Search
Σενάριο Κουκλοθεάτρου

Σενάριο κουκλοθεάτρου 2o: “Η γνώση είναι δύναμη”, από τις ιστορίες του παππού Λεωνίδα.

Μας το ζητήσατε και το κάναμε πράξη με το πρώτο σενάριο κουκλοθεάτρου. Τώρα επιστρέψαμε πάλι με ένα ακόμα σενάριο κουκλοθέατρου, με τις ιστορίες του παππού Λεωνίδα.

Το λόγια για κουκλοθέατρο είναι σημαντικά οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτό που παρουσιάζουμε στα παιδιά. Η ομάδα μας δημιουργεί σενάρια και προσφέρει δωρεάν λύσεις σε εκπαιδευτικούς και γονείς λύσεις για να βάλουν το κουκλοθέατρο στο σπίτι ή το σχολείο.

Το παρακάτω σενάριο κουκλοθεάτρου, είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό σενάριο που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν την μάθηση μέσα από την τέχνη που μιλά απευθείας στην καρδιά τους!

Σενάριο Κουκλοθεάτρου

Σε αυτή την ιστορία θέλαμε να μιλήσουμε για την φιλαναγνωσία και το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία και τι καλύτερο από την ιστορία που φύλαγε ο παππούς στο συρτάρι του, την ιστορία του Χάρη του έξυπνου λαγού!

Οι ήρωες που βάζουμε στο σενάριο κουκλοθεάτρου, δεν είναι δεσμευτικοί, μπορείτε άνετα να τους αλλάξετε και να βάλετε για ήρωες τις κούκλες που έχετε στην διάθεση σας.

Εμείς θα συνεχίσουμε τα σενάρια μας με τον Ορφέα και τον παππού του και στην συνέχεια αν η αγάπη σας γίνει τόσο μεγάλη μπορεί να βγουν και οι άλλοι μας ήρωες, ο Ζακ το ξωτικό, η Αλίκη η φίλη του Ορφέα ίσως και γίγαντες και άλλοι ήρωες παραμυθένιοι.

Σεμινάριο Κουκλοθεατρου

Μέχρι τότε όμως δείτε εδώ, πώς να φτιάξετε ατμόσφαιρα και να παίξετε κουκλοθέατρο στο σπίτι ή το σχολείο. Επίσης αν δεν έχετε κούκλες και θέλετε εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε, μπορείτε να δείτε εδώ, πως ένα ζευγάρι κάλτσες μπορεί να μεταμορφωθεί σε ήρωες στο κουκλοθέατρο σας.

Παίξτε και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας, νιώστε την δύναμη που έχουν οι κούκλες στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και αφού παίξετε πολύ και κουραστείτε, δώστε τις κούκλες στα παιδιά να παίξουν αυτά αφού δουν εσάς πρώτα!

Σενάριο Κουκλοθεάτρου

Ορφέας: (Μπαίνει στην σκηνή ανέμελος τραγουδώντας) Το πρωί με ξυπνάαςς με τυριάαα, το μεσημέρι μακαρόνιααα με κιμάααα, το απόγευμα τόστ και το βράδυ αυγόοο αχχχ μανούλα μου πόσοοο σ’αγαπωωωωω (η κούκλα κάνει 2-3 γύρες σαν να πέφτει και εξαφανίζεται από την σκηνή, για ηχιτικό εφέ, κάνουμε ένα μπαμ ή χτυπάμε ένα μεταλικό σκεύος ή κάτι πρόχειρο που έχουμε στην διάθεση μας να κάνει θόρυβο).*Δες το τραγούδι το πρωί με ξυπνάς με φιλιά*

Ορφέας: Ορίστε βρε παιδιά! Όλο φαί σκέφτομαι και μάλλον πάτησα μια μπανανόφλουδα! Μου φαίνεται χτύπησα τον πισινό μου!Αλλά μην ανυσηχείτε είμαι καλά! Εσείς τι κάνετε όλα καλά? Εμένα με λένε Ορφέα και περιμένω τον παππού μου, σήμερα μου είπε θα έρθει να πάμε βόλτα στο πάρκο, πόσο πολύ μου αρέσει το πάρκο, εσάς παιδιά; Σας αρέσει να παίζεται στην εξοχή; Ναι, ναι, και εμένα, μου αρέσει να τρέχω γύρω γύρω από τα δέντρα, να βλέπω τα έντομα να πετούν γύρω από τα λουλούδια, να βλέπω πεταλούδες, σκιουράκια και άλλα τόσα ζώα…

Παππούς:(Δεν εμφανίζεται στην σκηνή, ακούγεται η φωνή του) ΛΥΚΟΣ, ΛΥΚΟΣ, ΛΥΚΟΣ!! *(Αν γνωρίζετε πως τα παιδιά που παρακολουθούν έχουν φοβία ή αρνητική προδιάθεση στους λύκους, πείτε δράκος ή αρκούδες)* Ορφέας: Ώωωωωωχ! Τι λύκος, που λύκος, γιατί λύκος;

Παππούς: Λύκοοος, Αοοοούυυυυυ…
Ορφέας: Βρε παιδιά, βλέπετε κανέναν λύκο κάπου; Είναι δυνατόν να έρθει ένας λύκος εδώ κοντά στο σπίτι (σχολείο) μας;
Παππούς:(Εμφανίζεται ξαφνικά) Μπούυυυυυ
Ορφέας: Αααααααααα! (Μετά από το μακρόσυρτο αααα που κάνει ο Ορφέας, πέφτει πάνω στην σκηνή και χρειάζεται να κάνουμε ένα εφε όπως το αρχικό ένα μπουμ με το στόμα ή με κάποιο αντικείμενο)
Παππούς: Πω, πω πως το τρόμαξα το παιδάκι μου, Ορφέα, Ορφέα είσαι καλά;
Ορφέας: Γκουχ, Γκουχ, Γκουχ…
Παππούς: Έλα βρε παιδάκι μου, μια πλάκα σου έκανα, έτσι όπως μου κάνεις εσύ, έλα μικρό παιδάκι είσαι δεν έπαθες τίποτα…
Ορφέας: Ωωωωχχχ
Παππούς: Έλα βρε αγόρι μου δεν είναι αστεία αυτά, έλα πες μου πως είσαι καλά! (Σκύβει πάνω από το κεφάλι του Ορφέα σαν να πηγαίνει να τον σηκώσει.)
Ορφέας: (Ξαφνικά τον πειράζει κάνοντας ένα ξαφνικό μπουυ μπροστά στο κεφάλι του παππού) Μπουυυυυ!

Ονειροβάτες

Παππούς: Βρε συ, βρε συ μαιμουδάκι, τι είναι αυτά που μου κάνεις, ούτε μια πλάκα μπορώ να σου κάνω!
Ορφέας: Έλα βρε παππού, αφού ξέρεις πλάκες μου αρέσει να κάνω μόνο εγώ όχι εσύ! Άστα τώρα αυτά ωραίες οι πλάκες, ωραία τα γέλια, πάμε, πάμε γρήγορα στο πάρκο, θέλω να παίξω!
Παππούς: Αχ αγοράκι μου δυστυχώς, πρέπει να πάμε σπίτι, δεν γίνεται να πάμε στο πάρκο, η γιαγιά χρειάζεται την βοήθεια μου στις δουλειές, σου πήρα και ένα καινούριο βιβλίο να διαβάσεις θα περάσεις υπέροχα. Μόλις τελειώσουμε θα παίξουμε όλοι μαζί στην αυλή!
Ορφέας: Πφφφφφφ, δεν θέλωω παππού, πάμε στο πάρκο!
Παππούς: Έλα αγοράκι μου, σε παρακαλώ, έλα να πάμε που θέλει βοήθεια η γιαγιά, το βιβλίο που σου πήρα είναι υπέροχο θα δεις, θα περάσεις υπέροχα και σπίτι.
Ορφέας: Ναι, ναι, με τα βαρετά γράμματα, τις βαρετές σελίδες, όλη την ώρα μπλα μπλα μπλά και καθόλου παιχνίδι….
Παππούς: Α! Ωστέ νομίζεις πως τα βιβλία είναι τόσο βαρετά Ορφέα ε; Ορφέας: Ναι, μας τα διαβάζει η κυρία στο σχολείο, μας τα διαβάζει η μαμα στο σπίτι, μας τα αγοράζει ο μπαμπάς αλλά εμένα να σου πω, δεν μου αρέσουν καθόλου, τα βαριέμαι και δεν τα χρειάζομαι. Μπορώ και χωρίς αυτά, ότι θέλω θα το μάθω μόνος μου!
Παππούς: Αυτά λέγανε και στο κουνελοχωριό κάποτε τα άγρια κουνέλια…Αλλά ευτυχώς κάποιος με τα βιβλία του τους έσωσε!
Ορφέας: Έσωσε κάποιος τα άγρια κουνέλια; Τα έσωσε με βιβλία;
Παππούς: Ακριβώς, έσωσε τα άγρια κουνέλια από τους πειρατές που ήθελαν να τους πάρουν το νησί τους!
Ορφέας: Και τι έκανε αυτός που είχε τα βιβλία βρε παππού, πετούσε στα κεφάλια των πειρατών μεγάλα βιβλία και τελικά οι πειρατές έφυγαν; Παππούς: Όχι βρε τι είναι αυτά που λές! Αυτός που τους έσωσε ήταν ο Χάρης το έξυπνο κουνέλι, ήταν αυτός που έσωσε τα άγρια κουνέλια από τους πειρατές!
Ορφέας: Και πως τους έσωσε με τα βιβλία του ρε παππού, αυτό δεν έχω καταλάβει!
Παππούς: Ο Χάρης λοιπόν, το έξυπνο κουνέλι, έσωσε τα κουνέλια από τους πειρατές με την γνώση, αυτή ήταν η δύναμη του!
Ορφέας: Γνώση; Δύναμη; Τι είναι αυτά που μου λες βρε παππού δεν καταλαβαίνω!

Ονειροβάτες

Παππούς: Ωραία, να τα πω σε σένα, να τα πω και στα παιδιά να καταλάβετε! Είστε έτοιμοι παιδιά να με ακούσετε;
Ορφέας: Ναι παππού, πες μας!
Παππούς: Στο κουνελοχωριό παιδιά μου, όλα τα άγρια κουνέλια ζούσαν όμορφα την ζωή τους. Έτρωγαν, έκαναν τις βόλτες τους και έπεφταν για ύπνο νωρίς νωρίς. Η ζωή κοιλούσε όμορφα ώσπουυυ…
Ορφέας: Τι έγινε μετά παππού;
Παππούς: Μια μέρα, ένα μεγάλο καράβι με χίλιους πειρατές έφτασε στο νησί τους και όλα τα κουνέλια τρόμαξαν! Άρχισαν να ετοιμάζονται για πόλεμο τι κ αν ήταν 100 θα τα έβαζαν με χίλους πειρατές!
Ορφέας: Μα παππού, δεν πρόκειται να κέρδιζαν μια μάχη με 1000 πειρατές! Παππούς: Αυτό τους έλεγε ο Χάρης, το έξυπνο κουνέλι που διαβάζοντας και διαβάζοντας τα βιβλία του είχε βγάλει ένα σχέδιο να στήσει παγίδες, να τους τρομάξει με ένα μεγάλο σκιάχτρο φτιαγμένο από δέντρα και να ρίξει στους πειρατές φαγουρόσκονη και να τους διώξει!
Ορφέας: Και τι έγινε παππού τελικά, τον άκουσαν τον Χάρη;
Παππούς: Όχι αγόρι μου, τα κουνέλια έλεγαν πως ο Χάρης απλά διάβαζε τα βαρετά βιβλία του και απλά ήθελε να αποφύγει την μάχη. Έλεγαν όλοι στον Χάρη πως ήταν ένα δειλό κουνέλι…Πήγαν λοιπόν 99 κουνέλια να τα βάλουν με 1000 πειρατές και έχασαν τους πήρανε για σκλάβους στο καράβι και ετοίμαζαν να πάρουν το νησί δικό τους.
Ορφέας: Πω, πω μεγάλο κακό βρε παππού!
Παππούς: Κ όμως ο Χάρης, έβγαλε τα βιβλία του, διάβασε το βράδυ κρυφά, έφτιαξε τα σχέδια του και κέρδισε τους πειρατές με την δύναμη του, την γνώση!
Ορφέας: Πως τα κατάφερε όλα αυτά βρε παππού;
Παππούς: Το πρωί, έβαλε τους γλάρους να φωνάζουν φωτιά φωτιά και τρόμαξε τους πειρατές, μόλις οι πειρατές πήδηξαν από το καράβι να σωθούν έπεσαν στην παγίδα του και όσοι έμειναν μέσα στο καράβι, κρυφά τους έριξε φαγουρόσκονη και πήδηξαν κ αυτοί στη θάλασσα να σωθούν!
Ορφέας: Και τα κουνέλια τι έκαναν παππού;
Παππούς: Ευχαρίστησαν τον Χάρη, του ζήτησαν συγγνώμη και κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να έχεις την δύναμη της γνώσης!
Ορφέας: Και οι πειρατές, που πήγαν μετά;

Ονειροβάτες

Παππούς: Αφού γλίτωσαν τα κουνέλια, τους έβαλαν σε βάρκες και τους έστειλαν μακρυά!
Ορφέας: Τελικά παππού, δεν είναι άσχημη ιδέα να πάρω το βιβλίο που μου αγόρασες και να το διαβάσω, μπορούμε να παίξουμε μετά, μπορεί να μάθω πολλά όση ώρα διαβάζω!
Παππούς: Έτσι είναι αγόρι μου, ο Χάρης το έξυπνο λαγουδάκι είναι ένα παράδειγμα, εσύ μπορεί να γίνεις ο Ορφέας το έξυπνο αγοράκι! Και εσείς παιδάκια μου, να το έχετε στο μυαλό σας αυτό. Πως οσο κ αν ένα βιβλίο σαν φαίνεται βαρετό, μπορεί να ανοίξει χίλιες πόρτες στο μυαλό!
Ορφέας: Πάμε στη γιαγιά παππού, αφού μας περιμένει, πάμε θα παίξω μετά στο πάρκο!
Παππούς: Ωραία Ορφέα μου πάμε. Γειά σας παιδιά, να περνάτε καλά και να μας περιμένετε, θα έρθουν κ άλλες ιστορίες σε λίγο!

Σενάριο κουκλοθεάτρου: Τελος

Μπορείτε να κατεβάσετε το σενάριο κουκλοθεάτρου παρακάτω στην φόρμα που θα βρείτε και αν θέλετε περισσότερες συμβουλές για το πως θα παίξετε κουκλοθέατρο, μπορείτε να δείτε το κανάλι μας στο youtube αλλά και τα σεμινάρια μας!

Θέλετε να κατεβάσετε το σενάριο κουκλοθεάτρου; Δείτε παρακάτω!


Θα βρείτε το αρχείο στην δωρεάν βιβλιοθήκη υλικούΔιαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;