ζώα στο νηπιαγωγείο

Ζώα στο νηπιαγωγείο: Παραμύθι και κατασκευή με τον Αίσωπο!

Τα ζώα στο νηπιαγωγείο είναι μια ενότητα που οι μικροί μαθητές αγαπούν πολύ. Στα παιδιά αρέσει να εξερευνούν, να ακούνε μύθους και ιστορίες για τα ζώα.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε μια παραλλαγμένη ιστορία από τον Αίσωπο για τα νήπια και πως αυτή στη συνέχεια μπορεί να γίνει η αφορμή για να κάνουμε υπέροχες δραστηριότητες για εμπέδωση.

ζώα στο νηπιαγωγείο: Αίσωπος

1.Αφήγηση με τον Αίσωπο


Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει στην αρχή να δώσει σαφή εικόνα του τόπου και του χρόνου στα παιδιά. Ο τόπος είναι το δάσος και συγκεκριμένα το παλάτι του λιονταριού.

Το λιοντάρι θα κάνει γιορτή με τα άλλα ζώα στο παλάτι του αργά το βράδυ. Στην συνέχεια εξελίσσεται ο μύθος και τελειώνουμε με χορό και τραγούδι. Συγκεκριμένα ένα παράδειγμα αφήγησης είναι το παρακάτω: Μια φορά κ έναν καιρό, το λιοντάρι ετοίμαζε γιορτή τα ζώα όλα να ‘ρθουν, στο παλάτι του στο δάσος. Ξεκίνησε λοιπόν από πρωί να χαιρετά και να προσκαλεί τα άλλα ζώα στη γιορτή.

Πρώτα-πρώτα βρήκε την κυρά Αλεπού, “Καλημέρα κυρά Μάρω, το βράδυ στο παλάτι έχει χορό φόρα τα ρούχα τα καλά σου, το φόρεμα το φουντωτό” Στην συνέχεια πήγε από τον κύρ Λύκο και του είπε: “Kύρ Νικόλα μου λεβέντη, στο παλάτι έχω γλέντι, φέρε κ όλα τα παιδιά σου, να χαρεί η αφεντιά σου”.

Αυτό συνεχίστηκε για πολύ ώρα, το λιοντάρι πήγε σε κάθε γωνιά του δάσους, προσκαλώντας όλα τα ζώα στο παλάτι του. Εκεί που περπατούσε κάποια στιγμή με τον ήλιο ψηλά στον ουρανό να του καίει το κεφάλι, δεν πρόσεξε μια παγίδα των κυνηγών και έπεσε μέσα.

“Βοήθεια, Βοήθεια” φώναζε αλλά κανείς. Ξαφνικά ένα μικρό ποντίκι, ο φιρφιρής, τον είδε και προσφέρθηκε να τον βοηθήσει. Το λιοντάρι εκεί που ήταν τρομαγμένο, άρχισε να γελά και είπε στον μικρό φιρφιρή να πάει και να φωνάξει τον ιπποπόταμο ή την καμηλοπάρδαλη.

Ο φιρφιρής, με μια κίνηση έπεσε στην τρύπα μαζί με το λιοντάρι έκοψε τα σχοινιά της παγίδας και έδεσε ένα σχοινί στο δέντρο για να ανέβει το λιοντάρι. Ο βασιλιάς του δάσους ανέβηκε, ζήτησε συγγνώμη στο ποντίκι και τον πήρε μαζί του για το γλέντι. Τον έβαλε να καθίσει στο βασιλικό τραπέζι και είπε δυνατά σε όλους πως ” όλα τα ζώα μικρά και μεγάλα πρέπει να ζούμε αγαπημένα”. Ο μικρός φιρφιρής έλαμπε στο τραπέζι, όλοι τον χειροκροτούσαν. Έφαγε και τραγούδησε μαζί με τα άλλα ζώα, πέρασαν αυτοί καλά…..κ εμείς καλύτερα.

Ονειροβάτες

Ο μύθος είναι αρκετά παραλλαγμένος από τον πρωτότυπο μύθο του Αισώπου, προσπαθώντας να μην κουράσουμε τα παιδιά με την αφήγηση και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

Η ροή ή η πλοκή μπορεί να αλλάξει, τα ζώα που χαιρετά το λιοντάρι μπορούν να γίνουν περισσότερα με αυτοσχέδιους στίχους από τον εκπαιδευτικό. Παρακάτω δίνουμε μερικές δράσεις πάνω στην ιστορία ώστε να βάλει και τα παιδιά στους ρόλους των ζώων.

  • Χωρίζουμε αγόρια και κορίτσια. Βάζουμε τα αγόρια να κάνουν τα λιοντάρια σε έναν κύκλο που έχουν σχηματίσει τα κορίτσια.
  • Τα αγόρια σχηματίζουν αυτά κύκλο και τα κορίτσια χορεύουν ένα τραγούδι για την αλεπού σαν αυτό εδώ.
  • Όλη η ομάδα γίνεται αγέλη λύκων, βγάζει κραυγές και τρέχει στο βουνό. Χορεύει ένα παραδοσιακό κομμάτι σαν αυτό.
  • Προσθέτουμε ζώα στην ιστορία ρωτώντας τα παιδιά ποιο άλλο ζώο θα ήθελαν να συμμετέχει.
  • Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει μια λίστα με μέγιστο τα 5 ζώα και βάζει στα παιδιά να χορέψουν τα τραγούδια τους.
  • Γινόμαστε ποντίκια, τρέχουμε και ψάχνουμε τυρί, χορεύουμε με αυτό το τραγούδι.
  • Κόβουμε τα σχοινιά και δένουμε στα δέντρα ένα μεγάλο σχοινί που κρατάμε όλοι μαζί, τραβώντας το λιοντάρι από την παγίδα.
  • Στο τέλος όλοι κάνουμε τρενάκι και χορεύουμε στο γλέντι του λιονταριού με αυτό το τραγούδι.

2.Κατασκευή και εμψύχωση.

Η κατασκευή μας αυτή την φορά είναι ότι πιο απλό και διασκεδαστικό μπορείτε να κάνετε στην τάξη ή στο σπίτι σχετικά με τον Αίσωπο. Έχουμε πατρόν από κούκλες που μπορείτε εύκολα να εκτυπώσετε και να δώσετε στα παιδιά να ζωγραφίσουν. Τα πατρόν έχουν τρύπες να για μπουν τα δάχτυλα των παιδιών και μπορούν να εκτυπωθούν κατευθείαν έγχρωμα.

Μετα την ζωγραφική και το κόψιμο των φιγούρων, χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και αυτοσχεδιάζουμε ρωτώντας κάθε παιδί τι ζώο είναι και που κατοικεί! Παρακάτω σαν δίνουμε τα ζώα ασπρόμαυρα και έγχρωμα για εκτύπωση. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Δείτε τις κούκλες πατώντας εδώ, όπου μπορείτε και να τις κατεβάσετε!

Ονειροβάτες

Tα ζώα είναι μια ενότητα που σαγηνεύει τα παιδιά. Ο Αίσωπος είναι σύμμαχός μας σε αυτό το ταξίδι και θα μας απασχολήσει σίγουρα μέσα στην σχολική χρονιά.

Καλό θα ήταν οι δραστηριότητες με ζώα να μην απασχολούν ευκαιριακά τους μικρούς μαθητές, αλλά να γίνεται μια βιωματική δράση με την ενεργή συμμετοχή όλων (Eκπαιδευτικών-Μαθητών) που θα συσφίξει τις διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και θα διδάξει με πιο οικείο τρόπο πως η αγάπη για τα ζώα είναι πολιτισμός.

Ονειροβάτες

Κάθε εβδομάδα νέες ιδέες και δωρεάν υλικό στο email σου!

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;