Search
δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών

Δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών : Πλήρης Οδηγός (24 – 36 μηνών)

δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών

Η καλύτερη ηλικία για δραστηριότητες ξεκινά τώρα! Δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών σημαίνει κίνηση, παιχνίδι, επικοινωνία, αγάπη, συναισθήματα και άλλα πολλά τα οποία θα σε κουράσω αν τα γράψω εδώ!

Σαν ψυχολόγος και εμψυχωτής οι ηλικίες που με αφορούν είναι 3 έως 6, για αυτό το συγκεκριμένο άρθρο με τα επόμενα που έρχονται για μεγαλύτερα παιδιά θα είναι δεξαμενές ιδέων και μεγάλα άρθρα που αν έχεις όρεξη να διαβάσεις θα πάρεις πολλές ιδέες αλλά και γνώσεις για αυτές τις μαγικές ηλικίες!

Αρχικά αν δεν έχεις χρόνο ή όρεξη να σου δώσω δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών ώστε άμεσα να ξεκινήσεις το παιχνίδι! Πάτησε παρακάτω τους συνδέσμους και θα δεις πόσα έχω γράψει!

Αν δεν ψάχνεις όμως έτοιμες λύσεις και θέλεις να ξέρεις γιατί ακριβώς κάνεις τι, ακολούθησε με, δες την φιλοσοφία μου και πάμε να παίξουμε με δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών!

δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών
Photo by Elisabeth Wales

Η φιλοσοφία μου

Αν και έχω εξηγήσει τη φιλοσοφία μου στους οδηγούς δραστηριοτήτων για παιδιά μέχρι 1 έτους και 2 ετών, πρέπει να πω και εδώ μέσα σε λίγες γραμμές τι πιστεύω.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τα παιδιά 3 ετών. Τι θέλουν, τι νιώθουν, τι μπορούν να κάνουν και πως μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητα τους πιο διασκεδαστική.

Ακόμα, μέσα από γκρουπ και τυχαίες αναρτήσεις σε sites δεν βρίσκουμε τις δραστηριότητες που ταιριάζουν στο δικό μας παιδί.

Μέσα από αυτό το άρθρο λοιπόν θα προσπαθήσω να σου δώσω τα εφόδια για να μπορείς να απασχολείς ένα παιδί 3 ετών με δραστηριότητες που ταιριάζουν αποκλειστικά σε αυτό!

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε! Δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών!

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί 3 ετών

Μεγαλώνουμε! Δεν είμαστε ούτε 12 μηνών, ούτε 2 ετών! Είμαστε 3! Θα έχεις διαπιστώσει και εσύ πως ανά 6 μήνες οι αλλαγές είναι ραγδαίες και τα αναπτυξιακά άλματα τεράστια!

Περπατάμε, μιλάμε, παίζουμε και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν και άλλοι γύρω μας!

Είμαι 3! Είμαι έξυπνος και δυνατός!

Τα βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα παιδί 3 ετών είναι τα εξής:

 • Αντιγράφει κινήσεις και συμμετέχει σε δραστηριότητες με ενήλικες και παιδιά
 • Κάνει μια μικρή συζήτηση με 2-3 λέξεις την φορά
 • Σκαρφαλώνει με άνεση
 • Αρχίζει να παίζει συμβολικά με κούκλες, ζωάκια και άλλα παιχνίδια
 • Δείχνει την αγάπη του σε γονείς και φίλους χωρίς ντροπές

Η λίστα μεγαλώνει και σίγουρα ένα άρθρο με δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα! Εδώ θέλω να σου δώσω μια βάση για να καταλάβεις ένα παιδί εως 3 ετών ώστε να βρεις παιχνίδια και δραστηριότητες που του αρέσουν.

Σε ότι αφορά τις άλλες δεξιότητες ενός παιδιού από 24 εως 36 μηνών, να σου δώσω μερικές βασικές οδηγίες για να ξέρεις τι θα περιμένεις.

Αρχικά, το παιδί αρχίζει να ονομάζει πράγματα, μέρη του σώματος και αυτά που βλέπει σε έναν μικρό βαθμό. Στη συνέχεια το λεξιλόγιο του φτάνει στις 50 – 70 λέξεις που είναι αρκετές για να παρακολουθήσει ένα παραμύθι με εικόνες και μια μικρή συζήτηση.

Αν θέλεις να δεις πως μπορείς να λές παραμύθια με διαφορετικό τρόπο δες αυτό το άρθρο που αναλύω 8 τρόπους για διαδραστική αφήγηση.

Μπορεί το λεξιλόγιο να είναι περιορισμένο όμως ένα παιδί 3 ετών μπορεί να αναγνωρίσει σχεδόν τις τριπλάσιες λέξεις από αυτές που γνωρίζει και χρησιμοποιεί. Μπορεί να καταλάβει συζητήσεις μεγάλων ή μικρών και πολλές φορές να συμμετέχει σε αυτές με το δικό του μοναδικό τρόπο!

Μπορεί να ταξινομεί απλά αντικείμενα με τη μέθοδο flash cards, να κάνει απλές γραμμές σε ένα χαρτί, να πιάνει ένα μολύβι ή ένα μαρκαδόρο, να ανοίγει ένα βιβλίο σελίδα – σελίδα, να ανοίγει πόρτες και να αντιγράφει απλά σχήματα!

Όσον αφορά την αδρή κινητικότητα, ένα παιδί 3 ετών μπορεί να κλωτσήσει, να σκύψει, να σκαρφαλώσει και να συμμετέχει σε πολλές κινητικές δραστηριότητες με μια σχετική άνεση!

Αν θέλει περισσότερη θεωρία καθώς και τι πρέπει να προσέξεις για την ανάπτυξη του παιδιού μπορείς να μπεις εδώ.

Ονειροβάτες

Δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών

Πως διαλέγω δραστηριότητες;

Οι δραστηριότητες που θα δεις εδώ είναι παραδείγματα δραστηριοτήτων που ταιριάζουν σε πολλά παιδιά και σε διάφορους χώρους αλλά αφού είδαμε τα αναπτυξιακά στάδια και τι μπορεί να κάνει ένα παιδί, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Όταν σχεδιάζουμε ή απλά διαλέγουμε δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:

 • Τον χώρο που έχουμε διαθέσιμο
 • Τη διάθεση του παιδιού
 • Τις ρουτίνες του παιδιού
 • Τα ενδιαφέροντα του παιδιού
 • Αν τα παιχνίδια που θα διαλέξουμε έχουν εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
 • Αν το παιχνίδι θα γίνει σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο

Αν θες να δεις πως μπορείς να κάνεις ένα παιχνίδι εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα δες εδω 6 κάρτες θεατρικού παιχνιδιού ή σκέψου να παρακολουθήσεις ένα από τα σεμινάρια μου για το θεατρικό παιχνίδι.

Λίστα με δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών

1.Διαβάζω, διαβάζω, διαβάζω

Διαβάζεις ήδη παραμύθια, αγοράζεις συνεχώς και ψάχνεις καινούριους τίτλους. Εδώ θέλω να σου τονίσω όμως σύμφωνα με τα παραπάνω που διάβασες πως τα παραμύθια πέρα από αγωγή φαντασίας μας βοηθούν να δημιουργήσουμε δεσμούς με τα παιδιά αλλά και να αναπτύξουμε γλωσσικές δεξιότητες!

2.Παίζω τον γιατρό

Φορέστε άσπρες ρόμπες ή βάλτε ένα άσπρο ύφασμα ή σεντόνι και κάντε τους γιατρούς σε ένα κουκλάκι. Δώστε μια ιστορία στην όλη κατάσταση.

Π.χ. ο μικρός αρκούδος κρύωσε έλα να δούμε πως βήχει και γιατί δεν αισθάνεται καλά.

Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τα μέρη του σώματος αλλά θα αποτελέσει και μια υπέροχη δραστηριότητα για παιδιά 3 ετών που δεν μπορούν να εκφράσουν πόνους ή αδιαθεσίες.

3.Κυνήγι ή βόλτα χρωμάτων

Κάτι σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ή κάτι σαν εκπαιδευτική βόλτα αυτή η δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να παίξετε με τα χρώματα και να τα αναγνωρίσετε.

Για παράδειγμα μπορείτε να βγείτε μια βόλτα στο πάρκο και να βρείτε πράγματα που είναι πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλί και στη συνέχεια να τα κατηγοριοποιήσετε σπίτι σας!

δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών
Κυνήγι χρωμάτων

4.Παζλ

Μια εύκολη και απλή δραστηριότητα είναι τα παζλ λίγων κομματιών. Εδώ, αφήνετε το παιδί με παζλ 4 -6 κομματιών ή σαν οικογενειακή δραστηριότητα προσπαθείτε να λύσετε παζλ με περισσότερα κομμάτια.

5. Μπορείς να το βρεις;

Αγγλικά, το λένε eye spy, τώρα στα Ελληνικά μπορείς να βρεις εσύ τον ορισμό του! Αν δεν μπορείς να δώσεις έναν ορισμό θα καταλάβεις πως αυτό το παιχνίδι είναι πολύ απλό!

Ξεφυλλίζοντας ένα παραμύθι ζητήστε από το παιδί να βρει συγκεκριμένους χαρακτήρες ή πράγματα π.χ. ένα δέντρο και να σας τα δείξει.

Με αυτή τη δραστηριότητα βοηθάμε την παρατηρητικότητα του παιδιού αλλά και βοηθάμε να αγαπήσει τα βιβλία!

6. Φτιάχνω φρούριο ή σκηνή

Η αγαπημένη μου δραστηριότητα για παιδιά 3 ετών!

Σε αυτή, χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα υλικά που έχουμε στο σπίτι και φτιάχνουμε ένα κάστρο ή μια σκηνή στο σπίτι μας! Τα παιδιά λατρεύουν αυτή τη δραστηριότητα και είναι ευκαιρία να παίξετε μαζί τους θεατρικά παιχνίδια παίρνοντας ρόλους για να δοκιμάσετε και τα συναισθήματα!

δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών
Κοίτα μαμά! Το κάστρο μας!

7. Φάτε έξω!

Όσο απλό και να σας φανεί αυτή η δραστηριότητα. Τα παιδιά λατρεύουν την φύση και είναι υπέροχο να δοκιμάζουμε την ίδια ρουτίνα σε διαφορετικές καταστάσεις.

Καλό θα ήταν να μιλήσουμε στο παιδί για αυτό ή να το κάνουμε σαν έκπληξη. Μην ξεχνάτε η φύση είναι δωρεάν και είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος του παιδιού. Τα έχει πει και η Μαρία Μοντεσσόρι!

8. Θεατρικό παιχνίδι

Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού, αν θέλετε να δείτε μερικά μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που σας παρουσιάζω μερικά εδώ.

Σε αυτή την ηλικία το θεατρικό παιχνίδι είναι απλό και δεν χρειάζεται προετοιμασία. Εδώ βοηθάμε το παιδί να εκφραστεί με το σώμα του και με ήχους όπως ζώα ή μεταφορικά μέσα!

Αν θέλετε πολλές έτοιμες λύσεις για να ξεκινήσετε άμεσα καθώς και έναν μικρό οδηγό για όλα αυτά που είπα μπορείτε να δοκιμάσετε τα θεατροπαιχνιδίσματα. Είναι ένα παιχνίδι που θα έχετε μαζί σας για πολλά χρόνια και θα σας βοηθήσει και στα παιδικά πάρτυ.

9. Ισορροπία πάνω σε χαρτοταινία!

Μια πανεύκολη δραστηριότητα για παιδιά 3 ετών είναι οποιοδήποτε παιχνίδι ισσοροπίας!

Εδώ σας παρουσιάζω μια πολύ απλή εκδοχή του που με ασφάλεια μπορείτε να περάσετε πολύ χρόνο! Κολλάτε τη χαρτοταινία στο πάτωμα ή σε μια επιφάνεια και ζητάτε από το παιδί να περπατήσει στο μονοπάτι που έχετε δημιουργήσει εσείς.

Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές με διαδρόμους ή να πάτε από δωμάτιο σε δωμάτιο και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Το σίγουρο είναι πως θα περάσετε υπέροχες στιγμές!

10. Κηπουρική αλλιώς

Μπορείτε από τη βόλτα στην εξοχή ή αν έχετε γλάστρες στο σπίτι σας να μάθετε πολλά!

Αρχικά μπορείτε να παίξετε με το χώμα αλλά μπορείτε πιο απλά να ποτίσετε τα λουλούδια, να φορέσετε γάντια και να κάνετε messy play όπου θα σχεδιάζετε με το χέρι σας πράγματα στο χώμα ή θα κρύβετε παιχνίδια μέσα για να τα βρει το παιδί!

Αν θέλετε να βάλετε ένα ακόμα βήμα σε αυτή τη δραστηριότητα μπορείτε να παίξετε και με τις κάρτες μας!

Ονειροβάτες

11. Βγάλτε αστείες φωτογραφίες

Μια υπέροχη δραστηριότητα για παιδιά 3 ετών που μπορεί να σας κάνει να δεθείτε περισσότερο είναι να κάνετε ένα μικρό άλμπουμ με αστείες φωτογραφίες! Δοκιμάστε γκριμάτσες και πόζες! Θα περάσετε υπέροχα!

Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για δραστηριότητες που θα σας δέσουν οικογενειακά, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το άρθρο.

12. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο σπίτι

Εφόσον κάνετε όλα αυτά τα διασκεδαστικά πράγματα που είπαμε, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο στο σπίτι και να ξεκινήσετε το παιχνίδι που θα οδηγήσει στη μάθηση.

Δείτε για παράδειγμα την ολοκληρωμένη πρόταση μας για τα μέσα μεταφοράς και πως μπορείτε με 120 σελίδες να κρατήσετε ένα θέμα για πολλά πολλά χρόνια μέχρι το παιδί να φτάσει 6 χρονών!

Δραστηριότητες στο λεπτό

Τα παραπάνω αποτελούν ένα κορμό δραστηριοτήτων που μπορείτε με παραλλαγές να κρατήσετε ένα παιδί 3 ετών απασχολημένο για πολύ καιρό!

Τώρα ας δούμε επιγραμματικά μερικές δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών που είναι εύκολες, γρήγορες και διασκεδαστικές!

 • Κυνηγήστε φούσκες
 • Κάντε μερικές δουλειές του σπιτιού
 • Πλύσιμο αυτοκινήτου
 • Κόψτε με ψαλίδι
 • Πλαστελίνη
 • Πλύσιμο σε παράθυρα ή έπιπλα
 • Κάντε κολάζ με εφημερίδες ή περιοδικά
 • Κρυφτό στο σπίτι
 • Παντομίμα
 • Χορέψτε με διάφορα τραγούδια

Θες ακόμα περισσότερα, δες ένα από τα αγαπημένα μου βίντεο με δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών!

Επίλογος

Οι δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών είναι φανταστικές! Το παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να καταλάβει πολλά περισσότερα και να συμμετέχει σε δραστηριότητες ομαδικές ή ατομικές με τον δικό του μοναδικό τρόπο!

Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως δεν χρειάζεται να απασχολούμε το παιδί συνεχώς. Χρειαζόμαστε χώρο και χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι και δεν πειράζει αν βαριόμαστε μερικές φορές! Πρέπει να συνηθίσουμε όλες τις καταστάσεις τις καθημερινότητας!

Ελπίζω ο οδηγός μου να σου έδωσε αυτό που χρειαζόσουν! Δραστηριότητες για παιδιά 3 ετών καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την ανάπτυξη και τις δεξιότητες που έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία!

Ό,τι και να κάνεις με ένα παιδί 3 ετών σου εύχομαι να το διασκεδάσεις, να του χαρίσεις χαμόγελα και να του δώσεις ερεθίσματα να αναπτυχθεί πολύπλευρα!

Καλή διασκέδαση…

Διαβάστε Επίσης:

Θέλεις εκπαιδευτικό υλικό;