Η διαχείριση χρημάτων είναι μια βασική δεξιότητα που δεν είναι χρήσιμη μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Πολλά από τα λάθη που κάνουμε σαν ενήλικες στο θέμα των χρημάτων προέρχονται και από ελλιπή οικονομική εκπαίδευση που είχαμε όταν ήμασταν μικροί.
Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές, δραστηριότητες και παιχνίδια ώστε να μάθετε για την διαχείριση των χρημάτων στα παιδιά με απλό τρόπο.
Για το συγκεκριμένο άρθρο έχουμε ετοιμάσει 3 σελίδες με χρήματα, τιμές και προιόντα που μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε στο τέλος του άρθρου.
1. Ο κουμπαράς
Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε μια στοιχειώδη οικονομική εκπαίδευση και διαχείριση χρημάτων με το παιδί σας είναι να κατασκευάσετε έναν κουμπαρά, να μιλήσετε για αυτόν και τέλος να ξεκινήσετε να τον χρησιμοποιήσετε!
Έχοντας μια ρουτίνα αποταμίευσης θα δώσετε ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά σας όπως ο μέρμηγκας στον μύθο του Αισώπου! Δεν είναι ανάγκη να είναι πολλά χρήματα, δεν είναι ανάγκη να βάζετε στον κουμπαρά κάθε εβδομάδα. Αρκεί να έχετε μια ρουτίνα, ανα μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο που θα γεμίζετε τον κουμπαρά με λεφτά που σας έχουν περισσέψει.
Μιλήστε μαζί με το παιδί σας γιατί βάζετε χρήματα στον κουμπαρά, πείτε του πως έχετε έναν στόχο να για κάτι το οποίο δεν μπορείτε να αγοράσετε άμεσα.
2. Δώστε το παράδειγμα στη διαχείριση χρημάτων
Μιλήστε με τα παιδιά σας για το πως θα διαχειριστείτε τα χρήματα της οικογένειας. Μπορεί να γίνει κάτι σαν οικογενειακό meeting μαζί με τους γονείς ώστε τα παιδιά να δουν πως μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα σε πραγματικές καταστάσεις.
Φτιάξτε την λίστα του σουπερμάρκετ μαζί με τα παιδιά και ορίστε ένα αρχικό ποσό που δεν θα πρέπει να ξεπεράσετε. Επίσης μπορείτε να πείτε γιατί πρέπει να χαλάσετε τόσα στο σούπερ και που αλλού θα πάνε τα υπόλοιπα χρήματα από τον οικογενειακό προυπολογισμό.
Μην ξεχνάτε πως όποιο παιχνίδι και να παίξετε με χρήματα είτε ψευτικα, είτε αληθινά, το παιδί θα δει πως συμπεριφέρεστε εσείς με τα χρήματα και θα μιμηθεί το άμεσο πρότυπο του που είστε…Εσείς!
3. Δείξτε του πως τα προϊόντα έχουν κάποια χρηματική αξία
Φαίνεται αυτονόητο αλλά από εκεί ξεκινούν όλα σχετικά με την διαχείριση χρημάτων. Μιλήστε με το παιδί σας για την αξία κάποιων πραγμάτων. Μπορείτε να αγοράσετε έναν ουρανοξύστη; Μπορείτε να αγοράσετε ένα κρουασάν; Και αν ναι, πόσα μπορείτε;
Με αυτές τις συζητήσεις, το παιδί θα αρχίσει να αισθάνεται την έννοια των οικονομικών ορίων και θα κατανοήσει καλύτερα την διαχείριση χρημάτων. Είναι σωστό, σύμφωνα και με παιδαγωγικές μεθόδους, να μάθουμε στα παιδιά την αξία των πραγμάτων και την χρησιμότητα τους. Έτσι σιγά σιγά θα αρχίσουμε να
4.Χωρίστε τα χρήματα σε 3 βάζα.
Μια καταπληκτική ιδέα είναι να χωρίσετε τα διαθέσιμα χρήματα σε 3 βάζα. Το πρώτο βάζο θα είναι αυτό της αποταμίευσης, το οποίο θα κρατήσει τα χρήματα που θα του βάλετε για κάποιο χρονικο διάστημα για να αγοράσετε κάποιο παιχνίδι ή να πάτε σε ένα μέρος που χρειάζεται εισιτήριο και δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε τώρα.
Το δεύτερο βάζο θα είναι αυτό της προσφοράς. Σε αυτό το βάζο θα βάζετε χρήματα με σκοπό να τα προσφέρετε κάπου. Ίσως για να πάρετε δώρο σε έναν φίλο που έχει γενέθλια, ίσως όταν η οικογένεια μας δεν έχει χρήματα θα τα προσφέρουμε για τα έξοδα μας ή ίσως τα δώσουμε σε κάποιο ίδρυμα.
Το τρίτο βάζο και το βασικότερο είναι το βάζο των διαθέσιμων χρημάτων δλδ το πορτοφόλι μας!
Γνωρίζοντας το ποσό που έχει μέσα το βάζο με την ταμπέλα “ξοδεύω”, θα έχουμε ένα διαθέσιμο υπόλοιπο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε. Γιατί πολύ απλά αν μας τελειώσουν τα χρήματα δεν ξοδεύουμε!
Τα 3 βάζα προτείνονται από ειδικούς αλλά και παιδαγωγούς σαν τον πιο εύκολο και δυναμικό τρόπο ώστε να δώσουμε στα παιδιά το αίσθημα της οικονομικής διαχείρισης. Περισσότερα δείτε εδώ.
5.Παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων
Κάντε μια βόλτα στο μπακάλικο, στην λαική αγορά, στο σούπερ μάρκετ ή απλά στο σπίτι σας! Τα παιχνίδια ρόλων θα βάλουν το παιδί στην θέση του αγοραστή ή του πωλητή και θα αποκτήσει επίγνωση πάνω στα χρήματα που έχει όπως και στο κόστος των προιόντων που θα χρειαστεί η οικογένεια.
Για παράδειγμα, μπορείτε να εκτυπώσετε καρτέλες με φρούτα και λαχανικά και να έχετε οικονομική διαχείρηση αλλά και υγιεινή διατροφή σε ένα project.
Κάντε ένα μπακάλικο σπίτι σας χωρίς φασαρία και ατσαλιά, παίξτε με κάρτες και πολύ φαντασία!Δοκιμάστε να μπείτε σε ρόλους πωλητή ή αγοραστή με τα παιδιά στήστε κάπου κάποιο εμπόρευμα (κατσαρολικά, κονσερβες, ρούχα, κάρτες) και στη συνέχεια δώστε τιμές στα προϊόντα.
6. Δείτε τα χρήματα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο
Μιλήστε στα παιδιά για τα διαφορετικά νομίσματα που υπάρχουν στον κόσμο, κάντε μια αναζήτηση και βρείτε φωτογραφίες από δολάρια, λίρες κλπ. Στη συνέχεια δείτε με τα παιδιά το παρακάτω βίντεο.
7.Κάντε μαθηματικές ασκήσεις με τα νομίσματα και τα προϊόντα
Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε και τα μαθηματικά μέσα στο παιχνίδι. Εμείς, σας έχουμε ετοιμάσει 3 σελίδες για να εξασκηθείτε σε τιμές και νομίσματα. Το υλικό θα το βρείτε παρακάτω και μπορεί να έρθει κατευθείαν στο email σας.
Με το συγκεκριμένο υλικό, μπορείτε να εκτυπώσετε και να κόψετε τα νομίσματα, τις τιμές και τα προϊόντα και στη συνέχεια να δώσετε τιμή σε κάθε προϊόν αλλά και να δώσετε ρέστα εκεί που πρέπει. Το θεωρούμε ιδανικό ξεκίνημα για την διαχείριση χρημάτων. Μπορείτε επίσης να παίξετε το παραπάνω παιχνίδι με τα χρήματα αφού τα εκτυπώσετε και να δείτε ακριβώς πως λειτουργεί η αγορά.
Διαβάστε Επίσης:
- Αναγνώριση συναισθημάτων στο νηπιαγωγείο: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα με 10 σελίδες για συζήτηση.
- Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά: 7 ιδέες και εκτυπώσιμο ταμπλό για απίστευτη διασκέδαση! (Δωρεάν)
- 4 Δραστηριότητες πριν τους κανόνες της τάξης στο νηπιαγωγείο με 7 καρτέλες.
- 20 Δραστηριότητες και οδηγίες για ομαλή προσαρμογή στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο.
- Δραστηριότητες αυτοπεποίθησης για παιδιά με 12 δωρεάν εκτυπώσιμες κάρτες!