Search
Κούκλα από κάλτσα

Κατασκευή κούκλας από κάλτσα και 3 τρόποι για να παίξετε με τα παιδιά!

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω μια εύκολη κατασκευή κούκλας από κάλτσα καθώς και 3 τρόπους για να παίξετε μαζί της ώστε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον κόσμο του κουκλοθέατρου.

Αν παίζετε κουκλοθέατρο μπορείτε να βρείτε σενάρια και πιο προχωρημένες συμβουλές εδώ!

Το κουκλοθέατρο μας δίνει την δυνατότητα να εκφραστούμε με πολλούς τρόπους. Μας δίνει την ελευθερία να κατασκευάσουμε κούκλες από υλικά που δεν χρησιμοποιούμε, θέλουμε να πετάξουμε ή βρίσκουμε πολύ εύκολα και οικονομικά δίπλα μας όπως μια κούκλα από κάλτσα!

Ονειροβάτες κατασκευή κούκλας

Εισαγωγή

Η κατασκευή κούκλας που θα παρουσιάσουμε βασίζεται στην βασική κίνηση του χεριού με τον αντίχειρα και αποτελεί την πιο απλή κούκλα μάπετ που μπορούμε να φτιάξουμε με οικονομικά υλικά.

Μην ξεχνάτε πως αυτές οι απλές κατασκευές είναι αυτές που θα σας δείξουν το δρόμο για το τι μπορείτε να κάνετε ή όχι στο κουκλοθέατρο! Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή την απλή κούκλα από κάλτσα και παίξτε με τα παιδιά. Δείτε τις αντιδράσεις τους και ρωτήστε τα τι άλλη κούκλα θα ήθελαν να δουν!

Επίσης, η συγκεκριμένη κατασκευή κούκλας σκοπεύει να σας βάλει σε μια δημιουργική διαδικασία κατασκευής-εμψύχωσης, όπου και τα παιδιά θα συμμετέχουν από την αρχή έως το τέλος.

Αν νομίζετε πως θέλετε μια άλλη προσέγγιση ή η κατασκευή κούκλας σας δυσκολεύει δείτε τον οδηγό αγοράς για να μην δυσκολευτείτε με τις αγορές σας!

Θα κατασκευάσουμε μια κούκλα από κάλτσα που θα παριστάνει έναν λευκό σκύλο. Με αυτόν θα παίξουμε, θα γαβγίσουμε και θα κουνήσουμε ζωηρά την ουρά μας καθώς ο σκύλος μας οδηγεί με αυτό το τραγούδι!

Σκύλος από κάλτσα
Η κούκλα μας θα μοιάζει κάπως έτσι!

Υλικά για την κατασκευή κούκλας

  • 1 Κομμάτι μαύρη τσόχα
  • 1 Κομμάτι ροζ τσόχα (γλώσσα)
  • 1 πον-πον σκούρου χρώματος
  • 2 μάτια κατασκευών (googly eyes)
  • Κόλλα σιλικόνης- Πιστόλι σιλικόνης *Προαιρετικά σύρμα πίπας για ουρά
Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Κατασκευή κούκλας: Υλοποίηση

Βάζουμε την κάλτσα στο χέρι μας ώστε να σιγουρευτούμε που πρέπει να κολληθούν τα χαρακτηριστικά του σκύλου μας.

Με μαρκαδόρο μπορούμε να βάλουμε σημάδια για το που θα είναι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Κολλάμε τα χαρακτηριστικά που βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία και ο σκύλος μας είναι έτοιμος!

Υλικά κατασκευής κούκλας

Αν θέλετε περισσότερες ιδέες για κατασκευή κούκλας από εύκολα δείτε τις κούκλες μάτια!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κουκλοθέατρο, λάβετε μέρος σε ένα από τα online σεμινάρια μας!

3 Τρόποι για να παίξουμε με τα παιδιά

Αφού η κατασκευή κούκλας πέτυχε, ήρθε ο καιρός να την ζωντανέψουμε και να την κάνουμε τον καλύτερο μας φίλο.

1.Χαρακτηριστικά της κούκλας

Αρχικά συζητήστε με τα παιδιά, πως λένε τον σκύλο σας, που μένει, ποια άλλα μέλη έχει η οικογένεια του, αν έχει φίλους και τέλος ξεκινήστε να κάνετε την φωνή του.

Αφού παίξετε λίγο και βρείτε μια σταθερή φωνή ξεκινήστε τους διαλόγους με φανταστικούς φίλους ή μαζί με τα παιδιά. Για παράδειγμα ζητήστε από τα παιδιά να πουν καλημέρα στον σκύλο και απαντήστε σαν σκύλος ρωτώντας και εσείς κάτι άλλο π.χ. Καλημέρα φίλε μου, για που το ΄βαλες σήμερα;

Έτσι θα ξεκινήσετε δειλά δειλά και να παίζετε με την κούκλα αλλά και να κρατήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών.

2.Η ιστορία του ήρωα μας

Αφού περάσετε το πρώτο στάδιο, την γνωριμία με τον ήρωα σας στη συνέχεια θα μπορούσατε να φτιάξετε μια ιστορία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την βοήθεια των παραμυθιών ή με κάποιες κάρτες που μπορείτε να βρείτε δωρεάν εδώ ή εδώ.

Μπορείτε για παράδειγμα να πάρετε το αγαπημένο σας παραμύθι και να βάλετε στη θέση του κεντρικού ήρωα την κούκλα σας ή να φτιάξετε ένα παραμύθι με τα παιδιά μέσω των καρτών. Έτσι έχετε μια παράσταση έτοιμη!

3.Σενάριο παράστασης

Μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να καθίσουν μπροστά σας και εσείς με μια καρέκλα ή με μια αυτοσχέδια σκηνή να στήσετε το μικρό θεατράκι σας στο σπίτι.

Μπορείτε να δείτε πως μια παράσταση μπορεί να έχει επιτυχία στο σπίτι ή στο σχολείο εδώ και αν δεν έχετε φαντασία ή δεν έχετε ξαναγράψει ένα σενάριο δείτε μερικά εδώ, εδώ και εδώ.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται δύσκολα πάρτε μια βοήθεια από το παρακάτω βίντεο!

Επίλογος

Η κατασκευή κούκλας είναι μια συμμετοχική και διασκεδαστική εμπειρία. Μπορεί άνετα να αποτελέσει κομμάτι ρουτίνας ή δραστηριότητας που θα κάνετε κάθε εβδομάδα ή μήνα με τα παιδιά και να έρχεστε σε επαφή με διαφορετικά υλικά ή ερεθίσματα.

Τέλος, το κουκλοθέατρο είναι ένα σημαντικό εργαλείο έκφρασης και αυτοπεποίθησης που μπορεί να βοηθήσει γονείς και εκπαιδευτικούς να χτίσουν όμορφες και δυνατές σχέσεις με τα παιδιά!

Κατασκευή κούκλας από κάλτσες

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;