Search
Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια

Τα 18 καλύτερα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και ιστορίες.

Τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι ίσως η πιο κλασική ρουτίνα κάθε γονέα και παιδαγωγού. Οι ιστορίες των Χριστουγέννων ειδικότερα στα μικρά παιδιά, ξυπνούν την φαντασία και τα πάνε σε κόσμους μαγικούς.

Mας αρέσουν πολύ τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Τόσο πολύ που έχουμε αφιερώσει ένα υπέροχο παιχνίδι σε αυτά.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω τα 17 αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα παραμύθια αλλά και ένα παιχνίδι που έχουμε δημιουργήσει για να φτιάξετε το δικό σας. Είναι τα παραμύθια που πιστεύω θα πρέπει να έχετε στην βιβλιοθήκη σας ή να έχετε έρθει σε επαφή με τoυς κορμούς των ιστοριών και τα ηθικά τους διδάγματα.

Να τονίσω επίσης πως τα παραμύθια αυτά τα έχω διαβάσει και είναι καθαρά προσωπικές επιλογές, δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αγοράσετε ή να τα ξέρετε. Επίσης δεν αναφέρονται όλα τα παραμύθια σε μικρά παιδιά. Πιάνουν το ηλικιακό φάσμα από 3 έως 13 ετών!

Αν θες και εσύ να πεις πολλά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια μπορείς να παρακολουθήσεις άμεσα το σεμινάριο μας για την Αφήγηση Παραμυθιών!

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

1.Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία (Σκρουτζ)

Και ποιος δεν έχει διαβάσει αυτή την ιστορία! O Σκρούτζ αλλάζει τον χαρακτήρα του γίνεται αγαπητός στο χωριό και κατανοεί πως η αγάπη και οι αναμνήσεις είναι αυτά που μετρούν στη ζωή! Το πιο πολυδιαβασμένο από όλα τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που υπάρχουν στον κόσμο!

Η αγαπημένη μας έκδοση είναι αυτή από το Μεταίχμιο και μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

2. To κοριτσάκι με τα σπίρτα

Ένα ατμοσφαιρικό παραμύθι για τις αξίες που πρέπει να μας μεταδώσει η γιορτή των Χριστουγέννων. Ανάλογα την ηλικία μπορείτε να αλλάξετε το τέλος της ή να διαβάσετε μια πιο εξευγενισμένη μορφή της.

Εμείς προτιμούμε την έκδοση του Μίνωα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

3.Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει γίνει πλέον κλασικός συγγραφέας. Δεν υπάρχει νηπιαγωγείο ή σπίτι που να μην έχει έστω ένα παραμύθι του. Από Χριστουγεννιάτικα παραμύθια προτιμάμε την μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα και το αγαπημένο μας “Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι”

Μας άρεσε πολύ η έκδοση από το Μεταίχμιο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η ιστορία έχει κεντρικό ήρωα τον Τρωκτικούλη ποντικούλη που ονειρεύεται να αγγίξει ένα αστεράκι, αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν τα καταφέρνει. Ώσπου ένα χριστουγεννιάτικο βράδυ, καθώς βγαίνει από την ποντικότρυπά του, βλέπει στη μέση του σαλονιού ένα στολισμένο έλατο και στην κορυφή του έλατου ένα ασημένιο αστεράκι.

Προτεινόμενο για παιδιά από 3 έως 8 ετών

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

4.Το μολυβένιο στρατιωτάκι

Ένα κόσμημα από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη σε ένα υπέροχο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν! Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και ας μην έχετε παιδιά! Η ιστορία είναι υπέροχη και το βιβλίο είναι απίστευτα καλαίσθητο.

Η μικρή σελήνη έχει αφιερώσει μια σελίδα με δραστηριότητες για το παραμύθι που μπορείτε να δείτε εδώ!

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

5.Ο καρυοθραύστης

Θα έχεις δει διακοσμητικά ή μπορεί να έχεις διαβάσει την ιστορία! Σίγουρα η λέξη Καρυοθραύστης είναι συνδεδεμένη με τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια και τις ιστορίες.

Μεταφερθείτε µαζί µε την Κλάρα σε έναν µαγευτικό κόσµο, όπου ξύλινα στρατιωτάκια ζωντανεύουν και πανέµορφες νεράιδες χορεύουν σε παλάτια από ζαχαρωτά, µέσα από την υπέροχη εικονογράφηση αυτής της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

Μας αρέσει πολύ η έκδοση του Ψυχογιού την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ!

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Μπορείτε να βρείτε την αγαπημένη μας έκδοση εδώ.

6.Χάρι Πότερ

Μα καλά τι σχέση έχει ο Χάρι Πότερ με τα Χριστούγεννα, τι μαγείες και Μάγκλ μας προτείνετε;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιο Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι που να συνδέεται άμεσα με τον Χάρι Πότερ όμως εμείς έχουμε τις ρουτίνες μας.

Αν διαβάσετε (από 9 ετών και άνω) ή δείτε τις ταινίες θα καταλάβετε τι εννούμε. Στα τοπία της Σκωτίας, στις χιονισμένες βουνοκορφές με μανδύες και μαγείες ο Χάρι Πότερ είναι το τέλειο φίλτρο για βάλετε τα παιδιά στον κόσμο των εξωσχολικών βιβλίων.

Κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα μπορείτε να βρείτε τις ιστορίες του Μπιντλ του Βάρδου που είναι καταπληκτικές!

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

7.Ο ράφτης του Γκλούτσεστερ

Ένα από τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που δεν κυκλοφορεί πολύ στην Ελλάδα αλλά αποτελεί μια εξαίσια ιστορία είναι ο Ράφτης του Γκλούτσεστερ.

Περιγραφή:
Την εποχή των σπαθιών, των περουκών και των μεσάτων παλτών με τα λουλουδάτα μοτίβα -όταν οι κύριοι φορούσαν βολάν και χρυσοποίκιλτα γιλέκα από μετάξι και ταφτά- στο Γκλόστερ ζούσε ένας ράφτης.
Καθόταν μπροστά στο παράθυρο ενός μικρού μαγαζιού στην οδό Γουέστγκεϊτ, σταυροπόδι πάνω σ’ ένα τραπέζι, απ’ το πρωί μέχρι να σκοτεινιάσει.
Ολημερίς, όσο υπήρχε φως, έραβε και έκοβε, ενώνοντας κομμάτια από σατέν, πομπαντούρ και λουστρίνια. Τα υφάσματα είχαν παράξενα ονόματα και ήσαν πολύ ακριβά την εποχή αυτή, του Ράφτη του Γκλόστερ.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Βρήκαμε την ιστορία εδώ

8.H νύχτα πριν τα Χριστούγεννα στη Χώρα των θαυμάτων

Τα μοντέρνα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια δεν λείπουν από το ρεπερτόριο μας! Εδώ θα δείτε ένα παραμύθι διαφορετικό που μιλά στα παιδιά του σήμερα!

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό ποίημα «Ήταν η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα», αλλά σ’ αυτή την ευφάνταστη παραλλαγή της ο Άγιος Βασίλης κατεβαίνει από την καμινάδα και γνωρίζει χαρακτήρες όπως ο Τρελοκαπελάς, η Γάτα του Τσέσαϊρ και η Βασίλισσα των Καρδιών. Και πού είναι η Αλίκη; Μήπως κρύβεται κάτω από το τραπέζι;

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

Το πήραμε από εδώ

9.Η μάγια στο δάσος των Χριστουγέννων

Σύγχρονα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια θεωρούμε αυτά που έχουν βγει από το 2018 και μετά! Η Μάγια αξίζει μια θέση σε αυτά.

Ένα υπέροχο παραμύθι που έχουμε χρησιμοποιήσει σε δραστηριότητες και μπορεί να σας πάει σε κόσμους μαγικούς. Η μικρή Μάγια βρίσκει τον Άη Βασίλη, τα αγγελάκια, τα στολίδια και ό,τι άλλο φανταστείτε. Υπέροχο για να ξεκινήσετε την αναζήτηση σας στην θεματική ενότητα των Χριστουγέννων.

Το πήραμε από εδώ.

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

10.Ο παπουτσής και τα ξωτικά

Ένα από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, που είναι πάντα επίκαιρα είναι ο Παπουτσής και τα ξωτικά. Δυστυχώς δεν βρήκα κάπου κάποια καλή έκδοση (προσωπικό γούστο), οπότε θα πρέπει να ψάξετε μόνοι σας να βρείτε κάποια!

Επίσης μπορείτε να ψάξετε την ιστορία και στο youtube καθώς υπάρχει σε πολλές εκδόσεις στα Αγγλικά ή τα Ελληνικά!

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

11. Νυχτερινό Τρένο

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά Χριστουγεννιάτικο παραμύθια είναι το Νυχτερινό Τρένο!

Στον δρόμο για τις διακοπές, η Μαρί και ο μπαμπάς της παίρνουν το νυχτερινό τρένο για να επισκεφτούν τη Γιαγιά. Και ξαφνικά, μια βλάβη αναγκάζει το τρένο να σταματήσει στη μέση του χιονισμένου δάσους. Η Μαρί, γεμάτη περιέργεια, θα βγει έξω ανυπομονώντας να ζήσει τη δική της περιπέτεια… Ανάμεσα στα δέντρα, μια απίστευτη έκπληξη την περιμένει.

Το βρήκαμε εδώ

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια

12.Πως να κρύψεις ένα Λιοντάρι τα Χριστούγεννα

Αν ψάχνετε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με γέλιο και ωραία διάθεση, αν έχετε μικρότερα παιδιά που λατρεύουν τα ζώα αλλά και τα χιόνια, σας προτείνουμε το συγκεκριμένο παραμύθι!

Στο «Πώς να κρύψεις ένα λιοντάρι τα Χριστούγεννα» της Helen Stephens, το αξιαγάπητο λιοντάρι της Έλλης μοιράζεται χριστουγεννιάτικες περιπέτειες σε τρένα, σπίτια και χιονισμένα τοπία. Ένα υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο για τον αποχωρισμό και την επανένωση.

Το βρήκαμε εδώ

Ονειροβάτες

13.Καλά Χριστούγεννα Μικρέ Έλιοτ

Αν σας αρέσει ο Έλμερ ο Ελέφαντας και θέλετε να συνδέσετε τα παραμύθια μεταξύ τους, μπορείτε να δείτε αυτό το υπέροχο βιβλίο!

Ο Μικρός Έλιοτ και το Ποντικάκι ζουν μια χριστουγεννιάτικη περιπέτεια.
Ο Μικρός Έλιοτ έχει μεγάλη λαχτάρα να γνωρίσει το πνεύμα των Χριστουγέννων!
Όταν όμως συναντά τον Άγιο Βασίλη και τον ρωτάει αν μπορεί να του το φέρει, εκείνος του απαντά πως θα πρέπει να το βρει μόνος του.

Το βρήκαμε εδώ

Ονειροβάτες

14. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γούλομπι

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που τα συνδυάζουν όλα! Γέλιο, εξυπνάδα, εναλλαγές και το πνεύμα των Χριστουγέννων! Αυτή η ιστορία είναι μοναδική!


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι ήρθε με κούριερ. Ολόκληρο και φρέσκο και γυαλιστερό και πράσινο.
Το μεγαλύτερο δέντρο που είχε δει ποτέ του.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι είναι τόσο ψηλό που δεν χωράει στο σαλόνι του. Έτσι ο κύριος Γουίλομπι ζητά από τον μπάτλερ του να κόψει την κορυφή του δέντρου. Άραγε τι θα συμβεί με αυτή;

Το βρήκαμε εδώ

Ονειροβάτες

15. Η Καινούρια στολή του Άι-Βασίλη

Ένα από τα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που κυκλοφορούν, με διάθεση για παιχνίδι με τα παιδιά που κεντρίζει την φαντασία τους.

Η στολή του Αϊ-Βασίλη έχει παλιώσει, είναι βρόμικη και γεμάτη τρύπες. Και σαν να μη φτάνουν αυτά του πέφτει και λίγο μικρή. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αποκτήσει μια καινούρια. Μήπως είναι καιρός να τολμήσει μια αλλαγή; Ποια στολή θα διαλέξει; Και γιατί τη νύχτα των Χριστουγέννων δε συναντά κανένα παιδί να τον περιμένει με προσμονή;

Το βρήκαμε εδώ!

Ονειροβάτες

16. 24 Υπέροχα παραμύθια για τα Χριστούγεννα

Μια πάρα πολύ προσεγμένη συλλογή με υπέροχη εικονογράφηση που την έχουμε χρησιμοποιήσει σαν ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης παλιότερα!

Μπορείτε να την βρείτε εδώ

Ονειροβάτες

17.Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Μα είναι δυνατόν να μην αναφέρουν ένα από τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που βρίσκεται σε κάθε νηπιαγωγείο!

Η μάχη των γλυκών μας συνοδεύει κάθε χρόνο στα ταξίδια μας και είναι μια υπέροχη ιστορία που θα γοητεύσει τα μικρά σας!

Βρείτε το βιβλίο εδώ

Ονειροβάτες

18. Το δικό σου παραμύθι!

Τέλος, τι λέτε; Αφού διαβάσατε τόσα πολλά μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει και να φτιάξετε το δικό σας Χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Δημιουργήσαμε ένα υπέροχο εκτυπώσιμο παιχνίδι που θα σας βάλει για τα καλά στη μαγεία των Χριστουγέννων και θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα σωρό Χριστουγεννιάτικα παραμύθια!

Ονειροβάτες

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι επιλογές μας. Τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που σας αναφέραμε μας ακολουθούν χρόνια και μέσα από αυτά επηρεαστήκαμε για πολλές ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς και μαγικές στιγμές με τα παιδιά.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;