Search
θέατρο σκιών στο σπίτι

Παίξε Θέατρο σκιών στο σπίτι με 3 απλά βήματα! (Δωρεάν Φιγούρες)

Ονειροβάτες

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να παίξουμε θέατρο σκιών στο σπίτι με 3 απλά βήματα. Το θέατρο σκιών είναι αγαπητό στα παιδιά και όλοι γνωρίζουν τον Καραγκιόζη.

Έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με το κουκλοθέατρο, τώρα όμως ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό. Αν έχετε παίξει στο σπίτι με κούκλες κουκλοθέατρου, αν έχετε πει ιστορίες με διαφορετικό τρόπο, ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι που θα συναρπάσει τα παιδιά!

θέατρο σκιών στο σπίτι
Τα παιδιά και η μαγεία του θεάτρου σκιών

Πριν ξεκινήσουμε το θέατρο σκιών στο σπίτι

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας τονίσω 2 πράγματα πριν μπούμε στα πρακτικά. Αρχικά το θέατρο σκιών δεν είναι μόνο ο Καραγκιόζης. Η λαϊκή μας παράδοση είναι πλούσια και στον Καραγκιόζη χρωστάμε πολλά.

Απολαμβάνω ακόμα παραστάσεις στο ίντερνετ και χρησιμοποιώ πολλά τεχνάσματα του ήρωα μας και στις παραστάσεις μου αλλά εδώ θέλουμε να πετύχουμε κάτι διαφορετικό.

Θέλω να βάλουμε τα παιδιά σε μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την επαφή με τις σκιές αλλά και την ψυχαγωγία τους. Γι’ αυτό αν σκοπεύετε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, διαβάστε το άρθρο και δεν θα χάσετε 🙂

Αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με το θέατρο σκιών, παίξτε άμεσα στον τοίχο σας ακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.

Εύκολο θέατρο σκιών

Θέατρο σκιών στο σπίτι: Βήμα 1

Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε φιγούρες!

Μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα φιγούρες ή να φτιάξουμε μόνοι μας. Εδώ θα σας περιγράψω και τους δυο τρόπους ώστε να διαλέξετε όποιον εσείς θέλετε.

Υπάρχουν 2 σελίδες με φιγούρες στο τέλος του άρθρου για να τις λάβετε με email

Φτιάχνω μόνος μου φιγούρες θεάτρου σκιών

Μπορούμε να εκτυπώσουμε τους αγαπημένους μας χαρακτήρες, να τους κόψουμε και στη συνέχεια να τους πλαστικοποιήσουμε. Ακόμα μπορούμε να εκτυπώσουμε τους ήρωες μας και μετά να αποτυπώσουμε το περίγραμμα τους σε ένα μαύρο χαρτόνι και μετά να κόψουμε την μαύρη φιγούρα.

Ο τρόπος που έχω δοκιμάσει είναι οι μαύρες φιγούρες οι οποίες έχουν αντίθεση με το λευκό πανί και γίνονται εύκολα αντιληπτές και από παιδιά μικρότερης ηλικίας. Δείτε την φωτογραφία για να καταλάβετε τι εννοώ.

Ονειροβάτες

Μπορούμε τις συγκεκριμένες φιγούρες να τις χρησιμοποιήσουμε με 2 τρόπους ή θα βάλουμε καλαμάκι, σουβλακόξυλο ή γλωσσοπίεστρο και θα τις κρατάμε παίζοντας σκυμμένη με τη σκηνή από πάνω μας.

Αλλιώς, θα πρέπει να βάλουμε χαρτοταινία πίσω από την φιγούρα και να πιάσουμε το σουβλακόξυλο ή το γλωσσοπίεστρο ή το καλαμάκι μας. Έτσι μπορούμε να παίζουμε όρθιοι σαν τους καραγκιοζοπαίχτες.

Θέατρο σκιών στο σπίτι βήμα 2ο

Φτιάχνω το δικό μου θέατρο σκιών

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα θέατρο σκιών στο σπίτι με 2 απλούς τρόπους. Ο πρώτος χρειάζεται μια μικρή κατασκευή, ο δεύτερος είναι πιο πρακτικός και ζητά από εμάς κάποια αντικείμενα του σπιτιού.

1.Θέατρο σκιών με ένα κουτί

Χρειαζόμαστε ένα κουτί, ένα λευκό χαρτί ή λαδόκολλα για τον φούρνο, λίγη χαρτοταινία και ένα ψαλίδι.

Κόβουμε το χαρτόνι σαν να δημιουργούμε ένα πλαίσιο όπως αυτό της τηλεόρασης. Στη συνέχεια βάζουμε στο πλαίσιο την λαδόκολλα και την στερεώνουμε με χαρτοταινία. Αφήνουμε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι ή σε μια σιδερώστρα και είμαστε έτοιμοι! Μην ξεχάσεις πως θα χρειαστείς μια λάμπα ή ένα φακό!

Ονειροβάτες
Ο τρόπος κατασκευής με ένα κουτί

2.Θέατρο σκιών με ένα σεντόνι

Για το συγκεκριμένο θέατρο σκιών το οποίο είναι αρκετά πιο αφαιρετικό χρειαζόμαστε 2 καρέκλες και ένα ΛΕΥΚΟ σεντόνι κατά προτίμηση πολύ λεπτο. Βάζουμε το σεντόνι ανάμεσα στις καρέκλες και κοιτάμε να είναι δεμένο και αρκετά τεντωμένο.

Στη συνέχεια βάζουμε τον φακό ή την λάμπα στο κάθισμα μιας καρέκλας ή βάζουμε 2 λάμπες για περισσότερο φως. Σκύβουμε και είμαστε έτοιμοι για παράσταση!

Πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχάσεις το φώς! Χωρίς αυτό δεν υπάρχει θέατρο σκιών!

Ονειροβάτες
Omellete theatre από την Ευρώπη

Θέατρο σκιών στο σπίτι βήμα 3ο

Το θέατρο σκιών στο σπίτι θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες σαν αυτούς που είπαμε σε προηγούμενο άρθρο. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να έχουμε πολλά φώτα αναμμένα ή δεν μπορούμε να έχουμε κοντά συσκευές ή τηλεοράσεις ανοιχτές.

Στη συνέχεια με τις φιγούρες που σας δίνω στο τέλος του άρθρου ή με δικές φιγούρες μπορείτε να παίξετε παιχνίδια με τη σκιά και να δημιουργήσετε δικές σας καταστάσεις για αυτοσχεδιασμό. Π.χ. η φιγούρα μου πετάει, περπατάει, τρέχει, μυρίζει, λέει ένα γράμμα ή μια φωνούλα.

Ξεκινήστε απλά, μην πάτε αμέσως να παίξετε παράσταση. Δώστε χρόνο στα παιδιά να εξερευνήσουν τις σκιές, τις φιγούρες, την κατασκευή.

Τα περισσότερα παιδιά όταν παίζουμε θέατρο σκιών αρχίζουν να μιμούνται τον Καραγκιόζη. Αυτό είναι μια μορφή έκφρασης. Αφήστε τα να εκφραστούν, δημιουργήστε ρουτίνες με θέατρο σκιών ή κουκλοθέατρο και απολαύστε μαζί τους ποιοτικές στιγμές.

Αν θέλετε σενάρια μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Ονειροβάτες

Θέλεις περισσότερη βοήθεια με το θέατρο σκιών στο σπίτι ή το σχολείο; Σου έχουμε και βίντεο!

Πως παίζω με έναν τρόπο θέατρο σκιών στο σπίτι ή το σχολείο!
Παίζω θέατρο σκιών στο σπίτι!

Αν θέλεις περισσότερη βοήθεια ή θέλεις να παίξεις ακόμα καλύτερα κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών, παρακολούθησε ένα σεμινάριο μας!

Κατεβάστε 2 σελίδες με φιγούρες θεάτρου σκιών

Οι σελίδες αυτές έχουν μαύρες και ασπρόμαυρες φιγούρες. Μπορείτε να τις βάψετε ή να τις κόψετε και απευθείας να κολλήσετε τα εξαρτήματα για να παίξετε θέατρο σκιών στο σπίτι ή στο σχολείο!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;