Search

Παιχνίδι ευγνωμοσύνης για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού με καλαμάκια!

Το να μάθουμε στα παιδιά να νιώθουν όμορφα με όλα όσα έχουν θα πρέπει να αποτελεί πυλώνα της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης. Ένα παιχνίδι ευγνωμοσύνης μπορεί να εύκολα να σας βοηθήσει, στο σπίτι ή στο σχολείο, να πείτε ευχαριστώ ή να αξιολογήσετε όλα όσα έχετε στη ζωή σας.

Το παρακάτω παιχνίδι ευγνωμοσύνης, θα σας βοηθήσει σε αυτό και θα δημιουργήσετε υπέροχες στιγμές με τα παιδιά.

Αν θέλετε να δείτε το παιχνίδι σε βίντεο μπείτε στο κανάλι μας!

Ονειροβάτες

Παιχνίδι Ευγνωμοσύνης (Εισαγωγή)

Το παρακάτω συμβολικό παιχνίδι το δανείστηκα από εδώ αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι στα Αγγλικά και έχει επηρεαστεί από την κουλτούρα της Αμερικής και πως εκεί μεγαλώνουν τα παιδιά.

Έχουμε τεράστιες διαφορές στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε σχέση με τους Αμερικάνους οπότε έφερα το παιχνίδι στην Ελληνική πραγματικότητα. Αρχικά να δουμε 4 λόγους που η ευγνωμοσύνη θα βοηθήσει εσένα και τα παιδιά και γιατί θα πρέπει να υπάρχει στις δραστηριότητες σου.

  • Η ευγνωμοσύνη μας γεμίζει θετικά συναισθήματα το οποία με την σειρά τους μας βοηθούν στο να λάβουμε καλύτερες και πιο καθαρές αποφάσεις.
  • Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά στο να κάνουμε καλές πράξεις έχοντας συναισθηματική πληρότητα.
  • Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις.
  • Έχει αποδειχθεί από έρευνες πως τα παιδιά που έχουν μια ρουτίνα ευγνωμοσύνης στην διαπαιδαγώγηση τους, νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους και έχουν αυτοπεποίθηση.

Παιχνίδι ευγνωμοσύνης με καλαμάκια!

Το παιχνίδι αυτό μπορείς να το παίξεις και με γλωσσοπίεστρα τα οποία έχεις βάψει. Εγώ προτίμησα τα καλαμάκια καθώς τα βρήκα εύκολα και δεν χρειάστηκε να βάψω ή να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τα εργαλεία του παιχνιδιού.

Με ενδιέφερε περισσότερο να γράψω μια λίστα, την οποία σου παραθέτω παρακάτω και μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν στο τέλος του άρθρου. Η λίστα αυτή χωρίζει χρωματικά τα πράγματα που νιώθουμε ευγνωμοσύνη και τα οποία ίσως θεωρούμε δεδομένα.

παιχνίδι ευγνωμοσύνης
Παιχνίδι ευγνωμοσύνης!

Κανόνες και οδηγίες παιχνιδιού

Το συγκεκριμένο παιχνίδι ευγνωμοσύνης είναι πολύ απλό. Αφού μαζέψουμε τα καλαμάκια τα σκορπάμε στο τραπέζι και αρχίζουμε να διαλέγουμε ελεύθερα.

Ξεκινάμε πρώτα εμείς και βλέπουμε το χρώμα από το καλαμάκι που αντιστοιχεί με το χρώμα του χαρτιού και λέμε γιατί είμαστε ευτυχισμένοι ή χαρούμενοι!

Για παράδειγμα αν επιλέξετε ένα μωβ καλαμάκι λέτε: “Με κάνει χαρούμενο όταν βλέπω εσένα, γιατί σε αγαπώ πολύ”

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι μας ενδιαφέρει πολύ και η επιλογή του ατόμου, του φαγητού κ.α. αλλά μας ενδιαφέρει να αιτιολογήσουμε κ όλας αυτό που λέμε.

Αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα χρώματα ή θέλετε να τα αλλάξετε μπορείτε να το κάνετε και να κρατήσετε τις προτάσεις έναρξης για βοήθεια.

Θεατρικό παιχνίδι σεμινάριο

Παίζω αλλιώς…

Μπορείτε να παίξετε με τον απλό τρόπο, δηλαδή να απλώσετε τα καλαμάκια σε ένα τραπέζι και στη συνέχεια να διαλέγετε ένας-ένας.

Μπορείτε επίσης να κλείσετε τα μάτια σας και να διαλέγετε στην τύχη κάποιο.

Μπορείτε ακόμα να πάρετε στα χέρια σας αρκετά καλαμάκια ο καθένας και σε κάθε γύρο να δίνεται από ένα καλαμάκι στον παίκτη που παίζει. Έτσι θα μπορέσετε να σταματήσετε το παιχνίδι κάποια συγκεκριμένη στιγμή, επειδή ένα πακέτο καλαμάκια είναι μεγάλο!

Επίσης μπορείτε να κάνετε μια ρουτίνα οικογενειακώς και να παίζετε όλοι μαζί!

Τέλος…

Πριν κλείσω, να σας πω πως αυτό το παιχνίδι είναι πολύ απλό αλλά θα σας βοηθήσει πολύ. Όχι μόνο στο να μάθετε τα παιδιά να εκτιμήσουν τι έχουν και να μην κατακλύζονται από επιθυμίες και άχρηστα παιχνίδια, αλλά θα βοηθήσει και εσάς. Η ευγνωμοσύνη δεν σταματά να χτίζεται μόλις περάσουμε τα 18!

Ανακαλύψτε τα αισθήματα σας για τα αντικείμενα, τα φαγητά, τα μέρη και τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας. Κάντε την ενδοσκόπηση σας και νιώστε μοναδικοί και τυχεροί που τους έχετε στη ζωή σας. Το παιχνίδι ευγνωμοσύνης είναι το τέλειο εργαλείο για αυτό! Αν θέλετε περισσότερα παιχνίδια, δείτε μερικά παιχνίδια συναισθηματικής νοημοσύνης.

Καλή διασκέδαση! Μπορείτε να κατεβάσετε το παιχνίδι πατώντας το κουμπί!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;