Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς. Χρειαζόμαστε όμως δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά ή η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό;
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την αυτοεκτίμηση αλλά και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, θα δούμε τρόπους ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και τέλος θα λάβουμε ένα εκτυπώσιμο αρχείο για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητες αυτοπεποίθησης άμεσα.
Αυτοπεποίθηση: Τι είναι;
Για να περάσουμε στις δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά, χρειάζεται πρώτα να καταλάβουμε 2 βασικά πράγματα. Την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.
Φανταστείτε την αυτοεκτίμηση σαν την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας ως σύνολο, την αυτο-εικόνα σας. Γενικά οι εικόνες, οι απόψεις και οι σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας, βοηθούν στο να νιώθουμε καλά με εμάς με αποτέλεσμα να είμαστε πιο θετικοί και ενεργοί με το περιβάλλον μας.
Μαζί με την αυτοεκτίμηση, έρχεται και η αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση με απλά λόγια, είναι η αξιολόγηση που κάνουμε για τις ικανότητες μας και μπορεί να κυμαίνεται από χαμηλή έως υψηλή («Είμαι άχρηστη» – «Είμαι άξιος»).
Σε γενικές γραμμές η αυτοεκτίμηση είναι πως νιώθω εγώ για μένα και η αυτοπεποίθηση είναι πως νιώθω εγώ για τις ικανότητες μου. Αν θέλετε αναλυτικά να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να δείτε εδώ.
Πως θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση ένα παιδί;
Εδώ και πάλι χρειάζεται σαν γονείς και εκπαιδευτικοί να κάνουμε μια κρίση. Χρειάζεται δηλαδή να αποβάλλουμε το άγχος και τον καταιγισμό σκέψεων και να σκεφτούμε λογικά τα πράγματα που θέλουμε να διδάξουμε ένα παιδί, τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες και θα βοηθήσουν ένα παιδί να λυθεί.
Να τονίσουμε εδώ πως ένα παιδί έχει την επιλογή να είναι ντροπαλό ή να χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ανταπεξέλθει στις κοινωνικές καταστάσεις. Με το να θέλουμε ή να επιμένουμε αυτό να αλλάξει και να προτρέπουμε τα παιδιά με εκφράσεις “Έλα, πήγαινε παίξε!”, “Θα πεις ευχαριστώ;” κ.α. το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να δημιουργούμε περισσότερο άγχος.
Τι πρέπει να προσέξω στις δραστηριότητες αυτοπεποίθησης στα παιδιά;
Αρχικά μερικές από τις δεξιότητες που είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας οι ενήλικες είναι οι εξής:
- Να αποκτήσουμε μια θετική εικόνα για τον εαυτό μας
- Να αποκτήσουμε αγάπη για το σώμα μας
- Να τα πηγαίνουμε καλά με τα αθλήματα και να αποδεχόμαστε την ήττα
- Να μπορούμε να κάνουμε φίλους και να είμαστε καλοί φίλοι
Δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά
Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε δώσει κάποιες δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά και πολλά από τα υλικά μας έχουν σκοπό πέρα από την τέχνη, να δώσουν στα παιδιά την ελευθερία έκφρασης όπως τα θεατροπαιχνιδίσματα ή η παντομίμα με την αλφαβήτα.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα πάρουμε την πρώτη και βασική άσκηση για τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Τις κάρτες θετικής σκέψης ή τα ρητά θετικής ενίσχυσης. Οι προγούμενες φράσεις έχουν γίνει ελεύθερη μετάφραση από τα αγγλικά και συγκεκριμένα το “Positive Affirmations”. Θα δούμε πως με 12 κάρτες μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά και πως οι καθημερινές ρουτίνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.
Κάρτες αυτοπεποίθησης για παιδιά
Οι κάρτες θετικής σκέψης όσο απλές και αν φαίνονται έχουν τρομερή δύναμη. Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως αν τα παιδιά διαβάζουν κάρτες θετικής σκέψης και επαναλαμβάνουν θετικές εκφράσεις στον εαυτό τους, μπορούν να αποκτήσουν σιγουριά για τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν και αποθαρρύνονται πιο δύσκολα.
Πόσες δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά όμως μπορούν να γίνουν με 12 κάρτες;
Ανοιχτή συζήτηση
Μιλάμε στα παιδιά για τον εαυτό τους. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως:
- Τι σου αρέσει περισσότερο να τρως;
- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας;
- Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι;
Οι ερωτήσεις είναι πολλές και ο άνθρωπος που είναι κοντά στα παιδιά τα γνωρίζει καλύτερα ώστε να τα ρωτήσει κατάλληλα. Όμως εδώ, δεν πρόκειται απλά για ερωτήσεις συνέντευξης. Εδώ θέλουμε να ζητήσουμε από το παιδί να εκφραστεί. Να μας μιλήσει για όλα όσα είναι σημαντικά για αυτό αλλά και να μας εκφράσει το γούστο και τις κλίσεις του.
Ακούγοντας ένα παιδί χωρίς να το διακόπτουμε κερδίζουμε πάρα πολλά! Αρχικά το παιδί συνδέεται μαζί μας, το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και σε μια τάξη με μεγαλύτερη κλίμακα, στη συνέχεια καταλαβαίνουμε καλύτερα χωρίς να κρίνουμε τις συμπεριφορές και τις επιλογές του.
Αυτό αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά αλλά και για τους μεγάλους καθώς βλέπουν την έκφραση των παιδιών και πως αυτή με τον χρόνο και την θετική προσοχή μπορεί να αναπτυχθεί!
Διαβάζω τις κάρτες
Αφού κατεβάσουμε και εκτυπώσουμε τις κάρτες, στη συνέχεια μπορούμε να τις δείξουμε στα παιδιά με σκοπό να συζητήσουμε για αυτές. Οι εικόνες είναι μια τέλεια αφορμή ώστε τα παιδιά να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για όλα όσα μπορεί να απεικονίζουν οι κάρτες.
Εμείς σε ένα στάδιο open-ended play (κάτι σαν ελεύθερο παιχνίδι), αφήνουμε τα παιδιά να μας μιλήσουν για τις κάρτες, να εκφραστούν ώστε στη συνέχεια εμείς να ρωτήσουμε περισσότερα αλλά και να κατανοήσουμε μαζί με τα παιδιά γιατί χρειαζόμαστε αυτές τις κάρτες.
Η πιο απλή δραστηριότητα είναι να λέω με δυνατή και σιγανή φωνή τις εκφράσεις και ζητάω από το παιδί να τις επαναλάβει μαζί μου!
Δημιουργώ δικές μου φράσεις
Εφόσον διαβάσουμε πολλές τις φράσεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε δικές μας. Είναι μια από τις δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά που μπορούν να ξεχωρίσουν.
Στη συγκεκριμένη δράση μπορούμε να κάνουμε μια ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση για τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του παιδιού με αποτέλεσμα το παιδί να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και να νιώσει το περιβάλλον αποδοχής που δημιουργούμε γι’ αυτό!
Κίνηση και φράσεις
Πως θα αποκτήσει ένα παιδί αυτοπεποίθηση απλά διαβάζοντας κάποιες φράσεις;
Εκεί έρχονται οι κινήσεις που σε συνδυασμό με τις φράσεις θετικής σκέψης αποτελούν μια από τις πιο βασικές δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά που συνδυάζουν την αυτεπίγνωση και το παιχνίδι!
Για παράδειγμα παίρνοντας τις φράσεις “είμαι δυνατός” και “έχω υπομονή” μπορούμε στην πρώτη φράση να κάνουμε τα χέρια μας έτσι ώστε να φαίνεται πως έχουμε μεγάλα μπράτσα. Στην υπομονή μπορούμε να κάνουμε πως περιμένουμε ή δείχνουμε ένα αόρατο ρολόι στο χέρι μας.
Ρουτίνες Αυτοπεποίθησης
Τέλος, οι δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά δεν μπορούν να είναι αποσπασματικές. Η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση όπως είδαμε συνοπτικά παραπάνω είναι δεξιότητες που τις δουλεύουμε σε όλη μας τη ζωή.
Άρα ορίζουμε κάποιες στιγμές της μέρας, μπροστά από έναν καθρέφτη ή απέναντι από το παιδί και ξεκινάμε μια μικρή ρουτίνα η οποία θα μας κρατά συντροφιά παντού. Έτσι ξεκινάμε σιγά-σιγά και εύκολα να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού.
Η πρόταση μου είναι πως αυτή η ρουτίνα μπορεί να γίνει πριν το σχολείο ή πριν τον ύπνο.
Επίλογος
Οι δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά είναι μια μεγάλη ενότητα που χρειάζεται διαρκή προσπάθεια αλλα και την κατάλληλη υπομονή και επιμονή από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Ελπίζω αυτές οι κάρτες να σας βοηθήσουν και αν θέλετε περισσότερα μπορείτε να δείτε τα παρακάτω!
- Εκπαιδευτικό υλικό για την ηρεμία
- Εκπαιδευτικό πακέτο για τις συμπεριφορές και την διαχείριση τους
Θα βρείτε το αρχείο στην δωρεάν βιβλιοθήκη υλικού
Διαβάστε Επίσης:
- Αναγνώριση συναισθημάτων στο νηπιαγωγείο: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με 10 σελίδες για συζήτηση.
- Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: 7 ιδέες και εκτυπώσιμο ταμπλό για απίστευτη διασκέδαση! (Δωρεάν)
- 4 Δραστηριότητες πριν τους κανόνες της τάξης στο νηπιαγωγείο με 7 καρτέλες.
- 20 Δραστηριότητες και οδηγίες για ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
- Δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά με 12 δωρεάν εκτυπώσιμες κάρτες!