Search

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: 7 ιδέες και εκτυπώσιμο ταμπλό για απίστευτη διασκέδαση! (Δωρεάν)

Το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά δεν είναι μόνο χαρά και διασκέδαση, είναι μάθηση και επικοινωνία. Μπορούμε να εξασκήσουμε ένα τεράστιο φάσμα δεξιοτήτων όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και η αυθόρμητη έκφραση.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως με ένα ταμπλό 2 σελίδων μπορούμε να παίξουμε 7 θεατρικά παιχνίδια, να μάθουμε την αλφαβήτα, να γνωριστούμε και να συσπειρώσουμε τις σχέσεις την ομάδας!

Θα αναλύσουμε μέσα σε λίγες προτάσεις τι είναι το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά καθώς επίσης γιατί μας είναι χρήσιμο στην εκπαίδευση αλλά και την διαπαιδαγώγηση. Επίσης θα αναλύσουμε λίγους τρόπους με τους οποίους οι ιδέες για το θεατρικό παιχνίδι θα έρχονται αβίαστα και μέσα από τον αυθορμητισμό των παιδιών.

Τι είναι θεατρικό παιχνίδι;

«Στόχος του θεατρικού παιχνιδιού είναι τα παιδιά μέσα από τα εργαλεία και τις δυνατότητες του θεάτρου, να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να βρουν την δική τους θέση μέσα σε αυτόν. Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη διαδικασία ανακάλυψης και γνώσης μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικής φαντασίας.

Τα παιδιά σκέφτονται, συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν, ανακαλύπτουν, εμβαθύνουν και χαίρονται μέσα σε μια διαδικασία που ξεκινάει από διάφορα ερεθίσματα, όπως μια ιστορία, ένα ποίημα, ένα διήγημα, μια παράσταση, ένα βίντεο στο ίντερνετ, το άρθρο μιας εφημερίδας, μια φωτογραφία, μια εικόνα που μπορεί να είδαν κάπου τυχαία και τράβηξε την προσοχή τους…

Τα παιδιά καλούνται μέσα από την ασφάλεια που τους εξασφαλίζει ο ρόλος και μέσα από τη δραματοποίηση μας φανταστικής ιστορίας να συζητήσουν και να εκφραστούν για απολύτως αληθινά ζητήματα που μπορεί να τα απασχολούν στην καθημερινότητά τους.

Το παιχνίδι, η κίνηση του σώματος, η σιωπή και η παύση, ο αυτοσχεδιασμός και ο ρόλος θα δώσουν στο κάθε παιδί την ανακούφιση, την ευχαρίστηση, την απόλαυση, βοηθώντας το να στραφεί προς τον εαυτό του, αλλά και προς τις ανάγκες και τα πιστεύω των άλλων.

Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι η θεατρική αγωγή είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάει να εκφραστούν παιδιά που είναι πιο εσωστρεφή, γιατί εδώ η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο με τους παραδοσιακούς όρους της προφορικής ομιλίας, αλλά με πολλά προσωπικά εκφραστικά μέσα, όπως ο αυτοσχεδιασμός, η κίνηση, ακόμα και η σιωπή».

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: Το ταμπλό της αλφαβήτα!

Το παιχνίδι που θα σας δώσουμε είναι πάρα πολύ απλό αλλά με τρομερές προεκτάσεις και παραλλαγές. Στη μια σελίδα είναι τα κεφαλαία γράμματα και στην άλλη εικόνες που το αρχικό τους γράμμα ξεκινά από τα γράμματα της αλφαβήτα. Έτσι αν έχουμε και μικρότερα παιδιά έχουμε ένα εύκολο πινακάκι με ζώα αλλά και άλλα αντικείμενα που τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν εύκολα.

θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

7 Ιδέες για θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά

1.Κάνω αυτό που μου αρέσει

Εδώ κάθε ένα παιδί μπορεί να σηκωθεί, να δείξει κάτι στο ταμπλό και να κάνει την εικόνα που έδειξε. Για μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να το κάνετε και με το γράμμα, όπου τα παιδιά θα βρουν μια λέξη από το γράμμα και θα προσπαθήσουν να παίξουν θεατρικά αυτή τη λέξη.

2.Από τι ξεκινάει το όνομα μου;

Η συγκεκριμένη παραλλαγή μας κλείνει λίγο τα όρια στις επιλογές και θα βοηθήσει αν εμείς δεν έχουμε παίξει πολλά θεατρικά παιχνίδια και αν η φαντασία μας δεν έχει εξασκηθεί. Λέμε το όνομα μας και κάνουμε το ζώο ή το αντικείμενο που έχει το ταμπλό. Οι φίλοι μας χειροκροτούν ή επαναλαμβάνουν την κίνηση μαζί μας.

3. Ποιος είναι ο φίλος μου;

Εφόσον έχουμε παίξει το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά πολλές φορές, στη συνέχεια τα παιδιά δείχνουν τον αγαπημένο τους φίλο, λένε το όνομα του και κάνουν την κίνηση του. Για παράδειγμα αν ο φίλος μου είναι ο Αλέξανδρος, κάνω μια αγελάδα.

4.Θα το βρούμε;

Στη συγκεκριμένη παραλλαγή ένα παιδί μαζί με τον ενήλικα διαλέγουν ένα αντικείμενο ή ζώο από το ταμπλό το οποίο το παιδί πρέπει να παίξει με θεατρικό παιχνίδι την επιλογή που έκανε. Στη συνέχεια όλη η ομάδα προσπαθεί να βρει αυτό που διάλεξαν και αυτός που θα το βρει επιλέγει στη συνέχεια.

5.Κάνε ότι σου δείχνουν!

Σε αυτή την παραλλαγή ένα παιδί κάθεται στο κέντρο και τα παιδιά ή κρατάνε στα χέρια τους ένα-ένα ένα το ταμπλό ή έχουμε ένα παιδί όρθιο να δείχνει σε κάθε ένα παιδί ένα γράμμα ή εικόνα. Στη συνέχεια τα παιδιά που δείχνουν αρχίζουν και ότι βλέπει το παιδί στο κέντρο προσπαθεί να το μιμηθεί. Συμφωνούμε σε πόσα γράμματα ή αντικείμενα σταματάμε.

6.Φτιάχνω μια ιστορία

Εδώ, μπορούμε να ζητήσουμε 3 παιδιά και να κάνουμε μια πολύ απλή ιστορία. Για παράδειγμα: Ένα άλογο, πήγε σε μια βάρκα τη μέρα που έβρεχε. Αυτή η ιστορία γίνεται από τις επιλογές που έχει κάνει ο ενήλικας. Τα παιδιά παίζουν αυτή τη μικρή σκηνή.

7.Διαλέγω 3 γράμματα

Ένα θεατρικό παιχνίδι για παιδιά με ελαφρώς ανταγωνιστικό χαρακτήρα μπορεί να είναι το ακόλουθο. Μπορείτε να σηκώσετε ένα παιδί, να διαλέξει 3 εικόνες και να προσπαθήσει να τις παρουσιάσει θεατρικά στην τάξη. Στη συνέχεια κάνουμε ένα μινι διαγωνισμό όπου και τα υπόλοιπα παιδιά προσπαθούν. Μετά από αρκετές μάχες θα βγάλετε τον καλύτερο θεατρίνο!

θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: Ένα απαραίτητο εργαλείο

Μέσα στην τάξη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά με το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά. Από παιχνίδια γνωριμίας έως θεατρικά παιχνίδια για τα συναισθήματα μπορούμε να βάλουμε τεράστια ποικιλία στην εκπαιδευτική πράξη ενισχύοντας την έκφραση, την ενσυναίσθηση και φυσικά τον αυθορμητισμό.

Διαβάστε Επίσης:

Πηγή: http://psgg.gr/

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;