματα. Το θετικό είναι πως δεν είστε μόνοι. Ακόμα και ένα παιδί 2 ετών έχει την αντιληπτική ικανότητα να δει την ακαταστασία και να νιώσει άβολα.

Σε μια έρευνα για το Journal of Neuroscience (2011), οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για το οπτικό πεδίο του παιδιού και πως αυτό χάνει την εστίαση λόγω του μεγάλου όγκου των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω του. Μερικοί επιστήμονες έδωσαν τον όρο οπτική υπερδιέγερση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι η τηλεόραση που παίζει δυνατά ή εκπέμπει δυνατό φως που αποδιοργανώνει το παιδί. Είναι το ακατάστατο σπίτι που δεν μπορεί να βρει τον εαυτό του.

Η έλλειψη εστίασης συνήθως έχει επιπτώσεις στην μάθηση και την λειτουργικότητα ενός μικρού παιδιού. Μια παραπάνω ώρα για καθάρισμα και τακτοποίηση ίσως είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές, οι ρουτίνες, η τάξη και η καθαριότητα σε ένα σπίτι μπορούν να δώσουν στο παιδί κοινωνικά και συναισθηματικά εφόδια. Κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, οι καθημερινότητες και οι ασχολίες των γονέων ποικίλουν οπότε είναι στο χέρι σας να βρείτε τις λεπτές γραμμές και να τις προσαρμόσετε στο σπίτι σας.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

*Για περισσότερες φρέσκιες ιδέες και υλικό, κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram!*

ΠΗΓΕΣ:

1.Journal of Child Psychology and Psychiatry, and Allied Disciplines: Household Chaos–Links With Parenting and Child Behaviour

2.Parents Connect; Nanny 911 Challenge: Establish House Rules

3.Behavior Modification: Assessment and Modification of Home Cleanliness Among Families Adjudicated for Child Neglect

4.The Journal of Neuroscience: Interactions of Top-down and Bottom-up Mechanisms in Human Visual Cortex

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;