Search

Αναγνώριση συναισθημάτων στο νηπιαγωγείο: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με 10 σελίδες για συζήτηση.

Η αναγνώριση συναισθημάτων αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συναισθηματικής αγωγής. Αν τα παιδιά δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους δεν μπορούν να ακούσουν, να ακολουθήσουν οδηγίες ή γενικότερα να συμμορφώνονται με τους κανόνες της τάξης καθώς η συναισθηματική νοημοσύνη τους παραμένει χαμηλή.

Όταν δουλεύουμε την αναγνώριση συναισθημάτων, δουλεύουμε ουσιαστικά τα συναισθήματα μας σε όλα τα επίπεδα. Μπορούμε να:

  • Αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας
  • Διαχωρίσουμε τα αρνητικά από τα θετικά συναισθήματα
  • Κατανοήσουμε πως οι άλλοι έχουν διαφορετικά συναισθήματα από εμάς
  • Καταλάβουμε πως τα συναισθήματα τα νιώθουν όλοι και τα διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο

Οι παραπάνω δεξιότητες αποτελούν τη βάση που χρειαζόμαστε στο νηπιαγωγείο για να χτίσουμε και άλλες κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται στην προσχολική αγωγή.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για την αναγνώριση των συναισθημάτων και 10 σελίδες που μπορείτε να εκτυπώσετε ώστε να δουλέψετε στην παρεούλα τα συναισθήματα και μια νέα έννοια, τις ζώνες ρύθμισης.

Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε τις 10 σελίδες για να τις κατεβάσετε απευθείας στο email σας

Αναγνώριση συναισθημάτων: Εισαγωγή

Σχετικά με την συναισθηματική αγωγή, η διαφορά σε σχέση με την καθημερινότητα στα σχολεία είναι πως πλέον πως σαν Ονειροβάτες επιμένουμε στην στοχοθεσία.

Δηλαδή δεν λέμε στους εκπαιδευτικούς πως να κάνουν την δουλειά τους αλλά αντίθετα βοηθάμε την εκπαιδευτική διαδικασία να πάρει σάρκα και οστά με καθαρούς και απλούς στόχους. Δεν αφήνουμε κάτι πλέον στην τύχη!

Η αναγνώριση συναισθημάτων, όπως είπαμε και παραπάνω, αποτελεί την βάση της συναισθηματικής νοημοσύνης και χρειάζεται σχεδόν καθημερινά εξάσκηση. Για παράδειγμα, πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το συναισθηματικό check in μας στο σχολείο καθημερινά!

Ποια συναισθήματα όμως πρέπει να μάθουμε στα παιδιά; Πως θα ξεκινήσουμε;

Αρχικά μπορούμε να ξεκινήσουμε με 6 βασικά συναισθήματα:

  • Φόβος
  • Θυμός
  • Λύπη
  • Χαρά
  • Ανησυχία
  • Ενθουσιασμός

Στη συνέχεια μπορούμε στην παρεούλα, με ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, να δώσουμε στα παιδιά τον λόγο, να μιλήσουμε για καθημερινά παραδείγματα και να δώσουμε διάφορους ορισμούς για τα συναισθήματα μας.

Μπορούμε επίσης να εκμεταλλευτούμε τις απόψεις των παιδιών για ομαδική εργασία με βάση το συναίσθημα που θέλουμε να αναγνωρίσουν τα παιδιά. Για παράδειγμα μπορούμε στην παρεούλα να μιλήσουμε για την λύπη και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ένα κολάζ με τις απόψεις των παιδιών.

Αναγνώριση συναισθημάτων

Αναγνώριση συναισθημάτων: Συναισθηματικό λεξιλόγιο

Στη συνέχεια και αφού έχουμε δουλέψει βασικά συναισθήματα μπορούμε να περάσουμε στις ζώνες ρύθμισης. Ουσιαστικά οι ζώνες ρύθμισης είναι μια απλή κατηγοριοποίηση συναισθημάτων με χρώματα ώστε να είναι πιο εύκολα αντιληπτή για τα παιδιά.

Για αρχή χωρίζουμε τα συναισθήματα στα 4 χρώματα: Μπλε, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο όπως η παρακάτω φωτογραφία!

αναγνώριση συναισθημάτων

Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βάλουμε περισσότερα συναισθήματα μέσα στη χρονιά. Δεν έχουμε μόνο 6 συναισθήματα, έχουμε πολλά περισσότερα και μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη παλέτα!

Επίσης μπορούμε να ζωντανέψουμε αυτά τα συναισθήματα με θεατρικό παιχνίδι κατάλληλο για την συναισθηματική αγωγή ή να δουλέψουμε τις παρακάτω δράσεις.

Με πολλές παραλλαγές αλλά και καθημερινή ενασχόληση, μπορείτε να δουλέψετε πολύ εντατικά την συναισθηματική αγωγή. Οι παραπάνω δράσεις μπορούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία να φτάσουν το τρίμηνο και είναι στο χέρι του κάθε εκπαιδευτικού να δουλέψει με το δικό του δυναμικό στην τάξη.

Αναγνώριση συναισθημάτων: Επίλογος

Η αναγνώριση συναισθημάτων δεν αποτελεί μόνο μια δεξιότητα. Είναι μια βάση. Βάση στήριξης για επόμενες κοινωνικό-συναισθηματικές δραστηριότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια τάξη είναι μια μικρή κοινότητα, όπου τα μέλη της χρειάζονται να κατανοήσουν τους κανόνες, τις πράξεις αλλά και τις συνέπειες για να μπορέσουν να συμβιώσουν αρμονικά. Γνωρίζοντας τα συναισθήματα μας, μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα εμάς και τους άλλους γύρω μας με αποτέλεσμα να εκφραζόμαστε αλλά και να συνεννοούμαστε καλύτερα!

Δοκιμάστε τις 10 σελίδες στην ομάδα με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και τις δραστηριότητες που προτείνουμε και κάντε την αρχή στην συναισθηματική αγωγή!

Κατεβάστε παρακάτω απευθείας στο email σας τις 10 σελίδες.


Θα βρείτε το αρχείο στην δωρεάν βιβλιοθήκη υλικού


Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;