Search
ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά

20 ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Οι ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά και γενικότερα κάθε δραστηριότητα που περιέχει ενσυνειδητότητα (mindfulness) βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Μέσα από τέτοιες ασκήσεις τα παιδιά επιλέγουν πιο σωστές μεθόδους για την αντιμετώπιση των έντονων συναισθημάτων χωρίς να γίνονται επιθετικά στο σπίτι ή στο σχολείο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για ένα θέμα που επεξεργαστήκαμε στην ομάδα SEL Greece, την ηρεμία και την διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά. Θα δούμε μερικές εύκολες και απλές ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ενηλίκων!

Εισαγωγή στις ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά

Οι ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά, σκοπεύουν να μας δώσουν άλλη μια καθημερινή ρουτίνα στο σχολείο ή το σπίτι. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν εισαγωγή ή κλείσιμο σε θεατρικές, μουσικοκινητικές και άλλες δραστηριότητες.

Όσο απλές ή αστείες και αν σας φαίνονται αυτές οι ασκήσεις μην πέσετε στην παγίδα να τις υποτιμήσετε, καθώς τα παιδιά χρειάζονται την ηρεμία στη ζωή τους. Η ηρεμία και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι κάτι που διδάσκεται!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ασκήσεις σαν μέρος μιας δραστηριότητας ή σαν μέρος μιας ρουτίνας όπως του ύπνου ή της παρεούλας. Αν κάποιες φορές τα παιδιά έχουν tantrums, ξεσπάσματα ή αδικαιολόγητο θυμό, δώστε τους τις κατάλληλες επιλογές και δουλέψτε το συναίσθημα που τα δυσκολεύει μαζί τους!

Ονειροβάτες

20 Ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά

 1. 10 Ανάσες
  Η πιο απλή και εύκολη άσκηση είναι να πάρουμε 10 ανάσες! Οι ανάσες μας θα πρέπει να είναι ήρεμες και όχι πολύ μεγάλες. Αν θέλετε βοήθεια ή δεν ξέρετε πως να ξεκινήσετε, κάντε πως κρατάτε στο χέρι σας ένα κομμάτι πίτσας και το μυρίζετε! Θα τραβήξετε το ενδιαφέρον των παιδιών αλλά και θα ηρεμήσετε! Επαναλάβετε 10 φορές.
 2. Κλείσε τα μάτια και βάλε τη φαντασία να δουλέψει!
  Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ένα μέρος που νιώθετε όμορφα, ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής και ταξιδέψτε με την φαντασία μαζί με τα παιδιά.
 3. Ζωγράφισε
  Μια από τις πιο απλές ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά είναι να ζωγραφίσετε. Αφήστε τα παιδιά ήσυχα να ζωγραφίσουν πως νιώθουν ή απλά κάτι που θέλουν χωρίς να ενοχλείτε αυτή την δραστηριότητα. Βρείτε 168 φύλλα ζωγραφικής εδώ.
 4. Μαζέψου και μετά πήδα ψηλά
  Μαζευόμαστε σαν χελώνα στο καβούκι της και μετά πηδάμε ψηλά και στη συνέχεια ξανά μαζευόμαστε. Σε αυτή την άσκηση ηρεμίας τα παιδιά κάθονται σαν να κάνουν επίκηψη μόνο που μαζεύουν το κεφάλι και τα χέρια τους κοντά στα γόνατα. Στη συνέχεια πηδούν ψηλά και συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό.
 5. Παρακολούθησε μπουρμπουλήθρες
  Καθίστε οκλαδόν και φυσήξτε μπουρμπουλήθρες. Αφήστε τις μπουρμπουλήθρες ψηλά και παρακολουθήστε πως κατεβαίνουν αργά ή τι πορεία παίρνουν. Αφού τις παρακολουθήσετε χωρίς να μιλάτε (θα πάρει λίγο χρόνο) στη συνέχεια μιλήστε με τα παιδιά για κάτι που τους έκανε εντύπωση.
 6. Μέτρησε μέχρι το 10 αργά
  Μια από τις πιο απλές αλλά έξυπνες ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά είναι να μετρήσουν έως το 10 αργά. Αυτό θα βοηθήσει και τους ενήλικες αν νιώθουν νεύρα ή θυμό και αποτελεί τη βάση της ηρεμίας.
 7. Πάρε ανάσα και παρατήρησε την κοιλιά σου
  Καθήστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα και πάρτε ανάσες. Παρατηρήστε το σώμα σας και την κοιλιά σας. Πως μπαίνει και βγαίνει ο αέρας; Πως νιώθετε μετά από μια ανάσα;
 8. Κούνησε ένα βάζο ηρεμίας
  Το βάζο της ηρεμίας που συνήθως βρίσκεται στη γωνιά της ηρεμίας είναι μια από τις πιο όμορφες ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά. Δείτε πως μπορείτε να το κατασκευάσετε εδώ και δείτε μερικές φωτογραφίες του εδώ.
 9. Περπάτησε
  Μην υποτιμάτε τον συνειδητό περίπατο. Ο περίπατος πέρα από την ευεξία που θα σας δώσει είναι μια υπέροχη δραστηριότητα για να χτίσετε τις σχέσεις σας με το παιδί. Βγείτε και δείτε τον κόσμο με τα μάτια του παιδιού. Ρωτήστε το τι είδε, πράγματα που του έκαναν εντύπωση και σταθείτε σε κάποιο παγκάκι να ηρεμήσετε και να κοιτάξετε τα δέντρα και τα πουλιά.
 10. Πάρε αγκαλιά ένα αρκουδάκι
  Πως θα κάνεις μια αγκαλιά; Πως νιώθεις όταν σε αγκαλιάζουν. Μια από τις πιο απλές ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά που μπορούν να αγκαλιάσουν κάτι που αγαπούν πολύ και να ηρεμήσουν μαζί του.
 11. Παίξε ένα παιχνίδι ευγνωμοσύνης
  Δοκιμάστε το παιχνίδι ευγνωμοσύνης που έχουμε προτείνει και είχε τρομερή απήχηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Αναλυτικό βίντεο και εκτυπώσιμο μπορείτε να βρείτε εδώ.
 12. Σπρώξε έναν τοίχο
  Αντί να χτυπήσουμε ή να δαγκώσουμε κάποιον, ας βγάλουμε τη δύναμη μας σε έναν τοίχο. Μια από τις κλασικές ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά που ταυτόχρονα βοηθά στο να αποσυμπιέσουν τα αρνητικά συναισθήματα τους.
 13. Πάτησε με το πόδι σου ένα μπαλάκι του τένις
  Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει και διαφορετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μπαλάκι έχετε. Καθήστε σε μια καρέκλα, βγάλτε παπούτσια και κάλτσες, πατήστε μαλακά ένα μπαλάκι και κάντε το πόδι σας μπροστά και πίσω. Έτσι θα ακολουθήσετε την πορεία που παίρνει το μπαλάκι!
 14. Πήγαινε στη γωνιά της ηρεμίας
  Η γωνιά ηρεμίας είναι το απάγκιο μας. Το παιδί δεν πηγαίνει επειδή του είπαμε εμείς αλλά επειδή θεωρεί τη γωνιά της ηρεμίας δικό του ήσυχο μέρος για να νιώσει ενσυνειδητότητα. Περισσότερα δείτε στο άρθρο που ετοιμάσαμε με την γωνιά της ηρεμίας.
 15. Σφίξε ένα λεμόνι
  Δοκιμάστε να κρατήσετε ένα λεμόνι στο χέρι σας και να το σφίξετε απαλά ή δυνατά. Αν δεν έχετε λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε μπαλάκια αντιστρες εύκολα και γρήγορα από εδώ.
 16. Κάνε την τεμπέλα γάτα
  H τεμπέλα γάτα είναι από τις πιο δημοφιλής ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά. Δοκιμάζουμε να πέσουμε στο πάτωμα και στη συνέχεια να σηκωθούμε σιγά σιγά. Δεν σηκωνόμαστε εντελώς, στεκόμαστε σαν γάτα και τεντωνόμαστε, χασμουριόμαστε μέχρι να νιώσουμε όμορφα.
 17. Κάνε την ανάσα ασανσέρ
  Η ανάσα ασανσέρ είναι απλή. Καθόμαστε σε μια καρέκλα και βάζουμε τα χέρια μας το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνουμε μια ανάσα και σηκώνουμε το ένα χέρι μας σαν ασανσέρ μέχρι να φτάσουμε στο ύψος της μύτης. Στη συνέχεια με την εκπνοή το αφήνουμε το χέρι μας ώστε να ακουμπήσει ξανά το άλλο!
 18. Τρίψε τα χέρια σου και παρατήρησε τα!
  Μια απλή άσκηση ηρεμίας για παιδιά που χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις μας πριν ξεκινήσουμε είναι αυτή! Τρίβουμε τα χέρια μας αργά και γρήγορα και στη συνέχεια τα παρατηρούμε. Νιώθουμε την θερμοκρασία που αλλάζει στα χέρια μας και κοιτάμε τα δάχτυλα μας.
 19. Ξάπλωσε στο πάτωμα και πάρε ανάσες
  Ξαπλώνουμε στο πάτωμα και ακουμπάμε τα χέρια μας στην κοιλιά μας, στο στέρνο ή στη μέση μας. Κλείνουμε τα μάτια μας και νιώθουμε πως η ανάσα περνά μέσα από το σώμα μας.
 20. Άκουσε μουσική
  H μουσική είναι βασικό συστατικό για την ηρεμία μας. Αν έχουμε μια ρουτίνα στην οποία τα παιδιά ακούν μουσική, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες επιλογές ώστε να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους. Μπορείτε να βρείτε άπειρες μουσικές χαλάρωσης και ηρεμίας για παιδιά στο Youtube. Η δική μας αγαπημένη είναι αυτή.

Υλικό για τις ασκήσεις ηρεμίας

Αν σας ενδιαφέρει να επικοινωνήσετε περισσότερα συναισθήματα με σκοπό τα παιδιά να μπορούν να διαχειριστούν μόνα τους κάποιες καταστάσεις μπορείτε να δείτε το πακέτο μας εδώ.
Έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό ηρεμίας και αναγνώρισης συναισθημάτων με βάση την Κοινωνικό-συναισθηματική μάθηση που μπορείτε να δουλέψετε στο σπίτι ή στο σχολείο. Δείτε μια φωτογραφία παρακάτω!

ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά
Πακέτο με υλικό για την ηρεμία. Βρείτε το εδώ

Επίλογος: Ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά

Οι ασκήσεις ηρεμίας για παιδιά, δεν έχουν αυτοσκοπό να ηρεμήσουν τα παιδιά. Μπορούμε φυσικά να τις χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε ενσυνειδητότητα και να ξεπεράσουμε κάποια άσχημα συναισθήματα αλλά το νόημα τους είναι αρκετά πιο βαθύ.

Με τις ασκήσεις ηρεμίας ή χαλάρωσης προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά τις κατάλληλες επιλογές για να μπορούν να διαχειριστούν μια κατάσταση. Αυτές οι επιλογές πάντα ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σεβόμενες τις ελευθερίες του αλλά και τα όρια των άλλων.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;