Search
ρουτίνες για παιδιά

Ρουτίνες στο σπίτι: 10 λόγοι που είναι σημαντικές στη ζωή των παιδιών.

Οι Ρουτίνες είναι ένα βασικό κομμάτι στη ζωή του παιδιού αλλά και της οικογένειας. Μέσα από αυτές γονείς και παιδιά μπορούν να ζήσουν αρμονικά.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 10 λόγους που οι ρουτίνες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα των παιδιών πιο ήρεμη αλλά θα τονίσουμε και την σπουδαιότητα που έχουν στην ψυχολογία των παιδιών και της οικογένειας.

ρουτίνες στο σπίτι για παιδιά

Εισαγωγή στις ρουτίνες

Μπορεί να σας έχω προτείνει εκατοντάδες δράσεις για παιδιά έως 12 μηνών, 2 ετών, 3 ετών και 4 ετών. Σαν ψυχολόγος και μετά σαν εμψυχωτής σκοπός μου είναι να κάνω τη ζωή των γονέων και των εκπαιδευτικών πιο εύκολη.

Πιστεύω πως οι ρουτίνες είναι ένα από τα πιο βασικά αντικείμενα διαπαιδαγώγησης που δεν θα πρέπει να απασχολούν μόνο γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς για αυτό θα αφιερώσω μια σειρά άρθρων για αυτές.

Η επιμονή μου στις ρουτίνες γίνεται επίσης γιατί ένα περιβάλλον χωρίς οργάνωση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία των παιδιών.

Θα αναφέρω πολλά για την ψυχολογία και το πόσο ευεργετικές είναι οι ρουτίνες στην καθημερινότητα αλλά και την ψυχοσύνθεση των παιδιών, ιδίως τον μικρότερων (1-3 ετών), οπότε ας ξεκινήσουμε.

Γενικές πληροφορίες για τις ρουτίνες και το ημερήσιο πρόγραμμα των παιδιών.

Όλες οι οικογένειες χρειάζονται κάποιο είδος ρουτίνας ώστε να βάλουν όρια στα παιδιά αλλά και να δώσουν ένα αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου.

Τα παιδιά συχνά φοβούνται το άγνωστο – είτε πρόκειται για το μπρόκολο στο πιάτο τους – είτε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή, όπως η μετακόμιση σε διαφορετικό σπίτι ή η απόκτηση νέου αδελφού.

Ενώ η αλλαγή είναι μια μαθησιακή ευκαιρία, μπορεί επίσης να είναι αγχωτική για τα παιδιά. Μια φυσιολογική ρουτίνα φέρνει άνεση και συνέπεια στη ζωή ενός παιδιού.

Οι καθημερινές ρουτίνες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Την πρωινή ετοιμασία
  • Ώρες μπάνιου, ώρες φαγητού, ώρες ύπνου
  • Προγράμματα για το μαγείρεμα και το καθάρισμα
  • Χρόνος παιχνιδιού, οικογενειακός χρόνος και παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους

Όταν όλες αυτές οι δραστηριότητες τοποθετηθούν σε ένα σύστημα ή πρόγραμμα, δείχνουμε στο παιδί τι είναι σημαντικό για τη ζωή και σε τι πρέπει να αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του.

Ενώ οι καθημερινές ρουτίνες φαίνονται διαφορετικές από οικογένεια σε οικογένεια και από χώρα σε χώρα, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία μιας ρουτίνας που λειτουργεί για εσάς και την οικογένειά σας.

Με λίγα λόγια, σε όλο τον κόσμο οι ρουτίνες αποτελούν ένα οικογενειακό στάνταρ, απλά διαφέρουν σε πολλά σημεία ανάλογα το πως λειτουργεί μια οικογένεια ή το περιβάλλον του παιδιού.

ρουτίνες

10 λόγοι που οι ρουτίνες είναι σημαντικές στη ζωή ενός παιδιού

Εδώ είναι 10 λόγοι για τους οποίους οι καθημερινές ρουτίνες και το πρόγραμμα είναι σημαντικά για το παιδί σας:

1.Βοηθά το παιδί να μπει σε πρόγραμμα

Η συνέπεια στη ρουτίνα θα βοηθήσει το παιδί σας και τα «ρολόγια του σώματος» του με πολλά βασικά στοιχεία όπως:

  • Να κοιμάται καλά τη νύχτα
  • Να τρώει σωστά και υγιεινά
  • Να έχει χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και άσκηση
  • Να έχει χρόνο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου τότε μόλις φτάσει η ώρα του, θα χαλαρώσει ώστε να πάει για ύπνο χωρίς εντάσεις.

2.Δημιουργία οικογενειακών παραδόσεων

Όταν ένα παιδί ξέρει τι να περιμένει και παρατηρεί οικογενειακές δραστηριότητες που γίνονται συχνά, αρχίζει να καταλαβαίνει τι είναι σημαντικό. Αυτό ενισχύει κοινές αξίες, πεποιθήσεις και ενδιαφέροντα της οικογένειας.

Το παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσει ότι το φαγητό με όλη την οικογένεια το Σάββατο πρωί είναι σημαντικό. Μπορεί επίσης να καταλάβει πως ο οικογενειακός χρόνος είναι ξεχωριστός. Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι μικρό, θα ακολουθήσει αυτές τις παραδόσεις. Η οικογένεια συνδέεται μαζί κάνοντας τακτικά, σημαντικά πράγματα μαζί.

3.Οι ρουτίνες καθορίζουν προσδοκίες

Αντί να παλεύει για να μαζέψει τα παιχνίδια στο τέλος της ημέρας ή να κάνει μπάνιο, ένα παιδί συνηθίζει να γνωρίζει πότε είναι «ο χρόνος που μαζεύω τα παιχνίδια μου» και «ο χρόνος μπάνιου».

Τα παιδιά με τις ρουτίνες αρχίζουν να περιμένουν και ολοκληρώνουν δραστηριότητες χωρίς πρόβλημα. Ως γονέας, γίνεστε συνεργάτης σε αυτήν τη ρουτίνα, παρά το άτομο που λέει στο παιδί να «κάνει αυτό» και «να μην το κάνει».

δραστηριότητες για παιδιά 2 ετών

4.Δημιουργεί ένα ήρεμο σπίτι

Επειδή το παιδί, και τα άλλα μέλη της οικογένειας, ξέρουν τι να περιμένουν, το άγχος και η ένταση μειώνονται.

Το παιδί θα ξέρει τι να ακολουθήσει. Θα αισθάνεται πολύτιμο επειδή είναι στα σχέδια της οικογένειας και δεν θα αισθάνεται σαν να αναγκάζεται να κάνει κάτι.

5.Οι ρουτίνες δίνουν στο παιδί σας αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία

Με μια ρουτίνα, ένα παιδί θα μάθει με την πάροδο του χρόνου πότε είναι η ώρα να βουρτσίζει τα δόντια του ή να φοράει τις πιτζάμες του. Θα νιώθει περήφανο γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει – και να το κάνει μόνο του.

Αντί να λέτε εσείς πάντα τι πρέπει να συμβεί, το παιδί σας θα αισθανθεί αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει και να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ενδυναμωμένα και ανεξάρτητα, είναι λιγότερο πιθανό να επαναστατήσουν ή δημιουργήσουν ένταση στην καθημερινότητα.

6.Δημιουργεί υγιείς, εποικοδομητικές συνήθειες

Από το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών έως την ολοκλήρωση του παιχνιδιού κάθε απόγευμα, οι ρουτίνες βοηθούν στη δημιουργία εποικοδομητικών συνηθειών.

Τα παιδιά που εξασκούν αυτές τις δεξιότητες θα μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους. Καθώς μεγαλώνουν, θα έχουν περισσότερη αυτοπειθαρχία όσον αφορά τις υγιείς συνήθειες περιποίησης και διατροφής, καθώς και τη μελέτη και τον καθαρισμό των δωματίων τους.

7.Σας βοηθά (σαν γονέα) να θυμάστε σημαντικά πράγματα

Είτε διασφαλίζει ότι το παιδί σας παίρνει το φάρμακό του κάθε μέρα είτε σας βοηθά να πληρώνετε τους λογαριασμούς κάθε μήνα, μια ρουτίνα σας κρατά στο “ίσιο” δρόμο.

Στη μέση της πολυάσχολης οικογενειακής ζωής, θα είστε σε θέση να παρακολουθείτε τις σημαντικές λεπτομέρειες – επιτρέποντας ένα πιο ελεύθερο από άγχος νοικοκυριό και θα σας εξασφαλίζει ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια.

Ονειροβάτες

8.Προσφέρει στο παιδί σας την ευκαιρία να ενθουσιαστεί για το μέλλον

Εάν το παιδί σας γνωρίζει τι υπάρχει στο πρόγραμμα, αναμένει και προσβλέπει σε μελλοντικές δραστηριότητες – όπως να πάει στο πάρκο το απόγευμα της Παρασκευής ή να ξοδέψει χρόνο με τον μπαμπά τα πρωινά της Κυριακής.

Όταν καθιερωθούν αυτές οι δραστηριότητες, το παιδί σας αισθάνεται σαν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας και του κόσμου.

9.Παρέχει την ευκαιρία για ειδικές «καθημερινές τελετές»

Όταν χτίζετε κάτι μέσα στην ημέρα σας, όπως να αγκαλιάζετε και να διαβάζετε στο παιδί σας πριν από το κρεβάτι, δημιουργείτε ειδικές στιγμές ή “καθημερινές τελετές”.

Αυτοί οι αφιερωμένοι χρόνοι δημιουργούν αυξημένη σύνδεση με το παιδί σας κάθε μέρα. Αντί να μετακινείστε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, έχετε ποιοτικό και χαλαρωτικό χρόνο ενσωματωμένο κάθε μέρα.

10.Προσφέρει σταθερότητα σε περιόδους αλλαγής ή άγχους

Οι αλλαγές και το στρες επηρεάζουν τη ζωή και την αίσθηση ασφάλειας ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο, μια αλλαγή στο σχολικό περιβάλλον ή η προσθήκη ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

Όταν η οικογένεια έχει καθιερώσει μια ρουτίνα, η ομαλότητα υπάρχει στη ζωή του παιδιού, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Ένα παιδί βρίσκει ηρεμία, σταθερότητα και αγάπη μέσα από την ρουτίνα, όπως τα οικογενειακά δείπνα ή τα τακτικά ταξίδια της Πέμπτης στην παιδική χαρά.

Η σημασία της ευελιξίας

Ενώ η καθιέρωση και η διατήρηση της ρουτίνας έχει πολλά οφέλη, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε επίσης ευέλικτοι. Ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα είναι σημαντικοί παράγοντες στη ζωή ενός παιδιού. Για παράδειγμα, τα πιάτα του πρωινού μπορούν να περιμένουν αν υπάρχει ένα συναρπαστικό ζώο στην αυλή ή μια παράσταση το Σαββάτο σε ένα θέατρο που δεν θέλετε να χάσετε.

Πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας στο πρόγραμμα και τις ρουτίνες και το πρόγραμμα που πρέπει να έχουν τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας να σας παραθέσω και το άρθρο από τον παιδίατρο το οποίο βρήκα πολύ κατατοπιστικό.

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;