Search

Μπορώ να παίξω κουκλοθέατρο; Πόσο εύκολο είναι; (3 λύσεις)

Αφού είδαμε πως το κουκλοθέατρο συνδέεται με την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης σε προηγούμενο άρθρο, ήρθε ο καιρός να κάνουμε μια ακόμα βουτιά στα βασικά.

Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο; Μπορούμε χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο θέατρο της κούκλας να παίξουμε με τα παιδιά ή μόνοι μας, χρησιμοποιώντας την κούκλα σαν εκπαιδευτικό εργαλείο;

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω γιατί ο καθένας μας μπορεί να παίξει κουκλοθέατρο σε μια μικρή ομάδα παιδιών με απλά βήματα.

Ονειροβάτες

Εισαγωγή

Αρχικά, αυτές οι ερωτήσεις είναι φυσικό να βγαίνουν από τα στόματα εκπαιδευτικών ή γονέων που με τις τόσες ευθύνες και την έλλειψη επιμόρφωσης δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν στα πάντα.

Το κουκλοθέατρο όμως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών αφού έστω και μια φορά στη ζωή τους θα έρθουν σε επαφή με τις κούκλες ή θα δουν από κοντά μια παράσταση.

Εμείς σαν εκπαιδευτικοί και γονείς, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το κουκλοθέατρο και να προσφέρουμε στα παιδιά άπειρα ερεθίσματα αφού τα φέρνουμε κοντά στη γνώση μέσω του πολιτισμού και της τέχνης.

Μπορείς όμως να παίξεις κουκλοθέατρο;

Η απάντηση όμως είναι πολύ απλή.

ΝΑΙ ΜΠΟΡΩ!

Παίζω κουκλοθέατρο

Εισαγωγή

Το πλεονέκτημα που έχουμε με το κουκλοθέατρο στην τάξη αλλά και στο σπίτι είναι μεγάλο, αφενός γιατί δεν έχουμε την ανάγκη για επαγγελματικές κούκλες ή σκηνικά, αφετέρου η εξάσκηση μας γίνεται ουσιαστικά με την εκπαιδευτική πράξη, στην παρεούλα ή σε συνδυασμό με τα παιδιά τα οποία ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.

Η τελευταία φράση είναι με κεφαλαία γιατί αφορά όλους αυτούς που νομίζουν πως “δεν το έχουν”, “είναι δύσκολο”, “είμαι καλός σε κάτι άλλο”.

Το να τσαλακώνεις τον χαρακτήρα σου για τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό μάθημα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ΔΕΝ τσαλακώνεται για τα παιδιά, αλλά τεντώνεται συναισθηματικά για να φτάσει το μέγεθος της αγάπης που τρέφουν τα παιδιά για τις κούκλες και την αγάπη τους προς τον εκπαιδευτικό.

Ας αφήσουμε όμως τις ψυχολογικές προεκτάσεις και ας μπούμε στην δράση. Αφού έχουμε καταλάβει και νιώθουμε πως μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο, πάμε για πρακτικές καθημερινές ασκήσεις στην παρεούλα που σιγά σιγά θα μας δώσουν ώθηση να φορέσουμε τις κούκλες και να αρχίσουμε το παιχνίδι!

Αν και πάλι οι συστολές σας είναι πολλές και δεν μπορείτε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση δοκιμάστε μερικά θεατρικά παιχνίδια για αρχή!

Αν θέλετε να μάθετε άμερα και γρήγορα, περισσότερα για το κουκλοθέατρο, δείτε τα σεμινάρια μας!

Ιωάννης Γλωσσόπουλος

Εύκολα παραδείγματα ασκήσεων για να παίξω εύκολα κουκλοθέατρο

Ας δούμε μερικά εύκολα παραδείγματα ασκήσεων που μπορούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο μας αλλά και να μας δημιουργήσουν αυτοπεποίθηση στο παίξιμο.

1.Ρουτίνες φωνών

Το εύρος φωνών είναι σημαντικό προσόν του κουκλοπαίχτη. Στην τάξη ίσως αυτό το εύρος περιορίζεται στις 2 με 3 φωνές οι οποίες είναι απαραίτητες για την εμψύχωση βασικών χαρακτήρων στην τάξη.

Για να βρούμε αυτές τις φωνές το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάζουμε τις φωνές μας μιμούμενοι τα ζώα ή χαρακτήρες.

Πως θα έλεγε καλημέρα ένας ελέφαντας; Πως θα μίλαγε ένας παππούς στο εγγόνι του;

Τέτοια παραδείγματα και άλλα που μπορούμε να σκεφτούμε, θα μας βοηθήσουν να βρούμε τη φωνή που κρύβουμε και μπορούμε να κρατήσουμε για ώρα ώστε να παίξουμε με έναν χαρακτήρα.

2.Επιλογή κούκλας

Στην τάξη σίγουρα υπάρχουν κούκλες που μπορούν να μας βοηθήσουν. Τα παιδιά δεν έχουν απαίτηση η κούκλα που εμψυχώνεται να είναι μικρή ή μεγάλη, φανταχτερή ή όμορφη.

Αφού δείξουμε στα παιδιά τις κούκλες του σχολείου (σαν μικρή παρουσίαση) τα παιδιά θα ψηφίσουν τον ήρωα που θα είναι μαζί τους στην παρεούλα. Πάνω σε αυτή την κούκλα θα χτίσουμε τις πρώτες κουκλοθεατρικές μας πρακτικές.

3.Σενάριο για κουκλοθέατρο

Αφού διαλέξουμε την κούκλα, αρχίζουμε να την παρουσιάζουμε στα παιδιά. Στην αρχή λέει καλημέρα σε όλα τα παιδιά χωρίς να μιλάει πολύ. Σε αυτή τη φάση προσπαθούμε να καταλάβουμε την αντίδραση των παιδιών και τι ακριβώς θέλουν από την κούκλα.

Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία μπορούμε να ρωτήσουμε τα παιδιά και να μας απαντήσουν π.χ. Που μένει η κούκλα; Πως λένε την μαμά της; Πάει σχολείο; Που της αρέσει να κάνει βόλτες; Με αυτές τις πληροφορίες και χωρίς κόπο έχουμε έναν έτοιμο χαρακτήρα που μπορεί να μας ταξιδέψει στις θεματικές ενότητες της χρονιάς.

Αν θέλετε εύκολα και δωρέαν σενάρια δείτε εδώ, εδώ και εδώ.


4.Παραμύθια και κουκλοθέατρο

Πριν ασχοληθούμε λοιπόν σοβαρά με το να κατασκευάσουμε ή να αγοράσουμε μια κούκλα, πριν δούμε αναλυτικά τα είδη κούκλας που βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία έχουμε μια κούκλα από το σχολείο να μας βοηθήσει και στην αφήγηση παραμυθιών ή στην αλλαγή των μοτίβων που πάρα πολύ αρέσει στα παιδιά.

Η κούκλα μας λοιπόν μπορεί να μπει σε κλασσικα ή μοντέρνα παραμύθια που λέμε στην τάξη και να πάρει περίοπτη θέση σαν μασκότ.

Ονειροβάτες
Απλές κούκλες από κάλτσες

Με απλά και μικρά βήματα, το κουκλοθέατρο μπορεί να γίνει ένα τέλειο εργαλείο. Μαζί με τα παιδιά, που συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή, τον καθορισμό αλλά και την πορεία του ήρωα μας, μαθαίνουμε παίζοντας.

Μην φοβάστε την κούκλα, τονίζουμε ξανά πως τα ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΟΥΝ το πως παίζουμε. Θέλουν μόνο ερεθίσματα, αγάπη και παιχνίδι που το θέατρο της κούκλας δίνει απλόχερα.

Δημιουργήστε τον δικό σας χαρακτήρα και μπείτε στο κόσμο της φαντασίας, μα πάνω από όλα….ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΕ ΤΟ!

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;